• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • ebyl

    na96gen: Så lågt som möjligt, är mitt svar rent spontant. Men sen vad som rekommenderas vet jag itne. Jag skulle säga under 8 för att inte riskera att få synpåverkan om du sänker dig för fort. Men bäst är väl att redan innan ligga på4-5-6.. Fast det kan ju vara lättare sagt än gjort många gånger!!

    Vilda: På oss med detaljer bara, jag är INTE blyg av mig! Vi har nog haft sex 4 ggr det här året... Men lyckades helgen som var, vet inte vad som flög i mig!  Men man är ju inte världens smidigaste direkt...

    Milla86: Vad otroligt tråkigt att läsa! Förstår att du hoppas att det inte hade något med din diabetes att göra... Men du mådde bra/hade bra värden under grav å så??

  • na96gen
    ebyl skrev 2010-05-13 16:56:21 följande:
    na96gen: Så lågt som möjligt, är mitt svar rent spontant. Men sen vad som rekommenderas vet jag itne. Jag skulle säga under 8 för att inte riskera att få synpåverkan om du sänker dig för fort. Men bäst är väl att redan innan ligga på4-5-6.. Fast det kan ju vara lättare sagt än gjort många gånger!!
    Tack så mycket för snabbt svar. Jag ligger på 6 så .. och diabetessköterskan sa att det var ok.. men nu när jag talade med henne igen så sa hon bara att det var hyfsat så därför jag blev orolig .. Men bara kämpa vidare och få ner det mera {#lang_emotions_sealed} har ju gjort det förr så .. Skam den som ger sig     {#lang_emotions_flower} 
    Ha en trevlig kväll / kram
  • ebyl

    Jag hade 6,5 den här gången jag blev gravid. De vill ju gärna att man ligger runt 5 under grav, men under det är väl ännu bättre. Å så fort man blir gravid så skärper man ju till sig, vilket brukar resultera i ett lägre HbA1c på en gång!! Lycka till!

  • Millia86

    ebyl: Det var ingen planerad graviditet så när jag vart gravid var HbA1c på 8,0 men det gick ner till 6,0.
    Så jag lyckades får ner det ganska lågt,jag har alltid legat högt i mina värden.
    Men jag hade inga problem alls i graviditeten med nåt,alla värden och ultraljud såg bra ut.

    Skönt att läsa här och se att det går bra för diabetiker med graviditeter så kanske man vågar sig på ett till försök.

    Kram

  • helena76

    Hej alla gravida!

    Jag heter Maria och är diabetiker, men INTE gravid...än! Har en dotter på 2.5 år och vill nu gärna bli gravid igen, MEN...mitt b-gluc är inte bra! Det hoppar och står i, Senaste HbA1c var 6,7 %  men med tanke på hur det hoppar så är jag absolut inte nöjd! Har sedan ca 1,5 år tillbaka börjat med insulinpump och mycket har blivit bättre med den, men jag kämpar fortfarande! Börjar bli riktigt trött på det här och ibland undrar jag på om jag ska ge upp! Orkar inte kämpa mer....men så vill jag ju så gärna ha en bebbe igen! Tufft!
    Tänkte höra med er här på tråden om det finns ngn som också haft jobbigt att få ordning på sitt b-gluc? Hur hade ni det och vad fick allt att ordna sig?

    Vad hade ni i HbA1c då ni blev gravida?

    Tacksam för tips! Mvh Maria

  • ebyl

    Jordan: Hej först å främst! Dig minns jag sen förra grav! Jag hade som jag skrev innan 6,5% i HbA1c när jag blev gravid. Hade också struligt bs, allt är ju så mycket svårare när man redan har barn?! Jag är inte jättenöjd med bs/HbA1c den här grav heller, men det har gått hittills gått bra för mina barn i magen ändå! Men visst, jag tycker det krävs en större ansträngning den här grav än förra, helt klart! Då hade man ju bara sig själv att tänka på, med all tid i världen till vila, bs-kontroller å dyligt... Jag visste ju sedan en tid innan att vi tänkte försöka bli gravida igen, trots att mitt bs var upp-och-ner. Men jag intalade mig att så fort jag skulle få ett plus så skulle jag automatiskt skärpa mig..vilket absolut stämde, till viss del.
    Lycka till nu!!

  • Maddie72
    helena76 skrev 2010-05-13 21:49:53 följande:
    Hej alla gravida!Jag heter Maria och är diabetiker, men INTE gravid...än! Har en dotter på 2.5 år och vill nu gärna bli gravid igen, MEN...mitt b-gluc är inte bra! Det hoppar och står i, Senaste HbA1c var 6,7 %  men med tanke på hur det hoppar så är jag absolut inte nöjd! Har sedan ca 1,5 år tillbaka börjat med insulinpump och mycket har blivit bättre med den, men jag kämpar fortfarande! Börjar bli riktigt trött på det här och ibland undrar jag på om jag ska ge upp! Orkar inte kämpa mer....men så vill jag ju så gärna ha en bebbe igen! Tufft!Tänkte höra med er här på tråden om det finns ngn som också haft jobbigt att få ordning på sitt b-gluc? Hur hade ni det och vad fick allt att ordna sig?Vad hade ni i HbA1c då ni blev gravida?Tacksam för tips! Mvh Maria
    Hej Jag kan inte påstå att jag hade fått klartecken från diabetesläkare att bli gravid direkt. Har varit gravid inanan och därmed ett barn att hålla reda på med. Det är inte det enklaste att hålla bra blodsocker, precis som Ebyl skriver. Mitt HbA1c låg på 7,4 då jag tog prov då jag väl var gravid nu sist. Förra grav låg det där med. Jag bara bestämde mig för att bli gravid och gav järnet. Kollade bs jätteofta och duttade med insulin för jämnan. Det fungerade jättefint och min Oskar mådde jättebra i magen och då han kom ut med. Han var inte spec stor heller i jämförelse med sin längd. 56 cm och 4770 g. Denna grav är HbA1c på väg ner igen. Lite långsammare dock. Nu är jag i v 15 och ligger på 6,4. Det känns bra. Det bör gå ner 1% till enligt läkare. Men det är nog inga problem. Lycka till Jordan
  • helena76

    Tack ebyl och Maddie72: som ni säger är det väl bara att VERKLIGEN ge järnet och kämpa! men...oj vad det är slitsamt! Känns skönt att det är flera som haft liknande problem, men blivit gravida och allt har gått bra ändå!!! Man har enorma krav på sig själv, tyvärr många gånger hårdare krav än nödvändigt... Tack för svar! Det lugnar mig något i allafall! ;) Lycka till med era graviditeter nu! Jag kikar in av och till...förhoppningsvis kan jag ansluta mig till tråden som gravid inom en inte alltför lång framtid!? vem vet... ;) Kram

  • kim86

    Vilda.


    Haha, rolig läsning må jag säga.. =) Ni får ge järnet hela helgen och se om det händer något..
    Milla86, verkligen jättetråkigt att höra. Får man fråga vad de tror hände?
    v20 och halvägs.. varit på IKEA o handlat lite möbler, dock inget specifikt till bebis än, men kul o kolla. Ska ge oss iväg o kika på babyproffsen imorgon, passar på när vi har bil.
    Babyno2, hoppas at smärtan från snittet lägger sig snart, o hälsa Blendha...
    Ligger fortfarande lågt i doser, gissar att man bara ska vara glad så länge man är utan höjningar..
    Trevlig helg på er. skönt med 4 dagars ledighet..
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare