Inlägg från: adrift |Visa alla inlägg
  • adrift

    Leksaker

    Bedan: nej kommer inte köpa en docka.. anser inte jag är en dålig förälder för det. och varför ska folk gå till psykologen för det ?
    Ablan: nej inte att det e för han har penis direkt.. men visa annat som han leker med annars som han vill ha ist. som folk så fint påpekat här innan så kommer han ju påverkas av vad vi föräldrar tycker så då lär han ju ändå inte vilja ha en docka så.. men nej kommer inte köpa hem det. svarar att det får han leka med hos sina vänner, el dagis el så.


     

  • adrift
    Cocarola skrev 2010-05-02 12:38:05 följande:
    Det är svårt att tro därför att du är ung, och de flesta yngre (och väldigt många äldre) människor i Sverige är tillräckligt upplysta för att inse att detta är ett förlegat synsätt. Lite som om någon fortfarande skulle hävda att jorden är platt : )Det jag menar med ett beskuret liv är att eftersom du planerar att styra undan din son från aktiviteter som du anser vara "tjejiga" så kommer han att få tillgång till hälften så många saker som de barn vars föräldrar har en mer nutida inställning till barnuppfostran. Och då talar jag naturligtvis inte bara om leksaker.Inställningen att pojkar inte ska leka med dockor brukar oftast gå hand i hand med uppfattningen att pojkar inte ska gråta, att de ska vara tuffa, att det är naturligt att de slåss och bråkar, att man inte säger att de är söta, gulliga eller fina utan bara att de är starka och coola. Saker som påverkar deras känsloliv på ett negativt sätt.Naturligtvist kan småpojkar som inte får leka med dockor ändå bli känsliga, omvårdande vuxna män, men jag har svårt att tro att föräldrar som gör den begränsingen nöjder sig med att stoppa där.
    okej, jag vet jag aldrig varit som alla andra med mina tankar om just detta och det har fått folk att reagera, mkt pga min unga ålder. men anser inte att det är föråldrat. men leker han med det på dagis eller hos vänner som har det så styr jag väl ändå inte ? sen att han inte får ha det hemma e väl samma sak som om de skulle spela ex Wii hos en kompis, och han VILL ha det men man inte har råd att köpa det. Hindrar jag han inte då oxå ? Han får ju leka med det men inte hemma.. Man har itne likadana leksaker i olika familjer. Många tycker det e ok att deras barn leker med vapen, vissa föräldrar tycker det e hemskt. (menar då låtsas vapen såklart)
    vet många killar som inte lekt med dockor som små som är fina föräldrar idag, ingen tvekan om saken. Visst finns det föräldrar som gör begränsningen längre, och vet jag själv inte brukar säga till en fem årig kille att han e söt i sin skjorta ex utan brukar säga fin el något..
  • adrift
    Hervor 1 skrev 2010-05-02 13:02:03 följande:
    Tror inte att du behöver oroa dig särskilt mycket, tack vare din 50-tals attityd kring kön och genus så kommer din framtida son nog aldrig vilja leka med dockor överhuvudtaget. Barn är oerhört inkännande små varelser och det lär inte ta många ögonblick för ert lilla barn (om det nu blir en pojke) att förstå att dockor inte är något man skall leka med utan att traktorer etc är MYCKET bättre. Skönt va?....
    absolut är det skönt !
  • adrift
    Triskele skrev 2010-05-02 13:15:51 följande:
    Nej, dom är mindre grabbiga för att dom socialiseras till det. Precis som pojkar har svårare att förmedla känslor för att dom socialiseras att trycka undan dessa. Och om din son får barn i framtiden är det väl en väldigt god idé om han inte känner sig helt främmande för att ta hand om detta barn? Eller ska du ensam uppfostra och vårda dina barn baserat på att du är kvinna? Är inte din sambos uppgift exakt densamma som din?
    Min sambo har inte lekt med dockor och han är inte främmande för ta hand om sitt kommande barn ! vet fler som inte lekt med dockor som tar god hand om sina barn så vet inte vart du får det ifrån..
    Klart killen ska hjälpa till, men vad har det med dockorna att göra ? Han kan för det vet jag sen innan och även de andra papporna ja vet kan även dem ta hand om barn trotts deras lekar inte har varit med dockor...
  • adrift
    Mullepop skrev 2010-05-02 14:04:30 följande:
    mitt barn får möjligheten och erbjuds många olika sorters leksaker i alla möjliga färger. Även kläderna är i hela färgskalan. jag tänker inte förvägra honom att ta hem något bara för att jag har fått för mig att det kommer göra hans personlighet "för mycket" av något (flicka). Han måste inte vara "grabbig" (som ts skriver) bara för att han är kille. Han kommer att vara sig själv. Vad det nu blir. Jag som förälder försöker såklart i bästa mån att se till att han blir en person som lätt blir omtyckt av omgivningen, dvs empatisk, klok osv. Men grabbig? vad innebär det för dig TS? Om din son senare i livet kommer hem i rosa kläder, pratar "mesigt" eller målar naglarna (för att överdriva) - kommer du då känna att du misslyckats i din uppfostran? Kommer du se Han som ett misslyckande? Eller är det Då plötsligt OK att avvika från normen? (Jag tycker inte det är en norm men tror nog du gör...) Jag tycker det är tråkigt när just "grabbighet" och "mindre grabbighet" än önskvärda personlighetsdrag hos sitt barn. Och att man försöker styra det så otroligt... för när man styr sånt visar man också vad som Inte är accepterat och barnet kan ju senare känna att han inte vågar visa hela sin personlighet. tänk OM, bara tänk om ifall han skulle bli något du inte vill. Det är ju där allt brister..
    ja absolut hade jag känt det som ett nederlag om han kom hem så.. jag vill min son ska kunna stå upp för sig själv och inte bli nertryckt, inte en som kommer hem gråtandes och inte vågar leka med de andra barnen för han e så mammig eller liknande. (vet itne hur jag ska sätta ord på det men det var det närmaste jag kunde komma just nu..)jag kan sjäölv tycka det e snyggt på äldre barn/ungdomar om killen har ett par låt oss säga skor med en rosa text på, el liknande men inte om dem går runder i rosa kläder bara.. måla naglarna är ju för tjejer..
  • adrift

