• copl2

    Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?

    Nu är det här kanske inte rätt ställe att ställa en sån fråga på, men var skulle jag annars göra det? *L*

    Jag vet att jag är lite udda, för de allra flesta som t.ex. vinner pengar eller blir pensionärer säger att det första de tänker göra är att resa långt bort. Men jag är inte sån. Jag avskyr att resa utomlands, iaf utanför Norden. Jag trivs här hemma, är en riktig stugsittare. Jag har rest en del, så jag vet vad jag pratar om när jag säger att jag inte gillar att resa, och det var en lättnad när jag kom fram till att jag faktiskt inte behövde vara "normal" och resa världen runt utan kunde välja att låta bli.

    Jag tycker det är jobbigt och kajka runt, besvärligt med språket, gillar inte att konfronteras med andra kulturers normer och sociala koder, tycker inte om att prata med och hela tiden tvingas kommunicera med okända människor, tycker det är extremt jobbigt med främmande matkulturer, avskyr att pruta osv. osv.

    Kort sagt, allt det som människor normalt brukar säga att de gillar med resorna är sånt som jag vill slippa.

    Och nej - jag röstade inte på Sverigedemokraterna i valet! *S*

    Är jag väldigt ovanlig, eller finns det fler här som är som jag?

  • Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?
  • älskarlivet81
    La Lola skrev 2010-10-12 11:55:10 följande:
    Men hon vill ju inte.....
    Nej och det förstår jag nu, men från början lät det som hon inte ville resa för hon inte gillar värme, men nu förstår jag att hon inte vill resa alls.
  • tinis77
    älskarlivet81 skrev 2010-10-12 11:54:26 följande:
    Alla gör som de vill, men du skyller på värme etc och då finns det andra resmål om man nu VILL resa!
    Värmen bland annat. Skrev värme i ett inlägg som ett exempel på varför jag inte vill resa. Läs mina andra inlägg oxå. Men visst, nämn ett resmål jag skulle älska där det inte är varmt, sol, bad, kallt, snö, massa sevärdheter man måste se, inte kräver massa timmars restid, inget flyg. Just det, det får inte kosta flera tusen heller, vill ha mina pengar till annat.

    Vi fic ett presentkort på en resa när vi gifte oss, valfritt resmål. Det sålde vi. Konstigt va?
    *Alexander 9/9-05 * Hampus 30/9-08* Isabell 8/1-10* martinas.myshowroom.se/
  • Moonis

    När jag va yngre ville jag resa överallt, se världen men nu känner jag inte alls så. För mig räcker det att åka på lite olika nöjen här och i Danmark.
    Har kanske blivit så nu när man har små barn för min rädsla skulle vara att något hände på vägen och att jag inte skulle komma hem igen till mina älsklingar.
    Ville även göra olika som fallskärmshopp, bungyjump osv. men vill inte alls det nu. Känns inte värt att riskera något för en stunds känsla.

    Nä, trivs här med våra fina årstider Solig

  • Eisa

    Förstår dig TS. Jag ÄLSKAR att resa och har valt ett mindre boende osv bara för att ha råd till resa, men jag känner som du inför fester och andra sammankomster. Sånt som ALLA gillar, umgås, party, kräftskiva, midsommarlekar osv osv, blääää

    Det är inte lätt att känna sig annorlunda men det är en frihet när man inser att det är ok att vara sig själv.

  • chiligirl
    Eisa skrev 2010-10-12 12:11:14 följande:
    Förstår dig TS. Jag ÄLSKAR att resa och har valt ett mindre boende osv bara för att ha råd till resa, men jag känner som du inför fester och andra sammankomster. Sånt som ALLA gillar, umgås, party, kräftskiva, midsommarlekar osv osv, blääää

    Det är inte lätt att känna sig annorlunda men det är en frihet när man inser att det är ok att vara sig själv.
    Ja det är ju det som är så härligt! Och jag önskar att vi var flera som kunde acceptera olikheterna hos varandra.

    Mångfald berikar!
  • Jesper f
    hmcc skrev 2010-10-12 11:36:23 följande:
    Jag är likadan som ts, jag avskyr också att resa.

