• Maia

    Vi med ångest/panikattacker och depressioner...

    Lindha82 skrev 2010-07-24 20:58:07 följande:
    Åhhh jisses, jag känner precis igen de typiska dragen från min sambo, nästan läskigt! han kan tex vända saker som är hans egna misstag till att det sedan är mitt fel, så sliper han få dåligt samvete, han gör alltså saker men sen lyckas han hitta en tråd så han vänder det dåliga till att det är jag som är boven i dramat, har vissa som du påoekar narcissistiska drag, att han gör saker för sin egen vinnig skull, tror han kan allt, man får inte säga emot och han har en helt fel uppfattning om hur saker är in real life, lever som i en drömvärld, in gen framförhållning o notoriska lögner som han i bland knappt vet hur han ska ta sig ur, sen kan han va väldigt ödmjuk och särskiult när andra är närvarande då spelar han som nåt form av spel! Det kommer aldrig funka med barn, han kan inte ta ansvar över sin ekonomi, fungera på ett arbete-han har viljan o ta sig dit men orealistiska tankar om hur det är, han tror man bara får ett jobb men inte man behöver göra för att ta sig dit. Men som du säger, eller saom man kanske lär sig är väl att allting har nåt gott med sig, tror aldrig jag kommer låta mig bli nedtryckt och utnyttjad och leva undewr sånt här kaos igen..never..ska dewt va nåt så kommer man uppskatta det där stabila, är glad för din skull att du känner som du gör och att du terivs med det, även om man har sina bad days, men det är ju bara så, trycker du verkar vara väldigt stabil och insiktsfull ändå, jag har med insikt i mina svårigheter och vågar stå för dem därför är det underlättande på något sätt, men man är ändå i en fas att man försöker hitta sig själv och lära känna sig själv, grubblar väldigt mycket över mina val och varför jag gör dem, av vilken anledning. Kan kännas som man är som ett barn i böland som inte kan stå på sina egna ben

    o duuu jag drar med i väg hahha från det e na till det andra så bara skriv skriv uppskattar verkligen att dela tankar och erfarenheter, det kan man aldrig få för lite utav!
    Kan du också någongång dramatisera dina känslor för att få din vilja fram, tex överdriva känslor för att få din vilja fram? sådan kan jag vara periodvis att jag gör mig mer sårbar än vad jag kanske är, speciellt om jag är själv, det är jättejobbigt, måste lära mig arbeta med att klara vara ensam, fast det kanske blir enklare när lilltjejjen kommer, då blir man ju aldfrig själv.
    Kraaam på dig
    Ock så Lindha.
    Visst är det konstigt att tänka på vad man stått ut med utan att ha varit medveten om det? Du är ju ff i din relation men verkar klar nog nu att ta steget snart.

    Exet "lät" mig vinna smågräl ibland. Tror det var för att han på nåt sätt skulle visa att vi var, i mitt huvud, jämlika.
    Annars var det alltid han som hade rätt och velade alltid bort mig i helt sjuka argument som jag då inte fattade hur fel det var.
    Massa löften hela tiden som naturligtvis aldrig infriades.
    Vände allt, som du säger, till egen vinnings skull. Det bästa var att han ljög så ofta och så stort att han till slut glömde bort sig och sanningen kom fram. Tex han hade hamnat i slagsmål efter en krogrunda, när jag inte var med. Hans version var sen att det var ett gäng rasister som misshandlat honom blablabla. Sen försa han sig nån ggn och det visade sig att han provocerat några killar rejält och faktiskt hade sig själv att skylla. Han fick mig ju att tycka så synd om honom först, till och med grät när han berättade hur han blivit överfallen och misshandlad.
    Han var en mästare, det får jag erkänna och nästan ge honom en eloge för.

    Det är nog första ggn jag har nån med liknande liv att prata med. Jag var till nån kvinnojours kurator när jag kom hem till sverige. Hon sa att han var psykopat men.. det tycker jag nog är att ta i lite. Kanske vissa drag men inte fullt ut. 
  • Maia

    Nu passar jag på att säga God morgon!

    Sjukt egentligen. Har problem med att jag vaknar så tdigt på mornarna men imorse vaknade jag 05.30 och skulle ha kunnat somna om men fick lite panik och sprang upp för jag tyckte klockan var så mycket. (?) Tja, gillar ju morgonen när ingen annan är vaken men ändå.

