• RaraS

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    Hej!

    Jag fick konstaterat utomkvedshavanadeskap i måndags eftermiddag (var i vecka 6+4) och tyvärr satt det så illa till att de fick plocka bort vänster äggledare och foster med titthålsoperation på måndagskvällen. Det hade gjort ont i magen sedan i onsdags förra veckan och jag trodde (det var min första graviditet) att det var normalt och att det skulle göra ont i magen när livmodern växte, men tydligen inte så ont fick jag höra när jag ringde och frågade om det på måndagen.

    Mycket frågor har man ju efter en sådan händelse, men man har ju läst många här som har lyckats bli gravida igen efter ett x! Så det är ju himla skönt att läsa att det finns hopp!

    Är det någon som har gjort titthålsoperation? Hur länge tog det innan ni kände er bra igen? 
    De gjorde tre öppningar på mig, ett på nedre vänster sida, ett i mitten långt ner, och ett vid naveln. Det såret i mitten nere gör fortfarande ont och är svullet. Jag ringde och frågade om det idag men de sa att det var normalt eftersom det bara var 4 dagar sedan....man blir ju lite nojig. Får väl åka in under helgen om det blir värre...

    Och hur länge har ni väntat innan ni försöker bli gravida igen?
    Läkaren som opererade mig sa att man skulle vänta en mensperiod innan man försökte igen men här på nätet har jag läst att man ska vänta 2-3 perioder innan man ska försöka igen. Jag vill verkligen inte råka ut för detta igen så jag vill verkligen vara frisk innan jag blir gravid igen.

    Tack på förhand!  
    Och tack och lov för sådana här trådar så behöver man inte känna sig ensam och tack och lov för alla underbara läkare och sjuksköterskor som vi har! Vet inte hur jag skulle fixat denna veckan annars!

  • RaraS

    Leana:
    Jag har blött mycket nu efter operationen, sedan i tisdags morse. På ultraljudet på måndagen såg de att livmoderns slemhinna hade växt till sig, som den tydligen gör när man är gravid. Jag började blöda kraftigt på tisdagsmorgonen (när jag fortfarande låg kvar på sjukhuset) så sa sköterskerna att det var kroppen som kände att den inte var gravid längre och det var därför jag började blöda kraftigt, och med klumpar. Jag förstod det som att det bara var livmoderns slemhinna som skulle ut.
    Dock blödde jag ingenting innan operationen...vi är alla olika verkar det som....

  • RaraS

    Acinna:

    Tack för info!

    Till mig har de inte sagt något om att komma tillbaka och mäta något värde. Jag frågade dock om graviditshormet och hur snabbt det brukar gå ned, och de sa att det brukar ta några veckor. Och de sa också att jag ska kunna lita på graviditetstesterna om jag nu har turen att lyckas känna mig gravid igen om ett par månader...

    Ja, jag har också redan börjat vänta på nästa mens....fast jag vet att det inte är någon idé att stressa på att bli gravid igen för då sätter det väl bara på psyket istället....även om jag bara var i vecka 7 när det hände så hade jag ändå börjat se fram emot att få barn.

    Och ja, förstår att du är orolig att det ska hända igen. Det är jag med, men de var väldigt tydliga med att det är bara att höra av sig nästa gång jag upptäcker att jag är gravid så kan de göra ett VUL direkt och se så att det sitter rätt i livmodern. Så det ska jag göra! Och det kan ju du också göra!

  • RaraS

    Ja, man lär sig mycket här.

    De mätte mitt hcg-värde när jag kom in till sjukhuset i måndags....och sa värdet, men jag kommer inte håg hur högt det var. Känner att jag inte var så påläst då. Händer det igen så kommer jag ha mycket bättre koll.

