• copl2

    Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?

    Nu är det här kanske inte rätt ställe att ställa en sån fråga på, men var skulle jag annars göra det? *L*

    Jag vet att jag är lite udda, för de allra flesta som t.ex. vinner pengar eller blir pensionärer säger att det första de tänker göra är att resa långt bort. Men jag är inte sån. Jag avskyr att resa utomlands, iaf utanför Norden. Jag trivs här hemma, är en riktig stugsittare. Jag har rest en del, så jag vet vad jag pratar om när jag säger att jag inte gillar att resa, och det var en lättnad när jag kom fram till att jag faktiskt inte behövde vara "normal" och resa världen runt utan kunde välja att låta bli.

    Jag tycker det är jobbigt och kajka runt, besvärligt med språket, gillar inte att konfronteras med andra kulturers normer och sociala koder, tycker inte om att prata med och hela tiden tvingas kommunicera med okända människor, tycker det är extremt jobbigt med främmande matkulturer, avskyr att pruta osv. osv.

    Kort sagt, allt det som människor normalt brukar säga att de gillar med resorna är sånt som jag vill slippa.

    Och nej - jag röstade inte på Sverigedemokraterna i valet! *S*

    Är jag väldigt ovanlig, eller finns det fler här som är som jag?

  • Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?
  • evaoregon
    chiligirl skrev 2010-10-12 08:13:04 följande:
    Ja det är meningen att man ska ha kul på sin resa! När det var ju någon undrade....

    Jag reagerar på att alla dessa gillarinteresa- anhängare refererar till enbart solresor. För mig är resa så mycket mera. Jag har aldrig varit på en resa med allinclusive och bara pool och solstol på schemat. Men jag åker ibland till värme och sol.

    Men att resa till en annan stad, gå på museum eller se någon arkitektur som är intressant, lyssna på musik är ju också en form av resa. Glöm inte bort det ni som inte gillar solresor! Tänk att få uppleva en äkta Rembrandt till exempel. Gillar man utförsåkning kan det ju vara kul att uppleva alperna, det är ju också att resa. Eller vandra på Azorerna, Madeira eller skottska högländerna för att ge lite exempel. Rida på Island, dansa tango i Argentina osv - upplevelserna kan göras hur speciella som helst. Jag reser ofta med min hobby som utgång för det jag vill uppleva!
    Bra inlägg!  Jag reagerade också på att alla bara verkade nämna just "solresor".  Det finns ju så mycket annat man kan uppleva när man reser!  Glad
  • Weyoun

    Jag har bara varit i  Norden (Finland 1 gång, Norge 1 gång och Danmark 7 ggr).

    Jag känner inte heller något behov av att resa.Jag trivs så bra här! Om jag skulle vinna mass pengar, skulle jag köpa ett litet hus med en trädgård och varit nöjd med det. (Gärna i Finland )

    Om jag vann en resa till ex. Grekland, Cypern, USA eller vart som helst så skulle jag sälja den!

    Jag är som du, jag trivs hellre här....

  • Weyoun
    La Lola skrev 2010-10-11 23:44:27 följande:
    Här finns en äkta stugsittare!

    O jag skäms inte för det heller.
    Jag är totalt ointresserad av att se andra länder o bara att sova över på hotell i Sverige är jobbigt.
    Måste, måste, måste ta med mig min egna kudde o klockradion (jag måste ha radion på när jag ska sova).
    HAHAHA oj vad jag känner igen mig. Jag släpar med min kudde och min mp3, var jag än ska sova över (lassarettet, släkten, vänner osv)

    Nej, hemma är bäst! Trygghetsnarkoman var det någon som nämnde,och det stämmer sååå in på mig.

    Dessutom mår jag fysiskt SKIT när det är varmt och soligt. MAX 20 grader klarar jag, sen får jag massa utslag, mår illa och så. Solallergi, värmeallergi... Jag är en skuggvarelse :)
  • MammaG
    tinis77 skrev 2010-10-12 11:00:03 följande:
    Åh jag är inte ensam!! Var utomlands en del med mina föräldrar när jag var yngre, men an inte påstå att det är några minnen för livet direkt. Jag har ingen som helst längtan efter att slänga ut tusentals kronor på att sitta i ett plan i flera timmar för att sedan pressa på en strand i en vecka.
    Vi fick ett resepresentkort när vi gifte oss, det sålde vi och handlade vettiga grejer för pengarna ist.

