• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • Tindragull
    Tindragull skrev 2010-01-11 22:39:05 följande:
    Blir jag bjuden på nåt jag inte gillar, så tar jag inte mängder med mat, men jag äter. Det enda jag absolut inte kan få i mig är fläskkotletter och bruna bönor. Då kräks jag...
    Ångrar mig... insekter och andra slemdjur äter jag inte heller... Men det känner jag ingen som skulle bjkuda på heller!
  • Milkina cerka

    Jag är uppfostrad som Ts o. likadant uppfostrar vi barnen här, om det är något man är tveksam till att äta(obs! i n t e  allergisk mot) så tar man bara lite o. smakar iaf.
    Hör ju till god ton, skulle aldrig falla mig in att säga att jag inte gillade mat jag blev bjuden på.
    Allergiker skall naturligtvis inte äta ngt de inte tål, lika givet för mig är att sonens bäste vän som är muslim inte kan äta allt vi äter.
    Skulle det vara så att någon som kommer hit är vegetarian får h*n äta det som går om det är ett spontanbesök, annars hade det antingen lagats en vegetarisk rätt åt vegetarianen el. varför inte, rent av åt alla.


    Jesus han är svaret för vår värld idag, han har makt att göra under än idag!
  • Eleni

    Det där har jag funderat på.. När man själv har ytterst få maträtter som man inte alls får ned är det svårt att förstå att vissa nästan inte äter någonting. Om dom får välja äter dom ungefär samma saker varje dag, det skulle jag däremot ha oerhört svårt för. Jag har undrat har dom som funkar så är funtade. Om man verkligen mår så illa så man kräks av allt annat än ens favoriträtter, eller om man helt enkelt inte har det minsta ont av att gå hungrig tills man får det man vill ha.. Har såna i min närhet och skulle aldrig bjuda in dom till middag. Om dom däremot är hemma hos mig och vill ha det som serveras så är det väl bara bra. Mina barn kommer få äta allt precis som jag har gjort när jag var liten och inte serveras annat direkt om dom inte gillar maten. Får väl se hur långt det räcker..

  • Eleni
    Birgitta2 skrev 2010-01-11 13:57:56 följande:
    Ofta ligger sånt här i ens barndom. Själv blev jag tvångsmatad på skolan med bruna bönor (detta var på 60-talet), trots att mina föräldrar skrivit lapp att detta kan inte Birgitta äta. Jag åt upp maten - men kräktes tre gånger under tiden. Min lärare, som stod bredvid och hånflinade, förlorade jobbet på kuppen. Jag var inte den första hon tvingat.
    Stackars..{#lang_emotions_frown} Det där är inte okej! Att inte servera annan mat Ja, tvångsmata någon, Nej. Kommer ihåg ett litet dagisbarn jag hade som inte gillade maten men kämpade för att äta upp(vågade väl inte säga till). Såg att hon satt och kväljdes först då reagerade jag och bad jag henne lämna resten. Men jag har fortfarande idag dåligt samvete för det
  • PetraD

    finns inget som jag "inte klarar" att äta, men visst finns det saker jag inte gillar lika mycket som en del annat
    men blir jag bjuden är det klart jag äter. men behöver kanske inte ta en stor portion

  • ragatan

    När man är tillräckligt hungrig äter man allt.
    Oavsett vad det är, vilken konsistens det har, hur det ser ut eller hur det luktar. Vi kan välja att avstå, att inte tycka om, för det finns alltid något annat att äta.

  • Kokomo

    av ren nyfikenhet undrar jag om det anses som kräset att vara vegetarian eller om det är mer accepterat?

  • Fru U

    Att enbart vara vegetarian (inte nån kymig variant, eller fruktarian o dylikt) tycker inte jag är lika med att vara kräsen.


    Svaren bor i hjärtat
  • hotmamma

    jag är inte kräsen,, jag är självmedveten och vet vad jag tycker om...

    Ha ha nej ts förstår vad du menar och det finns många sådana i min omgivning oxå.. Hade middag en gång och en av tjejerna som var bjuden tycker inte om vad det nu var kommer inte ihåg så hon åt inte alls nått. fast hon kunde pillat bort det bara.. hon tog ett glas vatten och satt o tjura resten av kvällen...

  • Lördagkväll

    Jag tycker också att man kan smaka, så länge man inte är allergisk eller liknande..
    Och kom igen hur många brukar bjuda på typ blodpudding, fiskpinnar, bruna bönor eller sånt när man bjuder på middag? Det är väl enbart om man vet att personen som kommer älskar tex bruna bönor och fläsk och man själv tycker det är helt okej..

    Annars har jag inge problem med att någon pillar bort lökbitar/paprikabitar eller så.. Oftast så kanske man kan äta potatis/pasta/ris och såsen iaf + grönsaker

    Sen tycker jag själv bara att det är kul att testa på ny mat, man vet ju inte om man gillar det inte förrän man smakat det eller ej.. =)

Svar på tråden Varför är folk så kräsna???