    Ablan: det är en flickleksak helt enkelt. tycker det bara är så. jag anser ju inget sker med min son bara för jag INTE låter honom leka med dem. konsekvenser enligt MIN mening som jag sett är att dem kan bli gnälliga mm. Min syn på hur jag sett pojkar som lekt med dockor, sen e de inte bara dockornas "fel" utan mkt annat med. men vill inte ha det så.
    Zekelina: absolut inte va bög hemma eller borta. :S har inget emot dem på det viset men vill inte min son ska bli det. alla vill väl ha barnbarn en dag ?!

  • adrift
    ashera skrev 2010-05-02 21:04:39 följande:
    Så du skulle inte heller låta en dotter leka med dockor eftersom barn kan bli gnälliga då? Båda mina är gnälliga ibland, och båda leker med dockor ibland (flicka och pojke). Konstigt att jag aldrig satt det i samband, men det är ju självklart att det beror på dockorna. Ska genast bränna dem på bål eller något. Så kanske jag slipper lite gnäll?
    Jo det e ju flickleksak och ser du en lite gnälligare flicka så är det mer accepterat (enligt min mening). men om en pojke leker med dockor anser jag att det är mer risk för dem blir gnälligare pga dessa leksaker. jag vet ju inte vrf dina barn är gnälliga eller inte, men jag tycker detta påverkar de barn jag sett. MIN ÅSIKT !
  • adrift
    Ablan skrev 2010-05-02 21:06:03 följande:
    Förlåt men "konsekvenser enligt MIN mening som jag sett är att dem kan bli gnälliga mm" är den bullshiten jag någonsin har hört Blir inte tjejer gnälliga av att leka med dockor då eller? Eller är det mer ok att tjejer är gnälliga? Btw så kan homosexuella skaffa barn.
    ja det är mer ok men som sagt behöver ju inte bara bero pga dockorna, men tror absolut det påverkar.. ja vet dem kan ju det, men vi är skapta man och kvinna för få barn tillsammans och så tycker ja det ska vara.. MIN ÅSIKT !
  • adrift
    ashera skrev 2010-05-02 21:36:19 följande:
    Varför mer accepterat om en flicka gnäller? Och vadå acceptera? Gnäller de så gnäller de,  inte så mycket man kan göra. Vad ska du göra om din pojke gnäller även om han aldrig får peta på en docka? Du kommer inte acceptera det, men vad ska du göra då?
    Ja gnäller de så gnäller de, men jag tycker jag kan minska detta genom att inte köpa dockor till min son. klar than kommer gnälla det vet jag ju, då får jag ju ta det då, för finns ju olika anledningar till varför dem är gnälliga. och skulle det vara för han itne får en docka så får det vara så, för docka får han inte.
  • adrift

