• Koloraturell

    Varför är folk så kräsna???

    Läser trådar om vad man kan och inte kan äta, vad man accepterar och inte, hur man gör i påhittade situationer.... Kan inte sluta skrämmas/förvånas av folks kräsenhet!!


    Åker ni hem till en kompis och blir bjudna på mat ska det vara något speciellt, för ni äter inte morötter, mjöl, margarin från Lätta, mjölk, kaviar, öl, hjorthornssalt, vanilj, choklad, jordgubbar, bananer, potatis, Cola light, oregano, kryddsmör, bearnaisessås, kokt fisk, älgkött, majs, ananas, rapsolja eller rättika..... Det VÄGRAR ni, för ni KLARAR INTE BARA aaaaav det!


    Hur fan är ni uppfostrade??? Okej om man verkligen inte får ner ett eller två livsmedel, men ni förväntar er alltså att alltid få det ni vill ha, annars får det vara, eller? Jag är i alla fall uppfostrad på det viset att blir man serverad något som inte är gott så äter man ändå, sedan kan man skylla på att man är mätt eller något när de vill att man ska ta om. Och om det serveras en blandsallad så sitter man inte och gallrar ut tomaterna och lägger tillbaka dem i skålen, utan man äter upp dom och biter ihop.


    Vad äter ni när ni blir bjudna på mat hemma hos någon? Får ni aldrig blickar som säger att ni är oförskämda??


    Försvaret brukar lyda "varför tvinga i sig saker man inte gillar??" Öh, artighet kanske? Sedan behöver man ju inte krusa falskt men man tar seden dit man kommer helt enkelt.


    Själv finns det en del saker som jag inte gillar, men allt kan jag äta ändå utom pommes frites - och jag skäms livet ur mig varje gång jag tackar nej till det hemma hos folk. Som tur är händer det ju inte speciellt ofta.


     


    Likadant med folk som utesluter andra människor pga de inte stämmer överens med deras egna värderingar. "En svart barnvagn drar åt sig värme på det lilla barnet, skulle min granne skaffa en sån slutar jag prata med henne". Och man menar allvar. Scary.


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-11 15:10
    Varför måste ni se allt i svartvitt? Som jag redan sagt - det kan finnas enstaka saker man inte får ner och då är det så. Jag fattar ändå inte hur folk har mage att bli bjudna på saker hos folk och sedan bli skitsura när värdinnan inte ställer sig och lagar en annan maträtt. En sak om man kan ta att man får gå hungrig istället, men många trådar handlar om att värdinnan var en bitch, eftersom hon inte sprang till affären och köpte lök för jag sa ju att jag ville ha löksoppa och ingenting annat. Att hon sedan lagt upp världens thaibuffé verkar sedan inte spela någon roll.

    Jag tycker inte man ska tvinga i barn mat de inte tycker om men man ska smaka på allt. Vi är stenhårda på det här hemma och faktiskt så äter vår son allt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-12 09:30
    Ni som svarar i tråden att ni är veganer/vegetarianer, allergiska eller inte klara av 1-3 livsmedel, fattar ni inte att tråden inte vänder sig till er? Den vänder sig till alla som kräver att bli serverad något annat om maten inte passar, så gör man bara inte!

    Ni som vänder i dörren om värdinnan serverar fel mat, varför gör ni det?
  • Svar på tråden Varför är folk så kräsna???
  • SchumiFerrari
    Fru U skrev 2010-01-11 15:21:35 följande:
    varför verkar det bara vara här i sverige som vi inte fixar att se mat som mer än näring? Jo för att vi sitter alldeles för stilla. Men uppenbarligen så har vi olika åsikter om hur man ska komma tillrätta med fetman i sverige. Jag anser att det är bättre at man lär sig äta rätt och röra på sig. Där med kn man behålla maten som en sicial sak. Ser man det bara som näring kan man lika gärna ta en tablett (som just nu inte finns men det kommer säkert i framtiden om nu mat reduceras till bara näring)
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • Tonx

    Ja, jag undrar ärligt talat varför jag ska äta något jag inte gillar.
    Man må ju kunna kommunicera. I min värld är inte middagsbjudning en enmansuppgift utan man gör det tillsammans.
    Jag brukar komma överens innan med vännerna vad som ska ätas.

    Och hur kan det inte vara okej att peta bort vissa saker?

    Om jag ställer mig och lagar en stor gryta t.ex med kött och 5 sorts grönsaker så inte skulle jag reagera för att Lisa petar bort paprikan.

    Nu äter jag det mesta men vissa saker tycker jag inte om och skulle aldrig få för mig att äta av ren artighet.

  • Reglementet

    Har aldrig råkat ut för någon som kräver att få något speciellt tillagat till sig själv. Vad har folk för umgänge egentligen?

