• Boomtown

    Bakmaskinstråden

    Här kan vi samla recept, tips och trix och olika åsikter angående bakmaskiner och dess recept. Även olika frågor kan vi väl hjälpa varandra med.

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • Boomtown

    Jag har precis införskaffat en bakmaskin och är jättenöjd. Jag har bara kört med 2 recept hittills. Nu vill jag testa ett recept som innehåller mjölk. Men då kan jag väl inte köra med timern? Mjölken lär ju bli sur. Men man kanske bara ska köra det receptet när man ska ha brödet direkt.

    Har ni lite recept att dela med er av?

  • MBert

    Wow en bakmaskinstråd till. Det var längesedan. Här hoppar jag in.
    Vill du köra mjölkrecept på timer är mitt tips att skaffa mjölkpulver. Det brukar stå bland bakprodukterna och funkar utmärkt att baka på, speciellt som sagt när man vill sätta bakmaskinen på timer under natten. Doseringen står på.
    Jag har massor av recept. Oftast kör jag dock på ett basrecept och byter ut efter tillgång och efterfrågan (smak). Jag ska se om jag hittar länkar till några av de gamla bakmaskinstrådarna så du kan ta del av dem (men gör det inte nu=)

    Vad har du för maskin? Vad är du mest nöjd med? Vad är du minst nöjd med?

  • Boomtown

    Åh, trevligt med en intresserad!

    Jag har en Centurion. Inget känt märke kanske, men den var på rea. Jag har testat traditionellt vitt bröd som blev perfekt. Dock lite tråkigt i längden. Igår skulle jag testa sött bröd enligt ett recept jag hittade på nätet. Mjöl och vätskemängden var liknande mitt. Men det var ett ägg i. Och så tog jag farinsocker i fast det stod brunt socker. Ställde timern och gick glad i hågen upp i morse. Vilket misslyckande! Det hade inte jäst ordentligt, det var absolut inte blandat som det skulle. Det var mjölpluppar och halva limpan var mörkare. Den åkte i soporna.

    Kom gärna med recept. I min kan jag köra 70 och 900 gram bröd.
    Det bästa tycker jag är att det är så himla enkelt, minimalt med disk och inget kladd. Och att vakna till nybakat på morgonen. Och så blir det ju väldigt billigt.

    Det som är dåligt är att jag antagligen kommer att misslyckas ett par gånger när man ska testa nya recept. mitt tålamod är inte det största. Och att maskinen tar stor plats.

    Nu sticker jag till Skottland på semester i en vecka Cool Så från min sida kommer det inga svar på ett tag. Men håll gärna igång tråden.

  • MBert

    Aha var det "mitt" Julitabröd du testade? Det har jag spridig glatt på nätet och är omtyckt av alla. Du är den första jag hör talas om som misslyckats med det. Men det måste ha berott på att det var dåligt blandat, och det kan ju inte du rå för utan du får skälla på maskinen och prova igen!
    En del maskiner tycker bättre om att man har i vätskan först och jästen sist - de blandar bättre då - en del att man börjar med jäst och mjöl (vilket ger jästen optimalare förutsättningar) och vätskan sist.

    Ha det så trevligt i Skottland, så hörs vi sen!

  • Boomtown

    Hej igen!

    Jag hinner skriva ett snabbt inlägg innan jag åker Skrattande

    Ja, det var Julitabrödet jag testade. Vilket sammanträffande! Jag var så sugen på det. Jag undrar vad jag gjorde för fel. Jag la i all vätska först, så som det står i min bruksanvisning. Men felsökningen får jag ta en annan gång.

    Ha det gott!

  • mjuik

    En ny tråd. Härligt.

    Det fanns en jättebra hemsida förut med mängder med recept, har den försvunnit helt eller bara flyttat?
    Jag testade recept därifrån men nu funkar inte hemsidan.

    Sista tiden har jag bara bakat bröden som finns i manualen och det är inga goda bröd.

    Julitabrödet är för sött för min smak och jag vågar inte riktigt exprimentera.
    Det brukar bli dåligt när jag gör det när jag bakar.

  • MBert
    mjuik skrev 2010-07-31 14:39:00 följande:
    En ny tråd. Härligt.