    Jag reste väldigt mycket i ett av mina jobb och var i udda länder och bodde på fina hotell sen träffade jag en kille som älskade att resa och jag hängde på för husfridens skull.

    Han var ett fantastiskt resesällskap och tog hand om allt men det hjälpte inte.

    Jag längtar hem redan då jag står på flygplatsen.
    Här tycker jag att du tar fram en viktig poäng "Jag längtar hem redan då jag står på flygplatsen". PRECIS så känner jag också! Och det är vare sig resmålet eller förberedelserna det hänger på, hur mycket någon annan än gör det åt en. Jag blir helt SLUT av att resa, bara för att alla stressputtar/puttinnor SUGER upp min energi också. Och vad får man se egentligen? En halv orangotang, för alla andra sträcker upp sina kameror i ren desperation, för att ha NÅTT att visa farmor i albumet när dom kommer hem igen. För resan var ju SÅ fantastisk. Och då ska vi ändå inte prata om priset för "nöjet".

    Semester för mig, det är att få ta dagen som den kommer, och efter lust. Inte stressa omkring som en överspeedad duracell kanin i 2 veckor, vare sig i tempo eller efter klimat som kroppen är anpassad för. Kan för mitt liv inte alls förstå vad som är så KUL med det... Jag förstår alla barnen som sitter och gråter på semestern, för det är precis vad jag själv emellanåt OCKSÅ har lust att göra.
  • Jesper f
    copl2 skrev 2010-10-12 09:33:46 följande:
    Ja, du har en poäng där... Jag fattar människor som för flera hundra år sedan började resa runt och utforska världen, och de som levde instängda i små byar och samhällen med stark social kontroll att de längtade ut. Men idag är det inte så längre fast synen på resandet och dess funktion ligger kvar. Jag tror inte att resandet alls har samma betydelse för månniskor idag som till för bara 30-40 år sedan.

    Man kan också göra en jämförelse med det vi sysslar med här: Människor från hela Sverige finns inom räckhåll att prata med - på ens egna villkor. Jag kan när som helst lämna datorn och denna tråd om jag tröttnar, och jag kan när som helst komma tillbaka. Inga förpliktelser, social kontroll: noll.

    På samma sätt är det med att resa för att uppleva saker. Jag kan få veta såå mycket om omvärlden genom böcker, TV och Internet, något som min föräldrageneration aldrig kunde. De var tvugna att resa för att få uppleva nåt annat än grannskapet och grannarna.
    Nej, du har helt rätt. Det resandemönster vi ser idag, kommer ( om det inte redan börjat ) ju bli gammaldags. Och det finns ju fler faktorer till det.

    En viktig faktor, är att vi kommer inte ha RÅD att i framtiden, resa som vi gör idag. Peak Oil har vi lagt bakom oss, och priset framöver kan bara gå åt ett håll. Och hur duktig vi än kommer bli på att tillverka el, varför ska den "slösas" på att åka ingenstans till ingen nytta, egentligen? För det är ju som du säger, att förr i tiden gick vi till Biblioteket för att få kunskap, idag surfar vi upp det på nätet. Ganska övertygad om att det här med kunskap och upplevelser kommer att gå igenom ungefär samma transformering. Om kanske bara i annan form ( sitta hemma i soffan och se pyramiderna i 3D? Kunna gå omkring i 3D och ta bilder på sig själv framför pyramiderna? ).

    Dom faktiska upplevelserna som vi kommer att nyttja, kommer att ligga BETYDLIGT fysiskt närmare oss, vilket också är bara bra ur who hälso synpunkt ( panademier, etc ).

    En annan faktor är att persontransporterna i framtiden förmodligen kommer vara mycket mer inriktade på nytto transporter, vilket jag personligen tror, bla kommer innebära att det blir deffenitivt mycket mer tåg. Och absolut mycket mindre flyg. Tiden kommer att ta längre, men miljöpåverkan så otroligt mycket mindre. För dom som absolut nu måste resa.  Och i takt med att tiden blir mer och mer bristvara, kommer man bara av den anlednignen att inte hinna resa lika långt.

