• JoMaMo

    amma v/s jämställd

    Jag hoppas att ett helt gäng debattsugna män och kvinnor hittar hit till den här tråden!
    Jag läser till barnmorska och behöver er hjälp, jag ska göra ett fördjupningsarbete om amning och jämställdhet och undrar hur ni ser på den saken.

    GÅR det att vara jämställd och samtidigt amma? Forskningen är entydig och visar på många och viktiga fördelar både för barnet och mamman om barnet ammas. Men för att vara helt jämställd, dela lika, ta lika stort ansvar för barnens uppfostran kanske det krävs bröstmjölksersättning? Och varför kan inte pappan ge flaska på natten så att mamman får sova? Vad är viktigast, jämställdhet eller bröstmjölk? Går det att kombinera?

    Har ni tips på hur ni HAR kombinerat detta på ett fungerande sätt?

    Hur gör ni? Hur tänker ni? Vad kan man som barnmorska ge för tips och råd till föräldrar som vill dela lika på föräldraledigheten eller låta mamman börja jobba tidigt, strax efter förlossningen?
    Jag är nyfiken och kliar mig i huvudet för jag vill kunna ge goda råd som fungerar praktiskt! Det är ett svårt ämne, innerst inne känner jag att det går att vara jämställd på ett sätt som ändå inte gör avkall på amningen, eller är jag ute och cyklar?!

    HOPPAS PÅ MÅNGA SVAR OCH MÅNGA SYNVINKLAR!

  • Svar på tråden amma v/s jämställd
  • Saskia
    morotsland skrev 2010-01-05 22:24:01 följande:
    Nej, inte alla, men rejält många. Det är rätt få som aldrig har eller har haft trubbel med amningen. Att säga att det är naturligt och medfött att det funkar blir lite fånigt. Den nyfödda bebisen vill ha mat och närhet, det går att ordna med både flaska och mjölk.
    Att säga att det är naturligt och medfött att att amma kan väl inte vara fånigt, det borde väl vara uppenbart att det är så. 
  • DrKejs
    morotsland skrev 2010-01-05 22:13:54 följande:
    Du kan själv gå igenom den mängd med information och sammanställningar som finns och jag tvivlar på att du kommer att hitta något som ingen annan har hittat. Bröstmjölk och ersättning är båda utmärkt föda, skillnaderna är marginella.
    Uppenbarligen är det en del som inte håller med dig, bland annat väldigt många barnmorskor (fast de vet väl inte något om barn) ...
    Är det så svårt för dig att presentera ett underlag för dina uppfattningar? Kan det vara så enkelt att du inte har något välgrundat underlag utan bara sprider din propaganda?
  • morotsland
    Saskia skrev 2010-01-05 22:24:19 följande:
    Och endel kräks upp allt när man väl lyckats få i ersättningen.
    Ja visst. Och en del kräks oavsett vad de får. Vart vill du komma?
    Barn i Sverige har unika förutsättningar till hälsa och välmående. Och de ammas eller flaskmatas är inte relevant för det. Tänk vilken ynnest att få leva i denna tid i detta land där det faktiskt finns alternativ och möjligheter.
  • DrKejs
    morotsland skrev 2010-01-05 22:16:25 följande:
    Är det totalt makt åt kvinnor att tex välja att ge ersättning för att pappan ska vara hemma mer med barnet? Du är för rolig du. Det bästa för barnet är kärlek, närhet, tid, föräldrar som är engagerade och empatiska etc etc. Amning och flaskmatning är så ointressant i sammanhanget.
    Tja, jag antar att allvetande ungfeminister har bättre koll än barnmorskor på att amning är ointressant för barnet ...
  • morotsland
    DrKejs skrev 2010-01-05 22:28:06 följande:
    Uppenbarligen är det en del som inte håller med dig, bland annat väldigt många barnmorskor (fast de vet väl inte något om barn) ... Är det så svårt för dig att presentera ett underlag för dina uppfattningar? Kan det vara så enkelt att du inte har något välgrundat underlag utan bara sprider din propaganda?
    Du kan själv gå igenom några av de studier och sammanställningar som finns så märker du snart att det inte finns vetenskapligt belägg för att skillnaderna mellan innehållet i bröstmjölk och ersättning är så relevant i Sverige att det finns anledning att bedriva propaganda på sjukhusen. I länder med dålig hygien och dåligt vatten är det en annan sak och det är ju det WHO-koden handlar om.
  • Saskia
    morotsland skrev 2010-01-05 22:29:49 följande:
    Ja visst. Och en del kräks oavsett vad de får. Vart vill du komma?Barn i Sverige har unika förutsättningar till hälsa och välmående. Och de ammas eller flaskmatas är inte relevant för det. Tänk vilken ynnest att få leva i denna tid i detta land där det faktiskt finns alternativ och möjligheter.
    Till att friska barn väljer bröstet framför flaskan. Och jag tror det finns en anledning.
  • morotsland
    DrKejs skrev 2010-01-05 22:30:53 följande:
    Tja, jag antar att allvetande ungfeminister har bättre koll än barnmorskor på att amning är ointressant för barnet ...
    Barnmorskor i allmänhet (jag reserverar mig för specialinriktningar) har inte läst mer om bröstmjölkens innehåll och hälsopåverkan under sin utbildning än vad jag har gjort på fritiden, tvärtom. Jag har vänner som pluggar/pluggat till barnmorska som beklagat sig över detta och över att det under sjuksköterskeutbildningen på en del håll bedrivs slentrianmässig propaganda för amning utan att det presenteras några underlag.

    Sedan finns det givetvis också utmärkta barnmorskor, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som förmår vara ödmjuka inför den enskilda mammans beslut och som inte använder sin yrkesroll för att bedriva ideologiska linjer.
  • morotsland
    Saskia skrev 2010-01-05 22:35:11 följande:
    Till att friska barn väljer bröstet framför flaskan. Och jag tror det finns en anledning.
    En anledning till att bebisar väljer flaskan framför bröstet är ju att det går snabbare.
  • livet leker
    morotsland skrev 2010-01-05 22:40:43 följande:
    En anledning till att bebisar väljer flaskan framför bröstet är ju att det går snabbare.
    Exakt, det är för att dom väljer den lätta vägen, har man väl gett flaskan så föredrar dom flesta den av den anledningen.
  • Saskia
    morotsland skrev 2010-01-05 22:40:43 följande:
    En anledning till att bebisar väljer flaskan framför bröstet är ju att det går snabbare.
    nej, de väljer bröstet framför flaskan 
Svar på tråden amma v/s jämställd