• Blå Flygare

    Allergitråden

    TinaZ skrev 2010-03-16 21:40:28 följande:
     Kanske någon vet varför oatleys havremjölk numera ska förvaras även oöppnad i kyla. Så var det inte förut.
    De har gjort om den så den tål inte längre rumstemperatur, är en färskvara nu. Ska tydligen stämma bättre överens med deras image med hälsosamma produkter Och så kanske den smakar bättre? Ska även finnas några små förpackningar som är tillverkade som innan så de tål skafferiförvaring. Är väl tänkt till utflykter och så.
  • Blå Flygare
    Kavat skrev 2010-03-17 15:57:52 följande:
    Oftast, är vad jag har hört.
    Växer bort alltså. Närmare skolåldern har jag fått för mig.
  • Blå Flygare
    EL I skrev 2010-03-18 08:37:42 följande:
    Tredje natten utan uppvak magen är mindre. I går var han lös i magen...undrar om det är för att han är mindre förstoppad nu?? och då blir det för mkt laktulos?? fick mindre laktulos i dag för att se hur det ser ut. Ska titta bland det glutenfria brödet i dag och se om jag hittar nåt som han kan äta och se om det blir bättre av det!
    Jassa han får alktulos. Då kan det gott bero på det! Min tjej blir förstoppad av sädesslag. När vi tig bort det har vi fått gå från 10 ml varje dag till ca 2 ml varannan dag.
  • Blå Flygare
    Kavat skrev 2010-03-18 15:46:46 följande:
    Hm, nu var det det där med dagis. Vad har man rätt till egentligen? Vet att vissa av er fått "bråka lite". Men vad kan man kräva egentligen. Här säger de "sätt honom på allergidagiset". MEN vi har två katter, vi får inte gå på allergidagiset och typ halva släkten har djur, ungarna älskar djur, grannarna har hundar,  hästar och katter, det finns inte en chans i världen att vi gör oss av med djuren i vår närhet för att han ska gå på allergidagiset. Och även om vi hade avlivat/gett bort våra katter så finns det ju djurhår överallt, även om man försöker ta bort det. Aldrig i livet att jag vill utsätta någon på allergidagiset för det, det kan ju innebära stora problem för någon/några. Katthår försvinner inte bara för att katterna försvinner ur huset.. Dagiset dottern går på (som är där vi fått plats till sonen) har redan en luftburen äggallergiker så det bör inte vara några problem med just ägg de 3 dagar han är där. Utan det är kontakt med sädesslag som ger eksem och får han i sig så blir han ju kass förstås. Någon som vet vad man har rätt att kräva? När jag nämde extra personal runt lunch 3 ggr i veckan och städ därefter (han kommer max gå 15 timmar och endast äta frukt och lunch där de nu serverar smörgås) så sa hon direkt: ja, men det är därför han bör gå på allergidagis. Men det går ju inte!!! Tips, rättigheter, skyldigheter mm tar tacksamt emot!
    Här finns inte allergidagis, så vi har sluppit sånna diskutioner. Alla barn har rätt att gå på förskola, det ska man veta. Om det är detta som krävs för att han ska kunna gå där så måste de tillgodose det. Sen kan kommunen ha åsikter om vilket dagis barnen ska gå på, men om kommunen gett plats på detta dagiset så är det deras uppgift att lösa det. Extra städ kan de söka viktning eller extra personal för, det är inte säkert att personalen känner till det utan du kan upplysa om det. Viktning innebär att barnet räknas extra så det inte kan gå lika många barn på avd (här räknas barn i poäng. 1 barn ger 1 poäng, ett småbarn 2 poäng, och S har en extra poäng för allergi och astma - sen får det gå ett visst antal poäng per personal/avd). Det är ffa kommunen som betalar, så de extra resurserna är omfördelning inom kommunen.
