• helene306

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    Duntoffla skrev 2011-05-24 15:42:14 följande:
    Med risk för att framstå som rejält trögtänkt men om jag fyller i ex matdagboken så står ju inte antal gram kolisar utan bara i %. Hur ska jag då veta om jag får i mig tillräckligt eller för mkt?
    Jag såg inte heller först men leta lite, det totala intaget står i gram under vad du har fyllt i om jag inte minns galet.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Duntoffla skrev 2011-05-24 17:42:54 följande:
    Tänkte just fråga om det, finns det något som är hyfsat ok att äta på Donken? Jag vet att det kommer bli det på lördagen på väg hem från Danmark och jag kommer att äta. Frågan är bara vad som är minst skit?
    Äter vi på McD så tar jag en McFeast och äter bra hamburgaren (skippar brödet men har kvar botten som "hållare") och tar minimorötter istället för pommes. Inte det fettrikaste men tar man med en klick kokosfett kan man mula ner det i kaffet t.ex.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    mrsIce skrev 2011-05-24 16:57:10 följande:
    Tack för alla svar! Har såklart inga som helst planer på att gå ner i vikt när jag är gravid, men skulle vara skönt att inte gå upp allt för mkt (sist gick jag upp 5-6 kg så jag hoppas på samma nu). Mår väldigt bra av att äta LC så jag får väl försöka så gott jag kan helt enkelt
    Jösses vilken tur du har att inte skena iväg i gravidkilon Med första barnet nådde jag nästan 0,1 ton! 28 kilo gick jag upp. Med andra barnet gick jag upp 18 kilo och jag tackar lågkolhydratkost för det. Sen fick jag mindre problem med svullnad och foglossning och ingen carpaltunnelsyndrom. Allt detta hade jag ett helvete med när jag väntade första.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    väntar på mirakel skrev 2011-05-24 22:32:20 följande:
    HEJ! Kul att jag hitta ett sånt himmla bra forum med masa LCHF:are som kanske kan hjälpa mig med några funderingar.

    Tänkte jag skulle börja med lchf på måndag =)
    Har tänkt att vara jätte strikt och vill lära mig så mycke som möjligt innan jag sätter igång.

    Som jag har förstått det så är det ok att äta livsmedel med max 5 g kolhydrater per 100g. Men kan man äta valfri mängd av det livsmedlet då?

    Frukt ska man ju undvika, men jag har sett recept på smoothies som då innehåller bär. Måttlig mängd står det! Vad är måttlig mängd? Samma med nötter som kan vara gott att äta en lördagkväll. Nötter kan jag inte äta i måttliga mängder då jag älskar det, måste ha ett rekomenderat intag!

    Grönsaker får man ju bara äta dom som växer ovan jord men hur är det med lök?
    Majs är ju en väldigt söt grönsak är den ok att äta? Tänker på majskolv med smör och lite salt på! GOTT!

    Hoppas någon kan hjälpa mig med dessa funderingar =) TACK
     Tumregeln är max 5 g/100 g men bara för det ska man inte vräka i sig av det livsmedlet. Tänk dig en korv som väger 200 g och har 5 g /100 g vara. Bara i den korven har du fått i dig 10 g kolhydrater. Ska du köra strikt och ligga på ett kolhydratintag om 20 g/dag har man ätit halva dagsintaget i en korv. Man ska leta efter produkter med 5 g/100 g men bara för det behöver man inte ösa på. 1 dl grädde är 3 g kolhydrat t. ex.

    Själv äter jag inte bär men en del bär innehåller inte så mycket kolhydrater. Kolla kolhydratinnehållet! Hallon, blåbär och jordgubbar (har jag rätt?) är skapligt ok men inte i stora mängder. Tänk igen som jag skrev ovan. Låt säga att hallon har 4,5 g/100 g och du äter 100 g, då har du fått i dig den mängden. Nötter innehåller bra fetter men ska inte ätas i stora mängder heller. Vissa nötter är bättre än andra så kolla innehållsförteckningen.  

    Sen, alla är vi olika. Kan du kosta på dig nötter och ändå gå ner i vikt (om det är ditt mål) så kan du självklart fortsätta äta nötter. Man måste hitta sin balans. Jag gillar t.ex isterband och en isterband är runt 18 g kolhydrater. De dagar jag äter isterband ser jag till att dra in på onödiga kolhydrater som grädde i kaffet och gräddsåser/kalla såser till middagen och ser till att få i mig kryddsmör och kokosfett istället.

    Lök är egentligen inte ok men man brukar å andra sidan inte äta så stora mängder lök. Jag älskar lök och äter men numera använder jag en ½ lök istället för en hel i matlagning. Majs är inget bra, väldigt högt kolhydratinnehåll så det går bort.

