• Yosa

    Äggallergitråden

    Mailade Buslandet i Norrköping häromdagen eftersom det står på hemsidan att man inte får ta med sig egen mat in dit. Frågade om de hade något äggfritt, garanterat äggfritt och beskrev att dotterns allergi var "allvarlig". Fick ett mycket trevligt mail tillbaka att jag självklart fick lov att ta med egen mat till henne så att det inte blir fel och att jag skulle säga till i kassan bara och då hänsvisa till den som skrivit mailet till  mig.

    Ville bara berätta för er här i tråden om ett mycket bra bemötande!  

  • Yosa

    Familajens favoritkaka: kladdkaka ska nu anpassas till dotterns allergi. Kan jag ersätta 1 ägg rätt av med en tsk bakpulver? I receptet ska det avar 2 tsk bakpulver kan jag då ta 3 tsk nu istället då?
    Hur gör jag när det står vispa ägg, smör och socker vitt? Vispar jag då bara smör och socker och vispar vitt? och sen öka på bakulvret enligt ovan när det väl ska i?

  • Yosa
    Twixie skrev 2010-07-29 21:25:59 följande:
    Med bakpulvret är jag osäker, jag skulle nog bytt ut det mot No Egg (men det är ju inte alltid man har det hemma...) eftersom det bara är ett ägg? Pröva och se  Vad gäller smöret och sockret är är det bara att vispa det poröst "som vanligt". Det är däremot viktigare har jag upptäckt att smöret verkligen är rumstemperarerat när man inte vispar det med ägget. Det är svårare att få det poröst tycker jag...
    nej inget no egg hemma. Jag tror jag testar att göra såsom du skrev. Skulle eg gjort de idag så vi skulle ha kladdkaka som efterrätt/till kaffet när vi hade gäster. Men vågade inte chansa på nytt experiment med äggfritt så jag lovade dottern att baka äggfritt imorgon eller på lördag.
  • Yosa
    Miralicia skrev 2010-07-29 21:28:27 följande:
    Jag tycker att det har varit väldigt svårt att få till en bra kladdkaka utan ägg när man har utgått från vanliga kladdkakerecept där man ska hitta på någon ersättning för äggen, jag har provat rätt många och ofta tycker jag att de blivit rätt flottiga som äggfria eller svåra att få att stelna till (lagom mycket) och inte bara vara smet.

    Men den här som är utan såväl mjölk, ägg och vanligt vetemjöl är riktigt bra
    utanallt.blogspot.com/2009/08/kladdkaka.html
    (bör funka med vanligt vetemjöl, mjölk/grädde och smält smör/margarin ochså om man bara vill ha äggfritt)
    Skulle kunna ta och testa denan också så vet man vilken som blir bäst till nästa gång. Men då med vanligt mjöl och mjölk.
    Tack för jättebra blogg om "utan allt" . Läggs till favoriter!
    Tack!
  • Yosa

    Idag gjorde jag kladdkakan jag undrade om i inlägg 124. Den blev jättebra med att ersätt ägget med en extra tsk bakpulver. Steg inte riktigt lika mycket med båda sambon och jag tyckte den var godare än orginalet som har ägg i sig. Blev inte lika mycket "sockkaksaktig" utan med cola-seg såsom kladdkaka ju ska vara. Kladdig. Hade samma temp på ugnen och samma tid som jag alltid gör. Riktigt lyckad så det blir det på nästa kalas!

  • Yosa
    Miralicia skrev 2010-07-31 19:58:03 följande:
    En form med löstagbar kant
    Okey då var det en sån jag använde
  • Yosa

    Någon här som vet om det finns några äggfria lasangeplattor i butikerna?

  • Yosa

    okey då blir det till att läsa i affären och sen handla hem och premiärgöra lasange

    Trodde helt klart att de var kört för de med äggallergi (då alla färdiga lasanger jag läst på i frysdisken varit med ägg i)

  • Yosa
    Billabong skrev 2010-08-21 23:36:19 följande:
    En liten fråga till er med ngt äldre barn:

    Hur gjorde ni med 18-månadersvaccinationen (MPR)? Gavs den på barnkliniken på sjukhuset eller gavs den inte alls till ert äggallergiska barn?
    Vi har ännu inte gett Elin som är 5,5 år. Däremot ville vi ge mot svininfluensan så den pricktestades på barnklinik innan hon fick vaccinet.
Svar på tråden Äggallergitråden