    Det är bra att visa på fördelar för de andra barnen; berätta att den extra städningen kommer alla till del, att man vet att det ger färre sjukdagar för alla och minskar magsjukeutbrott på avd där det finns extra allergi-städ
  • Blå Flygare
    Kavat skrev 2010-03-18 17:06:29 följande:
    Tack Blå Myran för input! Kan väl tillägga att när jag pratade med rektorn på allergidagiset så sa hon att de inte tar bort sädesslag där heller för hans skull. Så då är de i mina ögon ingen skillnad för honom på de olika dagisen.. Förutom att det förmodligen redan är extra städ på allergidagiset. Visst de har mer kunskaper om allergiska reaktioner, speciellt snabba, men sådana har han ju inte (förutom ägg, men de har ju inte ägg där 3 dagar i veckan i nuläget pga en med luftburen äggallergi så då ska det ju inte kunna hända något).
    Vad bra att du varit i kontakt med allergidagis! Säg det till ditt dagis - de skulle också behöva städa extra för de inte tar bort sädesslagen. Samma kommun - samma plånbok.
  • Blå Flygare
    Tibell skrev 2010-03-18 20:04:37 följande:
    Hej hej! Brukar egentligen hålla till i mjölkallergi tråden men tänkte jag skulle ställa frågan här också! Ni som har gjort patchtest på era barn .. eller känner någon som gjort det! Har ni varit med om att få positivt svar men som sedan visade sig vara falskt?! Alltså enligt patchtestet varit allergiskt mot tex vete men i verkligegheten tål det?! Vi gjorde nämligen ett eget på dottern i förr förra veckan. Tyvärr satt de bara på drygt 16h..sedan ramlade ett bort. Eftersom hon fick så fula utslag av plåstret valde vi att ta bort de andra också. Där vetet suttit var det efter drygt 9 h en jätte stor svullen röd fläck. Dagen efter var fläcken rosa/röd med massa knottror/plitor i ( har bilder i galleriet ). Efter drygt 7 dagar fanns fortfarande detta märke kvar ( trots att jag smörjt med mildison ) Nu efter 1½ vecka börjar prickarna mattas ut något! Har någon varit med om liknande ?! Hur har era sett ut efter positivt patchtest jämfört med min dotter. Ska vi räkna detta som en positiv reaktion eller kan det ha varit falskt svar?! Förstår att det är jätte svårt att svara på men tänkte att någon kanske varit med om liknande!! Anledningen till att jag vill veta hur det står till är för att vi mer och mer börjar med "riktig mat" Och snart är det dags att börja med lite välling och sådant! dessutom har hon lite ont utav tänderna. Och då är smörgåsrån rätt bra att tugga på..dock inte om hon är känslig mot vete såklart!
    Det jag reagerade på när jag kollade bilderna var att det inte bara var utslag under plåstret, utan runt om åt alla håll (om än inte lika rött). Jag hade inte dragit för stora slutsatser av testet.
  • Blå Flygare
    Helle76 skrev 2010-03-20 15:44:32 följande:
    Igår kom beslutet om vårdbidrag och de godkänner inte det. De menar på att det inte är en merkostnad på mer än 7896 kronor per år för båda, det har de fått fram enligt konsumentverkets riktlinjer. Men de har inte förstått att det står på deras sida att man ska räkna den faktiska kostnaden. Sen för att få i sig den mängden kalcium de måste ha per dag så blir det en högra åtgång på mjölken än 2 dl per dag och barn.  Vet någon om det finns en sida där det står att soyaallergi och mjölkallerig ihop blir en extra kostnad? De menar på att det inte ska bli fördyrande med soyaallergi oxå. Men det hävdar jag då det är sojalectin i det mesta som de har tagit bort mjölken ur och våra barn reagerar på det.
