• Lady Dahmer

    Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?

    Dr Mupp skrev 2010-02-22 17:41:51 följande:
    Det är ju lätt att genereraorakad, låga klackar och bekväma kläder = frirakad, högklakact och modekläder = luradDet fungerar inte riktigt så. Alla är vi ett resultat av vår uppväxt och vår omgivning och vilka val öi gör är ett resultat av dessa. Egentligen är ingen fri eftersom det alltid finns nått som påverkar våra val.Den orakade överviktiga kvinnan i de omoderna bekväma kläderna är inte mer fri än modelejonet eller kvinnan i burqa. De är olika uttryck för ofrihet.
    givetvis funkar det inte så enkelt. allt är inte svart eller vitt. Även de som bryter normerna är ju produkter av sin tro, erfarenheter, fostran, kultur och tid. Och det är det som är poängen.

    Man måste kunna ifrågasätta och reflektera över de val vi gör. Fråga sig själv varför man gör de val man gör. Varför tycker jag så här? Varför väljer jag det här?

    Det jag vill förmedla med min trådstart är just det - varför tror vi att vi är så fria och att de som bryter mot våra normer inte är det? Varför tror vi att kvinnan i slöja är ett offer för sin kultur men vägrar se hur vår egen kultur påverkat oss?
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    hilah skrev 2010-02-22 17:49:42 följande:
    Det håller jag med om. Refererade till meningen "Slöjan ger i alla fall frihet" i TS.
    frihet från objektifiering. men inte frihet från ansvar.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Hugful80 skrev 2010-02-22 17:25:55 följande:
    Fast jag har ju läst fler än några inlägg samt din blogg osv. Inlägget var inte menat att ge sken av att jag känner dig, för det gör jag ju inte. Dock är min uppfattning av dig korrekt, du är ju så inskränkt så du ser det inte själv.Men all lycka i framtiden! :)
    sen kan jag ju tillägga att nej, jag tror inte att man måste raka sig eller sätta på rosa på sin son för att vara feminist. Vilket jävla larv. Så du kan sluta anta en massa om min person.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Kastrull skrev 2010-02-22 18:01:32 följande:
    Dens svenska kvinnan är definitivt inte så fri som hon ibland utmålas som. Tyvärr är även Sverige ett land med utstakade sociala markörer för vad som "passar sig" eller inte när man är kvinna. Ts ger några utmärkta exempel, och andra kan man ganska enkelt finna genom en rundvandring genom fl's trådar. Madonna/Horakomplexet till exempel lever ju och frodas så det är rent skrämmande.
    precis! Det är det jag menar.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    LyckligtSlut skrev 2010-02-23 09:15:55 följande:
    Jag känner verkligen inte att man är fri när jag ständigt blir påhoppad för mina val i livet, vilka de än är. För mig handlar det om att jag inte är lika "duktig" som andra svenska kvinnor tydligen. Jag fixar inte arbete, barn, hem och mig själv samtidigt. Därför har jag en man som tar hand om mig så bra han kan. Kvinnor tycker gärna om att säga hur värdelös jag är på grund av det och det får mig att känna mig ofri tillsammans med folk som inte känner mig. I många länder skulle det inte vara konstigt alls att man lämpar sig bättre för ett hemmaliv än arbete utanför och en massa sociala kontakter. Jag känner mig väldigt less på att höra hur dålig jag är av andra kvinnor. Känner mig inte hemma bland er.OT ja, men jag är väldigt ledsen idag. Förlåt för att jag sabbar din tråd.
    varken OT eller sabbning tycker jag, det hör till ämnet.

    precis som nämns av Bluebird här ovan såverkar kvinnans värde ligga i att hon har en man och som du säger att hon klarar av att jonglera jobb och hem. Det definerar henne. Just det här att man ska ha en man märker jag väldigt tydligt.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    LyckligtSlut skrev 2010-02-23 09:32:53 följande:
    Ja, jag är inte alls bara som jag är oftast på FL eller i blogg t ex. Men jag tror nog ofta samma, att det visar hur personen är direkt.
    jag är genuin online och i bloggen, men problemet är ju att folk tolkar lite som de vill. Slarvläser och missuppfattar och drar slutsatser. ofta utifrån sina egna fördomar.
    Som personen härovan som fått för sig att jag anser att man måste klä pojkar i rosa och vara orakad för att vara en riktig feminist. Då har man ju verkligen inte lyssnat på ett ord jag sagt.

    Men sånt får man ju räkna med.

