• Boomie

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Jokoo - enligt mina beräkningar (jag hormonbehandlades och inseminerades så föddes Iris 1 dag före bf. Men enligt RUL så föddes hon 10 dagar innan bf (hon är född med snitt). Och hon följde tul:en ganska bra, beräknades ligga 4% över snittet.

    Emmisen - jag tror att alla har samma målvärden. Men sedan att hålla sig inom dem är ju en helt annan femma. Jag varierar oftast mellan 2-12 och mina läkare tycker det är helt ok (fast de helst vill få bort de lägsta värdena).

  • Boomie

    Med två små - grattis till plusset! Om jag vore du skulle jag nog ringa till min diabetesläkare och fråga om råd. Själv hade jag nog höjt Lantusen/basalen lite om det är så att du ligger högt hela tiden. Men bs brukar ju oftast vara väldigt hoppigt och ologiskt i början av graviditeten, så har det varit för  mig båda gångerna. Hur högt ligger du förresten?

  • Boomie

    Hej alla

    Länge sedan jag skrev. Jag läaer allt ni skriver men sedan räcker triden inte riktigt till för att själv komponera några inlägg. Men idag är jag och dottern lediga (det är vi i och för sig alltod på onsdagar) och hon pysslar lite själv så jag ska föröska ge mig på ett vettigt inlägg

    Protea och ni andra som har struliga värden efter frukost. Har ni testat att dela upp frukosten i två delar? Det gjorde jag när jag hade samma problem. Tog nån enhet mindre till den första halvan av frukosten och fyllde sedan på med ett par enheter till andra halvan som jag åt ett par timmar senare. Då slapp jag både toppen och det låga väärdet efteråt!

    Jag har nu gått tillbaka till att äta LCHF igen, dock tillåter jag mig att äta frukt också. Det känns superskönt! Jag vet att vi var ett gäng här inne som sist jag var gravid diskuterade ätstörningar/konstiga förhållanden till mat som många av oss diabetiker hade. OCh mitt gamla dåliga ätbeteende med att äta fastän jag inte är hungrig, och äta saker jag inte borde (särskilt inter nu) kom tillbaka med besked så fort jag började äta kolhydrater igen och det kändes inte alls bra. Bs började dra iväg och blev väldigt hoppigt och jag mådde framför allt mentalt dåligt. Plus att jag har tjockat på mig onödigt mycket. Nu sedan några dagar tillbaka är suget borta och jag känner mig tillfreds igern. Dessutom har jag sänkt Lantusen ett par enheter samt minskat måltidsdoserna med mer än hälften (ofta tar jag iget alls till måltid). Nu hoppas jag bara att mina läkare inte har några invändningar när jag träffar dem på måndag! De hade inga synpunkter på min kost i början av grav men tyckte nog det var ganska "skönt" när illamåendet satte stopp för lchf:en.

    MCL och Jordan - jag har också varit förkyld, snorig, haft ont i halsen hela hösten. Och det är mycket tröttsamt. Här hänger det säkert ihop med att dottern började på dagis i slutet på augusti. Men jag hoppas verkligen att det försvinner snart och att man får känna sig frisk och pigg under julen!

    Eeska - skönt med sjukskrivning och akupunktur. Jag håller tummarna för att du ska må bättre snart!

    Mayalotta - mitt HbA1c låg på 4,8 sist men jag är rädd för att det kommer att vara högre på måndag med tanke på mina matutsvävningar.

  • Boomie

    Johjo - grattis till fina siffror på tul!

    Eeska - hurra för törst och vatten! Jag håller tummarna för att illamåendet lättar nu.

    Paeony - skönt med ett fint ul och att pyret verkar må prima där inne. OCh som villhabarn säger, vikten får man ta tag i sedan. Jag har redan nu (vecka 21) gått upp ganska mycket, Mer än förra graviditeten. Tycker det känns lite jobbigt men försöker att inte tänka på det alltför mycket. Kilona försvann ju sist så det ska de nog kunna göra en gång till också.

