Inlägg från: Rockan |Visa alla inlägg
  • Rockan

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Umbrageous skrev 2010-04-23 13:36:48 följande:
    Fast du omyndigförklarar folket genom att vilja förbjuda något. Du omyndigförklarar verkligen kvinnan genom att säga "du är inte smart nog att ta egna beslut så vi är tvugna att förbjuda detta"
    Var skrev jag "förbjuda"..?
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 13:39:21 följande:
    ingenstans, jag läste helt jävla tokigt  *pinsamt*
    Tur, för jag vill inte förbjuda så i så fall hade jag skrivit tokigt
    Jag vill bara att det inte ska bli allmän praxis & att folk tänker till lite extra när väljer ett sånt förfarande, för det är en hemsk symbolik bakom det.

    Victoria är dock, enligt lag, bunden till Svenska kyrkans traditionella förfarande, så för henne är det så nära förbjudet det kan bli.
  • Rockan
    Joual skrev 2010-04-23 13:45:48 följande:
    Fast själva konceptet monarki är ju en gammal tradition, och den vill hon väl inte att vi ska bryta mot, kan jag tänka mig...
    Jag vill! :-P
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 13:50:05 följande:
    Fast, glöm inte bort att monarkin innebar tills efter att Viktoria föddes tillomed att bara män fick vara tronföljare! Det ändrades
    Fast det krävdes 3 år & ett regeringsskifte för den ändringen. Detsamma gäller om man ska få bort att kungahuset ska ära svenska kyrkliga traditioner...
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:50:51 följande:
    Måste man vilja säga något? Måste det ha ett syfte annat än att man vill? Om prästen som individ tillåter det så finns det absolut inga fel. Sverige är inte längre ett kristet land, vi får göra som vi vill så länge ingen blir kränkt. Så trött på folk så alltid känner behovet att analyser sönder allting.
    För en kvinna som blivit bortgift med tvång (Ca. 70,000 om dagen i världen var den senaste siffran jag hörde) så är brudöverlämning i olika former en ganska central del. För henne representerar det något hemskt.

    Det räcker för att jag ska önska att människor (Kvinnor!) ska tänka ett steg längre & inte kräva brudöverlämning, av precis samma anledning som jag önskar att människor inte bär svastikor av respekt för de som drabbades under andra världskriget.
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 13:53:01 följande:
    Nu visste du mer än jag! Vilken regering fixade det?
    Båda delarna finns i successionsordningen, som är en del av grundlagen. Den kan bara ändras efter två på varandra följande riksdagsbeslut, med ett val mellan. Första omröstningen var 1977 (tror jag) & nästa 1980, när ändringen genomfördes. Så det var sittande regering/riksdag under de två mandatperioderna
  • Rockan
    Tottelina skrev 2010-04-23 13:56:26 följande:
    Åh jag som trodde att man under vigsel sysslade med brudöverlämning men du kanske snackar om nåt helt annat då Ja det är jobbigt att erkänna att man pratat utan att ha belägg för det man påstår.
    Jag gav dig en hel bok.
  • Rockan
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 13:56:23 följande:
    Men för alla de tusen svenska kvinnor väljer att göra det betyder det inget ens i närheten av förtryck. Det räcker för mig. Du får tycka som du vill, men lägg dig inte i hur andra gör.
    Jag skulle skriva ett svar, men nån annan hann före:
    Joual skrev 2010-04-23 13:59:32 följande:
    Ärligt talat så förstår jag inte riktigt resonemanget om att man kan frikoppla vad en handling innebär för andra kvinnor runtom i världen, och säga att den just för oss har en annan innebörd. Det gäller inte bara brudöverläming - det gäller även andra symboler och symboliska handlingar.
  • Rockan
    Umbrageous skrev 2010-04-23 14:01:57 följande:
    Tack! Kul när två som tycker helt olika, ändå kan diskutera och hjälpa varandra!
    Det är väl inte roligt att diskutera med nån som tycker likadant?
  • Rockan
    rasajj skrev 2010-04-23 14:01:59 följande:
    Och jag tycker brudoverlamningen ar en fin symbol da den visar att den nya unionen mellan brud och brudgum inte startat forran EFTER ceremonin. Det ar just ceremonin, vigseln, som ar borjan av aktenskapet, inte nar de gar in i byggnaden dar ceremonin tar plats. Jag tycker den svenska ordningen forminskar betydelsen av att ha en vigsel alls.
    Om det är den symboliken man vill ha så kan väl bruden gå in själv? Betydligt mindre unken historia i ett sånt förfarande.
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?