    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 05:38:26 följande:
    Slöjan är ett väldigt dåligt exempel, var snälla och uttala er inte om muslimska kvinnans/mannens klädsel såvida ni inte kan grunderna inom Islam. //Muslim
    missa inte poängen nu. läs igenom ts och begrunda vad jag försöker säga.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 05:54:05 följande:
    Jag tror inte det är majoriteten av män som har ett tänkt ideal för hur kvinnor ska se ut, det är media, och genom media blir vi påverkade att tycka att ditt och datt är snyggt/fult.
    det tror jag också. och andra KVINNOR. vi är våra egna fångvaktare.

    Jag kan bara relatera till mina egna orakade armhålor. Jag har aldrig fått en enda kommentar av en karl. (eller jo, ett par positiva) men oj vad mycket hat och skit jag får från kvinnor.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 06:44:53 följande:
    Jag förstår vad du försöker säga, men du har en feluppfattning av slöjan och vad den står för, för du tolkar det ur ett perspektiv med dina egna värderingar om vad som är förtryckande. Enligt dig är slöjan förtryckande, för att kvinnan inte "får" visa håret. För mig är det förtryckande att behöva visa håret för att bli accepterad. En otroende kvinna skulle aldrig vilja täcka sig för att "gömma" sig själv, men jag skulle aldrig vilja "visa" mig själv, för det anser jag är förtryckande. 
    jag HAR full koll på slöjan, tro mig. Jag har många muslimska vänner och jag har både läst koranen och utforskat Islam. (jag var en religiös sökare förr, och islam tilltalade mig)

    Jag har dock ett annat perspektiv. Och om du verkligen läser ts så ser du ju att jag inte fördömer den alls. Som det står i början så säger jag ju att jag är ok med slöjan.

    så fort det finns ett slags tvång så är det förtryck. men tvång kan handla om föreställningar också tex tron att man bara är anständig om man har slöja eller tron att man måste ha den för att gud ska bli nöjd.

    Men det som är värst är ju att kvinnor, både i muslimska länder och här, tvingas ta ansvar för männens sexualitet. Slöjan, om man nu ska gå efter islam påbjuder, ska man ju bära för att inte frestas. För att män ska se att du är anständig osv. Och i vår kultur så hålls får vi ju "skylla oss själva" om vi blir våldtagna när vi har kort kjol. osv.

    (givetvis så vet jag att kvinnor även väljer slöjan av personliga skäl, men det är ju inte det jag talar om)
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Haraaz skrev 2010-02-27 07:12:39 följande:
    Det handlar om att inte skylta med sin skönhet (håret är faktiskt en väldigt "viktig" skönhetsfaktor för de flesta), för att på så sätt undvika att bli objektiserade. När en man tilltalar en kvinna med sjal så kan han inte stå och stirra på brösten eller något annat utan han har bara ansiktet att fokusera på. Och genom att hon täcker sig så visar hon också att hon inte är "villig" eller hur man vill uttrycka det. Tjejer som går med kort kjol och urringat linne sänder ju ut en signal, en sexualiserad sådan, och folk tror automatiskt att hon är "villig". Män tänder på kvinnokroppar och kvinnor tänder på manskroppar (exkluderat homosexuella), det är en mänsklig drivkraft (sexualiteten). Därför måste man i viss mån täcka sig för att inte visa för mycket och på så sätt undvika att väcka lust. Både hos sig själv och hos andra. I Islam så får man inte ha utomäktenskapliga förbindelser så det är klart man undviker allt möjligt som kan leda en till "lösaktighet".  Man kan inte vara som djur och springa omkring nakna, det skulle inte fungera tillsammans med människans moraliska tänkande så som det är nu. Så om all slags klädsel (både täckande till nästan naket) på ett eller annat sätt objektiserar kvinnor och män skulle alla behöva bli tvugna att antingen gå nakna eller heltäckta från topp till tå för att vara jämställda. Men det kommer nog aldrig hända, så vad tycker du man ska göra?
    jo precis, men det är ju det jag menar med att kvinnan får ta ansvar för mannen och det är inte ok.

    Visst fan tänder vi på varandra, men de flesta män (coh kvinnor) klarar ÄNDÅ av att visa respekt. Jag känner massvis med män som klarar av att respektera och ha konversationer med kvinnor UTAN att stirra på tuttarna eller tänka på hur hon ev. ser ut naken.

    Det handlar helt enkelt om kvinnosyn. Om respekt. Om att INTE se kvinnan som ett objekt.

    Att täcka kvinnorna eller säga åt henne att klä sig sedesamt för att slippa blickar och respektlöshet är ju att tackla problemet i fel ände. Det är ju männen som ska hållas ansvariga. Männen som ska fostras. Mannen som ska lära sig att styra sina lustar.

    Jag hoppas du förstår hur jag tänker.

    (och detsamma gäller ju vår kultur. Varför ska jag behöva klä mig eller se ut på ett visst sätt för att duga?)
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden Är svenska kvinnan verkligen så fri som hon tror?