    Ego - jag har varit på specen och träffar diabetes- och förlossningsläkarna idag. Trots mina farhågor hade HbA1c sjunkit till 4,6. Blodtrycket var 125/60 och inget i urinet, prima med andra ord. Däremot blev det lite diskussion kring min kostomläggning (till lchf) men eftersom jag mår så himla bra av det + att jag faktiskt äter frukt samt att blodsockret är utmärkt så insåg läkaren att han skulle vara tvungen att plocka fram riktigt bra argument för att få mig att ändra kost. Så han insåg sitt nederlag och gav upp   På måndag ska jag till bm och få lyssna på pyrets hjärta för första gången.

  • Boomie
    Eeska skrev 2010-12-13 21:36:40 följande:

    Boomie: vari låg diskussionen om lchf-kost? Är inte den anpassad för diabetiker?


    Läkarvetenskapen är väl, mnst sagt, oense om ifall lchf är bra för diabetiker eller inte. Många på motståndarsidan menar att det inte finns tillräckligt med låntidsstudier på kosten, att det aldrig kan vara bra att äta så mycket fett, att man behöver kolhydrater, att levern kan påverkas osv. Däremot kunde inte min läkare protestera mot mina bs-värden som ju varit kanon på senaste tiden. Och under året inna grav då jag åt lchf förbättrades mina blodfettsvärden och jag tog leverprover som inte visade någon påverkan, så...

    Det lär nog dröja innan man ändrar kostrekommendationerna för diabetiker till att mer likna lchf men eftersom det funkar för mig, jag mår bra av det och vi ju dessutom följs upp regelbundet med prover och koller så fortsätter jag på den inslagna vägen
  • Boomie

    Mayalotta - här på SÖS kollas sköldkörteln alltid under graviditet har jag förstått. Under förra grav tog jag minidos levaxin men den här gången verkar det inte behövas (har heller inte ätit mellan graviditeterna). Kollade värdet igår och de skulle ringa idag om det inte var ok och min telefon har varit tyst hela dagen så jag gissar att värdet var bra.

  • Boomie

    Hej Bellablomman - grattis till graviditeten och välkommen till tråden! Här får man jättebra peppning och svar på allehanda frågor   Jag är själv gravid med mitt andra barn och käkar också lchf (efter ett par månaders uppehåll när jag mådde illa och inte klarade av den feta kosten utan bara ville ha kolhydrater). Jag har dock lagt till frukt nu under graviditeten och det funkar fint. Var någonstans i landet håller du hus? Och har dina läkare några synpunkter på din kost?

  • Boomie

    bellablomman - då går vi på SÖS båda två! Jag går där också som icke-gravid (ja på diabetesmottagningen alltså ) och min läkare hade en hel den invändningar när jag började med lchf för över ett år sedan. Men han har mjuknat allt eftersom mina värden blivit bätttre, både blodsocker, blodtryck och blodfetter. Men nu stötte jag på lite patrull på senaste diabetesronden på spec-mvc. Får se om du får samma reaktioner så småningom.

    Jag äter som du i vanliga fall, fast med en del halfabrikat. Men nu under graviditeten satte illamåendet stopp, det gick bara inte! Och nu har jag lagt till frukt helt enkelt för att jag känner att jag behöver det.

  • Boomie

    Med två små - Grattis till lyckat vul, härligt! Man ska så klart äta den kost som passar en bäst. För mig mår både mitt psyke, min mage (den svullnar inte längre upp) och mitt blodsocker bra av lchf så därför passar det mig. Min sambo käkar också lchf så det är inga problem för oss. Dottern äter vår mat när det duger. Hon är dock lite kräsen med mat och väldigt liten i maten så ibland gör vi egen mat till henne men ofta äter hon samma som vi fast vi lägger till lite kolhydrater. Eftersom hon är en liten tunnis är det ju bara bra om hon skulle råka få i sig både fettet och kolhydraterna

    villhabarn - fina siffror på tul, och underbart att få se den lille igen

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare