• ewaulrica

    Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3

    ewaulrica skrev 2011-01-11 16:22:53 följande:
    fast det där med hcg är inte helt pålitligt. Det kan fortsätta att stiga även efter ett missfall t o m, i någon dag efter, det ligga kvar i kroppen ett tag och ge utslag även efter ett tag. Jag hade hcg kvar i kroppen i 3 veckor efter mitt X, trots att jag hade så "lite" hormon i kroppen...

    Men jag håller absolut med, en ökning på 2500 till 8000 indikerar ju att det sannerligen är något livsdugligt därinne. Men jag tror inte att det växer så pass mycket på några dagar under en viss vecka att det kanske räknas som om man kan vänta. (vet att en äggledare är ungefär som ett lillfinger i storlek, och den kan expandera hyffsat mycket)

    Vet faktiskt inte så mycket hur stor "fara" det är om man inte ser något X i någon livmoder, är blastocysten ute i bukhålan kanske den har fäst så att det inte kan skada på samma sätt?
    Men vad skriver jag-jag skriver "inte ser något X i någon livmoder"...jag menar ju i någon ÄGGLEDARE naturligtvis..!!
  • ewaulrica

    förmodligen kanske det inte är någon vätskeansamling/blödning inuti heller, som gör att de väntar.. "Om man har ihållande underlivssmärtor och början till blödning i bukhålan eller om graviditetshormonet hCG är onormalt, kommer läkaren att göra en titthålsundersökning (laparoskopi) för att lokalisera graviditeten och operera bort den."

  • ewaulrica
    Mmmbop skrev 2011-01-11 16:47:57 följande:
    Alltså, ni måste läsa detta!

    ltarkiv.lakartidningen.se/1999/temp/pda18972....
    helt sjukt..men det händer att ett foster alltså kan växa även i bukhålan. Min kompis man har gjort det, han är född på 60-talet och de trodde då att han inte skulle klara det. Men han är född med snitt och när de gjorde det så upptäckte de att han vuxit i bukhålan och inte i livmodern.
  • ewaulrica
    ÄrtaMärta skrev 2011-01-12 13:55:09 följande:
    Jag förstår din frustration!
    Varför vill de förresten inte ta nya hcg prover dagligen? Varför vänta till på fredag?
    Allt låter galet enligt mig!
    Tror att det är så här det går till, hur galet det än låter.. i mitt fall gick jag i tre veckor ca, och kollade hcg varannan/var tredje dag, och ingenting såg de, förrän dagen innan min titthålsoperation. Det låter inte riktigt klokt, jag håller med, men antagligen har de väl sina skäl, som inte vi insatta är medvetna om?
  • ewaulrica
    ewaulrica skrev 2011-01-12 14:06:34 följande:
    Tror att det är så här det går till, hur galet det än låter.. i mitt fall gick jag i tre veckor ca, och kollade hcg varannan/var tredje dag, och ingenting såg de, förrän dagen innan min titthålsoperation. Det låter inte riktigt klokt, jag håller med, men antagligen har de väl sina skäl, som inte vi insatta är medvetna om?
    ...som inte vi som inte är insatta (läs: läkare) är medvetna om...menar jag förstås
  • ewaulrica
    ÄrtaMärta skrev 2011-01-12 14:55:45 följande:
    Oj tre veckor!
    I mitt fall gick jag en vecka.
    Fick som sagt blödningen på nyårsnatten och den 6/1 fick jag metrorexatet redan!
    De såg aldrig var X:et satt men valde ändå behandligen då de gjort flera flera VUL, dagligen samt hcg proverna.
    Eftersom inget syntes i livmoders samt hcg steg i onormal takt fick jag diagnosen utomkveds.
    Så det är väldigt olika hur läkarna väljer att göra!
    så du vet egentligen inte vart ditt X satt? Det enda som indikerade X i ditt fall var alltså stigande hcg?
  • ewaulrica
    Sunflower Sthlm skrev 2011-01-12 15:08:19 följande:
    För mig gick det ännu fortare, fick diagnosen på ultragyn den 31 aug, blev skickad med remiss till sös som lade in mig och sen gav mig metotrexat den 1 sep. Men jag verkar ha haft tur med tanke på hur fort det gick. De på ultragyn hittade dock mitt X i äggledaren, så det visste var det satt. Men sen när jag kom till sös såg de inte det alls, utan fick lita på vul-bilderna från ultragyn.
    Jag fattar egentligen inte varför inte jag fick metotrexat... ? Mitt hcg var aldrig speciellt högt, max 500, fast det ökade hela tiden. De hittade inget, förrän dagen innan op. Sen helt plötsligt så skulle jag op med titthål.. kanske var det så att de "gick och väntade"  på att kroppen skulle ta hand om det själv, eller nåt.. men vanskligt att INTE ge metotrexat isf... hm. (jag gick på Sös..)
  • ewaulrica
    ÄrtaMärta skrev 2011-01-12 15:17:35 följande:
    Precis, de vet inte var den satt.
    Det fanns inget i livmodern och hcg gick upp hela tiden men absolut inte i den takt den ska göra vid en graviditet.
    Jag blödde och hade fruktansvärda magsmärtor.
    Hcg gick upp hela tiden trotts blödningarna men trotts det syntes som sagt inget alls i livmodern, varken hinnsäck eller ngt som kunde tyda på en graviditet.
    Alla X syns inte, väldigt många behandlas utan att man får alla svar man önskar sig.
    Jag hade mer än vanligt vela veta men vad gör man.
    men fy vad läskigt att inte veta.. lite läskigt med tanke på att man kan få hcg hormon i samband med vissa former av underlivscancer också..Förvånad
  • ewaulrica
    ÄrtaMärta skrev 2011-01-12 15:19:24 följande:
    jag var på huddinge, min hcg gick upp till drygt 3000, är såååå glad över att jag fick metrorexat! Jag ville inte förlora mina äggledare!
    fast å andra sidan så var min äggledare tydligen så pass "sargad" att det var ingen idé att ha den kvar, med tanke på kommande eventuella graviditeter, så hellre ta bort den än att ha en fullkomligt skadad... så där tycker jag nog att de gjorde rätt på mig. (den var skadad sen innan, inte enbart pga X:et)
  • ewaulrica
    Sunflower Sthlm skrev 2011-01-12 18:31:33 följande:
    Sådana där kommentarer är fullkomligt onödiga här! Tror du att det hjälper oss som sitter och oroar oss för allt redan?
    Jag får be om ursäkt.. (även om det är ett fritt forum och man alltid i allt man skriver kan komma att såra någon) Jag är ledsen för det du går igenom och min mening var inte att trampa på någon!
Svar på tråden Utomkveds - Vad händer sedan? tråd 3