• vixan

    Varför födde in för tidigt?

    Jag fick en flicka 2007 som föddes i v.35. Jag låg inne för njurbäcksinfektion och fick penicillin. Blev behandlad lör-mån och på måndagen tittade hon ut. De sa inte vad det berodde på men troligen infektion men borde det inte satt igång innan då. Hade ju ändå fått penicillin i 3dagar?

    Andra graviditeten gick vattnet i vecka 16 inga prover eller odlingar togs förrän i vecka 19. Provsvaren visade rikligt med gardanella men inte GBS jag fick penicillin det gick några dagar och förlossningen satt igång för tvilling 1.

    Tvilling 2 bestämde sig för att stanna kvar. Nya prov togs och det visade att jag hade GBS och uvi. Man misstänkte nu att jag kunde ha en försvagning i livmodershalsen trots att jag stängt mig och hade en tapp som var 5 cm lång någon timme efter att tvilling 1 kommit ut. Jag fick ett cerklage insatt. Detta höll till v 23 då jag åkte akut in till lundsförlossning. Jag blev åter inlagd och blev behandlad för uvi efter ett UL så man att han  hade för lite vatten. Allt lugnade ner sig och jag fick åka hem efter 3 nätter. Hann vara hemma ett dygn och det satt igång igen. Denna gången blödde jag rikligt med färskt blod och cerklaget klipptes. Det lugnade ner sig igen men man valde att sätta igång förlossningen igen. Jag hade nu kommit in i v 24 och ut kom världens vackraste pojke som levde i 3.5 vecka sen orkade hans kropp inte längre.

     

  • Svar på tråden Varför födde in för tidigt?
  • bönan 04

    Enäggstvillingar föddes i v 26+0 efter tvillingtransfusion. Den lilla fick dåligt med närining blev kjesarsnitt. Den lilla överlevde och mår bra.

  • melliemellie

    jag fick njurbäcksinflammation och kom inte ur sängen från söndagen till måndag kväll sen blev det ilfart med ambulans till linköping..
    vad jag fattade det som ska man ha en säknka på 10 och min låg på över 300 så jag hade en kraftig infektion!

    onsdags morgonen föddes hon lilla maya, han få de två mognads sprutorna för lungorna.

    nu har hon vårdats på linköpings sjukhus en månad och idag kommer hon till vårat hemlän=)

  • Virren

    Med första grabben fick jag tidig vattenavgång i vecka 26+ och jag han vara inlagd på sjukhus i strikt sängläge i 6 veckor innan han kom i vecka 32, han är nu snart 7 år och mår finfint.
    Med lillebror gick vattnet i vecka 32 och jag låg då i 4 veckor innan han kom i vecka 36... han blir nu 5 år och mår finfint.

    Nu är jag gravid igen.... är jag galen? 

  • Lolisa

    Hej! Oj vad många det är med prematura vattenavgångar här..
    Jag fick mitt första barn efter att vattnet plötsligt gick i v 33+4. Jag hade en väldigt jobbig graviditet, ont i bäcken, sammandragningar och stor viktuppgång. Eftersom det var mitt första visste jag inte att det inte var "normalt" att må så dåligt som jag gjorde och jag stod ut för att jag skulle få havandeskapspenning i v 34. Man hittade ingen orskak till varför min dotter kom tidigt :(.

    Min andra gravidietet var lika jävlig den men skillnaden var nu att jag fattade att man inte skulle må som jag gör så det blev sjukskrivning på heltid from typ v 25. Jag födde efter vattenavgång i v 37+2.

    Mina båda barn har varit stora för tiden, min dotter som är född 33+4 vägde 2680 gram och min dotter som är född 37+2 vägde 4 kilo.

    Nu är jag gravid för tredje gången. Nu funderar jag mycket på föregående graviditeter och är rädd för att det ska bli tidigt denna gång med. Har börjat haft en del sammandragningar på em men än så länge känns det ganska lugnt. Jag har träffat en läkare men inte blivit undersökt gynekologiskt, ska göra detta i v 26. Borde de inte undersöka mig innan? Jag är ju rädd att jag öppnar mig för tidigt...

    Någon av er som fött stora barn tidigt utan att ha haft Havandeskapsförgiftning eller som har några erfarenheter/tankar kring mina?

  • christina99

    Gbs gjorde att våra tvillingar kom v29+5. allt gick bra men mga dagar på neo blev det och sedan hemsjukvård. När de varit hemma två veckor fick de RS virus. Ena sonens hjärta stannade, som tur var vi då tillbaka på sjukhuset men det gick så pass illa att han fick duktus, hål i hjärtat och blodflöde mellan kamrarna. Nu är han återställd men det blev många läkarbesök".....

  • dna rna

    Ni som hade tidig vattenavgång utan känd orsak med första barnet, vilka kontroller gjordes under andra graviditeten?
    Jag födde första i v 32+3, vattenavgång 8 dagar innan. Är gravid igen och nu ska livmodertappen kollas regelbundet med ultraljud och gyn undersökning.
    Men är detta standard?

  • Kazeer
    dna rna skrev 2011-04-07 10:22:42 följande:
    Ni som hade tidig vattenavgång utan känd orsak med första barnet, vilka kontroller gjordes under andra graviditeten?
    Jag födde första i v 32+3, vattenavgång 8 dagar innan. Är gravid igen och nu ska livmodertappen kollas regelbundet med ultraljud och gyn undersökning.
    Men är detta standard?
    Det gjordes inga extra kontroller alls för min del. Hade jag bott kvar i samma landsting, så hade det gjorts kontroller. Läkaren som skrev ut mig efter första förlossningen (vattenavgång v 32+3, tillväxthämmat barn fött vecka 36+3) sade att om/när jag blev gravid igen, så skulle man hålla extra koll. Men så flyttade vi och av den extra kollen blev intet.
    Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and just be my friend.
  • Virren

    Dna rna: För mig har det inte varit några extra kontroller vid andra graviditeten, verkar inte bli några nu heller som det verkar ännu.... Har träffat BM för hälsosamtal med inte på inskrivning ännu. Hon pratade mer om fosterdiagnostik eftersom jag är över 35... ev KUB.

  • Lolisa
    klogu skrev 2011-04-07 20:18:35 följande:
    Jag födde mina tvillingar i vecka 22. Troligtvis startade förlossningen pga att ena moderkakan började lossna.
    Oj:( vad tidigt, klarade de sig?
Svar på tråden Varför födde in för tidigt?