    Vi skrev i ansökan (klippte ut texten rakt av) " <!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

    Vid beräkning av merkostnader är inte kostnader för dryckesmjölk, fil/yoghurtersättningar inkluderade i matsedelns kostnader. Eftersom kostnaden för komjölksersättning varierar mycket beroende på både vilken produkt som används och hur stor del av kostnaden som hushållet själv står för, måste schablonen kompletteras med den kostnad hushållet faktiskt betalar för komjölksersättning innan merkostnaden kan räknas ut. Mjölkprodukter hör till baslivsmedlen och är en väsentlig näringskälla under uppväxtåren. Därför är det särskilt viktigt att hitta mjölkersättning som fungerar bra och göra en individuell bedömning av hur mjölkprodukterna ska ersättas."


     


    Vi fick beviljat kostnad för risdryck utan diskution. Eller nja, vi ansökte om 6 dl om dagen. Hon frågade om vi inte skulle ha någon för fil, yoghurt osv så jag fick förklara att hennes välling och pannkakor är hennes yoghurt etc

  • Blå Flygare
    Snutten skrev 2010-03-22 20:36:13 följande:
    Och vi fick INTE beviljat några merkostnade för mjölkfri kost, trots att jag ahde skickat med konsumentverkets text. Men som sagt jag har ju skickat in papprena för prövning i länsrätten nu. Undrar just när jag hör något om det? Lär dröja ett tag.
    Hade du med hela skriften? Jag skrev ju detta i min ansökan så den texten stod ut. Men antagligen beror det på vilken handläggare man får. Synd man inte kan välja handläggare som man väljer läkare
  • Blå Flygare
    Snutten skrev 2010-03-22 21:59:12 följande:
    Jag hade med hela skriften men jag hade strukit över med överstrykningspenna och skrivit på framsidan vilken sida de skulle läsa på. IDIOT säkert tyckte jag. Suck!
    Handläggare {#lang_emotions_demon}
  • Blå Flygare
    EL I skrev 2010-03-25 18:51:57 följande:
    Är det bara jag som inbillar mig eller  har hans mage blivit mindre också trots allt? (Lagt in bilder i galleriet) Tycker den inte är lika utspänd även om den fortfarande är svullen. På ena bilden ser man även hans kinder! Det syns bara typ "ärrvävnad" på kinderna nu. Nästan enda gången han blir röd nu är när han varit ute och sen blir han det på dagis men där har han ju fortfarande fått lite vete i mackorna på mellis...samt havremjölk. Vad tror ni? Tror ni kinderna hör ihop med vetet också? Känns nästan så tycker jag...
    Helt klart mindre.
  • Blå Flygare
    trållmor skrev 2010-03-25 22:17:13 följande:
    Jag har ju skrivit i tråden förut om Neelah, våran lilltjej född i dec -09, och hennes problem. Genom uteslutning och provokation har vi konstaterat mjölk- och äggallergi. Sen var hon jättefin i någon vecka, för att sedan få nya nässelutslag, börja blöda från huden när vi smörjer henne, blåsor, dålig i magen mm. Igår fick jag träffa läkaren (samma läkare som vi har till de övriga barnen), men hon ville bara prata preliminärt om Neelah då vi var där främst för Mattis och Timon. Mattis ska ju få provokation på sjukhuset nästa gång då de är rädd för hur stark reaktion han ska få, men det är ju en helt annan historia som jag inte orkar gå in på nu. Nu är det Neelah Jag helammar fortfarande och äter mjölk- och äggfritt. Läkaren tyckte att jag skulle sluta med soja, alla sorters nötter och bönor, samt vete. Fisk gick vi inte in på direkt då jag inte äter fisk, men jag glömde ju att ta upp fiskoljan jag äter. Sen skulle jag heller inte äta det som de övriga barnen är allergiska mot, alltså deras individuella allergier. För hon visste ju att det skulle ta tid innan jag skulle få komma till dietisten, och därför kunde jag påbörja hemma med att dra ner på dessa produkter för att förhoppningsvis ha slutat helt innan mötet med dietisten. Åhhh, var börjar man??? Vilka fallgropar finns det??? Jag vill verkligen inte sluta amma, men när listan bara växer och växer så vet jag inte längre.... är det bättre för henne om jag slutar amma???
