• jour65

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Jo, en sak till: SötaSarah, du låter så orolig och av det du beskriver låter det som om du har ett helt normalt och friskt hjärta utan så mycket frågetecken. Försök lita på läkaren, en del är lite klumpiga och inte så psykologiska, men hade doktorn/doktorerna trott att det var något allvarligt skulle de nog inte ha betett sig så. Att pulsen inte går ner efter arbetsprov kan ju bero på att man är orolig och nervös.styrkekram.

  • jour65

    Hej, lyckligt hemkommen från operation:har nu en revealdosa i bröstet som ska övervaka rytmen i 3,5 år. Tackade nej till starka medel i kanylen (propofol och dormicum) så jag behövde inte ens ligga på uppvaket, skönt!


    Cykelprovet blev tyvärr inställt eftersom jag hade nåt virus i kroppen med huvudvärk och muskelvärk så läkaren sa nej. Vill ju inte ha en TILL hjärtmuskelinflammation för att jag ansträngt en risig kropp.


    Men ska få ny tid snart, nu är jag piggare!


    Bedövningen från op har inte lagt sig än så jag befarar ont och lite feber närmaste dagarna, nu blir det till att vila! Tack för all uppmuntran och hoppas att era hjärtan slår i sinus i största möjliga mån


     

  • jour65

    Jo, just det: Marcus: Ja, min MR var helt UA. Men läkaren tror ändå att det är ärr, men så pyttesmå att de inte syns. Han har ingen annan förklaring till mina besvär.
    Du undrade över kopplade VES: Jag har ju kopplade VES, men det tror jag att jag nämnt tidigare. Har fått varierande svar ang detta. Arytmispecialisten (som jag går hos nu) ser inga problem med det, medan läkaren jag hade innan bara sa helt kort: "Ja, det är ju inte normalt".
    Men jag har inte funderat så mycket på det, tänkt att arytmidoktorn borde kunna mer än hjärt/kärlläkaren om just detta. Även om hjärt-/kärlläkaren är himla trevlig och duktig på alla sätt.
    Och så länge det bara är två åt gången är det rätt lugnt, värre när det kommer en hel serie (som nu ska undersökas med revealdosan i bröstet).

  • jour65

    Hej alla och Glad Påsk! själv tillbingar jag helgen i sängen med yrsel, illamående, trötthet, lite feber och smärtor efter operationen. Hoppas det vänder snart.
    Linda71: Kopplade VES är när två kommer direkt på varandra, det du beskriver, varannan eller var tredje slag, kallas bigemini eller trigemini.
    Marcus: Varför tvekar de om MR?
    Härda ut båda två: det här tenderar att komma och gå i vågor, ibland dagar, ibland veckor, ibland månader. Det kan tvärvända när som helst och försvinna i perioder.

  • jour65

    ps: man får en tillhörande dosa att trycka på när man känner symtom. Jag tror att den nollas efter tre tryck och då måste läsas av, så hur ofta den blir avläst beror på hur mycket symtom jag haft. Ska få en utrustning att ha hemma för fjärravläsning, då kopplar jag upp mig direkt till sjukhuset och slipper åka in varje gång. skönt.

  • jour65

    Nu var det jag igen, ursäkta tjatet, är så impulsiv att jag trycker på posta innan jag tänkt klart


    Jo: får ni någon medicin för extraslagen? Jag tar Selokén 125 mg om dagen, annars skulle jag aldrig stå ut. Det tar inte bort problemet helt, men för mig har det dämpat ganska bra. Man blir lite trött av tabletterna, lite "handbromsen i" när man rör sig, men jag tycker att det är värt det. Tröttheten gick för min del över efter första halvåret eller nåt sånt. Jag har ätit dem i 13 år.

  • jour65

    Söta Sarah: Jag hade jättemycket redan när det började och det började väldigt hastigt, alltså ingen ökning av antalet/frekvensen. Typ fem VES i minuten i flera dygn och jag fattade inte vad som hände (efter ett spinningpass för 13 år sedan). Försök ta det lugnt, om du är utredd är det säkert ingen fara. Extraslag är jättevanliga och i regel helt normalt, i mitt fall är det lite speciellt eftersom jag haft en hjärtmuskelinflammation (troligen var det den som spökade under spinningpasset), men det är ändå sannolikt inte farligt.
    Kruxet är att man tenderar att få lite fler om man stressar upp sig, så försök att ta det lugnt, skickar en kram.
    Jag fick ett VES just nu när jag sitter och skriver, de är jobbiga men oftast inte alls farligt hos unga och i övrigt hjärtfriska människor.
    Testa att minska på koffein, det har hjälpt mig. Lycka till!

