• Denebola

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Sen kanske man kan använda E-nummer som en slags "diagnos" på hur tillsatsfylld en matvara är, något utan E-nummer är antagligen "renare" än en matvara med många E-nummer. Men man måste fortfarande ha i åtanke att bara för att varan innehåller tillsatser betyder det som sagt inte att tillsatserna måste vara dåliga för en.

    En tumregel utan en bra grund är inte en så bra tumregel om man inte förstår grunden... (kan även appliceras på tumregeln max 5 g kh/100 g, för övrigt)

  • Denebola
    M a m m a A skrev 2011-02-25 21:54:09 följande:
    Denebola; Självklart vet jag att olika E nr står för olika tillsatser. Har ganska god koll. MEN de flesta här vet vad lchf står för. Det som enligt mig blir lite motsägelsefullt är att använda div sötningsmedel som är kemiskt framställda? Vill man äta lchf så är väl själva grejen att undvika socker i mångt o mycket?
    Jag tycker att det är upp till var och en att avgöra. Jag har inga problem med att ta lite sukrin när jag bakar, eller att dricka en cola zero då och då (vilket i praktiken innebär en gång i månaden, kanske snarare en gång varannan månad). Däremot kan jag hålla med dig att det kanske är mindre bra att dricka flera liter lightläsk om dagen, och ha massor av sukrin i te och kaffe. Men så länge ingen tvingar mig att göra så, så anser jag att var och en får göra sin egen bedömning och hantera sötningsmedel som de vill.

    Jag tror även att om man känner att LCHF är allt för begränsande, kanske man inte orkar med det. Och frågan är vad man vinner på det då, i längden? Äter man "rätt" största delen av tiden tycker jag inte att man ska behöva bli klandrad eller känna sig som en "dålig LCHFare" för att man väljer "mindre bra" saker ibland.
  • Denebola
    Faile skrev 2011-02-25 22:03:38 följande:
    Jag undrar dessutom var du läste att sukrin är kemiskt framställt?

    Får läsa svar imorgon, nu blir det sova
    ... och vad är det som säger att något som är kemiskt framställt är dåligt?
  • Denebola
    Clanica skrev 2011-02-25 22:39:07 följande:
    Bra skrivet! Kan inte annat än att hålla med.
    Tack {#emotions_dlg.flower}
  • Denebola
    Linda1976 skrev 2011-02-25 23:11:45 följande:
    fakir: Kött, ägg, fisk, kyckling, smör, ghee, olja

    UFO: UnderFemgramOm dagen.

    jag pallar inget av det. 
    Men vad är skillnaden rent praktiskt i vad man äter? Eller är de typ samma sak, fast fakir är striktare, att man kanske kan ta sig lite kaffe på UFO till exempel?
  • Denebola
    Linda1976 skrev 2011-02-25 23:39:33 följande:
    Äter man fakir så är det ju NOLL gram kolhydrater. Punkt. UFO kan man ju typ äta ett par gurkskivor, en klick cf, kanske en skvätt grädde i kaffet.... 5 gram är verkligen inte mycket, men det kan ju ändå piffa upp tillvaron lite Fakir är ju verkligen nolltolerans.
    Då är jag med

    Så äggdeff är en form av fakir då? Ägg och smör, smör och ägg.
  • Denebola
    Linda1976 skrev 2011-02-25 23:45:53 följande:
    Japp, och det verkar vidrigt!

    Nu e det natt! Sov gott, tråden! 
    Inte så inspirerande, nej.

    Ja, jag ska också släcka lyset nu. Nattinatt!
  • Denebola
    Faile skrev 2011-02-26 07:20:00 följande:
    Nej, det behöver det ju inte vara. Men eftersom jag läste att sukrin/sötin är 100% naturligt och framställs genom liknande process som youghurt, så undrade jag var hon egentligen läste
    Ja, om jag inte minns helt fel så fermenteras det fram... Precis som yoghurt eller bröd (ja, den processen finns i dessa saker i alla fall, tror det är svårt att fermentera fram en limpa liksom ).
  • Denebola
    MrsMurphy skrev 2011-02-26 07:59:21 följande:
    Alltid lika intressant att läsa tillbaka i tråden! 

    Jag lever efter devisen att detta är ett levnadssätt som ska smälta in i ett liv år 2011. Det handlar om att skippa mycket av skiten som finns, men att bli helt rabiat tror jag inte tillför något utan då finns risken med att det blir för svårt och folk faller tillbaka. Det handlar om att läsa på och göra genomtänkta val.

    Men om man ska klassa in och säga att folk inte är LCHF:are för att de är för liberala så missar man halva poängen känner jag. Det ska inte vara en klubb för inbördes beundran som lever a la stenålder. Det ska vara att man av hälskoskäl utesluter de stora bovarna och tar tillbaka den övervägande kosten med vanliga grundvaror. Att snöa in på att allt är förbjudet så landar man ganska snabbt i ett diettänk, jag anser att detta är ett levnadssätt där man gör genomtänkta val för att man inte vill stoppa i sig vilket skit som helst. Jämför man före och efter och om det blir avstamp på efter och att vissa saker kanske inte är helt hundra så är det ändock en väldigt stor förbättring, oavsett.
    Hear hear!
  • Denebola
    MrsMurphy skrev 2011-02-26 08:39:14 följande:


    Jag känner att de strikta LCHF inte riktigt gör mänskligheten en tjänst. Jag var ju helt avskräckt och trodde detta var dårskap på hög nivå innan.

    Men jag tror man måste tänka efter och se syftet med detta? Vad vill vi alla uppnå? Hur vill vi att alla andra ska börja agera? Att enbart se detta strikta förstör, folk försöker och pallar inte med efter ett liv i frossande i snabba kollisar. Men om man lyfter fram detta och visar det mänskliga och naturliga så är det ju enbart positiva saker som kommer fram.

    Jag ser inte alls att jag gör uppoffringar, jag äter hur gott som helst för att är det någonting som händer när man har fett i maten är ju just detta att alla smaker framträder på ett fantastiskt sätt. Är det någonting jag absolut saknar så går det att ta till medel så att man känner att man inte gör den "uppoffringen", kanske inte det helt optimala utifrån en strikts synpunkt men om man ser utifrån det gamla perspektivet så är det oavsett en så pass stor och klar förbättring.  

    Jag är iofs en stor njutare, jag äter antagligen för mycket mejeri, nötter och vin. Tillåtna saker men kanske inte i den mängden som jag äter men jisses vad livet är underbart! Men det känns som folk snöar in mer på det förbjudna, istället för att lyfta fram allt det fantastiska! Jag tror det är bättre att lyfta fram hur fantastiskt detta är, istället för att just göra det så svårt och till en stor vetenskap. 
    Ja, det är inte konstigt att en del tycker att LCHF liknar en sekt och om man äter ett gram kolhydrater för mycket eller råkar få i sig lite tillsatser så är man ingen riktig LCHFare utan borde bannlysas ur sekten för tid och evighet

    Ja, jag tror att många tänker på det som på dieter, att det handlar om att förbjuda saker (en diet är ju en jobbig grej som man måste ta till för att gå ner i vikt, verkar tänket vara). Och även om jag kan sakna potatis ibland (apropå tidigare inlägg i tråden ), så känner jag inte att det är en så stor uppoffring eftersom allt jag äter är så gott, och jag håller mig mätt, med stabilt blodsocker och slipper diverse andra problem. Jag började äta såhär minst lika mycket för hälsans skull som för viktens skull, och nu när jag är uppe i en vikt jag kan känna mig nöjd med, så känner jag att jag inte saknar "kostcirkelmaten", eftersom detta både är godare och får mig att må bättre.

    Sen tar jag också mig ganska stora friheter, men då är det ändå inom tillåtna livsmedel. Jag äter ju lätt hellre en mandelmuffins än en kanelbulle, för kanelbullen blir jag gasig av, och det är det inte värt för att få uppleva smaken i munnen. Ok, man ska aldrig säga aldrig, men än så länge har jag inte saknat något så pass mycket att jag kännt att jag verkligen har behövt att äta det (däremot har jag känt "Nä, jag klarar mig bra utan det där som de andra mofflar i sig").

    I och med att LCHF ofta framställs som en viktminskninsmetod, så tycker jag att fokus hamnar lite snett. LCHF har plats för lite frukt, nötter, någon morot här och där, et. c. MEN kanske inte under viktminskningsfasen! Och eftersom det man oftast hör är LCHF = viktminskning så hamnar "normalviktsmaten" lite i skymundan. Det tror jag bidrar starkt till att upprattningen att man "blir så begränsad när man äter LCHF".

    Sen kan det förstås vara så att de som en gång varit överviktiga har fått problem med socker, och därför inte klarar av så mycket kolhydrater ens när de nått normalvikt, men då får man ju faktiskt se det som att de har ett problem med sin kropp, och att det gäller just dem. Det går antagligen inte att jämföra med en som alltid har varit normalviktig, utan problem med socker, och som börjar äta LCHF. Den personen lär med stor sannolikhet kunna äta mer kolhydrater i form av frukt, nötter, mjölk mm. eftersom kroppen inte går i gång på det lika mycket.
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**