    Menade läk att du skulle utesluta allt det under hela amningsperioden eller under några veckor för att sen provocera en sak i taget? När jag uteslöt under några veckor vid amningens begynnelse så fokuserade jag på vad jag kunde äta ist för tvärt om. Kolla in i miralicias blogg "utan allt" för tips. Fiskolja går bort vid fiskallergi, A tål inte fisk och jag fattade inte verför han var dålig jämt när jag tagit bort ägg - inget annat åt jag dagligen - utom tillskotten {#lang_emotions_dreamer}
  • Blå Flygare
    Lillasnigel07 skrev 2010-03-28 09:36:18 följande:
    Åt en underbart god tårta utan allt igår! Modifierade lite recept o lite hitte-på. Alla älskade tårtan. Ni som har recbloggar får gärna lägga in den i er blogg! Kokos- och chokladtårta med bär  Tårtbotten Linfröavkok motsvarande 3 ägg (3 msk linfrö, 3 dl vatten som kokas och silas)   1,75 dl socker 200 gr kokos 1 dl glutenfri mjölmix 1 tsk bakpulver 150 gr smält mjölkfritt margarin   Vispa linfröavkok och socker. Blanda torra ingredienser och häll i. Smält smöret, låt svalna och häll i. Låt smeten vila 15 min. Smöra och bröa en springform med kokos.   175 grader nedre delen av ugnen 60 min. Låt stå på en plåt eftersom det kan rinna ut fett ur formen.     Chokladsås 1/2 burk kokosmjölk (ekologisk är krämig)   100 g 70% choklad – mjölkfri 50 gr mjölkfritt margarin 2-3 msk kakao – efter smak ¼ - ½ dl socker – efter smak     Värm kokosmjölken – ska INTE koka. Lägg i chokladen, låt smälta. Lägg i margarin, låt smälta. Vispa i kakao och socker efter smak. Ställ i kylen för att stelna.     Garnering med Hallon & Björnbär    Bred ett ca 2 cm tjockt laget chokladkräm på botten, Lägg på avrunna bär. Servera med grädde alt Go green Vispi el liknande     Lycka till!
    Tack, denna ska göras! *sparad i bloggen*
  • Blå Flygare
    Miralicia skrev 2010-03-30 13:12:45 följande:
    Jaha, besök på VC avklarat. De ringde upp vid 8.55 och som tur var bor vi nära VC, för vi fick den sista akuttiden som de hade för den här dagen - vid 9.15. Så nu får det tydligen inte bli nån mer som behöver komma till VC på akuttid idag. Tyvärr inte hos "vår" läkare, utan hos en k****** som hävdade att det bara var en vanlig förkylning och som försökte övertyga mig om att dottern hade feber till följd av en förkylning - när termometern visade på 37,6. Naturligtvis så hostade dottern knappt nån ting när vi var där även om hon hostade kontant på vägen dit och hem. Men lungor lät bra och det var ingen astma. Men det har jag inte sagt att det är "traditionell astma" som sådant jag misstänker, utan att luftrören och lungorna irriteras av pollen så hon hostar av det och inte traditionellt att luftrören drar ihop sig & krampar. (Det har varit exakt lika dant för storasyster, hon peffar över genomsnittet, men får hosta och hostar tills hon kräks vid ansträngning under pollensäsongen.) Men eftersom det inte hörs någon obstruktion på lungorna så är det inte astma, så det behöver jag inte oroa mig för *klapp på huvudet på "lilla oroliga mamman" från läkaren*. Läkaren ringer tom upp den läkare som vi träffat vid några tillfällen på allergicentrum och hävdar att jag är orolig för att dottern ska ha astma och att jag inte heller vill ge några hostmediciner (läs: molipect) av rädsla för att dottern ska reagera på den. Och att hon tolkar det som att det bara är en vanlig förkylning och att dottern har låg feber och inte typiskt allergipåverkade ögon (även om hon är lite mosig runt ögonen - men det kan man ju bli av en förkylning också) osv. Och hävdar att hon gör detta