Inlägg från: Joual |Visa alla inlägg
  • Joual

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    sisterinlaw skrev 2010-04-23 14:10:18 följande:
    Och varför blir inte båda personerna överlämnade då? Jag är egentligen sjukt less på den här diskussionen. Åtskilliga argument har nötts till ve och förbannelse på BT och det slutar i princip alltid med att ingen på djupet kan motivera omdefinierandet av brudöverlämning. Här är några punkter med vilka man kan ifrågasätta poängen med brudöverlämning: 1. Det är emot svenska kyrkans vigselordning. Vill man gifta sig i svenska kyrkan vill man förhoppningsvis även följa vigselordningen. 2. Om det ska ses som en symbol där man lämnar sin gamla familj för att gå till den nya- varför lämnas inte mannen över av sin familj? Varför lämnas kvinnan över enbart av pappan? Och har inte en kvinna som bott ihop med en man/bott från sin familj/skaffat barn med mannen etc. redan lämnat föregående familj ganska mycket? 3. Vill man kopplas samman med en tradition som fortfarande har en högst verklig symbolik för ett stort antal kvinnor? Dvs. att man överlämnas som ett transaktionsobjekt från sitt tidigare överhuvud till sitt nästa? Och slutligen, vad är det som är så sjukt fint? Själv gick jag in i min man och grät mig igenom hela ceremonin och så gjorde också ett stort antal av våra ganska många gäster.  Det kanske är att överanalysera, jag har ändå en del högskolepoäng så jag kan inte bortse från att jag läst en del om filosofi, postmodernistisk tolkning, strukturalism etc. men ändå, hur kan man inte se den uppenbara symboliken i att ngt blir överlämnat från ngt annat?
    Word! De argument jag läst genom åren för brudöverlämning har alla återfunnits i någon av kategorierna:

    1) Jag vill hedra min lilla pappa som jag har en fin relation till .
    2) Någon i brudparet har rötterna i den anglosaxiska traditionen
    3) Det är fint just för mig, och vad det betyder för andra spelar ingen roll.

    Jag tycker att de argumenten står sig ganska slätt gentemot det du på ett bra sätt sammanfattade i ditt inlägg. Å andra sidan erkänner jag att jag också läst en del om postmodernism, historia och religionskunskap....
  • Joual
    Primrose skrev 2010-04-23 14:35:29 följande:
    Jag håller med dig och, som jag skrev ovan, så tyckte min pappa att det var ganska underligt att min syster ville att han skulle leda fram henne. Så de "små" papporna kanske inte alls känner sig hedrade utan bara obekväma (åtminstone om de har en gnutta feministisk ådra i sig ).
    Jag frågade min egen pappa en gång vad han skulle ha sagt om jag fhade rågat honom om han ville överlämna mig i kyrkan. Då skrattade han och sa (för att försöka skriva ner på västerbottensbondska) :
    - Men jäntong, visst ha I väl lärt deg å gå själven?

    Jo, han har ju det. Jag har en fin relation till min pappa, och han har lärt mig att gå själv. Både rent bokstavligt, men framför allt bildligt. Jag tror att min pappa skulle ha känt det som ett misslyckande om jag på allvar frågat honom om brudöverläming.
  • Joual
    enlitenbitkaka skrev 2010-04-23 16:28:43 följande:
    Är din syn på kvinnoförtryck viktigare än att din bästa vän får bröllopet hon drömmer om? Så fint av dig
    Att fråga varför man tänkt på ett visst sätt är väl inte samma sak som att hindra det? 
  • Joual

    Det allra bästa vore om kyrkan inte hade vigselrätt. Då slutar frågan om brudöverlämning i samband med kyrkliga vigslar att existera. 


