• Hjartesjalen

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12

    Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12


    Jag startar en ny trad nu efterom del 11 gar ut om bara nagra dagar.
    Har fortsatter vi & skriva om extraslag & andra konstigheter som hander inne i brostet & som kanns svart att forsta sig pa.
    Hoppas bade gammla & nya hanger pa & e med!
    Har e gammla traden del 11.

    www.familjeliv.se/Forum-11-241/m48323521.html
  • Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12
  • pepparmynta

    Jag känner igen mig här. Även jag har massor av dubbelslag. Inte sällan ett dubbelslag efter varje två normala slag. Ibland ett dubbelslag mellan varje normalt slag. Vid större ansträngning så försvinner dock dubbelslagen. Och jag har också perioder varje dag utan dubbelslag. Enligt undersökningarna jag varit igenom (24-timmars ekg, ultraljud, arbetsbelastnings-ekg) skall det dock vara ofarligt. Sista 24-timmars visade på att jag hade 16% dubbelslag under det dygnet (vilket var en dag med "få" dubbelslag).

    Jag håller lite koll på hjärtat med hjälp av en liten ekg som jag köpte för några år sedan. Det är en liten handhållen sak som mäter ekg:n genom att man håller tummarna mot ett par sensorer. Resultatet blir en 15-sekunders ekg-kurva som man kan plocka in i datorn och titta på och skriva ut. För mig har det varit värdefullt eftersom jag inte nödvändigtvis haft dubbelslag just när jag gjort ekg hos läkaren. Att då kunna dra fram dessa utskrifter har gjort det lättare att få en vettig diskussion. Vissa läkare är annars väldigt snabba med att vifta bort dubbelslagen med en anmärkning om att alla har dubbelslag lite då och då (trots att man precis talat om för dem att man ibland har dem i vartannat slag vilket definitivt inte är lika vanligt). 

    Kanske inget för hypokondriker eller de som får ångest så fort hjärtat slår ett litet dubbelslag. Då blir det kanske bara värre av att stirra på ekg-kurvor.

  • MsFundersam

    pepparmynta, varifrån har du köpt den lilla ekg:n? Minns du alls vad den kostade? Behöver den ström eller kan man ha med den i fickan o ta fram vid behov?

  • Marcus1977

    Idag var jag med om en "rolig" sak Har haft en toppendag ur hjärtsynpunkt,inte ett enda extraslag på hela dagen,trots hårt jobb och stress. Men så plötsligt kom ett enda slag,men vilket slag! Stenhårt,PANG. Och det kändes verkligen konstigt,armarna blev alldeles tunga och benen lite som gelé. Är det någon som varit med om ngt liknande? Ett enda megahårt extraslag som man nästan knäade av?y

  • pepparmynta

    Den lilla ekg jag har är ganska liten - som min smartphone ungefär, fast något bredare. Den går på batterier. Min modell från DailyCare heter ReadMyHearth 2. Jag köpte den för några år sedan för 170 euro på någon nätbutik. Skulle jag köpte en idag, så skulle jag överväga en modell från omron som har lite större anläggningsyta på sensorerna och där ena sensorn sitter längs med kanten. Anledningen till det är att en del personer jag mätt på inte får så bra signal genom tummarna. Då är det bra att kunna mäta på andra ställen på kroppen i stället. Så länge som man har en punkt om var sin sida om hjärtat (höger/vänster) så mäter man samma signal. Det finns också modeller som analyserar din kurva en del och talar om t ex att du har ventrikulära extraslag eller förmaksflimmer eller något annat. Min modell visar i princip bara kurvan och man måste dessutom ladda över mätningarna till en dator innan man kan se kurvan De bättre modellerna har en display direkt på dosan.

    Med min dosa följde det med ett program som man laddar över mätningarna till. Där kan man spara dem (under olika användarnamn, om man vill). Den gör fina utskrifter som läkarna direkt förstår när de ser dem.

    Jag vill minnas att det var *väldigt* stor prisskillnad på samma modell från en nätbutik till en annan. Så lägg lite tid på att kolla runt. 

  • Linda71

    Marcus1977, jag har också haft stenhårda extraslag. Nästan så att de gjort ont bröstet. Jag brukar oftast dock inte bli så rädd för dem, då de ofta bara har varit 1st hårt slag.
    Jag tror det är när det är ett lite längre uppehåll innan nästa slag kommer.
    Men som sagt, jag har det ibland jag med.

    //Linda

    Ps, en liten annan knepig sak, förrgår var jag inne och läste och skrev jag på denna sida, och idag har jag inte haft ett enda extraslag. Jag har märkt att det funkar lite så med mig...jag kan gå ett tag med jobbiga es, till slut känner jag Nej, nu får det vara nog, så googlar jag och går in här och så brukar det lugna sig....
    Kan det vara så mentalt? Kan det vara så att jag blir "trygg"när jag går in här och läser och att jag då inte känner mig så ensam längre? Och att det inte är farligt?