för att lugna mig, så att jag inte ska behöva oroa mig för astma. *ny klapp på huvudet* (anledningen till att jag inte vill ge dottern mollipect beror ju på att den innehåller såväl citrus som kaliumsorbat som dottern inte tål - tokkräks av citrus & kissar på sig och får klåda och eksem av kaliumsorbat). Sen hävdar hon att hon visserligen teoretiskt skulle kunna skriva ut pulmicort & bricanyl, men eftersom vi inte redan innan har nebunette hemma så är det inte så bra. För är det en förkylning så kommer ju den gå över både om vi medicinerar pulmicort & bricanyl eller om vi inte gör det och sen går vi där och tror att dottern har astma även om hon inte har det utan medicinerar i onödan osv. För hon tror inte att jag klarar av att skilja på allergireaktion och vanlig förkylning. Och barn sover faktiskt ofta rätt bra även om de hostar hela nätterna igenom så att de vaknar av hostan, så att man ger hosmedicin är mest för att lugna oroliga föräldrar som ligger och lyssnar på det. Men om dottern inte har feber, äter bra - mycket bättre än vad hon har gjort på länge (något hon aldrig gör i samband med förkylning), hosta som tom mina föräldrar & dagis reagerade på att det inte var vanlig förkylningshosta, konstant rinnande näsa med genomskinligt snor, hostan blir betydligt värre så snart man kommer ut utomhus. Sambon som är bekräftat pollenallergisk har börjat känna av pollen under helgen och stora dottern har också börjat småhosta & snora lite smått samtidigt som lilla dottern börjat hosta och snora - men de kan ju faktiskt ha blivit förkylda samtidigt även om lilla tjejen har reagerat på pollen under förra säsongen om inte så här tidigt på våren då, så är det ändå bara vanlig förkylning som hon har enligt läkaren som vi träffade idag. Efter en hel del lirkanden om att få något mot hostan så nämnde hon Cociliana - fast det var ju lite starkt så det är ju inte så bra ändå, eller mollipect som alternativ. Jag hade gett upp att få något vettigt till dottern vid det laget, utan enbart de alternativen att välja mellan som läkaren självmant skulle föreslå, så efter en del lirkanden och förslag från min sidan så fick jag henne slutligen gå med på att snudd på nåder skriva ut en flaska med flytande bricanyl till dottern. Efter lite lirkande så kröp det u fram att det hade vår allergiläkare pratat om också på telefon - men inte föreslog hon det utan det var först när jag själv föreslog det som det efter ett tag gick att skriva ut det. Fast helst ville hon hellre skriva ut ventolin (som har apelsinsmak) och blev stött av att jag också ville läsa innehållsförteckningen i Fass. Så efter många turer fick dottern på nåder en flaska flytande bricanyl. Känns lika bra att förbereda sig på samma vända som det var med storasyster vad gäller pollenhosta - vi sprang på VC med 1-2 veckors mellanrum från mitten av april till mitten av september (inkl 2 vändor till US för lungröntgen) med hennes hosta där hon hostade tills hon kräktes så fort hon ansträngde sig minsta lilla hon gjorde (eller att hon började hosta och kräktes av ansträngningen att hosta) innan hon äntligen fick pulmicort & bricanyl utskrivet och då försvann det - fram tills nästa pollensäsong när det började komma tillbaka och försvann med pulmicort & bricanyl.
    {#lang_emotions_yell}{#lang_emotions_yell}

    Hur gammal är hon? Kan du ge något receptfritt?
    Har själv pollen, och kan säga att man är aldrig så bra som när man är på VC. Måste vara ventillationen, för jag vill alltid bosätta mig på VC när jag kommer dit under pollensäsongen.
