Inlägg från: Rockan |Visa alla inlägg
  • Rockan

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:45:38 följande:
    Precis, i andra delar av världen. VI har inte tagit till oss brudöverlämningen för att påskina att hon "ges bort". Vi har tagit till oss enbart den fysiska biten och skapat en egen ny tradition.
    Hur är det en ny tradition när den "gamla" fortfarande existerar? Om man ser på det utifrån?
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:48:16 följande:
    För i Sverige har vi aldrig haft den "gamla" traditionen. Iaf inte det senaste århundradet.
    Spelar det nån roll att vi inte har haft det? Gör det det mer rätt att vi accepterar ett förfarande som för många kvinnor står för något hemskt, bara för att vi inte "gjort så innan"?
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 12:49:03 följande:
    SÅ allt det gamla måste försvinna, innan man kan skapa nytt? Då skulle vi aldrig få något nytt någonsin....
    Nej, så generellt uttryckte jag mig då rakt inte. Det handlade om en specifik företeelse.
  • Rockan
    Tottelina skrev 2010-04-23 12:51:11 följande:
    Du får gärna belägga detta med lite fakta, annars ser jag det som dina personliga reflektioner och inget annat. "Islamiska kulturer" t ex, ja du det finns en hel del som skulle kunna passa in på den beskrivningen men nu råkar det vara så att jag är rätt insatt i islamiska vigslar och är faktiskt jättenyfiken på hur du menar att pappan dels väljer mannen samt lämnar över bruden mot hennes vilja. Väntar med spänning. Om du vidare menar att brudöverlämning i det här avseendet som vi faktiskt talar om i denna tråd (och inte små afrikanska stammar) utan här i väst där man själv väljer sin partner, tycker jag det är rent skrämmande att du anser en pappas närvaro vid brudens sida under vigseln vara en av de mest centrala delarna i kvinnoförtryck! Jisses.
    Nu så påstod jag väl inte att det genrellt skulle vara en del av islamska vigslar, eller hur? Inom vissa islamska kulturer är en stor skillnad.
    Inte heller anser jag något om en pappas närvaro under vigseln.
    Jag förstår bara inte hur det kan anses rimligt att vi tar till oss ett förfarande & kallar det vårt eget, när det har en sån historia i resten av världen.

    Jag rekommenderar "A history of a wife" av Marilyn Yalom.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 12:52:20 följande:
    Nu svamlar du bara :) Ingen använder överlämnandet som ett tecken på förtryck i Sverige. Bara för att en sak betyder en sak i ett annat land, behöver det inte betyda samma i ett annat. Jag springer för att få träning, någon annan springer för att hinna med bussen. Samma fysiska handling - olika syften och mål.
    Nej, jag svamlar inte utan ställer frågor. Tycker du att bara för att det för oss inte har den innebörden, så kan vi använda oss utan det, trots att det är en hemsk symbolik för någon annan?
    Jag tycker nämligen inte det. Jag tycker det tar bort från trovärdigheten när vi sen kritiserar kvinnoförtryck i andra kulturer.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:05:33 följande:
    Och du kan inte se skillnaden på en symbol som använts som "signatur" under folkmord och en enkel överlämning vid en vigsel?
    Jag tycker den största skillnaden är att det finns färre nazister idag som använder hakkors än det finns kvinnor som gifts bort mot sin vilja.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:09:57 följande:
    I västvärlden har den inte varit det. Och det är där vi lever.
    Jodå, svastikan användes flitigt i västvärlden. Besök t.ex. Carlsbergs bryggeri i Köpenhamn.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:11:14 följande:
    Som jag sa; jag springer för att få träning - någon anna för att hinna med b ussen. Samma fysiska handling, olika syften.
    Fast att springa symboliserar inte förtryck för någon.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:13:25 följande:
    Nej  och i Sverige symboliserar inte överlämningen kvinnofötryck
    Jo men det är ju precis det man historiskt har ansett att det gjorde, det är därför kyrkan här inte använder sig av det förfarandet.
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 13:27:04 följande:
    Varför gäller det just den här specifika företeelsen att det gamla sättet måste vara helt borta för att en ny tillämpning ska få träda in?
    För mig är det jämförbart med just svastika-exemplet. Brudöverlämning symboliserar för mig en vidrig historia, & något som fortfarande är en verklighet för många.

    Eftersom jag gärna kritiserar företeelsen kvinnoförtryck vill jag inte att en viktig del av symboliken för kvinnans omyndighet ska bli praxis, eftersom det för mig innebär ett indirekt godkännande.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?