• angio101

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    Hej allihopa, jag hittade den här tråden idag och precis läst igenom den.

    Mitt X (i vecka 8) kom som en blixt från klar himmel, det var min första graviditet och jag förstod inte alls vad som hände (hade inte min sambo varit hemma, vet jag inte inte om jag varit i livet idag). Jag hade haft lätta magsmärtor nästan hela tiden sen jag plussade i v5, ungefär som dagen innan mens, men tänkte att det var nog normalt, det stod ju så i alla frågespalter/informationssidor jag hittade på nätet. På kvällen 27/1-10 fick jag rejält ont i magen med kräkkänningar (första riktiga gravillamåendet var min tanke) och jag bodde i badrummet ett antal timmar den natten och blev allt svagare och yrare. Till slut tidigt nästa morgon ringde min sambo efter ambulans (jag protesterade, det har var väl "bara" magsjuka eftersom det inte var ensidigt ont). 15 minuter efter att vi kom in till gynakuten, låg jag på operationsbordet... Brustet X, blod i buken (2,5 liter), bikinisnitt och borttagen äggledare.

    Det känns overkligt, som om det inte har hänt mig, nu när jag skriver om det.

    jag har iaf läkt ihop bra, snittet har slutit sig, blodvärdena är tillbaka i nästan normala, började jobba igen idag efter en månads sjukskrivning.

    Hur länge ska jag vänta innan vi börjar försöka igen? Jag blödde i ca två veckor efter operation (avstötning av alla hinnor i livmodern antar jag) Jag hade vad som kändes som ägglossning (äggviteflytning) 17 dar efter operation och min första riktiga mens började på allvar idag. Har fått väldigt lite information från läkare och KK

  • angio101

    Jag ska tillbaka på uppföljning nästa tisdag och få prata med den läkare som opererade mig. Jag vet inte hur den andra äggledaren ser ut, tror att de sa på ronden att den såg bra ut, men då var jag ganska groggy fortfarande. Den info jag fick/gick in var: När ni blir gravida igen, gå på tidigt ultraljud, typ v6.

    Det är först nu en månad senare som frågorna börjar komma, innan dess var jag nöjd med mammas svar (hon är barnmorska) att det var ok så länge jag inte hade jätteont i magen eller blödde kraftigt (dvs mkt mer än mens), alla "små"smärtor var normal läkning. Till saken hör att hon har genomgått två stora öppna bukoperationer själv och vet hur det känns. Hon kollade också snittet och sa att det läkte jättebra. jag har sån tur som har en sån mamma {#lang_emotions_smile}

  • angio101

    Var på uppföljning efter min operation och allt ser bra ut {#lang_emotions_smile}. Ärret läker fint, äggledare och äggstockar finns där och ser ut som de ska.
    Har fått klartecken att sätta igång babyverkstan, och har ägglossning just nu, so here we go... {#lang_emotions_sunny}

  • angio101

    Nja, måste invända lite mot att molande värk är ett graviditetstecken. Kan nog vara både ock.
    Hade "mensvärk" i tre veckor innan mitt X och inte hade jag ont på en sida av magen heller. Hade det varit så hade jag åkt in mycket tidigare till akuten.

    Håller dock tummarna för dig Emizz82, att det "bara" är livmodern som anpassar sig {#lang_emotions_smile}

  • angio101

    Kräfta2009: Om du får cellgifter så rekommenderas du att vänta 3 månader för att cellgifterna ska försvinna ordentligt och inte skada ev nytt embryo.

    Annars så fick jag rekommendationen att vänta en mens för att se att kroppen har kommit igång ordentligt (och så att man "vet" när en ev graviditet har startat, så att det blir rätt med VUL-undersökningar o dyl)

    Jag frågade min läkare om det här med tre månaders väntan (hade öppen bukkirurgi) och hon sa att när väl magen börjar bli större pga graviditet så har det gått över tre månader och då ska alla bukmuskler ha läkt ihop ordentligt, så ingen fysisk anledning att vänta mer än en mens. Det psykologiska är ju en helt annan femma

  • angio101

    Ja och nej. Din livmoder har ju blivit förberedd på en graviditet med all slemhinneuppbyggnad och allt, så det är nog inte fostret i sig, utan allt omkring som du nu blöder ut, ungefär som vid en normal mens, fast kanske rikligare. Blödde själv ordentligt i 1 1/2 vecka efter mitt X.

    Håller tummarna för dig att allt går bra.

  • angio101

    Har plussat idag på BIM+1. Jättespännande, men måste ringa MVC och boka tid för VUL. När kan man se nåt, vecka 6?

  • angio101

    Har fått tid för vul om två veckor, v6+1, 2juni. {#lang_emotions_smile}

    Vet inte när jag ska börja berätta, har jättesvårt att hålla det inne just nu, fästmannen vet förstås, men de andra...

    Förra gången hade jag berättat för min mamma, men fästmannen hade inte berättat för sina föräldrar utan ringde från sjukhuset efter operationen. Det blev ju en liten chock för dem.

    Ska nog vänta tills efter vul

Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3