    Kyrkan är inte en del av staten. Varför ska den lägga sig i myndighetsutövning? Vigslar är juridiskt bindande handlingar som ska utföras av statliga eller kommunala tjänstemän. Vill man sedan ha en välsignelse över sitt äktenskap så ska kyrkan såklart finnas tillhands för detta. 
  • Joual
    Angy87 skrev 2010-04-23 17:01:17 följande:
    Det är hennes dag, det är hon som gifter sig så självklart ska hon få bli ledd till altaret om hon vill! Jag vill själv bli "överlämnad" på min bröllopsdag :)
    Det är väl inte hennes dag utan deras dag? 
    För övrigt får man göra som man vill om man väljer borgerlig vigsel, men Vickan och Daniel ska gifta sig kyrkligt. Då är det kyrkan/prästen som bestämmer. 
  • Joual
    Miss Maya skrev 2010-04-23 17:37:56 följande:
    Varför tänker man inte och ojar sig över det här med att kvinnan först har sin pappas efternamn och sedan tar mannens då? Det är fortfarande det vanligaste. Och det står för precis samma sak som överlämning! Tycker det är fjantigt att tycka en sak är okej, som är samma sak, men en annan tittar man ner på.
    Nu tycker jag väl inte att överlämning och namnbruk symboliserar exakt samma sak...
    Däremot tror jag att det blir allt vanligare att man inte tar mannens efternamn. Många väljer det ovanligare efternamnet, eller hittar på ett helt nytt. Själv tog både jag och maken min svärmors flicknamn. Jag vet inte om jag känner mig varken förtryckt eller frigjord bara för den sakens skull. 
  • Joual
    vackrastarflow skrev 2010-04-23 19:19:34 följande:
    JA, därför att hon ska få välja själv! Vad är bättre? Att hon inte får som hon vill pga folk tycker att det är kvinnoförnedrande (fast hon verkar vara en kvinna som står på sina egna ben och tar för sig i världen) eller att hon inte får välja själv fast det är det hon önskar? För mig är valet självklart. Sed eller inte, spelar roll liksom... Låt folk göra som de vill, så länge det inte skadar någon.
    Men hon (och Daniel) har ju valt att gifta sig kyrkligt, och då får de finna sig i att kyrkan/prästen har åsikter om hur de ska utforma vigseln. 
  • Joual
    vackrastarflow skrev 2010-04-23 19:27:52 följande:
    Ja? Min kompis gifte sig enligt kristen tro i USA, där sa de inte emot att hon ville gå med sin pappa. Inte heller hade det varit ett problem om hon ville gå till altaret med sin blivande man (vilket de funderade på). Så jag antar att det inte går emot den kristna tron, nåt av de två alternativen, vilket borde vara grunden för de beslut kyrkan tar. Men kanske är de lite mer öppna för brudparets önskan i USA än i Sverige?
    De kristna kyrkorna i USA har ofta en annan grundsyn på förhållandet mellan män och kvinnor, vilket också förklarar varför de har en annan vigselsed än den svenska kyrkan. De flesta kyrkor i USA har också med frågan "Who gives this woman to be wedded to this man", där brudens far förväntas svara "Me and her mother". De har ofta också med en formulering i vigsellöftena där kvinnan lovar att "obey and honour my husband". Något sådant finns inte här i Sverige, och jag hoppas att det inte kommer... men det trodde man inom SvKy om brudöverlämningen också. Så vem vet? 
  • Joual
    vackrastarflow skrev 2010-04-23 19:52:05 följande:
    Du missförstår mig, jag menar att hos dem är det okej med båda alternativen, så varför är det inte okej i Sverige?
    Nej, jag tror inte att jag missförstod dig. Jag försökte förklara varför brudöverlämning är OK i amerikanska kyrkor, men något som de flesta präster i Svenska Kyrkan tar avstånd på. Det har att göra med synen på män och kvinnor och deras inbördes relation. 
    Svenska Kyrkan tog tidigt ställning för att kvinnan och mannen skulle ha lika värde i en relation, vilket var långt ifrån självklart för några hundra år sedan. Att Svenska Kyrkan också varit pionjärer när det gäller t ex kvinnliga präster och (nu senast) samkönade äktenskap är också ett "symptom" på samma sak - att kvinnor och män har samma värde och att mannen inte är överlägsen kvinnan. 
  • Joual
    vackrastarflow skrev 2010-04-23 20:08:23 följande:
    okej, men kvinnan och mannen ska inte få välja hur de själva vill ha det?
    Absolut kan de få göra det, men då får de välja en borgerlig vigsel eller möjligen en vigsel i någon annan kyrkan än Svenska Kyrkan. Väljer man att vigas enligt Svenska Kyrkans ordning är man huvudpersoner i en vigselgudstjänst, och hur den går till finns reglerad i den kyrkliga handboken. 
  • Joual
    vackrastarflow skrev 2010-04-23 20:14:04 följande:
    Nä, jag förstår förvisso inte heller varför man vill gifta sig i svenska kyrkan... helst när den är så uppstyltad som den är. Men det är väl ännu ett måste som kronprinsessan ska rätta sig efter.
    Jag är som sagt emot att kyrkan ska ha vigselrätt, så vi kanske kan enas om att det vore det bästa, oavsett allt annat?
  • Joual
    Eleni skrev 2010-04-23 20:43:11 följande:
    Jag ska ha gumöverlämning när jag gifter mig! Gud vad skönt det vore att äntligen få svärmor att släppa taget om sin son!
    Tack - jag behövde få dra på smilbanden!
  • Joual
    BaraCarolina skrev 2010-04-23 21:17:35 följande:
    Jag tycker hon ska få göra som hon vill. Men vi hade klydd när vi gifte oss, hade en ung präst (kvinna) Hon tycket inte det. Men jag ville och det var viktig för mig att min pappa va delaktig. Del för min mamma inte har funits i livet och han alltid har funnits där för mig. Jag ville att han skulle bli en del av cermonin. Hon va emot det och jag satte ner foten direkt och sa till henne om att jag frågat om det va ok och fått ett Ja, vill hon inte så bytar vi kyrka. Så han fick leda fram mig och så stolt och lycklig han va. Jag ser det inte som att man blir överlämnad från en man till en annan. Men jag tycker alla ska få göra som de vill
    Åh, en bridezilla. 
  • Joual
    Lady Namárië skrev 2010-04-23 22:13:42 följande:
    Ni som är för brudöverlämning, tycker ni at det skulle vara fint och romantiskt om er blivande man gick till er pappa och bad om er hand också, som de ofta gör i amerikanska filmer? Personligen hade jag verbalt bitchslappat båda herrarna hela vägen nerför gatan om de hade tyckt att de hade rätt att sitta och göra något så dumt. )
    En artikel som kan vara värd två minuter av era liv, skriven av en kyrkoherde i SvKy: 
  • Joual