    Har lite ångest men vet inte om det är förväntansångest iom att vi ska på brorsonens 4-års kalas idag. Det blir så mycket folk då både brorsan och hans sambo har lika stora familjer på varsitt håll. Väntar nog med stesolid. Eller... Ska kolla hur många jag har kvar, ska ju ändå iväg och få nya imorgon.

    Återkommer säkert.  

  • Maia

    Tagit stesolid men kom på att det var nog onödigt, hjälper sällan mot den här typen av ångest.
    Vill gå och lägga mig, kan ju sparka upp sambon men, min kontrollsida tar emot då det snart är dags för sonens frukost och, jag litar inte på att sambon gör det på rätt sätt. Sjukt jag vet, det handlar ju bara om macka och mjölk men...

    Å andra sidan har jag nu ett tillfälle att försöka släppa på kontrollen och låta sambon göra nåt. Det är ju faktiskt en av de stora problemen jag ska jobba på. 

  • Maia
    Anonym (natten) skrev 2010-07-25 15:56:50 följande:
    Nu har jag mått dålig hela helgen, inte bara nätterna. Ångest, självskadetankar, ser i tanken hur jag gör mig själv illa, men gör ingenting. Undrar var gränsen går från tanke till handling.
    Min sambo säger bara att jag ska göra något, hitta på något, inte bara sitta still eller ligga trött kvar i sängen. Lätt sagt svårt gjort, jag blir bara tröttare och mer lessen.
    En läkare hotade med tvångsinläggning en gång, han sa att det spela ingen roll om jag vill det eller inte inlagd kan jag bli ändå. Det kallar jag kontroll förlust.
    Har ångest lindrande som jag stoppar i mig hela tiden, det hjälper inte helt. Fins så mycket jag borde göra. Städa, diska, handla mat, duscha, äta, vara social. Orkar inte.
    Vad jobbigt, du verkar långt nere. Närstående vet inte hur de ska hjälpa hantera att man mår så dåligt och kommer då med det första man tänker på. Att aktivera sig, träffa kompisar osv. Det är väldigt uttröttande och det sista man vill. Det är av välvilja oftast fast man känner det ju inte så, vill bara vara ifred.

    Att en läkare hotar med tvångsinläggning men sen inte gör nåt låter fel. Antingen behövs det ju eller inte..? Har de såna funderingar så kanske du ändå ska lyssna på dem, inte möjligtvis hålla med men, försök ta till dig vad de känner. Det blir en kontrollförlust men... hur mycket kontroll har du nu själv över dina tankar och att inte orka? Det är tillfälligt tills du återfår dig själv.

    Dessutom, skit i disk, städa och sånt. Sambon kan göra det. Annars, bara bry dig inte. Det enda du behöver tänka på är att äta.

    Bara lite tankar, hoppas du inte missförstår mig.
    Varma kramar! 
  • Maia
    Anonym (Ny här!) skrev 2010-07-25 10:10:49 följande:
    Jag tycker du verkar vara en bra och härlig tjej! Skrattande Du har rätt, jag vet inte så mycket om boarderline eller någon liknande sjukdom. Jag törs inte läsa om dom för då tror jag att jag har ALLT!Rynkar på näsan
    Jag vaknar också tidigt, oftast med oro i bröstet.. skitjobbigt! jag vill sova länge och vakna upp glad!!!

    Iallafall så gick det jättebra igår!! Bröllopet var vackert och festen blev lyckad trots STORM och SKYFALL! Herregud vad det regnade!!
    Ångesten höll sig i schack.. för mig! Men en tjej på  15 år mådde riktigt dåligt här igår.. hon är en dotter till en god vän och mår riktigt dåligt
    Hon har gjort det länge nu och tidigare i sitt liv också.
    15 år och vet vad ångest är.. livet är hemskt ibland!!!Skrikandes
    Först kom mamman på morgonen och bad mig prata med dottern för hon låg bara och grät.  Så jag kröp upp till henne i sängen och bara kramade henne och lät henne gråta.
    Vi pratade lite och efter ett tag tog hon sig upp och ur sängen.
    Dagen gick bra för henne och kvällen ok. Sen kommer det en kvinna och ber mig komma in till tjejen för hon är jätteledsen och bara gråter. Så jag gick in till henne och hon bara gråter.
    Till slut förstår jag att hon drabbats av en panikångestattack.. Hon mår piss...Gråter Allt hon vill är att må bra igen. (det känner jag igen..)
    Vi pratar och jag försöker få henne att tänka på något annat så andningen går ner lite. Samtidigt måste jag lägga min dotter. Sen går jag tillbaka till henne då är hennes mamma där så vi sitter där allihopa och pratar, sen mår hon bra igen.
    Hon har varit till en psykolog 2 gånger i sommar och ska dit i augusti igen.

