• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • morotsland
    lövet2 skrev 2010-01-05 21:47:49 följande:
    För mig har jämställdhet inte med amning att göra, och inte heller vem som jobbar eller inte. Därför känns frågan helt sjuk för min del och verkar mer handla om ego för föräldrarna. De tittar till vem av dem som helst vill jobba, hur man ska fördela ledigheten för att det ska vara "rättvist" osv, men ingen av dem ser till babyns bästa ... *skakar på huvudet*
    Barnets bästa är att få kärlek, tid, närhet, föräldrar som respekterar, stöttar och förstår sitt barn. Osv. Det har ingenting med amning eller flaskmatning att göra.
  • Jo Lo

    Har inte orkat läsa allt. Men jämställdhet handlar väl inte bara om hur länge var och en är hemma med barnet, vem som gör vad osv??
    För mig handlar det om att vi alla är nöjda och att det ska fungera i våran familj!!

    däremot har jag länge funderat på hur WHO:s rekommendation om helamning går ihop med det ev förslaget om att bestämma att pappan ska ta ut hälften av föräldradagarna?? Det tar ju ett tag att trappa av amningen. För mig skulle inte att pumpa vara ett alternativ. Fungerar ju inte lika smidigt att pumpa som attamma.

    Att lagstadga delad föräldradagar tycker inte jag är jämställt då det inte fungerar för alla föräldrar, vissa pluggar är egna företagare, eller så vill helt enkelt ena föräldern vara hemma mera, för att den personen trivs bättre.

    Jag tycker nog att det bästa rådet man kan ge föräldrar är att det ska göra det som passar dem bäst.
    Fungerar inte amningen; ge flaska, vill en förälder vara hemma, låt den vara hemma. Jämställdehet för mig är när alla är nöjda och man lever i harmoni med varandra.
    millimeterrättvisa är lite sandllådenivå och leder, tror jag, till mycket gnäll och tjat!

  • morotsland
    Saskia skrev 2010-01-05 21:58:14 följande:
    Tillkommer en fördel för de som tror på "det kompetenta barnet"- de flesta bebisar ratar flaskan i början
    Många barn ratar bröstet också Det finns ju en anledning till att många som tycker att ammning är viktigt inte vill introducera flaska, en hel del bebisar föredrar helt enkelt flaska och börjar krångla vid bröstet.
  • Miss Lau
    livet leker skrev 2010-01-05 21:56:38 följande:
    Håller med det är helt sjukt. Allt för att papporna inte ska känns sig utanför
    Är det inte bra om pappan också känner sig lika mycket värd som förälder?

    Och observera, jag tycker det är jättebra med amning och att folk får amma hur mycket och länge de vill. Däremot tycker jag att flaskmatning också är ett bra sätt att mata spädisar på. Och passar det bättre i vissa familjer förstår jag inte varför det inte ska ses som ett lika bra sätt.
  • Saskia
    morotsland skrev 2010-01-05 22:02:54 följande:
    Många barn ratar bröstet också Det finns ju en anledning till att många som tycker att ammning är viktigt inte vill introducera flaska, en hel del bebisar föredrar helt enkelt flaska och börjar krångla vid bröstet.
    Om barn ratar bröstet så är det något allvarligt problem.

    Ratar flaskan däremot, verkar de flesta friska bebisar göra.
  • DrKejs
    morotsland skrev 2010-01-05 21:45:19 följande:
    Såvitt jag vet är det ingen som tycker att amning är oförenligt med jämställdhet så jag vet inte riktigt vem du diskuterar med. Att inte låta kvinnor få bestämma över sina kroppar och att motarbeta ett fritt val tycker jag däremot är direkt oförenligt med jämställdhet. Oavsett om man föredrar amning, flaskmatning eller en kombo går det att leva jämställt.
    ... och barnet kastade vi ut med badvattnet ...
    När ska det gå upp för dig att det kanske är viktigare att göra det bästa möjliga för barnet än att eftersträva total makt åt kvinnor? Om det bästa för barnet är amning (vilket det uppenbarligen är) så är det väl fullständigt självklart att en BM förordar amning. Det heter trots allt BARNmorska, inte mammamorska.
  • DrKejs
    morotsland skrev 2010-01-05 21:47:50 följande:
    Det finns gott om länkar i alla hundratals amningstrådar som både jag och andra deltagit i på familjeliv. Ingenstans har någon kunnat presentera något som visar att bröstmjölken har några fördelar som är så relevanta i ett land som Sverige att vi behöver bedriva propaganda på sjukhusen. Bröstmjölk är utmärkt föda, ersättning också, varför tjafsa om saken?
    Kanske för att det finns en del som väljer att inte lyssna på din propaganda och vill ha bra underlag för sin ståndpunkt?
  • morotsland
    Saskia skrev 2010-01-05 22:07:31 följande:
    Om barn ratar bröstet så är det något allvarligt problem. Ratar flaskan däremot, verkar de flesta friska bebisar göra.
    Eh, varför skulle det vara ett allvarligt problem? Det är ju bara att läsa här på familjeliv om alla bebisar som inte vill ta bröstet ordentligt, det är högst normalt. Och anledningen till att ammande kvinnor uppmanas att inte ge flaska texc på kvällen är ju just att många barn ratar bröstet om de väl fått smak på flaska.

    Oavsett vilket så går det ju att vänja ett barn vid både amning och flaskmatning och eftersom vi har ynnesten att leva i ett land där vi har dessa två bra alternativ är det ju bara att välja fritt.
  • livet leker
    Miss Lau skrev 2010-01-05 22:07:10 följande:
    Är det inte bra om pappan också känner sig lika mycket värd som förälder? Och observera, jag tycker det är jättebra med amning och att folk får amma hur mycket och länge de vill. Däremot tycker jag att flaskmatning också är ett bra sätt att mata spädisar på. Och passar det bättre i vissa familjer förstår jag inte varför det inte ska ses som ett lika bra sätt.
    Skulle han inte göra det bara för att mamman ammar barnet?? Emellan mattiderna kan han ju ta barnet
  • morotsland
    DrKejs skrev 2010-01-05 22:11:47 följande:
    Kanske för att det finns en del som väljer att inte lyssna på din propaganda och vill ha bra underlag för sin ståndpunkt?
    Du kan själv gå igenom den mängd med information och sammanställningar som finns och jag tvivlar på att du kommer att hitta något som ingen annan har hittat. Bröstmjölk och ersättning är båda utmärkt föda, skillnaderna är marginella.
Svar på tråden amma v/s jämställd