    rednose: Jag hade varit mer imponerad om det hade varit brudgummen som överlämnades av sin mor...

  • Joual

    Nu har jag för mig att saagr är mormon (rätta mig om jag har fel) vilket såklart påverkar hennes syn på äktenskapet. Inom LDS har man en annan syn på familjeliv och familjebildning än vad sekulariserade svenskar har. 

  • Joual
    rasajj skrev 2010-04-24 01:03:54 följande:
    Att valja att gifta sig betyder inte per automatik att de redan paborjat sin relation som familj. Det ar respektlost mot vigselakten att ha den langt efter att familjen ar etablerad. det ar som att fira examen langt efter att man redan arbetat innom yrket man forvantas ta examen innom.
    Tycker du att det vore bättre om de inte gifte sig öht? Det är ju (i praktiken) alternativet. 
  • Joual

    Det är klart att Victoria själv (eller rättare sagt: hon och Daniel) ska få bestämma så mycket som möjligt om sin bröllopsdag. Men när det gäller just brudöverlämningen och vigselns övriga utformning har de inte sista ordet. De har valt en kyrklig vigsel, och då är det prästen/kyrkan som bestämmer. I det här fallet väljer de att gifta sig i Stockholms stift där biskopen tidigare gått ut och avrått prästerna från att tillåta brudöverlämning. 


    Kronprinsessan är ingen privatperson. Det hon gör representerar Sverige, och kommer dessutom att bli stilbildande en lång tid framöver. Så nej, hon gör inte som hon vill, även om just det mantrat upprepas hur många gånger som helst på Bröllopstorget. 
  • Joual
    Pormoicheia skrev 2010-04-24 13:28:50 följande:
    Jag förstår absolut hur du menar och visst är det skillnad på att vra en "svennson" och att tillhöra den representativa delen av befolkningen. Men jag tycker inte att det är så farligt och tycker absolut att hon borde kunna få denna lilla detalj igenom om hon vill det. Om inte annat kan det ju visa att sverige är öppna för andra traditioner än våra egna, och det är ju positivt.
    Det finns massor av traditioner från andra länder som inte har sina rötter i och symboliserar kvinnoförtryck. Hon kanske kunde välja någon av dem? 
Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?