    Jag vet inte om det är bra för mig att hjälpa henne? Tar det för mycket av mina krafter? Eller ger det mig tillfredställelse att kunna hjälpa henne?

    Jag är orolig för henne, vill hjälpa henne men är det BRA för mig?
    Hon känner tillit till mig, dessutom så vet hon att jag själv är nere nu i en svacka så jag kan relatera till det mesta och det tröstar henne.

    Vad tror ni?

    Kramar!!
    Tack!
    Nej, det är svårt att greppa borderline även om man läser om det och lever med det. Läs inte, alltid passar några saker in, gällande alla psykiska sjukdomar. Farligt att "utreda" sig själv.

    Vad hemskt jobbigt med tjejen. Ger mig på din fråga direkt. Det är olika i olika skeden i sitt mående om det får dig att fokusera på nån annan och känna dig tillfreds med det. Det kn ju då bli motsatt effekt också. Du glömmer/skjuter undan dig själv och det kan slå till ordentligt senare. Det är ju bra om hon känner förtroende för dig, då finns det en vuxen hon kan vända sig till iaf. Som dessutom vet vad hon går igenom.
    Kanske du kan prata med hennes mamma att hon ska fråga dig först om du orkar hjälpa just den ggn? Eller, som jag försöker göra, jag stöttar och lyssnar men tar inte åt mig personligt. Att ha en viss distans. Jag lyckas ganska ofta. ;)

    Kommer inte på nåt mer för tillfället mn känner mig lite stressad av att sonen inte vill sova, får nog ta upp honom en stund.

    Kramar till dig! 
  • Maia

    Lindha,
    Mitt ex nästan ströp mig en ggn och hade som "ursäkt" nästa dag att det var för mitt eget bästa. Fick inte ens ett förlåt, eller jo, ett skrattande förlåt då han tyckte jag överdrev och var naiv. Så kan det vara och det värsta är att detta var ingenting mot vad andra får gå igenom.

    Det finns ställen att kontakta för att prata. Googla lite på det, hur det ser ut där du bor. Tyckte dock i efterhand att det var ett väldigt amatörsmässigt samtal. (var på tre tror jag) Hon sa nästan direkt att han var psykopat, vilket är en extremt svår diagnos att sätta. Man kan se drag av det men att säga fullt ut är näst intill omöjligt. Sen sa hon också till mig att inte prata med mina närstående om attacken då det kan ge dem dåligt samvete för att de inte kunnat vara där som beskydd...?

    Psykologen jag gått via psyk blev helt bestört när hon fick höra det. Hade jag sagt namn så hade hon säkert anmält detta. Hon sa att i en sån traumatisk händelse så är det jätte viktigt att prata om och få stöd av de närmaste.
    Mamma fick reda på det nyligen och nu är det 5 år sen jag lämnade exet.

    Så kan det gå.  Det man inte dör av *ironi* blir man starkare av. Som du säkert förstår så är jag överlycklig att vi inte fick barn ihop. Har fått höra nu att han inte kan. Jag kan dock inte föreställa mig hur det känns för dig att ha en sån pappa till ditt barn.. 

    Igår gick bättre och vi till och med såg en film tillsammans. Gosade upp oss i soffan. Jätte mysigt, väldigt sällan vi gör sånt nu för tiden då jag tar mycket avstånd.