    Har vänner som måste åka minst en gång om året, annars mår de dåligt, jag har svårt att förstå vad som är så fantastiskt? Sen när man inte utropar "åh vad härligt, vad avundsjuk jag blir" när de berättar om sin resa, då är man avundsjuk på de? Öh, nä.
    Varför tror folk att resa automatiskt betyder att ligga och pressa på en strand? Har rest väldigt mycket, men jag har inte varit på en solsemester sedan -82. Dessa är ju verkligen pisstrista, men det finns ju en hel annan värld "därute"
  • tinis77
    MammaG skrev 2010-10-13 08:27:56 följande:
    Varför tror folk att resa automatiskt betyder att ligga och pressa på en strand? Har rest väldigt mycket, men jag har inte varit på en solsemester sedan -82. Dessa är ju verkligen pisstrista, men det finns ju en hel annan värld "därute"
    Läs resten av mina inlägg oxå. Jag är inte intresserade av några andra världar alls, jag trivs alldeles utmärkt som jag har det, utan att flänga runt jorden för att se det ena eller det andra. Att resa intresserar mig inte. Jag har andra intressen, många intressen, men att resa tillhör inte det.
    Att jag skrev "pressa på en strand" i mitt första inlägg var för att de jag känner reser för att göra det, men som sagt jag är lika ointresserad av att vandra i en djungel, titta på pyramider, klättra i berg, kolla på geisrar osv som jag är avatt sola/bada, så därför reser jag inte.
    *Alexander 9/9-05 * Hampus 30/9-08* Isabell 8/1-10* martinas.myshowroom.se/
  • copl2

    OK, kan vi en gång för alla avskriva "sol- och badresor" från agendan i den här tråden? Det var inte det jag syftade på när jag startade den. Den typen av resor har fått oproportioneligt stort utrymme i diskussionerna.

    Att jag råkade skriva att jag inte trivs med värme och att bada och ligga och lapa sol var liksom bara ytterligare ett skäl till att resor inte var intressant, men det är inte huvudskälet, utan det är resandet i sig jag inte gillar, oavsett syfte och resmål.

  • chiligirl
    copl2 skrev 2010-10-13 11:38:30 följande:
    OK, kan vi en gång för alla avskriva "sol- och badresor" från agendan i den här tråden? Det var inte det jag syftade på när jag startade den. Den typen av resor har fått oproportioneligt stort utrymme i diskussionerna.

    Att jag råkade skriva att jag inte trivs med värme och att bada och ligga och lapa sol var liksom bara ytterligare ett skäl till att resor inte var intressant, men det är inte huvudskälet, utan det är resandet i sig jag inte gillar, oavsett syfte och resmål.
    Men är det inte okej att tråden utvecklar sig till ett eget liv?

    Som jag sa tidigare så pågår ju två diskussioner här och inget bemötande är direkt riktad till en person, utan till flera. Samt att när ickeresglada generaliserar är det okej att referera till dom, medans när vi restokiga generaliserar tar många det personligt!
  • bara lilla jag

    haha jag tycker inte heller om att resa, har aldrig gjort. Har rest utomlands 2 ggr och några timmar efter landning längtar jag hem.. Vill inte vara hemifrån mer än högst 2 nätter. Sen jag fick barn vill jag knappt vara barnledig 1 natt.. Är extremt hem och familjekär :P

  • Jesper f
    Thursday skrev 2010-10-12 22:13:29 följande:
    Alla val är okej, det betyder inte att de inte framstår som udda eller ovanliga. Man kan ju hävda att den som har valt en mer ovanlig livsstil, eller hävdar en ovanlig åsikt aldrig borde ifrågasättas, men tycker vi verkligen det? Jag kan också ställa mig frågande till hur man uttrycker sig om man upplever sig som så oerhört ifrågasätt och närmast kränkt. Jag har varit på två charterresor i mitt liv, och har inga ambitioner att göra om det. Jag har inte varit längre bort än Tyskland och England de senaste 7-8 åren och har inga omedelbara planer på att bege mig längre bort än så. Och aldrig har jag upplevt att någon ifrågasatt mig på grund av detta.