  • Blå Flygare
    Miralicia skrev 2010-03-30 13:56:06 följande:
    Hon blir ju 4 i maj. Och jag har redan dubblat dosen Aerius så hon får närmre 5 ml/dag istället för ordinarie dos som är 2,5 ml. Hon har ju reagerat på kontakt med gräs (främst då nyklippt gräs som ger stora nässelutslag, men varierar mellan olika gräsmattor) i två somrar redan och förra våren/sommaren så var det snorigt & allmänt halvhängit (började tex sova middag igen efter dagis vilket hon inte hade gjort på ett år) under den period när björk & ek var som intensivast. Men hostat har hon inte gjort tidigare år utan det är nytt nu för i år. Aeriusen hjälper ju en del mot rödmosigheten i ögon & lite snorigheten och rent allmänt mot "pollentröttheten", men hostan har den inte så stor effekt på, och det var ju mot själva hostan jag ville ha något. Men flytande bricanyl är väl aningens bättre än ingenting i varje fall, även om läkaren medvetet valde dosering för en vikt på 16 kilo istället för de 18 som dottern väger, så får vi ta en ny vända efter påskhelgen.
    Ok, då har ni redan testat allergimedicin och det hjälper inte Ni får väl söka, söka och så söka igen Om ni inte hittar rätt läk direkt. För S tog det ett par rundor till akuten och flera frågor hos bvc (why??) innan vi träffade rätt läk. A samma i princip.
    S fyller 4 i sommar och hon reagerar mot kontakt av gräs. Gjorde redan sommaren hon fyllde 1 år men det var ju omöjligt {#lang_emotions_dreamer} Men sen har hon fått klassiska reaktioner - dock inte astma -och då har hon fått hjälp med medicinering, Inkl. en hel tablett aerius 2,5 ml som är från 6 år - jag tycker det känns mycket men S väger ju lite mindre. 11 kg förra sommaren.

    Ska nog börja med den nu, hade planerat till 1/5 men det kanske kommer tidigt i år. Jag känner själv lite besvär, men det kan ju vara förkylningen ??
  • Blå Flygare
    Blå Flygare skrev 2010-03-30 21:04:33 följande:
    Ok, då har ni redan testat allergimedicin och det hjälper inte Ni får väl söka, söka och så söka igen Om ni inte hittar rätt läk direkt. För S tog det ett par rundor till akuten och flera frågor hos bvc (why??) innan vi träffade rätt läk. A samma i princip. S fyller 4 i sommar och hon reagerar mot kontakt av gräs. Gjorde redan sommaren hon fyllde 1 år men det var ju omöjligt Men sen har hon fått klassiska reaktioner - dock inte astma -och då har hon fått hjälp med medicinering, Inkl. en hel tablett aerius 2,5 ml som är från 6 år - jag tycker det känns mycket men S väger ju lite mindre. 11 kg förra sommaren. Ska nog börja med den nu, hade planerat till 1/5 men det kanske kommer tidigt i år. Jag känner själv lite besvär, men det kan ju vara förkylningen ??
    Vi ska visst bara ge ½ tablett iår. Jag är tveksam till hur detta ska gå!
  • Blå Flygare
    maribel skrev 2010-03-31 21:26:05 följande:
    Hej min lilla kille är mjölk, ägg och nu även veteallergisk.Mjölk och ägg har inte varit några problem men hur ska vi göra nu? Kollat lite i affären och det finns ju knappt något bröd eller kakor att ersätta med, han är 16 mån och van att äta normalt bröd och kakor m.m Vet att ni har många trådar men var kan jag hitta ett bra recept utan vete till bröd eller kakor som barn gillar. Har tid hos dietisten om 2v. Men behöver hjälp nu!!! Har provat med de få bröd som finns att köpa men han vägrar.
    Milly friends kex i en gul påse, de är som tom&jerrykex ungefär och poppis hos de flesta barn
    Rån i en gul förpackning, innehåller säkert sojasläktingar men här går de iaf.
    Oldana ris-frasbröd är naturligt glutenfritt. (Oldanas majs/frasbröd innehåller vetestärkelse)
    Pannkakor på Orgran bovetepannkaksmix - blir som mellanting av bröd och pannkakor (som amerikanska pannkakor fast lite "grövre")
Svar på tråden Allergitråden