    För mig var det:
    Jag berättade att jag hade ont i magen, de frågade om jag var säker på att jag var gravid (jag svarade att jag fått + på gravtest för ett par veckor sedan), sedan frågade de om jag någon gång hade haft blödning (det hade jag inte), sedan frågade de efter senaste mens (de kom fram till, som jag, att jag var i vecka 7) och sedan sa de att de ska göra ett VUL för "att se till hur det står till med graviditeten".
    Under VUL:en såg han varken ett foster i livmodern eller något X. Han sa att när man är i vecka 7 så skulle han ha sett fosteret, om det fanns i livmodern. Det var inte där så nu var frågan var det var...han nämnde inget hcg-värdesgräns alls för att kunna se det eller ej.
    De frågade igen om jag inte var säker på att att jag haft någon blödning (jag sa nej).
    De gjorde blodprov, och det var då de sa mitt hcg-värde som jag inte kommer ihåg och de sa att hcg-värdet var så högt så jag antingen hade ett x, eller fått ett missfall nyligen....men eftersom jag inte hade haft någon blödning och att jag hade väldigt ont så blev det raka vägen till operation för att leta upp x:et innan någon äggledare skulle riskera att spricka. Eftersom jag hade ont på vänster sida så misstänkte de ju såklart att det var i vänster äggledare och där var det.

    När jag var där uppfattade jag dem som att situationen var allvarlig och på gränsen till akut...så blir lite förvånad över att vissa av er har blivit hemskickade utan varken spruta (jag visste inte ens att det alternativet fanns i måndags, om det händer igen så vet jag) eller operation.

    Acinna: Hoppas du känner dig bätte snart! Själv hoppas jag på snabb tillfriskning! Även om det känns fortfarande lite överallt i magen tycker jag...

    Lycka82: Verkligen otur med två X! Mig har de inte heller sagt något om någon kontroll efter operationen...blir också lite fundersam. Och såklart frågade inte jag heller om de tog bort hela äggledaren...man antar ju såklart att de gör det som är bäst! I måndags visste jag ju knappt vad ett utomkvedshavandeskap var så man ställde kanske inte alla frågorna... Håller tummarna att det går bra vid ditt ÄL!

  • RaraS

     


    Hej Ting81!

    Förstår du är orolig! Vilken vecka är du i?

    Själv fick jag göra en titthålsoperation i måndags för utomkvedshavandeskap och ta bort vänster äggstock. Inget att oroa sig för om det är det du får göra men än då länge kan man ju hoppas på det bästa!

    Jag har förstått det som att det är svårt att se skillnad på symptomen, på tidigt missfall och utomkveds. Du har ju rätt så högt hcg så det låter som att de borde ha sett fostret på ultraljudet om det hade hade funnits i livmodern. De kan inte alltid se äggstockarna och äggledarna på VUL. Nu "hoppas" de nog att det är ett tidigt missfall och att de på tisdag ser att ditt hcg har minskat. Har det istället ökat och de fortfarande inte ser det i livmodern så är det nog ett utomkveds och då beror det på hur långt det är gånget om du kan behandlas med cellgift eller operation.

    Men, om du får ondare! Och om du känner av den där "tarmvreden" igen så tveka in om att åka igen!
    Det kan vara farligt om det går för långt, då finns det risk att äggledaren kan spricka och börja blöda i buken. Så känn efter och tveka inte att åka in om det gör för ont! ....själv hade jag ont och började käka alvedon för jag stod inte ut med växtvärken av livmodern, som jag trodde det var...när jag ringde och frågade barnmorskan om hur ont livmodern ska göra när den växer så skickade hon mig till gyn direkt och det blev operation bara 4 timmar efter att jag kom dit för risken att äggledaren kunde spricka.

    Så lyssna på din kropps signalar och sedan får vi hoppas att ditt hcg är lägre på tisdag! 

  • RaraS
    angio101 skrev 2010-10-11 09:58:00 följande:
    Och ja, det går att bli gravid efter ett X, sitter nu i v25 och har en livlig krabat som slår kullerbyttor i magen.
    Åh, så kul att höra att det går finfint att bli gravid efter ett x! (Själv har jag bara en äggledare sedan en vecka tillbaka...) Tror det är det jag är mest orolig för faktiskt, att inte kunna få barn... Vi får väl se efter kroppen har läkt ihop sig...

    Upplevde du att det var svårare att bli gravid efter operationen? Jag har läst 60% procent fertilitet jämfört med innan på någon sida och på andra sidor står det att det inte behöver vara någon skillnad sedan innan operationen för att den andra äggledaren fångar upp ägg från den andra äggstocken.

