• Vill inte ha barn

    ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???

    Har aldrig hört något sjukare... tänk om man råkar vara under 18, bo i en stad där det är långt till närmaste apotek... och behöver smärtstillande illa kvickt. Och så får man höra att "näää tyvärr du är under 18". Skulle ni inte bli likt förbannade om ni befann er i samma situation?

    Det vore jävligt roligt att se hur staten reagerade om man erbjöd sig att langa smärtstillande eller vad det nu kan vara till minderåriga... lol.

    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???
  • Kya
    Jezamine skrev 2010-03-13 15:00:09 följande:
    Det är inte enbart alvdeon o näspray.
    vad är det mer som säljs då? jag går aldrig på ICA så jag har inte kikat. jag handlar på COOP, och där har jag nog bara sett alvedon och nässpray.
    Stolt 2-barnsmamma till Filip född 27 okt-08 och lillan född 12 feb-10 :) Jag är lyckligt lottad!
  • hemljuvahem

    På ett sätt tycker jag det är bra med tanke på att det faktiskt är läkemedel...

    Av samma anledningar kanske de är åldersgränser på ex. Red Bull, finns ju alltid en vettig anledning bakom åldersgränser

  • danei

    Tycker det är själklart att unga inte bara ska kunna knalla in på ICA och köpa tabletter! Vet inte hur de gör på apotek men man kan nog inte vara hur ung där heller. Får man inte köpa cigg så får man inte köpa medicin.

  • Jezamine

    De säljer medicin för mot halsbränna,ipren,hostmedicin, mm mm


    Kya skrev 2010-03-13 15:01:47 följande:
    vad är det mer som säljs då? jag går aldrig på ICA så jag har inte kikat. jag handlar på COOP, och där har jag nog bara sett alvedon och nässpray.
    Gör en koll själv vetja
    Avstängd tills vidare
  • levnadsglad

    På ett sätt är det ju bra. På ICA finns det inte utbildad personal som på Apoteket, således borde de ha "striktare" regler runt hantering och försäljning av medicin.

    På ett sätt är det kasst. Både jag och lillasyster flyttade hemifrån efter högstadiet, då gymnasieskolorna låg långt bort från där vi bodde. Båda lider vi av diagnostiserad endometrios (syster opererade första cystorna när hon bara var 14 år) och vi har/hade förjävlig mensvärk. Att vara sexton år gammal med sådan mensvärk att man spyr, men vara för ung för att köpa värktabletter på ICA och ha föräldrarna fem mil bort - det suger säkerligen.

  • Elijn

    Det finns ju dom som tagit en överdos på t.ex ipren och panodil m.m
    Blandar man det med alkohol så kan man bli ordentligt dålig.
    Jag har sett det på en kille när jag var yngre.. Det är bra med en åldersgräns.
    Samma med redbull tycker jag. Det finns ju åldersgränser av en anledning.

  • jaghopparhögt
    Elijn skrev 2010-03-13 16:36:15 följande:
    Det finns ju dom som tagit en överdos på t.ex ipren och panodil m.m Blandar man det med alkohol så kan man bli ordentligt dålig. Jag har sett det på en kille när jag var yngre.. Det är bra med en åldersgräns. Samma med redbull tycker jag. Det finns ju åldersgränser av en anledning.
    Fast det blir ju lite löjligt när såpass ofarliga saker har åldersgräns.
    Och är någon så dum att de överdoserar på Alvedon så har han/hon ganska rejäla problem som man inte löser med någon åldersgräns.
  • mamita64
    Kya skrev 2010-03-13 08:35:36 följande:
    det finns tonåringar som skär sig med rakhyvlar på armarna också (som jag tror är mkt vanligare, fysiska sår syns mer än om man svalt ett gäng alvedon) ska vi då också sätta 18-årsgräns på rakhyvlar?
    Vår ica har ( har haft? är lite osäker ) alla rakblad gömda i kassan.
    En reaktion på att unga tjejer köpt på tok för mkt kanske?

    För många år sen så tog min dåvarande man överdoser av tabletter vid flera tillfällen. I dessa tabletter fanns paracetamol, alltså samma som alvedon tex, plus ett annat ämne som kan vara dödligt vid låga doser. när jag diskuterade detta med min husläkare så sa han att alvedon är västvärldens vanligaste självmordspreparat.
    Många unga som mår dåligt sväljer tabletter och tror att de ska somna in och aldrig vakna mer, inte att de ska vakna upp i starka smärtor med en pajad lever.
  • Sajom
    jaghopparhögt skrev 2010-03-13 17:16:58 följande:
    Fast det blir ju lite löjligt när såpass ofarliga saker har åldersgräns.Och är någon så dum att de överdoserar på Alvedon så har han/hon ganska rejäla problem som man inte löser med någon åldersgräns.
    Problemet är väl just det att även receptfria läkemedel är just läkemedel och inte "så pass ofarliga saker". Det finns massor av "vuxna" som inte har vett att läsa bipacksedlar och följa doseringar på läkemedel. Självklart ska försäljning ske med viss kontroll.
  • vampyria2

    Hmm fast om de nu vill göra illa sig själva så är det inte så svårt för en tonåring att ta sig till ett apotek och handla där, för mig handlar det mest om att det är väldigt konstigt att det inte är någon äldersgränns på apoteket men att det är det på tex ICA.

Svar på tråden ICA: 18-årsgräns på receptfria läkemedel???