  • jour65

    Hej, pågmamman: jag hade mina extraslag innan jag fick Selokén utskrivet, så det var liksom "andra vägen" för min del. Jag trappade ut dem tidigt under min graviditet och fick efter detta jättemycket extraslag under hela grav, bitvis 15 000 - 20 000 om dagen, värst på slutet. Några dagar efter förlssningen fick jag en våldsam hjärtrusning, tror pulsen låg på 200,  då jag kröp fram till dörren till rummet på BB och skrek på hjälp.
    Då fick jag börja med Selokén igen och det blev mycket bättre bara några veckor efteråt. Jag har provat Isoptin också och Tenormin, men det funkade inte (Isoptin fick jag mer extraslag av i stället för mindre). Så för mig är Selokén en bra hjälp. Men jag minns att jag vid en period gick upp i dos ganska mycket och då blev det vajsing med fler slag igen, så det är en balansgång.
    Kanske är det så att dina extraslag dök upp under behandlingen för att din puls sjönk för mycket av Selokénet? I vissa fall utlöses extraslag lättare vid låg puls, hos andra vid hög puls.

  • jour65

    Styrkekram till dig Linda71! Fy så jobbigt det låter. Men himla skönt att du nu får komma till kardiologer, kanske finns det möjlighet till läkemedelsbehandling. Jag tror att det händer att man abladerar extraslag, men bara om de kommer i väldigt hög frekvens eller om de sätter igång rusningar. Man behöver inte ha extra ledningsbana för rusningar, de kan också utgå från några enstaka celler som fått lite tokfnatt.

    Försök också tänka på att det kommer i perioder, rätt som det är kan du ha en period då extraslagen nästan försvinner. Jag har haft det jämförelsevis lugnt i bröstet i månader nu och i tidigare flera år åt gången. Bara någon enstaka kort  rusning då och då, knappt ens en om dagen. Och 4-5 ex per dag. Jag som haft 10 000 - 20 000 i perioder tidigare.
    Men visst är det vidrigt jobbigt när det kommer...

    I dag har jag varit på cykelprov och det gick jättebra. Bara ett par enstaka extraslag under ansträngning och normal kondition. EKG-förändringar som tyder på kärlkramp visserligen, men doktorn tror att det är en normalvariant eftersom jag haft så senaste tre åren och det inte förvärrats. Det gör inte ont i bröstet när jag cyklar heller. Tydligen kan hjärtat bete sig så i samband med klimakteriet.

    Hoppas du får lika fina kardiologer som jag har och har haft. Nu går jag bara och väntar på att hjärtat ska rusa så att jag får det registrerat på revealdosan jag har i bröstet.
    kramar

  • jour65

    Marcus: Jag har gjort två avläsningar, men då hade jag inte haft den där typen av otäck rusning som är orsaken till att jag fick revealen inplanterad, endast väldigt struligt i bröstet. Vi båda tillfällena var det vanlig EAT-rusning och vid ett av tillfällena väldigt mycket extraslag från förmaken i serier, som en rusning var i vardande men inte riktigt kom igång.
    Jag känner igen det där med VES i samband med ansträngning, i går körde jag ett träningspass i måttligt tempo o på kvällen kom extraslagen...
    Tog nog i lite för hårt, lagom motion regelbundet tycks tvärtom göra extraslagen färre, uppvärmning och nedvarvning är jätteviktigt. Men det är ju lätt att säga när man lirar boll med sonen, då står man ju inte direkt och värmer upp tio minuter innan, I have been there too när jag slukas av min pojkes iver och hänger på...

    Kanya: jag förstår så väl att det känns skit. Har du pratat med doktorn om rusningen? Jag är ingen läkare, men om rusningen varade i tio minuter och du inte svimmade av tror jag inte att det handlar om en rusning från kamrarna (den typen som kan vara farligare) utan förmaken. Har du pratat med doktorn? Det finns olika sätt att ta reda på vad det är för typ av rusning du får. Om du har attackerna så sällan som du beskriver är det kanske läge att testa en undersökning jag gjort, non invasiv elfys. Den är lite jobbig, men jag är såååå tacksam över att jag gjort den, eftersom jag först då fick några svar. Då provoceras hjärtat med en liten elektrod som förs in genom näsan ner i matstrupen och placeras bakom hjärtat. För mig tog det en timme, de fick igång flera rusningar och jag fick diagnosen EAT. De flesta av mina rusningar är korta, så de upphörde av sig självt. Men annars kan de stoppa rusningarn genom läkemedel i armen. Långvariga rusningar har jag bara haft några gånger, bland annat efter att jag fött min son.
    Om du har en extra bana är chansen stor att du kan få den bortabladerad, om det är till exempel EAT hjälper en högre dos Selokén rätt bra. Det går också att bränna EAT.
    Håll ut!

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12