    Och Ting81:
    Om du är i vecka 5 så är det nog inte kris ännu...äggledaren ska nog inte spricka i alla fall. Förhoppningsvis får du bra besked imorgon! Vi håller tummarna!
  • RaraS

    En fråga till, till er som gjort titthål:

    Var något av era sår svullet? (en vecka efter operation?) Det nedre som sitter i mitten har en svullnad ovanför såret, inte på själva såret utan ovanför. Det har inte någon av de andra såren. Det är också ömt.

    Jag ringde i fredags till gyn och frågade om det var normalt att det var svullet och det sa de att det kunde vara...och idag ringde jag till vårdcentralen och de sa att så länge det inte är rött runt eller att jag har feber så är det lugnt. Men jag funderar ändå på att åka till Disktriktsjuksköterskans öppna mottagning imorgon bitti så får de titta på det....

  • RaraS
    LYCKA82 skrev 2010-10-11 18:32:47 följande:
    Mina sår var svullna.. och knöliga men det lägger sig efter några veckor... trodde att det skulle läka jättefult men d blev bra...så ha tålamod. Jag har köpt en kräm på häsokosten mot ärr, som både minskar dem samt gör att dem bleker. Använde den krämen vid förra operationen och blev nöjd... ang fertiliteten så ska den inte bli lägre så länge det inte är något fel på din kvarvarande äggledare... Lycka till nu,.,
    Tack! Jag ska försöka ha tålamod! :)  
  • RaraS
    Ting81 skrev 2010-10-12 16:24:29 följande:
    Läkaren ringde upp igen. Nu hade de fått provsvaren och det är med all sannolikhet utomkveds sa de.
    Jag ska in dit kl 08:00 imorgon.

    Jag är helt tom.

     

    Förstår din oro...men så länge du inte har ont så bör ju inte äggledaren spricka (som för Mika80 och angio101), det är då det börjar bli farligt.

    Vi håller alla tummarna för dig imorgon!!!

    Och alla andra:
    Tack för all info om sår och ärr. Mina är ju fortfarande under bandage och teip, så jag ser de ju inte ännu. Men har varit och storhandlat idag på apoteket! Redo mer sårrengörning och kompresser!  Och jag inbillade mig i morse att svullnaden över ena såret hade gått ner lite, så det är väl på rätt väg, och nu är jag inte så orolig längre när ni andra säger att era också varit svullna. På läkarna lät det som om allt skulle vara bra typ på en vecka...men det är det ju inte. Och skönt på något sätt att höra från er att det verkar normalt! Och sedan ska jag besöka hälsokosten för den där krämen.

    Lycka82: Kommer du ihåg vad den där krämen hette som du använde?

    Angio101:
    Kul att höra om din graviditet! Det gick lätt för mig att bli gravid första gången också...så jag håller tummarna på det gör det andra gången med!

    Sunflower:
    En dum fråga angående det här med spolning av äggledare. Är det något som man bör göra om man opererat bort en äggledare? Jag opererade ju bort en och de sa att den andra såg bra ut. Behöver man spola den då. Du som har båda kvar tycker jag ju absolut borde spola, så det inte finns några "rester" kvar så att säga i den äggledare du fick X:et.... Det jag funderar på är om det är något man ska ringa och "begära" att få eller ej.

    Tack alla för att ni finns! Ni har gjort denna vecka mycket enklare för mig

  • RaraS

    Tack, Lycka82, för krämen!

    Och Mika81:
    Den var för 8 dagars sedan jag gjorde operationen och jag har bytt plåster efter jag duschat. Men det är kanske dags att börja lufta! Ska göra det...men jag ska nog fortsätta ha på ett av såren på dagtid i alla fall...som du säger, byxorna kommer skava.

    Hur gör man med tejpen? Ska man låta de sitta tills den trillar av eller ska man försöka pilla bort den?

    Och lycka till imorgon på VUL! Vi håller tummarna! Och håller med...det borde ju vara bra att göra en spolning om man har gjort en bukopertion, som du har gjort...berätta imorgon hur det gick!

Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3