  • neelliee
    Reglementet skrev 2010-01-11 15:43:19 följande:
    Har aldrig råkat ut för någon som kräver att få något speciellt tillagat till sig själv. Vad har folk för umgänge egentligen?
    Känner en som kategoriskt vägrar allt fläskskött oavsett form och kryddning (smakar inte ens) inklusive blandfärs (för där kan ju finnas fläsk) och pizza, pajer etc med skinka och detta är inte pga religion eller annan känslomässig grisstörning, utan det är bara "äckligt". Dessutom vill h*n inte äta kolhydrater (och inte hjälper det), vägrar inälvsmat, allt med gelatin (kommer från samma djur som fläsket...), rödlök, periodvis fett och socker i kombination, päron och stark mat. Med stark menas "vanlig" kryddstark mat, sådan som de flesta svenssons lätt serverar sina barn. Och h*n är allergisk mot en väldigt vanlig grönsak.

    Människan förväntar sig att alla som kommer ihåg att hon inte äter fläskkött ska förstå att hon inte äter gelatin heller. H*n vägrar t.ex. panacotta som efterrätt om man inte valt "rätt" gelatin eftersom gelatin kommer från gris och griskött är äckligt.
    Däremot klarar människan av att klaga på föräldrar som skämmer bort sina barn genom att laga speciell mat till dem och h*n påstår att kräsna barn är bortskämda barn. Men själv är h*n minsann inte kräsen, utan beskriver sig som allätare "bortsett från..."
  • neelliee
    neelliee skrev 2010-01-11 16:45:07 följande:
    Känner en som kategoriskt vägrar allt fläskskött oavsett form och kryddning (smakar inte ens) inklusive blandfärs (för där kan ju finnas fläsk) och pizza, pajer etc med skinka och detta är inte pga religion eller annan känslomässig grisstörning,
    Menar naturligtvis inte annan känslomässig grisstörning utan någon. Religion är ju ingen störning, men ser att jag råkat formulera mig så att det kan tolkas så. Ber om ursäkt.
  • Stårschan
    neelliee skrev 2010-01-11 16:46:49 följande:
    Menar naturligtvis inte annan känslomässig grisstörning utan någon. Religion är ju ingen störning, men ser att jag råkat formulera mig så att det kan tolkas så. Ber om ursäkt.
    Same same but different. Om man väljer bort griskött för att man själv fått för sig att det är äckligt, eller för att någon för 1500 år sedan bestämde att det var äckligt är väl rätt likvärdigt.
    Bättre lyss till den säng som brast, än aldrig spänna på någon.
  • Pallas

    Det finns ett par saker jag får kväljningar av och några få jag inte gillar. Min man tycker jag är jättekräsen. Kvälj-maten äter jag jag inte, men det andra äter jag utan knot, hemma som borta. Det jag inte klarar är oliver och selleri.

  • SchumiFerrari
    neelliee skrev 2010-01-11 16:45:07 följande:
    Känner en som kategoriskt vägrar allt fläskskött oavsett form och kryddning (smakar inte ens) inklusive blandfärs (för där kan ju finnas fläsk) och pizza, pajer etc med skinka och detta är inte pga religion eller annan känslomässig grisstörning, utan det är bara "äckligt". Dessutom vill h*n inte äta kolhydrater (och inte hjälper det), vägrar inälvsmat, allt med gelatin (kommer från samma djur som fläsket...), rödlök, periodvis fett och socker i kombination, päron och stark mat. Med stark menas "vanlig" kryddstark mat, sådan som de flesta svenssons lätt serverar sina barn. Och h*n är allergisk mot en väldigt vanlig grönsak. Människan förväntar sig att alla som kommer ihåg att hon inte äter fläskkött ska förstå att hon inte äter gelatin heller. H*n vägrar t.ex. panacotta som efterrätt om man inte valt "rätt" gelatin eftersom gelatin kommer från gris och griskött är äckligt.Däremot klarar människan av att klaga på föräldrar som skämmer bort sina barn genom att laga speciell mat till dem och h*n påstår att kräsna barn är bortskämda barn. Men själv är h*n minsann inte kräsen, utan beskriver sig som allätare "bortsett från..."
    vi äter inte griskött, inte i någon form men det beror på att min man är så hyperallergisk mot det. Det är nästan så att han inte ens klarar att vara i samma rum som det. Har han tur så får han "bara" sjukt mycket jobbiga kliande eksem. Otur så blir det akuten pga andnöd. Kan mycket väl vara så för den som du känner. Kroppen brukar vara bra på att säga till när den inte tål något..
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • FH Mamma

    Som värd borde man fråga gästerna om det finns något de verkligen inte äter eller är allergiska mot.

Svar på tråden Varför är folk så kräsna???