• Akrobaten

    Höger- resp vänstervänt fosterläge?

    Har fått för mig att högervänt fosterläge är vanligast när bebis fixerat sig. Min son låg högervänt när förlossningen började men denna verkar ligga vänstervänt. Det spelar väl ifs ingen roll men kunde vara roligt att se hur många som haft hö respektive vä läge på sina bebbar strax innan förlossningen.  


    `´`´~ Theodor 060722 ~`´`´ Syskon med BF 100430
  • Svar på tråden Höger- resp vänstervänt fosterläge?
  • Akrobaten

    Åh vad spännande med fl på G för några. Hoppas ni kommer igång snart om ni inte redan  gjort det !


    `´`´~ Theodor 060722 ~`´`´ `´`´ ~ Cornelia 100425 ~ `´`´
  • BabyBlue75

    Min ligger på högra sidan som sagt o tittar åt vänster o jag sover nästan alltid på vänster sida så det med att man kan "bestämma" vilken sida den ska ligga på i o med sin sovställning tror o jag inte på. Bm sa oxå att det inte är troligt att den flyttar sig när den väl är fixerad förrän dags för förlossning o som tidigare nämnts så är risken för en mer utdragen förlossning samt att den föds i vidöppet läge, dvs rygg mot rygg på mamman (vilket är mindre smidigt än i framstupa läge) större.

  • JLL
    cooki skrev 2010-05-05 11:52:34 följande:
    Min bebis ligger också på höger sida och sparkar på vänster.Men tittar man på den här videon så verkar ju det vara helt rätt!?www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Filmer/Fo.../
    Jag tror tyvärr att grafiken är fel, alltså spegelvänd, det går emot all annan fakta man hittar om saker... Tyvärr.
    Lady Dahmer skrev 2010-05-05 15:53:41 följande:
    fan min unge sparkar åt alla håll.... hur ligger h'n egentligen??
    Har själv varit lite osäker eftersom jag känt buffar på vänster och höger sida, men när jag var på tillväxt-ul för ett tag sedan berättade barnmorksan att hon låg med ena armen bakom ryggen på något sätt, så det var den jag kände röra sig på vänster sida. Kanske är så för dig med?
  • rednose
    oroshjärta skrev 2010-05-03 10:28:55 följande:
    Vänstervänd är att den ligger på höger sida i magen, med ryggen längst åt höger och huvudet nedåt (sett uppifrån mamman) och tittar mot mammans vänstra lår och det är då rotationen ner genom bäckenet tar längre tid och kan resultera i att barnet föds med ansiktet upp istället för med bakhuvudet först. Alltså, sov på vänster sida innan barnet är fixerat så att barnets kropp ligger där, då tittar den åt höger.
    Är det så? Hur vet du det eller alltså, VET du det? (menar alltså inte att vara otrevlig eller så utan bara om du tex är utbildad eller så... vad vet jag? :) )
  • rednose

    Min lilla ligger med rumpan rakt under mitt högra bröst och har legat så i flera veckor. sparkar som en toka för det mesta när hon är vaken men nu de senaste dagarna har magen blivit mer sned så jag funderar lite på om hon ligger nästan tvärvänd. Hoppas inte det för då ska det ju tydligen vara mer eller mindre omöjligt att föda ut henne och tvingas till snitt om de inte lyckas vända henne...


    Himla intressant att läsa om hur det är för alla andra! Ser verkligen fram emot förlossningen! Ska bli så himla spännande!
  • oroshjärta
    rednose skrev 2010-05-05 18:49:31 följande:
    Är det så? Hur vet du det eller alltså, VET du det? (menar alltså inte att vara otrevlig eller så utan bara om du tex är utbildad eller så... vad vet jag? :) )
    Det är ju ingen garanti att barnet hamnar högervänt för att man sover på vänster sida men det är det enda man kan påverka... om det var det du undrade. Hur man beskriver läget VET jag. :)
  • rednose
    oroshjärta skrev 2010-05-06 10:57:00 följande:
    Det är ju ingen garanti att barnet hamnar högervänt för att man sover på vänster sida men det är det enda man kan påverka... om det var det du undrade. Hur man beskriver läget VET jag. :)
    I vilket fall som helst så ligger jag på vänster sida from nu! :) Ska fråga min bm om hon har en susning. Jag gissar att hon kommer säga att det finns så många teorier så.. Det säger hon om det mesta. haha! :)
  • Linn Daggert

    har aldrigs hört talas om detta men om jag förstår er rätt så var min första i vänsterläge, bm nämnde aldrig detta och förlossningen gick snabbt och ungen vred sig åt rätt håll.. nu ligger nummer 2 precis likandant och bm har inte sagt något denna gång heller, så det är väl individuellt hur det går under fl kanske..