    Men bortsett från det så är det självklart så att ens motiv bakom resonamnget har betydelse. Har man nu rest en del, upplevt det som man varit sugen på och nu som nybliven pensionär ägnar sig åt annat så framstår ju inte det som speciellt märkligt. Har man däremot åkt Ålandsbåten som 12-åring och som 25åring deklarerar att det minsann inte finns minsta lilla grej bortom landskapsgränsen som man skulle kunna vara intresserad av att uppleva, ja då måste jag faktiskt vidhålla att det är inskränkt.
    Det spelar ju ingen roll hur udda eller ovanliga dom än nu må vara, är dom inom ramen för vad som är personlig val, och på intet sätt skadar andra, eller är olagliga. Vad är rätten för någon annan att ifrågasätta det? Är väll snarare frågan hur individen som ifrågasätter från första början har blivit uppfostrad, skulle jag vilja säga. Och det är ju inte i uttrycket, eftersom man som icke-resenär oftast inte hinner svara mer än "vart hemma", innan den närmast religösa indoktreneringen av resandets guda-upplyftande förmågor ska prackas på en. Varför ska det vara "normala" normen, och inget att ifrågasätta? Jag förstår inte den logiken. Jag skulle vilja påstå att detta är ett ganska TYPISKT svenskt problem, där den duktiga ska fostra. Storebror kommer och tar ihanden. Dumheter, är vad jag skulle vilja kalla det för. Låt var och en göra som dom vill, är det bra med den saken. Jag tror att varenda nykterist, eller vegitarian, som någonsin vart med i ett socialt sammanhang runt ett bord, förstår den här problematiken ganska enkelt.

    Sen tycker jag att det är ganska stor skillnad på att säga att man inte tycker om att resa, gentemot att deklarera att det inte finns något som skulle vara intressant att se någon annanstans. Men hur många av dessa "fantaster", har vandrat i Abisko nationalpark, Slagit golfboll i treriksröset, åkt genom glasriket i Småland, eller för den delen åkt på Österlen för att betrakta Svenska fisk-rökeri näringen? i 9 fall av 10, brukar långtbortistan fantasterna stå som ufon, och inte begripa någonting av det man pratar om, för dom har aldrig vart där. Och där kan vi prata om behov av att vidga sina egna vyer. Dom lever faktiskt i det landet, och ska värka för hela landets bästa, delta i val för hela riket osv. Och dom hittar inte längre än till närmaste flygplats? Sorgligt, egentligen.

    Nu kanske jag är "välsignad" ur den aspekten att jag är berest, både inom och utom landet, men jag kan inte påstå att det finns särskilt många resor som jag helst inte skulle strukit på schemat, för att få stanna hemma istället. Där jag trivs. Och känner spontant inget behov alls av att åka vare sig till Tjotahejti eller Bulderistan. Och i min värld är det absolut inget konstigt. Och om folk istället för att jobba ihjäl sig för att betala en resa, förkortade arbetstiden och istället spenderade den med varandra, skulle både skillsmässo statistiken och antalet barn som hamnar illa, minska radikalt. Det säger rena logiken. Men det är det däremot inte så många som talar om.
  • copl2
    chiligirl skrev 2010-10-13 11:49:23 följande:
    Men är det inte okej att tråden utvecklar sig till ett eget liv?

    Som jag sa tidigare så pågår ju två diskussioner här och inget bemötande är direkt riktad till en person, utan till flera. Samt att när ickeresglada generaliserar är det okej att referera till dom, medans när vi restokiga generaliserar tar många det personligt!
    Jo, inom vissa ramar, men som det utvecklade sig här så riskerade frågan om solsemestrar att ta över och då är det Off Topic och då ska man starta en ny tråd där man kan diskutera solsemestrar VS svärdhetssemestrar.
Svar på tråden Jag tycker inte om att resa - finns det fler som jag?