    Idag var helvete på morgonen med massa ångest och stesen hjälpte ju inte. Ställde mig till slut och bakade. Tog tag i morgonrutinerna. Plockade disk, tvättade, bytte sängkläder, ordnade upp i garderober osv osv. Trodde jag bara skulle klara ligga under täcket så jag väckte sambon för att ta hand om sonen men, det blev värre och därför satte jag igång med allt fast jag mådde hemskt hela tiden.

    När vi väl kom iväg kändes det bra och det var så roligt att träffa alla och det känns nu som att dagen blev ok ändå.

    Nu vill inte sonen sova så jag fick ta upp honom och han ser nu på nalle phu bredvid mig. Han sov ganska sen em-vila så.. Det enda planerat för imorgon är att gå till psyk för lite mediciner och sen banken. Sen är vi fria för resten av dagen.

    Om jag lägger ihop alla mina inlägg så har jag nog till minst en bok.

    Hur har din dag varit? Förresten, vilken vecka är du i, eller har jag redan frågat det?

    Massa kramar! 

  • Maia
    cassandra86 skrev 2010-07-25 10:27:59 följande:
    Jag antar min ångest har ändrat karaktär.
    Jag är mest rädd för att bli tokig, att vara scizofren eller att vara allvarligt sjuk.
    Hej,
    inte konstigt att du känner så. Får du ingen ordentlig utredning? Klart man tror det värsta när man får höra såna diagnoser. Å andra sidan så skulle även psykoser och annat vara medicinerbart.

    Hoppas du får rätt hjälp snart.

    Kramar! 
  • Maia
    Lindha82 skrev 2010-07-25 20:00:44 följande:
    Usch vad hemskt allting låter du gått igenom:( Jag har varit mmed om en liknande situation, han var så förbannad en gång att han tog tag i mig kastade runt mig i lägenheten som en vante, jag skrek och någonb granne ringde polisen, när han märkte dom var på väg sa han  till mig att allt var mitt fel och att jag jävlades med honom och inte fick säga nåt, gjorde jag bdet ville jag sätta dit honom, va så rädd så jag låtsades till påolisen att inget hänt och att jag hade bara fått en panikattack, polisen pratade i olika rumn, när de gått skrek han på mig att han hört jag ville sätta dit han! helt sjukt...ändå gick man tebax, och nu sitter man här o ska ha barn ihop, jag är ju en idiot egentligen nätr jag tänker på hur turbulent allt vart men jag har varit som i ett vakum och haft känslor, av nån anledning, kanske för jag vart rädd att mista honom, eller att mista "någon" att vara själv....klart svårt att sätta en diagnos men när man berätta så kan det ju finnas kriterier som tyder på någon poersonlighetsstörning! Mina föräldrar som bor 40 mil bort mår så dåligt, de vill bara att allt ska bli lugn o ro...men jag är faktiskt stark av någon anledning nu, det kommer aldrig funka med ett barn och vi 2 i hop, jag har äntligen kommit till den punkten att man förstår det, nu är det bara steget att han måste hitta något o flytta ut!Försöker krypa på tå och inte säga nåt fel bara för att ha lugn o ro här, man får inte säga emot nåt då blir han skogstokig och hela tiden vill han höra hur bra han är osv men jag håller mig bara på min kant. Du anmälde aldrig ditt ex? låter han dig vara idag i fred?

    Skönt att dagen gick bra för dig tillslut:)) du verkar vara så stark tjej verkligen:)) sen har man sina dagar också förståss, men det är bra när man är medveten om det och kan acceptera!

    Min dag har varit helt ok, har varit ute o gått med flipflops i regnet, kommer ju inte i några skor med mina elefantfötter haha nu är det bara 16 dagar kvar till beräknat så man bara går ju o väntar! Min nära vän åkte precis inb till förlossningen så har hämtat hennes dotter här nu och ska vara barnvakt så här sitter man på helspänn:))

    Jaa här blir långa inlägg haha! Förresten vart bor du? Jag bor i sthlm! Kraaamis och tack för alla diskussioner! är så mycket man vill skriva och berätta men m,ycket man varit med om har man förträngt för man kanske inte vill minnas?!
    Hoppas du får sonen att sova, inte lätt när det är såhär ljust heller ute, känns liksom inte som kväll
    Jag anmälde aldrig, var i ett annat land och kände mig väldigt ensam. Han lugnade ner sig efter ett år ungefär. Flyttade hem till england igen och blev nyfrälst. *lol* Träffade en fin kristen kvinna. Slutade med droger och alkohol. (allt detta enligt honom själv då) De gifte sig inom ett år för helt plötsligt var det ju syndigt att ha sex före äktenskap. Underbart, vilka bikter han måste ha varit tvungen att bekänna.

