• mejram

    NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo

    Gamla trådar med mycket information i respektive TS:

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m23678129-1.html (aug 2007-okt 2007)

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m26433668.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m29225742.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m32203185.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m34754409.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m37677491.html (okt 2008-dec 2008)

    etc....

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m45890890-1.html (jul 2009-okt 2009)

  • Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo
  • Pormoicheia

    Ett litet tips till alla ni som är nya.
    Försök er inte på allt på en gång utan ta en sak i taget. Det blir lätt överväldigande i början när man vill testa allt precis som Chesire Cat skrev.

    Många ger snabbt upp p.g.a. att de försöker sig på för mycket på en gång och många ger upp snabbt för att de inte tycker sig se några bra resultat.
    Men vad man bör komma ihåg är att det kan ta tid för både håret, hårbottnen och hyn att anamma det nya.

    Håret kan ge sken av att bli sämre p.g.a. att man plötsligt inte döljer skadorna med silikoner. Hårbottnen behöver läras om från att tillverka mycket sebum till lite och hyn behöver göra sig av med "slaggprodukterna" från den tidigare skötseln.

    Hur lång tid det tar är otroligt individuellt. Vissa ser resultat redan efter någon vecka medan andra inte ser något föränn efter någon månad eller t.o.m ett år.

  • Mandragora

    Jag måste byta frisör. Jag klipper mig cirka en gång om året och har sällan kluvna toppar. Håret är lite torrt i ändarna bara (men det har blivit ännu bättre sedan jag började med no poo).

    Min frisör skall tvunget platta hela håret innan han klipper. Hur mina lockar faller och rör sig spelar visst ingen roll för det ser han ju inte när det hänger rakt ned. Det känns som att nästan varenda frisör gör på det sättet numera.


    shakti.blogg.se | kattägd narcissistisk vegetarian och blivande prettomorsa
  • Taggtroden
    Jmia skrev 2009-11-01 18:39:09 följande:
    Pormoicheia, Taggtroden- tack för de svaren. Jag är mest nyfiken eftersom jag vill försöka minimera användadet av kemikalier men det här är helt nytt för mig och det känns lite komplicerat. Jag hade förstått det som att vissa ingredienser i shampoon och tvålar är direkt skadliga men att inte alla produkter innehåller de ämnena, fast jag tror jag får googla på saken. Kanske är lättare.
    Jag kom på att jag har skrivit två blogginlägg i min blogg som är lite kortfattade och sammanfattade om No Poo och de produkter som jag använder. Kanske kan vara till någon hjälp?
    Flera av mina läsare som läst inläggen har hängt på No poo faktiskt :)
    Finns här:

    taggtroden.blogg.se/2009/june/090630.html

    taggtroden.blogg.se/2009/october/091017.html
  • SweetNilam
    Taggtroden skrev 2009-11-01 19:31:26 följande:
    Jag kom på att jag har skrivit två blogginlägg i min blogg som är lite kortfattade och sammanfattade om No Poo och de produkter som jag använder. Kanske kan vara till någon hjälp? Flera av mina läsare som läst inläggen har hängt på No poo faktiskt :) Finns här: taggtroden.blogg.se/2009/june/090630.html taggtroden.blogg.se/2009/october/091017.html
    Himla bra! Jag är fortfarande i nybörjartagen och tycker det är lättare att få ett "sammanhang" när man ser det samlat i sammanhängande text, inte bara fragment i olika forum!

    Får jag lov att använda denna beskrivning på min blogg med? Tycker det va himla bra och tydligt.

    (Min blogg är inte riktigt igång igen. Ska designa och "nischa" den lite till! sen kan ni få se)
  • mejram

    En bekant till mig sa det så bra - anledningen till att vi använder schampo är för att vi använder så mycket andra hårprodukter som kräver lösningsmedel för att försvinna. Slutar man använda dessa produkter behöver man inte heller schampo. Det kändes så enkelt och självklart när hon sa det och den oinvigda väninnan blev inte alls avskräckt, utan bara nyfiken.

    För mig har nyttan med att inte använda schampo växlat. Från att ha varit en miljögrej, till att bli en "bra för håret-grej", till att bli en lathetsgrej. För det är ju så mycket enklare att leva livet när man bara behöver tvätta håret en gång i veckan och ändå se fräsch ut. Inte behöva vara orolig för att glömma deo när man ska bort. Inte behöva lassa med sig stylingprodukter och hårfönar till gymet. Slippa smörja huden med en massa dyra krämer. Jag låter bara kroppen fungera som den är tänkt att fungera och den fungerar förvånansvärt bra om den får chansen att arbeta ostört.

    I går gjorde jag grovtvätt av dotterns hår. Hon brukar bara skölja med vatten, men har fått lite skorv/beläggning i hårbotten på sistone. Så vi tog en rejäl klick balsam och sen en massa socker på det och masserade. Hon var överförtjust, för det ramlade ner socker på armen och det var ju supergott att slicka i sig . Och beläggningen försvann och håret blev jättefint. Jag lider med alla stackars barn som ska få schampo i ögonen var och varannan dag, helt i onödan.

  • Taggtroden
    SweetNilam skrev 2009-11-01 19:59:42 följande:
    Himla bra! Jag är fortfarande i nybörjartagen och tycker det är lättare att få ett "sammanhang" när man ser det samlat i sammanhängande text, inte bara fragment i olika forum! Får jag lov att använda denna beskrivning på min blogg med? Tycker det va himla bra och tydligt. (Min blogg är inte riktigt igång igen. Ska designa och "nischa" den lite till! sen kan ni få se)
    Javisst! Kul att du gillade det
  • SweetNilam

    Jag tror jag gjorde en klantig grej igår.

    Satt förra veckan och riktigt lusläste och inspirerades av Lush´s hemsida. Sicken massa godis Så igår åkte vi in och shoppade loss. De är ju jättevänliga på Lush, men sa inget när hon frågade om jag ville ha shampo till balsamet jag köpte. Jag ba "Nej tack, jag har"

    Men iaf, köpte coolaulin-balsamet. Men kollade inte innehållet. När jag kom hem och glatt stod med mina produkter i duschen (rosa sockerskrubb och tvål/lotion-kaka) och med mitt tvättbalsam i håret, så läste jag på mitt nya balsam. Visade sig innehålla massa vad jag förstått otillåtna ämnen. Detta är väl inte de bästa ämnena? Eller? cetearyl alkohol, sodium lauryl sulfat, propylenglycol

    Men det luktar gudomligt och håret är fint idag. Skönt och rent (inte snyggt stylingmässigt, för det plattas till dagen efter, alltid).

  • Denebola
    SweetNilam skrev 2009-11-01 20:15:20 följande:
    Jag tror jag gjorde en klantig grej igår. Satt förra veckan och riktigt lusläste och inspirerades av Lush´s hemsida. Sicken massa godis Så igår åkte vi in och shoppade loss. De är ju jättevänliga på Lush, men sa inget när hon frågade om jag ville ha shampo till balsamet jag köpte. Jag ba "Nej tack, jag har" Men iaf, köpte coolaulin-balsamet. Men kollade inte innehållet. När jag kom hem och glatt stod med mina produkter i duschen (rosa sockerskrubb och tvål/lotion-kaka) och med mitt tvättbalsam i håret, så läste jag på mitt nya balsam. Visade sig innehålla massa vad jag förstått otillåtna ämnen. Detta är väl inte de bästa ämnena? Eller? cetearyl alkohol, sodium lauryl sulfat, propylenglycol Men det luktar gudomligt och håret är fint idag. Skönt och rent (inte snyggt stylingmässigt, för det plattas till dagen efter, alltid).
    Om SLS står sent i innehållsförteckningen är det nog endast tillsatt som emulgeringsmedel och inte som huvudrengörande ingrediens, om du är med på skillnaden. Det är alltså bara pytte i och utgör inte basen. Så är det i alla fall med Veganse, så förhoppningsvis är det okej. De andra ämnena har jag ingen koll på...
  • Björnmossa
    mejram skrev 2009-11-01 20:04:58 följande:
    Inte behöva vara orolig för att glömma deo när man ska bort.
    Alltså det här med deo. Du använder inte alls längre eller? Hur funkar det?

    Taggtroden, har du lyxkokos under armarna eller köper du silverpaket?

    Jag är inte helt nöjd med nån deogrej jag provat. Ska kanske börja testa mer systematiskt. Hur gör alla andra?
  • Miss T
    Björnmossa skrev 2009-11-01 21:04:32 följande:
    Alltså det här med deo. Du använder inte alls längre eller? Hur funkar det?Taggtroden, har du lyxkokos under armarna eller köper du silverpaket? Jag är inte helt nöjd med nån deogrej jag provat. Ska kanske börja testa mer systematiskt. Hur gör alla andra?
    Har du provat receptet med rosenvatten +thaisten/pulver + "ngt mer"...? Jag tyckte det funka bra! Inte så jättemkt doft från rosenvattnet men man slipper svettlukten.
Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo