• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • FannyGioia
    mosterYster skrev 2010-01-12 15:59:32 följande:
    Hehe, har nog lite dålig erfarenhet av vegetarianer. Hade två kollegor som var det och en tredje kollega frågade en av dem varför hon valt att inte äta kött. Veg-kollegan snäste då "hardu inte med att göra!" Sedan dess har jag inte vågat fråga någon veg om något
    Återigen: konstiga människor. Fast hon hade kanske blivit utsatt för en massa vegetarianmobbare innan du kom fram och frågade. Tyvärr.
    F!
  • Joggi

    Typiskt att man måste jobba! Har missat hela tråden!!

    Jag har en sak som jag stör mig enormt mkt på! Är ju oxå "kräsenhet", mn inte smak utan folk som inte kan äta saker pga konsistens! OMFG säger jag bara. Väx upp!

    "Tycker inte om champinjoner, eller jo jag gillar väl kanske smaken men inte konsistensen".. Har mamma och pappa tuggat och spottat ut maten åt dessa människor eller??? Som en fågeljäkel.....

  • Bonanza
    Joggi skrev 2010-01-12 16:51:26 följande:
    Typiskt att man måste jobba! Har missat hela tråden!! Jag har en sak som jag stör mig enormt mkt på! Är ju oxå "kräsenhet", mn inte smak utan folk som inte kan äta saker pga konsistens! OMFG säger jag bara. Väx upp! "Tycker inte om champinjoner, eller jo jag gillar väl kanske smaken men inte konsistensen".. Har mamma och pappa tuggat och spottat ut maten åt dessa människor eller??? Som en fågeljäkel.....
    Eh? Det är just konsistensen som oftast gör att människor inte gillar mat. Jag kan t.ex. inte äta svamp eller den mesta sortens kött pga konsistensen. Det går inte.

    Det finns även en mängd andra saker jag inte äter, men antingen försöker jag dölja att jag inte äter av allt, eller så ursäktar jag att jag är kräsen och äter lite av annat som bjuds. Är det något jag inte kan äta alls (t.ex. smörgåstårta med skinka och leverpastej och sånt) så äter jag heller ingenting, vet jag om det i förväg erbjuder jag mig att ta med egen mat.

    Jag vet att jag är kräsen. Jag tycker att det tillhör sunt förnuft att man - om man bjuder över någon på middag - ser till att laga något som de äter. Däremot tycker jag också att det är trevligt om jag anpassar mig så mycket som jag kan.
  • Leoella
    Joggi skrev 2010-01-12 16:51:26 följande:
    Typiskt att man måste jobba! Har missat hela tråden!!Jag har en sak som jag stör mig enormt mkt på! Är ju oxå "kräsenhet", mn inte smak utan folk som inte kan äta saker pga konsistens! OMFG säger jag bara. Väx upp!"Tycker inte om champinjoner, eller jo jag gillar väl kanske smaken men inte konsistensen".. Har mamma och pappa tuggat och spottat ut maten åt dessa människor eller??? Som en fågeljäkel.....
    Jag har FULL förståelse för det där med konsistens. Och då är jag ändå en sån som äter nästan allt och "tiger och lider" om jag blir bjuden borta på något som jag mot förmodan inte gillar.

    Prova käka ostron får du känna på något som egentligen bara smakar saltvatten, men har konsistens som en stor snorblobba! ;)
  • Leoella
    Bonanza skrev 2010-01-12 16:59:41 följande:
    Jag tycker att det tillhör sunt förnuft att man - om man bjuder över någon på middag - ser till att laga något som de äter. Däremot tycker jag också att det är trevligt om jag anpassar mig så mycket som jag kan.
    Ja, det är sant att man väl inte medvetet behöver laga mat som man vet att någon inte gillar. Dock är det svårt med vissa kräsna personer (jag lever med en sån... ;)) som faktiskt nästan inte äter någonting ALLS!

    Jag kanske vill bjuda 4 personer på middag och en av dem äter inte fisk, inte räkor, inte svamp, inte potatisgratäng, gillar inte ris eller pasta och det enda som "duger" är pommes med en köttbit ... då föredrar jag nog att faktiskt kunna anpassa menyn till majoriteten för att slippa att ständigt bara bjuda det sällskapet på just kött med pommes. Det finns ju liksom fler vid bordet än den kräsne (oftast)
  • Bonanza
    Leoella skrev 2010-01-12 17:04:33 följande:
    Ja, det är sant att man väl inte medvetet behöver laga mat som man vet att någon inte gillar. Dock är det svårt med vissa kräsna personer (jag lever med en sån... ;)) som faktiskt nästan inte äter någonting ALLS! Jag kanske vill bjuda 4 personer på middag och en av dem äter inte fisk, inte räkor, inte svamp, inte potatisgratäng, gillar inte ris eller pasta och det enda som "duger" är pommes med en köttbit ... då föredrar jag nog att faktiskt kunna anpassa menyn till majoriteten för att slippa att ständigt bara bjuda det sällskapet på just kött med pommes. Det finns ju liksom fler vid bordet än den kräsne (oftast)
    'Ja men självklart! Om vi firar någon högtid med vänner och de har tänkt bjuda på smörgåstårta så tar jag med egen mat. Om de däremot bjuder över just oss på en middag så skulle jag ta illa upp om de lagade något som jag inte kan äta (om de vet om det så klart). Ungefär så.
  • PennyD

    TS, vad tror du kräsenhet egentligen är för något. Vad innebär det att vara bortskämd när det gäller mat?

    Personligen ser jag kräsenhet och dylikt som klara tecken på att en människa tar sig själv och sin kropp på allvar. Jag kan inte tänka mig att någon tackar nej till mat för att göra det svårt för sig själv eller andra, eller för att vara märkvärdig.

    Vare sig via talar mat, sex eller annan fysisk konstruktiv verksamhet, så tycker jag att varje individ med all rätt rättar sig efter sina egna behov (så länge de inte kränker någon annans integritet).

  • BertilB

    Folk skall inte tvinga i sig mat för att det bjuds! Däremot kan man i förväg berätta vad man inte äter för att slippa kontroverser. Alternativt så tackar man nej med någon vit lögn om man blir tvingad in i en situation!

    Jag och mina barn äter allt, men visst har barnen sina favoriter och så även jag.

  • PennyD
    BertilB skrev 2010-01-12 17:31:29 följande:
    Folk skall inte tvinga i sig mat för att det bjuds! Däremot kan man i förväg berätta vad man inte äter för att slippa kontroverser. Alternativt så tackar man nej med någon vit lögn om man blir tvingad in i en situation! Jag och mina barn äter allt, men visst har barnen sina favoriter och så även jag.
Svar på tråden Varför är folk så kräsna???