    Ablan: homofob är jag ju inte då jag sj har vänner som är lagda på andra hållet. men vill inte mina barn ska bli det !
    Zekelina: Nej det är ju inget den kan hjälpa. Det finns adoption och andra sätt att lösa det på. (Och nu vet ja ditt svar redan, att den kan inte hjälpa om den e pojke å faller för en pojke ...men anser ine det e samma sak. )Om du anser det är den sjukaste någonsin förstår jag inte varför du skriver här, för oansett kommer vi tycka olika.
    Torrbollen: varför skulle jag inte mena allvar ? Vad är det som är sååå hemskt att inte köpa en docka till sin son ? :S
    Highlandertess: jag anser att det blir en större risk att dem kanske blir det om dem leker med dockor.

    tillägg: jag har själv vänner som är tillsammans som är homosexuella, och det stör mig inte direkt för jag lägger mig inte i deras, MEN vill inte ha barn själv som blir det !
    OCH oansett hur denna tråd slutar kommer jag stå fast vid att jag tycker inte det är fel att jag aldrig kommer köpa en docka till min son !

  • adrift
    Lady Dahmer skrev 2010-05-03 15:27:05 följande:
    TS - varför inte läsa på lite om genus och könsroller istället? Har tanken slagit dig att du kanske har fel och att vi andra kanske har en poäng? Vad förlorar du på att utveckla din kunskap? Då kan du iallafall ta ett informerat beslut.
    jag anser att så som jag är uppväxt (dock har inte mina syskon gjort samma som jag tänkt göra vilket lätt till många diskutioner hemma med) är rätt. de har låtit sina söner leka med dockor mm, men jag har aldrig köpt docksaker mm till dem på födelsedagarna, för jag är inte för det. jag har en väldigt bestämd syn på hur män och kvinnor är och ska vara, och anser efter levt så många år att det är rätt. varför ändra på något som jag tycker fungerar bra ?
    Sen att den är gammalmodig, so be it ! Trivs med det.
  • adrift
    Lady Dahmer skrev 2010-05-03 15:33:19 följande:
    så du tycker inte om att lära dig nya saker?
    jo men anser inte det som jag läste på länken du skrev var något för mig. jag anser ju inte det är fel det som jag gör, så varför ska ja läsa om hur man ska undvika fällorna mm för det med flickor å pojkar ?
  • adrift
    Lady Dahmer skrev 2010-05-03 15:38:39 följande:
    tänk om du har fel? Har tanken aldrig slagit dig? Tänk om ditt sätt faktiskt inte är bra för ditt barn? Borde man inte som förälder vilja göra det absolut bästa för sitt barn? Jag har aldrig varit så arrogant att jag tror att jag sitter inne med alla svar eller vet allt om hur man fostrar barn, utan istället gjort mitt yttersta för att utvecklas och utbilda mig själv i mitt föräldraskap för att på så sätt veta att jag verkligen gör det som är bra för mitt barn. Jag har lärt mig otroligt mycket nyttigt genom att läsa och lyssna på andra föräldrar och är väldigt tacksam för att jag varit villig att lyssna. Annars hade jag nog - i all välmening - gjort en massa misstag med mitt barn som faktiskt kan ha skadat henne. Jag förstår inte varför man totalt vägrar att ta till sig ny information? Det värsta som kan hända är ju att du lär dig nåt nytt? Eller så blir du mer stärkt i din gamla åsikter. Du har inget att förlora men ALLT att vinna.
    jag lär så länge jag lever det vet jag, och jag frågar mkt till andra föräldrar om saker så som tips å ideer om andra saker. men anser inte jag behöver fråga någon om råd när det gäller mina barns leksaker. jag vill mina barn det absolut bästa, och anser drf som jag gör är det bästa. (nu talar jag om leksakerna) men visst har jag och kommer jag fortsätta fråga ex mamma och andra mammor om tips och råd då jag anser jag inte kan allt.. men om leksakerna råder det ingen tvekan om. där behöver jag inte fråga någon. Jag kan läsa om saker som motbevisar. Jag läste ju tidningar mm som fick mig att skriva tråden.. ?! Höll ju inte med tidningarna och undrade ju drf om det verkligen bara var jag som kände som jag gjorde.. Jag har oå diskuterat om detta med er här + andra och jag står för det jag tycker samma som dem står för vad dem tycker. vi är alla olika.
  • adrift
    Zekelina skrev 2010-05-03 16:30:25 följande:
    Ha ha ha! Jag älskar den boken! Har recenserat den på Barnboksprat men tror att det är att sikta lite väl högt för TS OT jag vet men svaret på homofob eller inte blir aldrig rätt och man lägger till ett "men". Jag är inte rasist, men.... Jag är inte homofob, men... Jag tycker det är en sjuk tråd eftersom det inte är en dialog och som Lady Dahmer skriver så borde ju viljan finnas att vilja vidga sina vyer? Det är DET jag tycker är så hemskt, att man kan stå fast vid en sak utan att ens vilja lyssna på argument.
    jag lyssnar ju på era argument och även dem jag pratat öga mot öga om detta med, :S viljan att vidga mina vyer finns men på mitt sätt, detta sättet.
  • adrift
    Ablan skrev 2010-05-03 18:41:35 följande:
    Ts allvarligt alltså... Jag tycker att du verkar vara ganska omogen och egotrippad. Barnet du skaffar kommer inte att leva för dig, lika lite som du lever för dina päron, jag tycker väl att en förälder som är normal i huvudet vill se sina barn lyckliga och glada, jag vill att min son ska växa upp och bli lycklig, öppensinnad, vänlig, självständig och att han ska våga vara sig själv, sen om det innebär att han blir hetro, homo, trans, leker med dockor, bilar, klär sig i rosa eller blått, det skiter jag i, så länge han är lycklig. Man skaffar väl inte bar i syfte att avla fram barnbarn. Det låter på dig som att du tycker att dina barn ska offra sin lycka på att uppfylla din fantasi om hur livet ska se ut, det är fan inte rätt.
    innan var ja ju gammal modig :S jag vill att mitt barn ska vara lyckligast i världen och allt det bästa för han/hon och det vet jag de kommer bli och få genom att dem får den uppfostran jag ger dem. jag har inte skaffat mina barn för få barnbarn ! (menade att ja vill ju ha det, men inte skaffat barn för att få det!) jag har haft en lycklig uppväxt och är lycklig idag och jag är uppväxt som jag är.. så hmm..
  • adrift

