• Anonym (?)

    När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?

    Får man lite mer pengar så man kan inhandla julklappar och julmat?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-24 18:41
    Tack till er som givit svar på frågan och inte ägnat er åt pajkastning. Jag ska kolla upp era förslag

  • Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:11:08 följande:


    Anonym (knappast) skrev 2009-11-24 15:04:40 följande:
    Vilken tur att du kan se in i framtiden o förutsäga hur saker o ting kommer att te sig för dig här i livet! Nä, nu börjar jag bli rätt trött, att alla ni som tror er veta allt o tror er ha rätt till att klanka ner på folk som sitter i en sämre sitts, hur många av er har suttit i en sitts som denna? Vilken erfarenhet besitter ni i frågan?Visst fan kan jag prata med mina barn o säga att mamma är ledsen men några julklappar blir det inte i år om vi ska kunna betala räkningar o mat, visst fan hade dom "förstått" allvaret MEN besvikelsen kommer man inte undan hur fan man än gör!!! O hur många föräldrar vill se sina barn drabbas för något dom inte kan styra över?!
    ingen vet vad som händer i framtiden och även om jag hoppas och tror att det kommer bli bra ekonomiskt för mig i framtiden så har jag ändå en personlig buffert för att sådana här saker ska bli lättare att hantera. jag tror inte att jag kommer att hamna på soc - men som du själv säger , man kan inte förutspå saker. att inte ha en buffert för det tycker jag är oansvarigt.
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:00:37 följande:


    Men snälla ni, är det någon som har insikt i mitt liv? Vet ni som kommer med massor av förslag på hur jag skulle lagt undan pengar inför jul sen flera månader tillbaka hur länge jag har behövt hjälp av soc eller hur mitt liv såg ut för ett tag sedan? Jag har inte ett barn, inte, två, inte tre utan några fler, jag levde för några månader sedan ett samboliv, vi hade pengar så vi klarade oss bra, men saker o ting kan hända här i livet som man inte har planerat inför! Visst, att ta hjälp av vänner o släktingar är en jättebra ide men om man varken har massor av vänner o släktingar att falla tillbaka på? Jag har pluggat, jag vet skillnade på att vara studerande o vara beroende av bidrag för att överleva. Hade valet varit mitt hade jag pluggat! Då får man mer pengar, plus man kan arbeta extra, det finns större möjligheter att spara undan pengar.
    Fast hur många barn man har spelar ju ingen roll, man får ju pengar efter hur många man är. Du får ju lika mycket i bidrag som en som har 2 barn. Om du har separerat så får väl pappan detta året står för julen, så hinner du spara tills nästa år.

    Dom flesta som lever på socialbidrag väljer ju inte direkt att hamna där. Men om ni haft det bra innan med pengar så måste ni ju även ha haft ett sparkapital?

    Man kan inte alltid få allt här i livet och jag tycker att du fått många bra tips om hur du skall få en liten billig julklapp till barnen, eller så får du förklara för barnen att julklappar kommer senare. Barnen kommer ju antagligen att få julklappar av far och mor föräldrar och det kanske får räcka så iår. Mina barn skall få väldigt mycket mindre iår. Min man har blivit av med jobbet, men vi har ett sparande som vi får ta av, men det innebär inte att vi har pengar i överflöd.
  • Anonym (knappast)

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:13:45 följande:


    Men fortfarande, man måste väl inhandla det som fattas? Vad är det du inte förstår? Ska barnen turas om att sova i sängen o på golvet eller? Eller det som delas upp förökar sig så man inte behöver införskaffa fler?
    Ekonomiskt bistånd för att kunna köpa det nödvändigaste i form av basmöbler o s v, och inte tvunget nytt och fint, är en sak, extra bistånd för julklappar och julmat för att man har en drös ungar är nåt helt annat. Säg inte att du inte ser skillnaden....
  • Anonym
    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:13:45 följande:
    Men fortfarande, man måste väl inhandla det som fattas? Vad är det du inte förstår? Ska barnen turas om att sova i sängen o på golvet eller? Eller det som delas upp förökar sig så man inte behöver införskaffa fler?
    Fast det kan man söka bidrag för hos soc.... sen kan man ju välja själv säng eller julklappar... Då har du ju ett alternativ som kan ge pengar... eller kanske en säng i julklapp?
  • Anonym (soc sekr)

    Ja, fast nu handlade ju frågan om _extra_ bistånd till julklappar och det beviljas i normalfallet inte.

