Inlägg från: Mantra |Visa alla inlägg
  • Mantra

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Vet du att jag tror att schimpanserna oxå känner stor smärta, men i djurvärlden är det extremt viktigt att inte visa smärta och svaghetstecken för sin överlevnads skull. Vi människor visar helt enkelt vår smärta. Vi är svagare;) Jag har bevittnat massor av djurfödslar och de visar inte alls smärta som vi, även om man kan glimta till den i deras ögon om man känner djuret väl. Det måste gå snabbt i naturen, och bebisarna måste upp och springa snabbt om de ska överleva.


     


    Ang K vitamin så kommer jag att ge sprutan, jag vill inte chansa där.

  • Mantra
    Lady32 skrev 2012-01-08 20:10:37 följande:
    Jo, jag håller helt med dig, om flera saker:
    1. Djuren har annorlunda livsvillkor än vi, speciellt om det handlar om naturliga "bytesdjur" (alltså inte rovdjur), såsom tex. gaseller osv. som i naturen måste vara rustade att snabbt få ungarna på benen, hitta spenen (maten), äta ståendes och kunna stappla iväg inom kort, ifall ett rovdjur skulle dyka upp. Vi har det lyckligtvis inte lika tufft på den fronten.

    2. Djur visar inte sin smärta på samma sätt som vi. De kan lida otroligt mycket, av skador, sjukdomar och allt möjligt hemskt, utan att de "skriker" eller så, som vi gör. Och precis som du säger, så kan man ändå skymta smärtan i ögonen, om man är mottaglig för den, och speciellt om man känner djuret personligen. Har själv också varit med om det (har levt med diverse olika djur under hela mitt liv), och vet precis vad du menar. Och visst tror jag att djuren känner någon grad av smärta när de föder, det måste de ju nästan göra; det ska ju dock komma ut något stort från ett hål som inte brukar vara så stort i "normala fall".. Men jag undrar lite ändå om de verkligen har det lika "jäkligt" som vi..och i så fall döljer det så mycket bättre..? Köper resonemanget med att de måste vara tysta för att inte upptäckas osv, men ändå..? Svårt att ta reda på, det där.

    Men sen var det ju även detta med dödligheten under förlossningen: att vi har så mycket högre dödlighet när vi föder fram vår avkomma, än djuren har? Undrar varför det är så? (Om det nu verkligen är så dvs. vilket jag fått intryck av). Någon med teorier (eller kanske rent av kunskap?) om detta, så vore det kul att höra!
    Jag tror människans genetik förvärras för varje år, ju bättre vi får det. Sen vet jag inte om dödligheten är större hos oss? Det låter konstigt.
  • Mantra

    Men har dom verkligen tidig avnavling på de flesta sjukhusen nu? För jag tycker det verkar tvärtom. Där jag ska föda har de endast sen avnavling. Ibland känns det som att vissa tror att sjukvården VILL de nyfödda allt ont?! Så är det ju ändå inte?

  • Mantra

    Sen avnavling på det sjukhus jag ska föda betyder till den slutat pulsera, det är ju vad sen avnavling betyder, inte efter ett visst antal minuter. Alla förlossningar är ju unika, man kan inte ha kontroll över precis allt, och sjukhuspersonalen får ganska svårt att sköta sitt jobb om de ska läsa och komma ihåg tre fyra sidor långa brev.. Bäst man får en långsam förlossning då! Personligen vill jag ha avnavling efter strängen slutat pulsera, helst inga nålar på mig pga fobi samt hjälp att spricka så lite som möjligt. Men där går gränsen. Jag vill inte experimentera med k vitaminet tex,bara pga saker jag läst på nätet, dom är utbildade, det är inte jag, såpass litar jag på sjukvården, dom vill knappast mitt barn illa, så fördelarna måste överväga.

  • Mantra

    Näl! Det står i mitt förlossningsbrev att den ska pulsera klart oavsett, men jag tycker det går lite långt när man ska ha med allt..det är prover, sprutor, avnavling, vaccin osv. Har vissa ingen som helst tilltro till sjukvåden i landet? Dessutom är tonen ofta så hård, breven verkar inte så vänliga.. Man kan ju inte ta för givet att man ska bli illa behandlad tex.. Och det händer ganska ofta att de inte hinner läsa breven pga snabba förlopp osv.. Det är inte lite vissa kräver att de ska komma ihåg under förlossningen liksom! Jag skriver från en telefon idag och har lite svårt att hålla koll på olika inlägg osv och svara en och en..

  • Mantra

    En fråga: baserar ni era beslut ang barnets vård enbart på vad ni läser på nätet? Eller är någon här överhuvudtaget utbildad? Och hur vågar ni i såna fall basera barnets behandling efter detta? Detta gällande tex k vitamin, vaccin, blodprover osv.. För jag tror ju att sjukvården väljer det alternativ med flest fördelar.. Jag vågar inte besluta om såna viktiga saker mot ett sjukhus känner jag. Sen avnavling är ju en helt annan sak, den kan ju bara ge positiva konsekvenser.

  • Mantra

    Men hur kan allt som sjukvården står för vara farligt för dig och barnet? Anser du att alla vaccin är farliga? På riktigt? Att ha någon eller ett par punkter är för mig okay, men vissa verkar ju systematiskt neka till i princip allt, det verkar för mig aningens hysteriskt. Jag jobbar absolut inte inom sjukvården, och eftersom jag inte är utbildad så litar jag på sjukvården. Som jag sagt innan så är avnavlingen något enbart positivt, men att neka k vitamin och vaccin kan ju trots allt få konsekvenser. Hade det varit färdigforskat om det hade det ju tagits bort såklart! De vill ju inte barnet illa på sjukhusen. Det finns ju forskning åt höger och vänster, men vem som helst kan ju forsla och skriva om det liksom..jag vill inte på något sätt uppröra er, jag undrar mest hur ni tänker. Den här tråden är på sätt och vis väldigt negativ mot sjukvården runt förlossning och tidvis väldigt hård. De kan inte bara ändra på sina rutiner utan att det är bevisat och färdigforskat om det, då räcker det inte med lite ny forskning. Jag tycker detta med avnavlingen ändras i rasande fart! De flesta sjukhus verkar numera göra det.

  • Mantra

    Men jag har aldrig varit med om att någon vill sticka iväg och väga barnet med omedelbar verkan? Alla vet att man inte måste väga och mäta första timmen, det går bra att göra senare. Och det tror jag inte är rutin ngn stans. Det är just detta som jag undrar över, varför man tar för givet att sånt förekommer på rutin? Det blir liksom så hätskt här hela tiden,tonen känns så hård, mkt hårdare än jag uppfattar sjukvården. jag ställer ju bara frågor:) jag vill ju vara väldigt säker på mina beslut. Ska ni fixa oralt k vitamin själva? Eller ta risken utan? Det är ju risker med detta oxå! Sen kan man ju diskutera riskerna med hemförlossnibgar tex, jag vet minst tre barn i min närhet som skulle vara döda idag om de var i hemmet under förlossningen.. Inte heller det är en rusk jag vill ta. Sen är det klart att människor hör misstag, även inom sjukvården, men det är ju mänskligt. På vissa här låter det som att sjukvårdspersonal ska vara maskiner som aldrig gör fel. Livet är inte svart eller vitt..

  • Mantra

    Jag ser gärna att man får en startvikt på barnet. Varför ska det oxå vara negativt nu?? Bara de väntar ngn timme tills jag ev kan vara med så är det väl inga problem, annars kan ju barnets pappa få en stund oxå utan att jag och barnet blir helt traumatiserade.. Jag tror vi klarar det. Jag har gärna ngt att jämföra med så jag vet om vikten går upp. Återigen tar man för givet i en hätsk ton att sjukvården bryr sig om 10% men inte 9%.. det var det dummaste jag hört! Det har jag aldrig varit med om!

  • Mantra

    Frågan är väl vad som händer om du förblöder, och de lyssnat på dig när du sagt att du inte vill ha livmodersammandragande tex. Åker BM dit på det då tex? För att de med sin kompetens lyssnat på en patient som inte egentligen är i ett tillstånd där de kan bedöma sitt eget bästa (ja, risken finns att det blir så ju) Eller att barnet dör för att de följer instruktionen om att navelsträngen ska sluta pulsera, trots att det är en livshotande situation, och modern vägrar låta dem gå pga sin förlossnings psykos/förvirring eller liknande. Man är inte alltid vid sina sinnens fulla bruk i det läget. Och varför ens gå till bvc efter födseln då, finns ju inget att jämföra med, inget de kan göra. Du måste själv veta garanterat att ditt barn mår bra, trots att du kanske aldrig haft barn innan. Man får tänka på vad man hetsar förstagångsföderskor med i såna här trådar. Det kan ju bli extremt farligt, och sluta med död. Tänk om ett barn för någon i tråden faktiskt dör i hjärnblödning för att de skippade k vitamin? Är det beprövat nog att hoppa över det? Kan ni garantera det? Man måste tänka på konsekvenser av detta oxå. Du kan inte alltid svara när du ligger där och föder, du kan inte alltid göra bedömningar, du kanske inte ens kan tala!

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över