    Det fanns en jättebra hemsida förut med mängder med recept, har den försvunnit helt eller bara flyttat?
    Jag testade recept därifrån men nu funkar inte hemsidan.

    Sista tiden har jag bara bakat bröden som finns i manualen och det är inga goda bröd.

    Julitabrödet är för sött för min smak och jag vågar inte riktigt exprimentera.
    Det brukar bli dåligt när jag gör det när jag bakar.
    Jo Julitabrödet är sött men smaken från det bruna sockret (man kan använda farin eller muskvado) gör det speciellt aromatiskt. Vanligt strösocker ger inte alls samma smak! (inte gott) Sen kan man ju självklart minska mängden så det passar en själv. Det är ju fördelen med att man bakar själv - man bestämmer själv innehållet.

    Jaha, vad vill du baka då?
    Jag hoppas kunna inspirera dig att våga blanda mer själv - det är kul och det blir oftast bra (jo, jag läste vad du skrev men jag tror du kan vända den trenden)

    Här är mitt basrecept - du kan prova dig fram till ett eget. Det kan skilja mellan olika mjölsorter eftersom t.ex. grövre mjöl kräver mer jäst och vätska. Allra enklast är det att använda en digital hushållsvåg som du kan ställa degbunken på och nollställa efter varje ingrediens, men om du ännu inte har någon sån så har jag även angivit mängderna i volym inom parantes.
    Jag får bäst resultat om jag lägger jästen underst och fyller på i nedanstående ordning, därav den ordningen, men annars kan man börja nerifrån med vattnet. Detta gäller BARA om man sätter den på timer (då jästen inte får komma i kontakt med vätska, socker eller salt) annars kvittar ordningen.

    Basrecept                                      


    5 g (1,5 tsk) torrjäst


    450 g (7,5 dl) vetemjöl


    9 g (1,5 tsk) salt


    9 g (2 tsk) strösocker


    7 g (1 tsk) olja


    300 g (3 dl) vatten


    Förklaring och hur du kan tänka när du byter ut ingredienser:

    ca 5 g (ca 1,5 tsk) torrjäst eller ca 16 g =1/3 paket färsk jäst. Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.


    420-450 g mjöl (ca 7,5 dl mjöl totalt), eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m. Ju grövre mjöl t.ex graham eller gryn/kross desto mindre mängd eftersom det suger mer vätska.


    6-8 g (1-1,5 tsk) salt. Stärker glutenet i mjölet.


    ca 10 g (2-3 tsk) socker, kan även vara sirap, honung, sylt eller russin. Kan uteslutas men förbättrar jästegenskaperna. Så liten sockermängd jäser bort och sötman i sig påverkar inte brödet smakmässigt.


    ca 5 g fett. Kan vara olja, flytande margarin eller en klick smör. Gör degen mer elastisk.


    ev. 1-3 tsk brödkrydda, t.ex. anis, fänkål, pomeransskal, kummin mm. även örter, vitlök, riven ost...


    300 g (3 dl) degvätska, vilket vanligtvis är vatten eller mjölk,  men även kan vara fil, yoghurt, juice, öl eller t.o.m överbliven soppa.


    Vill man använda mjölk men sätta maskinen på timer över natten kan man köpa mjölkpulver. Pulvret hälls i i samband med mjölet och sen tillsätts vatten "som vanligt".
    
  • mjuik

    Du är en klippa du.

    Jag vågar aldrig exprimentera när det kommer till bakning. Det blir alltid misslyckat. Men jag ska våga mig på det. När jag lagar mat använder jag aldrig recept men bakning är svårare, det är vetenskap.
    Men nu vet jag mera hur jag ska tänka.

    Tack för alla tips du kommer med.

  • MBert

    mjuik - vad har du för bakmaskin? Vad är du mest nöjd med resp. minst nöjd med?
    Det är alltid kul att höra om lite olika modeller.

    Jag har en gammal Nordica som jag är väldigt nöjd med, men jag har funderingar på att köpa en ny och då är det bra att ha sonderat terrängen lite.
    Det är så klart svårt att jämföra om man bara har provat en - de flesta som använder sina bakmaskiner verkar nöjda med den de har, men ändå... (och de som inte använder sina bakmaskiner skriver och läser kanske inte här och kan tala om varför de inte använder den - alltså vad de är missnöjda med).

Svar på tråden Bakmaskinstråden