Inlägg från: Rockan |Visa alla inlägg
  • Rockan

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    sasssyy skrev 2010-04-23 10:39:20 följande:
     Jag håller fast vid att var man /kvinna gör som man vill och att detta är en ny sed med ny innebörd. Innan ni gapar om detta tycker jag att ni ska börja rota i traditionen om ringar vid förlovning och vigsel.. ringmärka sin partner känns ju också lite som att man innehar en ägodel.. tycker ni inte ???? Eller om ni har något bättre för er kanske ni skulle ta och låta prinsessan och alla andra skapa sig sina egna liv och istället kämpa för dem som inte har någon egen röst.
    Nu citerar jag mig själv igen:
    "Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?"

    Jag anser att det ÄR att kämpa för de som inte har en röst att vägra brudöverlämning, eftersom det är ett förfarande som används i stora delar av världen där kvinnor inte har några rättigheter.
  • Rockan
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 10:42:14 följande:
    Det är ju det vi gör. Läs Rockabillans välformulerade, klockrena sammanfattning igen: ""Det stora problemet med det tänket är ju att man ger ett indirekt godkännande till de platser i världen där brudöverlämnande fortfarande har mer än en symbolisk innebörd. Man erkänner en tradition som ger kvinnan en lägre position & tar ifrån henne sitt egenvärde. Är det okej?""
    Det blev visst lite upprepning där{#lang_emotions_wink}
  • Rockan
    sasssyy skrev 2010-04-23 10:52:42 följande:
    det är inte en svensk sed med förlovningsringar heller....
     
    Traditionen med att både mannen & kvinnan bär förlovningsring är faktisk ganska så unik för Sverige.
  • Rockan
    FabulousMom skrev 2010-04-23 11:12:06 följande:
    Ja, så klart. Det är deras bröllop och nånting kan de få bestämma själv. Dessutom tycker jag att det är en fin tradition.
    Det är inte en tradition i Sverige, & hur är det "fint" med den symboliken det har..?
  • Rockan
    Johan01 skrev 2010-04-23 12:29:00 följande:
    Det exemplet tycker jag absolut inte är jämförbart med denna diskussion.
    Det är väl faktiskt ytterst jämförbart?

    ...Fast med skillnaden att det finns färre nazister som använder hakkors än vad det finns förtrycka kvinnor utan rättigheter som lämnas bort vid äktenskap, såklart.
  • Rockan
    Starkast skrev 2010-04-23 12:32:38 följande:
    Ja. Tycker det är helt upp till dom själva att bestämma hur de vill ha det. Trodde vi hade den friheten i vårt land..
    Nej, kungafamiljen har faktiskt inte den friheten, de är av grundlagen bundna till att upprätthålla de svenska kyrkliga traditionerna.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:32:44 följande:
    Tycker inte det är fel, man kan skapa nya traditioner. Inget är statiskt, vi tar ju in saker från andra kulturer hela tiden.
    Men "Ny tradition", det är ju inte en ny tradition. Det är ett förfarande som fortfarande används i stora delar av världen där kvinnor inte har några rättigheter. Om vi gör likadant här så är det ett indirekt godkännande av den traditionen.
  • Rockan
    Tottelina skrev 2010-04-23 12:38:16 följande:
    Det anser jag vara upp till henne. Jag blir alltid lite less när dessa diskussioner om brudöverlämning ska till. Det kan ses som en fin tradition även om det inte är så etablerat i Sverige. Svenska kvinnor behöver nog lära sig slappna av lite, allt handlar inte om kvinnoförtryck.
    I andra delar av världen handlar brudöverlämning i allra högsta grad om kvinnoförtryck.
    Därför finner jag det ytterst märkligt att vi skulle anse oss ha "rätt" att använda ett sånt förfarande & försvara det med nonsensargument som att det är "fint & traditionellt" medans vi fördömmer det inom andra kulturer.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:40:25 följande:
    Men du, så behöver det inte alls vara. Visst, det var så förr i tiden men idag sker äktenskap på helt andra grunder. Visst vi har anammat själva handlingen men inte symboliken.
    Nonono, så ÄR DET i stora delar av världen, främst inom afrikanska kulturer & vissa islamska. Det är inte ett gammalt utdött fenomen.
  • Rockan
    Tottelina skrev 2010-04-23 12:42:05 följande:
    Gör det? Gör vi?
    Absolut gör det det. I många afrikanska kulturer, vissa islamska samt vissa asiatiska kulturer där kvinnor fortfarande är omyndiga & inte har äganderätt så är brudöverlämningen central som symbolik. Där lämnar pappan fortfarade bokstavligen över kvinnan till hennes blivande make, som hon oftast inte valt själv.

    & Ja, jag har ytterst svårt att se det på ett annat sätt. Vi fördömer andra delar av kvinnoförtrycket, men vi hyllar & bevarar en av de mest centrala.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?