    Som jag ser det, ligger vi bara FÖRE vår tid ;)
  • Derevko47

    Jag är så glad över den här trådstarten! Har också alltid känt mig som ett ufo bland alla andra "Vaaa? Men resa är ju det bästa som fiiiiiinns!"-människor. Skönt att höra att det finns fler tråkmånsar som trivs bra där de bor eller i närområdet. :)

    Det är väl egentligen inte själva det här att uppleva andra kulturer/klimat/språk/djurliv som jag har något emot, för det är väl bra att vidga sina vyer osv (men det finns ju betydligt fler sätt att göra det på än att resa...!), men jag är en människa som har sina rutiner och behöver en viss trygghet för att ens fungera. T ex har jag supersvårt att sova borta och jag måste alltid ha ett visst antal kuddar, ha tillgång till dusch varje dag osv för att kunna slappna av.

    Därför reser jag gärna runt, men bara på endagsturer så att jag med säkerhet kan få komma hem till min egen lugna och trygga säng på kvällen. Det begränsar naturligtvis mina möjliga resmål, men det kan faktiskt finnas fler kul saker i ens närområde än man skulle kunna tro. (Med närområde menar jag här kanske ända upp till 50 mil hemifrån - bara jag kan ta mig hem till natten är jag nöjd.)

    Jag har alltid kunnat underhålla mig själv utan problem med aktiviteter som i princip inte kostar någonting så jag behöver inga avancerade eller besvärliga aktiviteter för att känna att jag har kul och upplever kvalitetstid. Alltså kan jag ha minst lika kul hemma i lägenheten som på något "häftigt" resmål på andra sidan jorden... och mycket billigare blir det också.

    Att resa är dyrt, jobbigt, kräver en massa planerande så att man säkert ska få mat i sig varje dag, stressigt (måste hinna se allt innan vi ska hem!!) och jag blir jättetrött över att ständigt vara orolig över var jag lagt passet, pengarna, mobilen, passet, pengarna... vänta, var var mobilen nu igen? Akta för ficktjuvar! Är allt packat? Har vi allt med oss? Har vi allt med oss hem? För att inte tala om rädsla för magsjuka, inte kunna dricka vattnet på plats osv. Usch!

    Det finns dock ett par enstaka saker som jag hade velat se innan jag dör, typ de varma källorna på Island, bada på en riktig sådan där fantasisolstrand med palmer och turkost vatten, äta riktig grekisk mat på plats och några saker till, så det kommer jag nog att försöka få gjort trots allt. Men mer än så bryr jag mig inte, och det ska man tydligen skämmas för...? Nä, som sagt: tack TS, för att du startade denna tråd!

     {#emotions_dlg.flower}


    The Truth Takes Time
  • chiligirl

    Det är ju läskigt egentligen att läsa hur ni interesglada blir bemötta!

    Jag kan förstå varför en sådan här tråd startas upp om reaktionerna från många är sådana ni beskriver. Hoppas verkligen jag inte är trångsynt när jag försökt att frälsa någon, som inte vågat/velat för de har trott att det endast handlar om sol&bad-resor. Som glad resenär är det spontana att bemöta någon som säger jag tycker inte om sol&bad med att säga att det finns andra resor, är flygrädda- åk tåg, vågar inte resa-börja med charter osv osv osv. Vi vill ju dela med oss av det vi upplever som positivt!
    Men det är helt okej att säga att man inte vill resa. Jag har massor med vänner i den kategorin också och då umgås vi utan att andas resor

  • copl2

    Det har tagit mig många år att "uppfostra" mina vänner och släkt till att låta bli att försöka omvända mig. Nu äntligen slipper jag spefulla gliringar så fort resor kommer på tal, som t.ex. "det där skulle du ha uppskattat, om du bara kunde få ditt feta upp ur soffan" etc.

    Det är verkligen inte lätt att sticka ut ur mängden och våga stå för det! Jag har för vana att säga som jag tycker. Men det finns ju mäånniskor som aldrig reser men ändå stämmer in i kören av beundrande runt den som berättar om sin senaste resa till Tjotahejti. Bland dem döljer sig säkert en och annan som aldrig skulle drömma om att resa själva, men låter bli att säga det för att slippa vara annorlunda.

    Kanske är det klokare, för de får iaf vara ifred... Obestämd

Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?