• Anonym (Känslig?)

    Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad

    Jag är nästan i mitten av min graviditet. När vi berättade för min svärmor att vi väntade barn blev hon jätte glad.


    (vilket jag tycker är jätte kul) Hon frågar sedan om hon får vara med på RUL, i o med att jag o sambon har varit på ett VUL och ett UL redan tyckte jag att det känndes okej att hon va med. Idag när jag pratade i telefon med henne kommer det fram att hon sagt till min sambo att hon vill vara med under själva förlossningen. Han ska tydligen ha svarat att han inte tror jag vill det, men hon säger att hon visst ska det, och att hon ska prata med mig om det.


    När jag pratar med henne så säger jag - NEJ, jag vill inte att du ska vara där, jag vill knappt ha min man där. Varpå hon svarar att hon vill vara ett stöd och cocha mig. Jag tackar då för erbjudandet IGEN och säger att det räcker med min man. Hon säger då får jag sitta utanför och vänta och direkt när bebisen är ute vill jag komma in. Jag försöker igen förklara att vi säkert kommer vilja vila ett par timmar kanske tom ett dygn innan besök..
    Hennes svar är att - ja med då får du vila, så får min son komma ut med mitt barnbarn till mig.

    Jag vill helt klart att hon tillsammans med mina föräldrar är den första som ska träffa bebisen, Jag älskar verkligen min svärmor. Men jag vill själv ringa när vi (jag) är redo och välkommna henne och mina föräldrar samtidigt..Är det fel?

    Är jag knäpp och överkänslig? Jag vill inte att hon ska sitta utanför...

    Min man tycker förövrigt att det vore konstigt om hon inte kände så, Och att "alla" vill träffa sitt nya barnbarn på en gång. Jag tycker att när jag talar om att jag inte vill ha henne där just då borde hon respektera detta.?!

    Jag vill inte ha någon sympati...utan era åsikter om jag är överkänslig eller om jag reagerar normalt?

  • Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad
  • Annie2012

    Det är klart att alla vill träffa det nya lilla livet så snart som möjligt, men de måste ju respektera att det är ert barn! Absolut att ni ska ha den första tiden för er själva. Jag tycker definitivt att det är upp till din man att respektera din önskan och att tala om för sin mamma att "det här gäller". 


    Be the change you wish to see in the world ~Mahatma Gandhi
  • enny signatur
    Show n tell skrev 2010-12-08 13:03:37 följande:
    Vill din man verkligen att hon ska vara med? det låter lite knäppt i mina öron. är han svensk? många från andra länder tycker det är heeelt ok att svärmor får vara med.
    Men jag skulle aldrig bjuda med min mamma om min man tex hade fått urinstenar och skulle sitta o kissa ut dem hos doktorn. (vad jag kan tänkas jämföra det med) vad tänker han på egentligen?
    fast han skulle väl inte gå omkrin och sjunga för det som kommer ut från honom heller? det är ju barnet som är poängen.
  • Duudi

    Om människan inte kan ta ett nej så får ni väl säga till förlossningspersonalen att hon inte ska bli insläppt.

  • EllenEllen

    Du är helt normal och det är vad du vill som avgör - inget annat. Hon har ingen som helst rätt att närvara. Ett nej är ett nej - du vill inte ha henne där och så är det bara. Du behöver inte diskutera det med henne ens.

    Och när ni kommer hem från BB med barnet så ska du se till att det är du och pappan som bestämmer när ni vill/orkar ta emot besök. Ni ska fokusera på barnet - inte resten av släkten. De får faktiskt tåla sig! Stå på dig! De första dagarna i ens barns liv är något alldelse speciellt som du och pappan ska dela utan svärmor hängande över axeln.

  • JazzKermit

    Hej! Har bara läst ts men du har helt klart en svärmor som kräver för mycket!!!

    Jag skulle bara säga "jaja, det blir jättebra..." och sen inte talat om för någon att man åkt in till sjukhuset.
    Sms:a sen när ni känner er redo för besök.  

    Jag har också en hyfsat jobbig svärmor, än så länge är det under kontroll men man undrar vad det är för fel på vår föräldrageneration?? I princip alla mina kompisar har det jobbigt med sina svärisar.

    Lycka till!  

  • Mina8401

    Hur går det för TS? Har du/din man lyckats få svärmor att ta sitt förnuft tillfånga och inse att hon inte är välkommen på förlossningen?

    Hoppas på det bästa för dig!

  • AnAngel

    Jag skulle ALDRIG tillåta min svärmor vara med, inte ens min egna mamma skulle få det! Och hade sagt vänligt men bestämt nej, och sagt att de får komma när de passar oss, hade struntat i hur sur/arg de blivit... Stå på dig TS! Tycker din man ska sätta ner foten och prata förstånd med henne! Hade krävt de av min make. Lycka till!

  • Dripknot

    Jag tycker inte att du överreagerar alls. Är av samma åsikt... svärmor kan gott vänta ett dygn eller två (minst!) innan hon får träffa bebisen. När folk ska få träffa nytillskottet och er är faktiskt ert beslut, ingen annans.

    När ska folk lära sig respektera detta?


    Det krävs inte mycket av en kille för att bli pappa, men det krävs en riktig man för att vara en far.
  • Anonym (gränser)

    En sak jag ångrar under mina barns spädbarns tid är att jag inte sa NEJ. Var iofs bara pappan med på förlossningen. Men väl hemma tog ,in svärmor över så fort vi träffades. Vid hemkomsten tog hon vårt barn o gick o visade grannen, bytte blöja utan att fråga (barnet var 3 dagar vid dessa saker) . Jag var då väldigt nere i med mina känslor (troligen berodde det på förlossnins hormoner) så jag vågade inte säga ifrån. Och min sambo sa inget. Detta fortsatte, hon diskuterade tex mina bröstvårtor med en annan, hängde jämt på mig när  jag ammade (trots att jag sa att jag inte ville det) (sa bla att barnet bet o blev orolig om nån tog i barnet när de ammade, ändå skulle hon pilla hela tiden. )  Hon körde över mig hela tiden,
    Innan barnen hade vi den bästa kontakt, nu är det inte som förr- det är tråkigt.

Svar på tråden Svärmor..vara med under förlossning!! Orespekterad