    De försöker nu adoptera och här kommer den bästa biten, han kontaktade mig och ville att jag skulle gå i god för honom om myndigheterna ringde för att höra från mig om vad jag ansåg eller nåt. Han försökte återigen manipulera mig men det funkar inte längre. Jag sa nej och att måste väl ändå förstå varför. Han sa att han var omvänd men jag menade på att det är ingen förändring jag sett med egna ögon..

    En annan lustig grej, vi har lite kontakt via FB. Där/nu kan vi skämta och skratta ihop men längre än så är det inte. Jag vill även ha lite koll på/veta hur det är med hundarna, som jag också var tvungen att lämna. Mina barn, saknar dem ff oerhört mycket.

    Vad spännande! Då är du ju vid mållinjen. (jag gick 17 dagar över tiden, det var drygt) Kul också att din nära vän får så nära dig. Då har ni bra hjälp av varandra.
    Bor förresten i Karlstad.
    Åh, jag tycker det är så mysigt med bebisar. Min har ju blivit så stor. Ibland vill jag ha en till men tror det är för att kompensera att jag misste hela sonens första år. Vill egentligen inte ha fler, som det känns ibland så borde jag inte ha alls men, han är ett sånt underverk.
    Han är min lycka! Snart får du din!

    Det är skönt att skriva av sig här om liknande erfarenheter men hoppas bara att inte alla andra tycker vi är OT. Det är bara ni säger till isf.

    Kramizar!
  • Maia
    Sweet N Cute skrev 2010-07-25 20:21:13 följande:
    Nej, jag försöker elelr tror att jag en dag ska sluta tänka på det. Det är alltid bara ute, inte hemma. Hemma kommer aldrig sånna tankar eller att jag mår hemskt. Fler än jag som bara får det när man inte är hemma?
    Hoppas att det är jag som bara jagar upp mig o har fått detta dilemmat på hjärnan.
    Jag bara undrar, dom som verkligen har panik ångest. Kan dom kontrolera när dom får attackerna? Kommer det aldrig hemma?
    Hej!
    Självklart platsar du, alla är välkomna.
    Säger som Lindha, låter som panikattacker. Det sker oftast, för mig, utanför hemmet då man är lite mer utsatt och i annan miljö. Det bästa du kan göra är att lära dig andas. Vart du än är och bry dig inte om folk runtomkring, sätt dig ner och fokusera bara på andningen. Att andas djupt och inte tänka på nåt annat. Blir det värre borde du söka hjälp via VC.

    Det har nog blivit så att du jagar upp dig nu för tiden också. En slags förväntansångest. Du är orolig redan innan eller när du tänker på det och då arbetar du upp ångesten tills den bryter ut. Därför är det viktigt att du tar tag i detta direkt. Du vill inte hamna djupare.

    Kramar! 
  • Maia

    Lindha, vi träffades i sverige. Flyttade efter några år till spanien och därifrån flyttade jag hem igen. Jag har aldrig bott i england.

    Jag fick sista veckorna gå på ul varannan dag. Dag 17 över tiden så såg de att det var för lite fostervatten. Förmodligen småläckt på toaletten och så då jag inte märkt nåt. De satte då igång mig direkt. Annars vet jag inte, tror man får gå 3 veckor över tiden här innan de sätter igång en. Dryyygt. Jag var s-skriven hela graviditeten pga att jag inte fick utsättas för stress.

    Ovanligt, så jag tror inte du behöver vara orolig.

    Bra att din mamma kommer. Det är ju ett jätte bra tillfälle att säga till honom att flytta. Hoppas det går utan komplikationer. 

    Jag tycker du verkar vara en väldigt stark tjej med sund insikt och syn på det hela. Det kommer gå jätte bra för dig. Obs! Man får ha dåliga dagar även med barn.
    Kramar! 

Svar på tråden Vi med ångest/panikattacker och depressioner...