    Jag hoppas att det håller i sig i alla fall.
    kram 

  • pepparmynta

    Linda71: Efter ett dubbelslag blir det gärna mer blod i hjärtat i nästa normala slag (dels pga att det blir en längre paus innan slaget och dels för att extraslaget är dåligt på att få ut allt blod). Och med mer blod i hjärtat så känns slaget mer. Så jag vill mena att det inte är dubbelslaget i sig som känns så hårt, utan slaget efter.

    Och de flesta dubbelslag är ofarliga. Men känner man sig orolig så tycker jag att man borde be om ett ekg på vårdcentralen. Det är en snabb och billig undersökning, så det tror jag att de ställer upp på utan att man behöver tjata. Och även om man inte lyckas fånga ett dubbelslag i en sådan mätning, så är det aldrig fel att få verifierat att det slår som det skall i normaldrift, så att säga.

  • Marcus1977

    Hej igen! Absolut känner jag till den tyngre sensationen vid ett extraslag,då hjärtat skickar ut en större blodmängd. Känner mkt väl till mekanismen bakom ett VES. Är välutbildad medicinskt. Och hårda extraslag har jag ofta. Det jag undrade nu var om någon upplevt ett sådant extra/extremhårt VES,ett så hårt att man knappt kan stå upp,och så att kroppen blir helt matt. Har ju förmodligen haft flera miljoner extraslag sedan mina problem började,men aldrig ett sånt här knallhårt.

  • Linda71

    Marcus1977, har du både Ves och Sves? Känner du skillnaden?
    Enligt alla mina undersökningar (24 ekg, ultraljus och magnetröntgen..) så har jag mest Ves, men även Sves emellanåt. Men enl läkarna ofarliga ves.
    Jag är inte riktigt i fas med att jag måste leva med detta i resten av mitt liv, jag är oroad i bland men jag är inte så rädd som jag var för 2 år sen.

    Jag har inte varit med om så hårda ves att jag blir svag i kroppen. Däremot kan jag ibland bli lite småsvag om jag får många på raken. 

  • becky02

    Marcus1977, vad intressant att läsa om brakextraslaget, jag hade ett exakt likadant i fredags. Var sen till ett möte och sprang ett par hundra meter. Hann komma fram hämta andan innan mötet. Tre minuter senare fick jag ett riktigt smärtsamt  extraslag. Jag vet hur mina Ves känns, kunde känna varenda en på ett arbets EKG som jag gjorde och fick bekräftat efteråt att jag hade "pekat ut varenda en". Vem kan inte det sa jag? Men tydligen finns det många som har Ves utan att känna dem? Vilken välsignelse det skulle vara. Hur som helst, det jag vill ha sagt är att det här brakextraslaget inte kändes som något jag känt innan, och precis som du blev jag lite avdomnad i kroppen och avtrubbad i hjärnan...låter det konstigt? Lite som när man reser sig från liggandes till ståendes för snabbt bara det att jag inte ändrade kroppsläget. Det varade bara någon sekund eller två, men smärtan och intensiteten i es var en ny upplevelse.

    En fråga till er som har tusentals es per dag, känner ni av dem allihopa/de flesta eller upplever ni en generell trötthet? 

     

  • Marcus1977

    Linda: Jag har både och,ja. Och skillnaden för mig är att Sves känns mkt mindre. Samt att jag inte alls blir påverkad samma sätt. Ves ger för mig en mkt större påverkan på allmäntillståndet. Blir ofta trött och matt. Jag har också,efter vad jag har förstått ofarliga ves. Eller som jag fått förklarat för mig: alla extraslag är egentligen ofarliga,så länge de inte kommer i serier efter varandra. Först då brukar man fundera på ev sjukdomar eller strukturella fel. Vet inte vad jag ska tro. Och jag är definitivt inte heller i acceptansen,att det ska vara så här resten av livet. Jag vet ju bara att det inte varit såhär jämt,och då ska det också gå att bli av med,tycker jag! Becky: Ja,det var som sagt en ny upplevelse för mig också. Styrkan i det extraslagen var helt makalöst. Min tanke var att man kanske var lite extra stressad och hade lite högre blodtryck,och att det var det som gjorde att det blev lite mer skjuts i extraslaget? Jag har haft perioder med ca 15 ves/min och totalt 2000-3000 per dag. Och jag blir väldigt påverkad. Jag blir trött,tom sömnig. Matt,kraft/orkeslös. Helt enkelt mkt påverkad fysiskt. Det är nog det som gör det svårast för mig att släppa oron,att jag får så tydliga fysiska begränsningar.

Svar på tråden Fortsättningstråd för oss med mycket extraslag del 12