  • oroshjärta

    Ja, det är inte alls säkert att förlossningen blir längre/gör ondare, barnet kan hinna rotera rätt ändå, men det är större risk, bara det jag säger! Jag kände mig lite orolig först men nu är barnet fixerat och det finns inget att göra så nu är det bara att acceptera! Vill gärna ha ut den lill* nu!

  • Anksan

    Har pratat med olika BM /vänster-läge. Och ja det är inget de brukar nämna för det finns ju ändå inget att göra så varför stressa upp mamman i onödan. Och som omföderska spelar det ingen roll. (Eller sa hon så för att inte oroa mig då?? )

    I villket fall min bebis som låg i magen nyss låg iaf i högervänt vilket denna gång säkert inte spelade roll, då han ploppade ut så lätt så.

  • Duefigli

    Jag frågade idag återigen min bm (som första gången jag frågade om detta viftade bort det), och nu var hon lite mer utförlig och visade med en docka hur bebis roterar och så.

    Som hon förklarade ligger högervända bebisar oftast mer med ryggen mot mammas magen och ansiktet inåt magen, och får så att säga en mer automatisk ställning mot framstupa kronbjudning. Vänstervända bebbar har en tendens att ha ansiktet mer utåt magen, men ska väl om allt går okej vända sig till samma ställning som de högervända. Sen menade hon att ut kommer de ju, men det kan göra ondare och ta lite mer tid om det blir ansiktet uppåt. Lite större risk för vidöppen bjudnng alltså.

    Hon rådde mig att prata med förlossningspersonalen och skriva i fl-brevet att jag vill att de kolla av fosterläget under tiden.

    Känns bättre nu när hon visat lite mer och jag har fått en någorlunda förklaring till hur det funkar. Nu får ju bebis gärna börja brotta sig ut bara, är beredd på alla tänkbara bjudningar nästan :)

  • JLL
    Duefigli skrev 2010-05-06 21:15:26 följande:
    Nu får ju bebis gärna börja brotta sig ut bara, är beredd på alla tänkbara bjudningar nästan :)
    Haha, vad go' du är! {#lang_emotions_smile}
  • oroshjärta

    Har just kommit hem med en liten kille som låg vänstervänd i magen men föddes med kronbjudning, alltså "precis som man ska". Hur har det gått för er andra?

  • Linn Daggert
    oroshjärta skrev 2010-05-28 18:13:25 följande:
    Har just kommit hem med en liten kille som låg vänstervänd i magen men föddes med kronbjudning, alltså "precis som man ska". Hur har det gått för er andra?
    min kille föddes 15 maj, han låg vänstervänd och som jag skrev tidigare gjorde även första sonen det. Barnmorskorna sa inte ett knyst om detta och han kom ut "som han skulle" (och det gjorde även första sonen ;)
  • Duefigli

    Min lillskrutt roterade också rätt! Barnmorskorna trodde faktiskt inte det och jag var beredd på vidöppet läge, men så kom det några effektiva värkar till och då skruvade han sig trots allt. Anledningen till att de inte trodde han skulle vara "rättvänd" var nog att det gick så himla snabbt och att de när de kände på fontanellerna tyckte att han låg "fel".

    Skönt att det gått bra för er andra och grattis till bebisarna!

  • Venna

    Men kan inte barnet vrida sig i sidled ganska länge trots att den är fixerad?

    Jag har BF på torsdag 3/6 och bebisen har varit fixerad sedan ca v 34 och den byter sida så gott som varje dag.

    Fast emellanåt funderar jag på om den inte ligger med ryggen mitt på min mage och har ett ben på var sida, som en liten groda, för jag tycker ibland att det knövlar och rör sig lite överallt i magen samtidigt.

    Men oftast så känner man ju ganska tydligt vart rumpan och benen är, men jag tycker som sagt att den varierar sida från dag till dag.

Svar på tråden Höger- resp vänstervänt fosterläge?