Inlägg från: Cupcake1985 |Visa alla inlägg
  • Cupcake1985

    Vi som lagar egen barnmat Recept 4-6 månader.

    Idag har vi haft storkok på barnmat. Tre olika sorter blev det till slut. Potatis- och palsternackspuré med kyckling, Päron- och katrinplommonspuré och mango- och aprikospuré. Då min dotter inte är så förtjust i fruktpuréer testar vi nu lite olika kombinationer med aprikos och katrinplommon som är lösande för hennes lilla mage. Recepten kommer här:

    Potatis- och palsternackspuré med kyckling
    1 kycklingfilé
    1 potatis
    1 palsternacka
    Olja

    Koka kycklingfilén ca 15 minuter eller tills den är kokt. Skala och dela potatisen och palsternackan i mindre bitar. Koka de sedan tills de är mjuka. Spara kokspadet från kokspadet. Mosa potatisen och palsternackan. Mixa kycklingfilén tillsammans med kokspad och olja. (Det krävs rätt mycket kokspad) Jag använde kokspadet av potatisen och palsternackan men du kan lika gärna använda spadet av kycklingen.  Blanda sedan ihop önskad mängd kyckling med purén av potatisen och palsternackan. Frys in i potionsformar.

    Päron- och katrinplommonspuré
    2 små päron
    1 påse katrinplommon

    Lägg katrinplommonen i blöt under natten. Nästa dag skalar du och delar päronen. Koka sedan tills de är mjuka. Ta av och mixa. Koka sedan katrinplommonen i vätskan de legat i ca 5 minuter. Mixa sedan och blanda ihop med päronpurén. Frys in.

    Mango- och aprikospuré

    1 färsk mango eller fryst
    1 påse torkade aprikoser

    Lägg aprikoserna i blöt under natten. Skala och dela mangon i mindre bitar. koka tills mangon är mjuk. Koka sedan aprikoserna i 5 minuter. Du kan använda det spadet de har legat i under natten. Mixa mangon. Mixa sedan aprikoserna och blanda sedan ihop med mangopurén. Frys in på lämpligt sätt.

  • Cupcake1985

    Idag förstod jag verkligen mitt beslut om att göra egen barnmat till skrutt. Gick och tittade i barnmatshyllan i affären för lite inspiration och tittade vad som finns i barnmaten. Först och främst tycker jag det är låga procentsatser på olika råvaror. Oftast innehåller de ca 10 % kött. Sedan har de också en massa risstärkelse och vatten i maten. Är det det man ska betala för? Då bekostar jag hellre bra råvaror som jag kan göra maten på.

  • Cupcake1985

    Ja precis och då heter den mangopuré och ska enbart innehålla mango. Min mangopuré innehåller i princip bara mango och eventuellt lite kokspad.

    Lite dött på receptfronten. Någon som lagat något smarrigt?

  • Cupcake1985

    Ingen aning om man måste koka den innan. Tror inte det. Var nog bara så i det receptet jag hittade. Brukar ni krydda puréerna? Jag har inte kryddat Ainamis mat än. Känns lite svårt att veta vilka kryddor som passar med vad.

  • Cupcake1985

    Jag har hittat olika recept på aprikospuré. I vissa kokar man och i vissa inte. Lite vad man känner för med andra ord. Jag har ingen olja i fruktpuréer. Nu går det åt rätt mycket fruktpuré. Försöker få min lilla dotters mage att fungera och päron- och katrinplommonpurén fungerar bra. Glad

  • Cupcake1985

    Jag har bara kokat sötpotatisen efter att jag skalat den och delat den i bitar. Sedan har jag mixat den med olja och eventuellt ersättning. Min lilla skrutt älskade det från första stund.

  • Cupcake1985

    Det går att frysa in både potatis och sötpotatis. Inga bekymmer alls. Blir inte alls konstigt efter upptining. Idag ska jag göra storkok på köttfärsgryta till min lilla tjej. Känns som att jag snart måste lämna denna grupp eftersom min dotter snart fyller 6 mån. Är det fler än jag som börjat introducera kött och fisk till sina små?

  • Cupcake1985

    Är det någon här inne som även gör hemmagjord gröt? Där följer jag råden från BVC och ger henne köpegröt pga bland annat tillsatt järn. På mitt bvc sa de till mig att börja lite smått med smakportioner vid 4 mån. Nu när min tjej nästan är 6 mån har aptiten ökat. mer än en halv liten barnmatsburk, 2 msk fruktpuré och sen 90 ml ersättning på det blev dagens lunch. Hur gör ni andra när ni introducerar ny mat till ert barn? Som nu har jag börjat introducera nötfärs. Då har jag blandat ut det med mat som hon redan känner igen. Typ rotfruktspuré och ärtpuré. Intressant att höra hur andra gör.

  • Cupcake1985

    Redfox: mixade du nötfärsen i mixern tillsammans med en massa kokspad? Jag tyckte det blev väldigt finfördelat och min tjej åt med god aptit. hon är väldigt ombytlig. När vi började introducera frukt var det fy och tvi och allt kom bara ut. Nu storgapar hon och ska helst ha mer. Samma med vattnet som hon bara ratade. En pipmugg och allt var frid och fröjd.

  • Cupcake1985

    Nu när hon nästan är 6 mån har det gått väldigt fort med att öka maten. Hon kräver helt enkelt mycket mer när hon rör på sig. Salt kan jag aldrig tänka mig att man ska ha i hemmagjord gröt eftersom de inte ska ha salt om barnet är under ett år. har ni läst den danska foldern om barnmat som en person länkade till? Där var det olika recept på gröt och även på andra gryn än havre.

Svar på tråden Vi som lagar egen barnmat Recept 4-6 månader.