    tråden kan inte fortsätta då jag står för vad jag tycker och ni för vad ni tycker. alla är vi olika. jag har fått samma frågor tusen ggr av olika dock, och svarat på dem.

  • adrift
    linas fina skrev 2010-05-06 15:55:53 följande:
    Om det fanns någon som helst logik i ditt tyckande så vore det ju en sak. Jag kan acceptera att alla tycker olika men när någon inte har ett rimligt argument för sin ståndpunkt, utan bara säger "så tycker jag!" är det svårt att ta det på allvar.
    jag har rimligt argument i mitt tycke men det bottnar i mer än bara leksakerna, vad jag anser om kvinnligt och manligt och vrf jag anser det, men ville hålla det till just leksakerna så mkt det bara gick. för det var det jag ville veta vad folk tyckte.
  • adrift
    Highlandertess skrev 2010-05-06 16:38:02 följande:
    Jag har en fråga. Tolka den inte som ett angrepp för det är inte menat så. Jag undrar varför du är nyfiken på vad andra tycker eftersom du är så stenhård på vad du tycker? Det jag menar är att man brukar vilja diskutera för att man bryr sig om vad man kan lära sig från andra, inte för att enbart hävda sin egen åsikt.
    min fråga var ju egentligen om det verkligen bara var jag som tyckte som jag tycker. har ju pratat med andra människor i min omgivning om detta oxå, plus dessa tidningar som skrivit om detta.
  • adrift
    ashera skrev 2010-05-06 19:46:04 följande:
    Och vad har du kommit fram till?I den här tråden är väl du den enda med den åsikten. Drar du någon slutsats av det?
    blev chockad, att det verkligen bara är jag som tycker såhär. nej drar ingen slutsats eg av det, ändrar ju inte mina åsikter för folk tycker annorlunda.
  • adrift

    ja som sagt jag tar mitt ansvar, genom att inte bryta den så kallade "trenden", anser att folk överreagerar bara för jag inte tänker köpa hem en docka till min son (om det nu blir en son). folk kan tycka jag överreagerar för jag itne tänker köpa hem en men so be it ! vill han leka med dem på dagis, hos släktingar, kompisar el något så fine, men hemma får han andra leksaker. min sambo har inte lekt med dockor och han kan ta sitt ansvar och ta hand om barn ändå. han har heller inte åsikter om att kvinnan ska stå vid spisen och han jobba. och allt detta UTAN lekt med dockor. (detta var bara för nämna en jag känner som jag vet delar samma åsikt om dockor som mig,för vet flera.)


    angående att jag får sonen som kommer göra andras pojkars liv till ett jobbigt är inte det jag är ute efter. sen till att det finns en el två i var klass som gör uppror har man själv varit med om, och det är INTE pga att föräldrarna är stereotyper, det kan finnas tusen orsaker till varför dem gör som dem gör.
    bara för min son inte leker med dockor så kommer han bli den som slåss mm, är det så du menar ? bra resenomang, INTE !

Svar på tråden Leksaker