• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • Stinky
    BlommyNess12 skrev 2010-01-12 09:54:08 följande:
    Hur kan gästen förhindra att få paprika i maten om det inte är gästen som lagar maten? Det är väl värdinnans ansvar och intresse att hennes gäster är nöjda?
    Men alltså, vad är det du inte fattar? Om man är allergisk mot paprika, så är det väl i ens egen intresse att upplysa värdinnan att man inte tål paprikan? 
  • Fru O Mamma Kokkonen

    Här är en som INTE är kräsen... kan jag inte påstå.. Visst jag är inte förtjust i gul lök, men kan äta det.. eller pillar fint bort.. Surströmming är väl ingen höjdare men har testat..

    Ja så TS testa mig, här är en ickekräsen 83a, tror jag iaf..


  • BlommyNess12
    Stinky skrev 2010-01-12 09:55:36 följande:
    Men alltså, vad är det du inte fattar? Om man är allergisk mot paprika, så är det väl i ens egen intresse att upplysa värdinnan att man inte tål paprikan? 
    För det är inte i värdinnans intresse att laga mat hennes gäster tål? Så hon behöver inte fråga, för det ligger inte i hennes intresse att ha en bra middagsbjudning?
  • Stinky
    BlommyNess12 skrev 2010-01-12 09:54:08 följande:
    Hur kan gästen förhindra att få paprika i maten om det inte är gästen som lagar maten? Det är väl värdinnans ansvar och intresse att hennes gäster är nöjda?
    Jag räknar kallt med att man först fått en inbjudan av värdinnan innan man droppar in på middag. Och när man fått en sådan, så upplyser man värdinnan om man inte tål en ingrediens. Det är ju knappast värdinnan som mår dåligt av ex. paprikan.
  • nollåtta
    BlommyNess12 skrev 2010-01-12 09:44:15 följande:
    Varför är det så svårt för värdinnan att fråga "Är det något speciellt ni inte tål eller inte äter som jag ska tänka på när jag gör maten?" Det gör jag alltid, då blir alla nöjda och glada.
    Det är en sak om gästen inte gillar ex. blomkål och lök. Då kan jag anpassa maten efter det alt. ha stora bitar i så att gästen kan pilla bort det äckliga. Det är ju lite skillnad om gästen inte äter kött, fisk, fågel, grädde, kryddor, lök, vitlök, pasta, potatis, sås, tomat, soja, senap osv osv. Vad ska man bjuda på? Luft?
  • Pinje
    Stinky skrev 2010-01-12 09:55:36 följande:
    Men alltså, vad är det du inte fattar? Om man är allergisk mot paprika, så är det väl i ens egen intresse att upplysa värdinnan att man inte tål paprikan? 
    Vad fattar inte du då? Man kanske inte är allergisk, magen kanske blir i olag, man petar bara lite diskret bort paprikan om det råkar ingå i maten. Men det skulle du säkert kommentera. Paprika är också vanligt att folk med gallproblem inte tål vidare bra men de är inte allergiska och får allergichock! Inte fasen upplyser jag någon som bjuder mig på mat om de stackars få grejjer jag inte äter, det fixar man lite snyggt om det blir fel, inga som helst problem.
  • Narobi

    Häromdagen hade jag en vän över hos mig, hon hade med sin sin dotter som är allergisk i princip mot allt utom vatten. Hade ansträngt mig som tusan för att hon skulle kunna äta middag och fika. Vad får jag höra när hon sitter vid bordet?
    -Jag tycker inte om det här mamma. Jag vill ha något annat.
    Mamman svarar - OK, men nu finns det bara detta. -Men mamma det var inget gott. -OK, du kan få en smörgås istället.

    Jag blev helt paff. Tycker faktiskt inte man ska tillåta sina barn sitta så vid ett matbord. Det är sådana barn som växer upp sen och tror alla ska anpassa sina måltider efter deras behag.

  • Fru O Mamma Kokkonen
    Narobi skrev 2010-01-12 10:03:51 följande:
    Häromdagen hade jag en vän över hos mig, hon hade med sin sin dotter som är allergisk i princip mot allt utom vatten. Hade ansträngt mig som tusan för att hon skulle kunna äta middag och fika. Vad får jag höra när hon sitter vid bordet? -Jag tycker inte om det här mamma. Jag vill ha något annat. Mamman svarar - OK, men nu finns det bara detta. -Men mamma det var inget gott. -OK, du kan få en smörgås istället. Jag blev helt paff. Tycker faktiskt inte man ska tillåta sina barn sitta så vid ett matbord. Det är sådana barn som växer upp sen och tror alla ska anpassa sina måltider efter deras behag.
    Pinsamt av mamman..
  • sofializa

    Jag har alltid varit extremt kräsen.. vilket har varit jobbigt för både mig och mina närmsta. Det var värre när jag var yngre och inte åt vissa färger, eller blandad mat. Så - jag blev alltid specialbehandlad, vilket jag vande mig vid.
    Skulle vi äta glass med frukt så fick jag två skålar för att det inte skulle blandas osv.

    Jag vet inte hur det är med andra kräsna människor, men för mig har det blivit nästan som en fobi. Jag "vet" att jag inte tycker om vissa saker och jag är rädd för att testa. Jag inbillar mig att jag ska kräkas på en gång.

    Jag har haft en massa märkliga regler och idéer när det gäller mat...
    För mig har "inte en favorit" varit helt "oätlig". Svart eller vitt liksom.

    MEN! Nu har jag börjat jobba på det! Och jag märker att väldigt mycket av det som jag tidigare tyckte var helt otänkbart nu slinker ner utan större problem.

    När det gäller uppfostran och artighet så måste jag säga till mitt försvar att jag alltid gjort mitt bästa för att äta det jag blivit bjuden på. Men som sagt.. jag har vant mig vid att bli specialbehandlad.

  • zanna80

    Jag kan bara hoppas på att om man som gäst inte kan äta paprika berättar detta till värden, för det är klart att det man som värd inte kan läsa tankar!
    Inte behöver man väl berätta i detalj vad som händer i kroppen om man råkar äta detta - men att det ligger i ens eget intresse att slippa peta i maten kan jag bara anta.


    ♥ bf 16 februari 2010 ♥
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???