Inlägg från: Trottoarbonden |Visa alla inlägg
  • Trottoarbonden

    Allergitråden

    Har nu bestämt oss för att köra någon form av hemmasnickrad "baskost-diet" på äldste sonen under semestern. Han har flera konstaterade allergier men har trots det fortfarande kli på tungan, nu konstant. Planen är att vi ska medicinera honom med Aerius och Lomudal GI fram till semestern, vilket vi gjort vid en period tidigare då han hade konstant kli på tungan och det hjälpte.
    När semestern börjar tänker vi ge honom enbart sådant som vi känner oss mest säkra på att han tål, vår teori är nämligen att det är något som irriterar slemhinnorna så pass att de tillslut inte riktigt läker och att vi, systematiskt, måste komma på vad det är. Matdagbok har inte hjälpt. Vi är inte helt säkra på vad som ska få ingå i dieten, han har haft perioder tidigare under våren då han varit besvärsfri så att vi tror att de födoämnen som han får dagligen är ok vilket ger att vi nog låter följande ingå: Välling (Nestlé fullkorn med päron), Mjölk, Havregrynsgröt med lingonsylt, pannkaka utan ägg, pasta, fläskkött, nötkött (ska göra köttbullar och biffar utan ägg), äpple, guka och majs samt någon form av fett. Är osäker på om vi ska stanna med det, det är ju sommar, vore trevligt med något gottis också som glass, kex eller bullar...
    Vi hoppas att denna diet ska hålla honom besvärsfri. Efter fyra besvärsfria dagar kommer vi att lägga till en ny rätt, dvs flera nya födoämnen, under två dagar. Om han då är besvärsfri kör vi vidare med nästa rätt. Tanken är att välja saker som vi misstänker. Om han reagerar så backar vi tillbaka till föregående läge tills två besvärsfria dygn gått, halverar de nya födoämnen vi gett och ger först ena halvan i två dagar, sedan andra hälften om det gick bra i två dygn. Annars backar vi, besvärsfritt två dygn, halverar igen osv...
    På detta vis tänker vi oss att vi ska hitta såväl mat som han tål som sådant som han reagerar på.
    Det känns lite smått drastiskt, men vi kan inte hitta vad det är han reagerar på med enbart matdagbok och han har det så pass besvärligt med kliandet att vi måste göra något.

    Fler som gjort liknande? Funderingar o tankar mottages tacksamt!

    känns lite tudelat att ha börjat med Lomudal GI igen, dels är det så jobbigt för honom att behöva ta den 15 min före varje måltid, och dels blev han sist så dålig i magen, diarré i en hel vecka, uppe på nätterna osv... Men det är det enda som hittills har fått bort klådan i munnen....

  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-06-30 10:23:36 följande:
    Trottoarbonden, det var flera saker i din lista som jag nog sållat bort. Men det är av erfarenhet och inte med hänsyn till vad ni tror. Lita på instinkten, den brukar vara rätt, funkar det inte kan du ju lyssna på mig.

    Spontana tanken är att kli på tungan kan hänga ihop med morot, äpple, päron om fet blir värre till pollensäsongen.

    Men är det en "regelrätt" allergi/överkänslighet så ligger havre och vete närmast till hans om ägg, mjölk, soja/baljväxter är borta ut kosten. Är man allergisk mot gräs kan det hänga ihop med sädesslag.

    Sen tänker jag att eftersom inte matdagbok hjälpt så är det nog något stort som ni inte tänkt på som när jag trodde min son inte tålde tomat eller kryddor osv.. Jag letade överallt utan efter sädesslag som var det största som åts i måltiden. Samma sak när jag själv åt frallor. Trodde inte att det var vete utan nötterna eller fröerna i.
    Vi har funderat fram o tillbaka på pollen, men han har ingen snuva eller kli i ögonen eller annat typiskt pollen-relaterat. Kan pollen ändå påverka?
    Han hade en sämre period även långt före pollensäsongen drog igång, i vintras...

    Jag tänker också som du, att det kanske är något som han får i sig hela tiden, typ vete... som vi tror är säkert men som är boven...

    Läget är nu som så att han faktiskt är utan klåda periodvis under dagen. Han får Aerius varje morgon och Lomudal GI före varje måltid.
    Idag kliade det tydligt då han åt vindruvor. Fick sedan aerius (som vi glömt ge på morgonen) och då försvann klådan efter ett tag. Han äter russin hyfsat ofta på dagis... Kände mig då ganska säker på att vi fått napp på något (som han tyvärr älskar...). Men så i eftermiddag fikar vi, ingen klåda. Efter en stund återkommer han till fikabordet för att norpa en extra kaka och lite mer saft och pang så börjar det klia. Jag förstår ingenting!!

    Jag tänker att det bör börja klia direkt när han äter det han inte tål och att det sen ska sluta om han inte äter det, eller efter en tid, kanske ett par timmar. Men jag kanske täker fel här... Eller så är det så att det är något som påverkar slemhinnan (är det slemhinna på tungan?) som gör att den liksom är sårig och känslig för all mat... Hur ska man veta?

    Kavat, får jag ställa omvända frågan till dig, du svarade på vad du skulle ta bort, men vad skulle du ge? Vad skulle du bedöma vara säkra kort?
  • Trottoarbonden

    Så härligt att läsa om alla positiva förändringar som skett! Ungar som mår bra och går upp i vikt är ljuvligt. Grattis till er! Bra kämpat skulle jag vilja säga, för det kommer oftast inte av sig självt utan av hårt kämpande föräldrar som inte gett upp!

  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-07-01 20:34:39 följande:
    Inget är säkert. Med två ungar som inte tålde samma saker så trodde jag ju att det skulle bli detsamma med trean också. Men trean visade sig vara mest känslig mot majs och ost, som ettan nu äter mängder av utan problem.
    Så man kan aldrig veta.

    Säkert i min värld är potatis, ris, nötkött, vilt, gurka, sallad, zuccini, bambuskott osv. Men jag vet barn som inte tål det heller så det är verkligen inte enkelt.

    Det sägs att barn som får diarrer av det de inte tål oftare är allergiska. Barn som är förstoppade är oftare överkänsliga. Jag tror det stod i white book of allergy, men är inte hundra. Jag har länkat i en av bloggarna jag har här med läslektyr.
    I vårt fall så har barnen följt de vanligaste allergierna hos barn som är mjölk, ägg, soja, vete, fisk. Men majs var otippat på ett sätt.

    Känner att jag mest svamlar. Men jag tänker som så att allt som inte är eko kan ge klåda. Typ ekologiska vindruvor funkar men inte besprutade. Färsk ananas reagerar man oftare på än konserverad.
    Nu är det jordgubbstider och det är histaminfrisättande. Alltså att man kan få en sk. falsk allergisk reaktion.

    Det kan ju även vara så att mängden spelar roll. Att aerius stoppar till viss del. Eller att kombinationen av två saker gör det.

    Jätte svårt. Jag famlar lika myket, eller mer än dig som du märker. Men matdagbok och kanske försöka äta varierat ett tag och se. Alltså ta bort vissa saker i en 4-5 dagar för att sedan äta och se. Utesluta även kryddor t.ex och bara använda salt och peppar under en tid. Det är ofta mycket svårt att hitta vad det är om man äter halvfabrikat. Man behöver nästan äta allt och göra allt från skratch.
    Det kan ju vara t.ex citronsyra som gör att han kliar. Finns i saft och i många andra saker t.ex. Eller så är det havre och /eller vete som han äter ofta.

    Jag tror på att inte göra så stor affär av att äta annorlunda. Om det går. Utan ät samma hela familjen så mycket ni kan de dagarna så att det inte märks så mycket. Använd kanske helt alternativa produkter. T.ex byta ut havredrycken mot nyponsoppa och hallonkräm i några dagar, eller köttbullar till frukost t.ex

    Det luriga är om det är flera saker. T.ex alla frukter, eller ja, flera saker och det är där det är så bra med matdagbok. Det tog lång tid innan jag kom på sädesslag på min son. Men tillslut var det så klockrent och det var ju supertydligt när jag läste tillbaks.
    Tack för ditt "svammel",
    Det visar att detta verkligen inte är enkelt... Känns just nu som en helt omöjlig ekvation att lösa. Men vi kämpar på. Funderar på att köra rent eko vad det gäller frukt o grönt i alla fall, just nu är det bara potatis vi konsekvent köper ekologisk.
  • Trottoarbonden

    Fy vad jag känner mig deppig idag! har just gjort veckans jobbigaste: inköpslistan till veckohandlingen, inklusive planering av vad som ska ätas. Känns som om vi inte kan äta något alls. Jag blir bara så ledsen. Gjorde misstaget att surfa lite efter middagstips vilket gjorde mig ännu ledsnare.
    Äldste sonen är den som orsakar mig mest huvudbry. Just nu är det massor han inte vill äta (kött, pasta, pizza, smörgås, nya saker) en hel del som han konstaterat inte tål (fisk, fågel, nötter bland annat) och en massa vi är misstänksamma mot om han tål eller inte (potatis, tomat, gurka, ägg, sädesslag). Det finns inget kvar!! Lägg då till en lillebror som inte kan äta ris och en pappa som i princip inte tål några kryddor eller grönsaker. Jag blir tokig!! Önskar så att jag visste vad pojken tål och inte tål så att jag slipper att konstant oroa mig för vad det är som orsakar hans problem! Det kliar på tungan för jämnan och jag är inte människa att komma på vad det är. Så ledsen....

  • Trottoarbonden

    Någon som vet om det kan vara pollenallergi sonen har? Han har inga symptom från näsa och ögon, nyser inte, snorar inte. Enbart klåda på tungan.
    Det kliar hela tiden verkar det som, han vaknar med klåda och ofta blir den värre vid måltid.
    Är pricktestad mot pollen utan reaktion. Kan man testa det via blodprov?

  • Trottoarbonden
    Anna F skrev 2012-07-12 02:06:43 följande:
    Jag har en fråga angående syskon. 
    Har ni fler barn i familjen.. och i så fall är alla allergiska?
    Vi har ett allergiskt barn och funderar på att försöka skaffa ett till och det skulle vara en otrolig bonus att inte få ett barn med allergier.

    I min familj har vi inga allergier och i min mans familj kommer det från pappas sida. Han har 3 syskon varav ett är allergiskt med ungefär samma allergier som vårt barn har.

    Hur ser det ut för er? 
    Det här är en fundering du inte är ensam om!
    Har två söner. Den äldste har många födoämnesallergier. Den yngste har magbesvär men ingen konstaterad allergi. Pappan är extremt känslig mot många födoämnen (ej samma som sonen) och jag har pollenallergi.

    Har frågat vår läkare som har lång erfarenhet av allergibarn, han säger att enligt hans erfarenhet är det ungefär hälften av barnen som inte har allergiska syskon och hälften där syskonet/syskonen också har allergi. Relativt ofta är syskonen allergiska mot olika saker. Han menade på att risken för allergi inte ska vara avgörande vid val att skaffa syskon, det är så pass goda chanser att en allergi växer bort och har familjen redan ett allergiskt barn så kommer i så fall det nya barnet att hamna i allra bästa händer hos erfarna föräldrar.

    Trots detta tvekar och funderar jag enormt på syskon. Om någon kunde garantera mig att få ett icke-allergiskt och allmänt friskt och välmående barn hade jag inte tvekat en sekund. Men tyvärr finns inga garantier....
  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-07-12 09:57:37 följande:
    Trottoarbonden, vad äter han?
    Funkar mjölk, soja, baljväxter? Majs?
    Förstår din frustration. Det är jätte jobbigt.

    Vi har hittat orvar och felix ekoköttbullar som funkar nu till den lille. Underbart för det är nästan det enda han inte spottar ut.

    Men numera äter vi i princip aldrig samma mat och har alltid minst tre olika rätter. Tröttsamt ja! Men försöker göra en del tex laga potatis som alla tål. Blir det pasta måste vi göra två olika osv.
    Just nu vet vi inte om något funkar eftersom han konstant har besvär. Men vi tror att mjölk funkar. Soja o baljväxter äter han nästan inte, vi misstänker att de ger besvär och hans pappa kan inte äta det så vi har det knappt i kosten alls. Vi tror majs fungerar, men på sista tiden har han börjat undvika det så jag är osäker där med...

    Funderar på att be läkaren ta blodprov för allt följande nästa vecka då vi ska dit:
    Mjölk, sädesslag, baljväxter, pollen, tomat, ägg, gurka och potatis.