    Anonym (bäret) skrev 2009-11-24 15:13:19 följande:


    Anonym (soc sekr) skrev 2009-11-24 15:12:13 följande: Det är klart att hon beviljas bistånd om hennes inkomster inte ens räcker upp till existensminimum.
  • Anonym

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:13:45 följande:


    Men fortfarande, man måste väl inhandla det som fattas? Vad är det du inte förstår? Ska barnen turas om att sova i sängen o på golvet eller? Eller det som delas upp förökar sig så man inte behöver införskaffa fler?
    men om man har ett helt bohag och splittar upp, hur mycket behöver man inhandla? en säng kan man väl hitta begagnad? vad mer behöver man??barnen kan väl sova på madrasser ett tag?
    jag har svårt att tycka synd om folk som väljer att inte ha en buffert och väljer att ha 3+ barn...
  • Jennie med ie

    Sprida ut inköpen är som sagt ett tips. Bytesdagar ett annat hett tips, man lämnar nåt man tröttnat på och får nåt nytt och roligare. Loppis är inte att förakta heller, i synnerhet äldre leksaker har ofta god kvalitet och är i bra skick även om de haft både två och tre ägare innan och även bra kläder t ex kan man hitta jättebilligt.

  • Anonym (?)
    Anonym skrev 2009-11-24 15:16:43 följande:
    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:13:45 följande: men om man har ett helt bohag och splittar upp, hur mycket behöver man inhandla? en säng kan man väl hitta begagnad? vad mer behöver man??barnen kan väl sova på madrasser ett tag? jag har svårt att tycka synd om folk som väljer att inte ha en buffert och väljer att ha 3+ barn...
    Oj, visste inte att det var förbjudet att ha fler än 3 barn om man inte kunde spå in i framtiden.

    Nu tar vi det från början, vi har en buffert, vi separerar, vi delar denna buffert, vi delar upp saker vi har, även skulder, vi inhandlar det som behövs, var för sig, oj, bufferten är slut!
  • RosaNapp

    Så varför får inte barn bli besvikna då? Kan dom inte bli besvikna över att inte få precis det dom vill ha också?

    F-n när jag växte upp fick jag sällan julklappar eller presenter som jag ville ha. Jag fick kläder jag behövde. Fick ibland lite annat också, men det var ju mest ren skit för att det inte bara skulle ges kläder. Blev jag besviken? Nej, det var tanken som räknades. Jag visste om mina föräldrars ekonomiska situation och även om det inte var kul så fick jag lära mig annat än att presenter var det viktiga, eller det man kan köpa.

    Man får göra det man kan av situationen, mer är det inte. Jag klankar inte ner på att du går på soc, men jag förstår heller inte resonemanget "jag vill ha extra så att barnen inte blir besvikna". För i min värld blir det vad man gör det till.

  • Anonym (knappast)

    Anonym (?) skrev 2009-11-24 15:20:12 följande:


    Oj, visste inte att det var förbjudet att ha fler än 3 barn om man inte kunde spå in i framtiden. Nu tar vi det från början, vi har en buffert, vi separerar, vi delar denna buffert, vi delar upp saker vi har, även skulder, vi inhandlar det som behövs, var för sig, oj, bufferten är slut!
    Oj stackars er, det ska genast alla vi andra betala för! Eller inte.
Svar på tråden När man har soc-bidrag, får man en extra slant till julen?