    Det känns som om det är nästan allt! Undrar om läkaren går med på det....
  • Trottoarbonden
    chanella skrev 2012-07-12 18:07:39 följande:
    Hej!

    Någon som vet om en ammande bebis kan få allergiska symptom genom mjölken när mamman är allergisk? 

    Min 2-månaders är konstant snorig, nyser och hostar men ingen i familjen har varit förkyld på evigheter, vi träffar inte hellre några sjuka pga smittrisken. Däremot har jag samma symptom av pollenallergin och större syskonet har också pollenallergi.

    Vad tror ni? 
    Hej!

    Hur tänker du att han skulle få symptom genom bröstmjölken? Att histamin skulle gå över? Eller själva allergenet?

    Jag skulle nog gissa på att din mamma-känsla stämmer, att bebben är pollenallergisk. Varför skulle man inte kunna vara det som spädbarn tänker jag? Blir det något bättre under regniga dagar, när ni är inomhus osv? Antar att du redan undviker att torka tvätt ute, låta bebin sova ute i vagnen osv.

    Tråkigt att ha en liten som inte mår helt bra! Hoppas ni får ordning på det snart.
  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-07-13 16:34:42 följande:
    Har ni tagit blodprov innan? Min ena kollades aldrig mellan han var bebis och förän nyligen, fyra år senare. Han har låga antikroppar mot det mesta..

    Varför inte kolla soja, guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, ärtor (har för mig att allt det kan kollas. Välj det som ni testat och tror er sett reaktioner på. Och majs också.

    Vi testade allmänt "fisk" som är torsk - inga antikroppar. Han har aldrig ätit annan fisk än lax. Sen kollade nya läkaren lax och då hade han antikroppar mot det.
    Däremot har ena barnet haft antikroppar mot soja utan att någonsin ha ätit det. Liksom en har fått skyhöga mot ägg, bara genom att andas in det i luften och via kontakt. Men sen har den lille inga antikroppar mot torsk och mjölk som han får jätte tydliga snabba reaktioner av.. Men han är ju rätt liten än. Så det är minst sagt lurigt.
    Ja, vi har tagit blodprov innan och då på sådant som vi misstänkt. Har fått träff på allt som vi misstänkt. Fick träff på mandel, som han reagerat på, och testade därför även nötter som han aldrig har reagerat på. Fick träff på samtliga nötter han provat någon gång (inkl kokosnöt) så nu råder läkaren att undvika totalt. Som mindre fick vi aldrig träff på blodprov, trots magbesvär som blev bättre då vi uteslöt många livsmedel. Men nu när reaktionen är i munnen med klåda och ibland även blåsor tycks det ge utslag på blodprov.

    Eftersom man ofta får falska positiva resultat så vill de inte testa så brett utan enbart på sådant som jag misstänker och där jag har skrivit matdagbok och har liksom ringat in något. Men nu har jag inte en aning. Det kliar och kliar i hans mun (och även i rumpan) för jämnan, inget tycks hjälpa. Han får Aerius men det hjälper inte. Jag vet inte om det är en allergisk reaktion ens (öron-näsa-hals läkare har tittat på tungan och allt verkar normalt). Men jag tänker att om det är det så reagerar han troligen på något som vi äter väldigt ofta och vill därför testa allt det. Samtidigt vill jag även testa sådant som han själv misstänker. Men jag vet inte om läkaren vill testa så mycket.

    Han är snart sex år, då är man ju stor och även liten samtidigt. Vill ta honom och hans tankar på allvar. Men så hävdar han att pasta kliar, men plättar kliar inte. Mig veterligen är den pasta jag ger honom enbart vete, och i plättar har jag också vete (samt mjölk och ägg och flytande margarin).... Så nu får han varken pasta eller potatis, som han säger kliar, utan enbart ris, som han knappt äter av...

    Och så är det mina funderingar kring läkare. Vi har nu en privat barnläkare som är mycket engagerad och har lång erfarenhet av barn med allergiska besvär. Han är också mycket fin mot barnen så besöken där går så fint. Men så funderar jag på om vi kunde få bättre hjälp någon annan stans. Eller om de också bara säger att jag ska föra matdagbok och att han ju inte har så vanliga allergier osv... Men jag förstår ju att ingen kan titta i någon kristallkula och ha alla svaren direkt.
Svar på tråden Allergitråden