    Lycka till, du kommer inte ångra dig
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Sofiaochjonas skrev 2011-05-24 22:49:32 följande:
    Hur har ni här inne klarat er som gravida på LCHF? Jag har klarat mig ganska bra hittills men har börjat få sug efter kolhydratbomber som vitt bröd, spaghetti, kebab med bröd.. =/ Känns jättetråkigt. Har även läst runt att det inte är farligt med LCHF när man är gravid. Har någon här inne haft en barnmorska som avrått från LCHF när vi väntade barn? Jag åt inte LCHF med första barnet..
    Jag klarade inte lchf förän v 20-22 när illamåendet la sig. v 20 klarade jag av ägg och v 22 bacon. Inna dess försökte jag så gott det gick men ibland satt jag där och käkade kokta makaroner med delade känslor. Jag mådde så illa och bara tanken på fet mat fick det att vända sig. Makaroner la illamåendet med en gång. Lustigt. Det är inte farligt med lchf som gravid men jag tycker inte man ska köra strikt! Man kan gott peta i sig mer kolhydrater. Min bm var enbart positiv till att jag åt lchf och såg ingen anledning att jag skulle sluta. Mådde jag bra betyder det att bebis mår bra så hon tyckte att jag ska äta det jag mår bra av. Mot slutet mådde jag psykiskt dåligt pga en massa strul och både godis och kladdkakor åkte ner ... Jag åt inte heller lchf med första barnet.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Denebola skrev 2011-05-25 10:37:27 följande:
    Saltgurka doppad i päronyoghurt... Hmm, finns det något tydligare graviditetstecken? Hoppas du får veta snart om du är gravid eller ej i alla fall!
    Håller med

    Hoppas också du får svar snart! Är du inte gravid så har du otroligt skumma symtom.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Duntoffla skrev 2011-05-25 10:57:42 följande:
    Har du möjligen någon aning hur fördelningen på just lembas ser ut? Tänkte försöka göra dem men vet ju sen inte hur jag ska lägga in dem i matdagboken. Snåljag har inte betalat för att kunna lägga in saker och göra egna livsmedel. Går ofta med på såna ställen och glömmer sen bort det och det ligger och tickar onödiga pengar.

    Ex det recept jag såg länk till, hur många lembas blir det och hur mycket äter man varje gång? Du skrev att du äter 2. Blir du mätt på det? 
    Du kan lägga in egna recept i matdagboken men du får uppskatta till en portion. Har du ett recept på Lembas och får t.ex ut 8 st på det receptet får du dela allt i 8 och lägga in i matdagboken. Lite knöl men har du gjort det så ligger Lembas redan klart till nästa gång. Jag betalar inte heller och varje gång jag äter något som jag rört ihop själv får jag uppskatta mängd och lägga in.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Duntoffla skrev 2011-05-25 11:44:47 följande:
    Men var lägger du in det? Alltså som en måltid? För ibland finns ju inte en del livsmedel när man söker upp dem. Turk.yoghurt finns ex ingen info om (nu var det ju inte med i receptet utan bara ett ex)
    Denebola skrev 2011-05-25 11:08:51 följande:
    Receptet jag brukar använda:
    phlox.blogg.se/2011/january/lembasbrod.html
    Du kan ju räkna ut vad det blir för näringsvärde totalt (jag vet inte), jag brukar göra ca 8 bitar av satsen, varierar lite så ibland blir det fler.

    Det finns andra varianter av lembas med mindre kolhydrater men jag gillar inte dem.

    2 lembas med ett tjockt lager bregott och några skivor ost + kaffe med grädde blir jag mätt på ja.
    När du lägger in en måltid ex frukost hämtar du uppgifter från databasen med livsmedel. Jag äter 2 stekta ägg med 4 skivor bacon. När det är inlagt kan du gå tillbaka till matdagbokens sida och välja pennan och redigera. Då sparar du det som frukost. Detta ligger sen under favoritmåltider och väljs enkelt sen. Samma gör man på lunchen. Har jag ätit lax, sallad med oliver och fetaost och smör så uppskattar jag mängden och lägger in under lunch och sparar sen detta och namnger. Det tar lite tid men sen ligger det färdigt.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    helene306 skrev 2011-05-25 12:51:58 följande:
    När du lägger in en måltid ex frukost hämtar du uppgifter från databasen med livsmedel. Jag äter 2 stekta ägg med 4 skivor bacon. När det är inlagt kan du gå tillbaka till matdagbokens sida och välja pennan och redigera. Då sparar du det som frukost. Detta ligger sen under favoritmåltider och väljs enkelt sen. Samma gör man på lunchen. Har jag ätit lax, sallad med oliver och fetaost och smör så uppskattar jag mängden och lägger in under lunch och sparar sen detta och namnger. Det tar lite tid men sen ligger det färdigt.
    Vad jag knölar ... Allt läggs in under samma måltid ja, sen sparar du. Hittar du ingen info om turkisk yoghurt går du in på "Skapa livsmedel" i vänsterkanten och sen får du fylla i kolhydrater, fett osv själv. Då ligger det sparat under dina livsmedel sen.
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
  • helene306
    Annanym skrev 2011-05-25 13:18:31 följande:
    Alltså nu blir det "det där ämnet" igen. Så bajs-känsliga läsare får härmed anses varnade.

    I morse funderade jag seriöst på att sluta med LCHF bara för den härliga känslan att kunna bajsa utan att det blir trauma. Satt svettig och gråtande på toaletten, helt utan resultat (här kan vi VERKLIGEN tala om blod, svett och tårar!). På lunchen gick jag till Apoteket och införskaffade en liten rektal "vän" och nu känns det som att ljuset har återvänt.

    Seriöst alltså, jag vet fan inte om det är värt att fortsätta den här banan? Det kan väl för sjutton gubbar inte vara meningen att man ska spräcka hela röven?
    Vill du ha fart på magen och ha en bra fungerande mage så testa kokosfett. Jag satt som du innan, krystandes för att få ut 5 harpluttar. Jag kände mig och var jämt svullen. Kände mig aldrig färdigbajsad. Nu funkar min mage jättefint! Blir jag hård i magen så är det för att jag fuskat med maten eller om jag slarvat med kokosfettet. Bäst är att numera känner jag att tarmen är tömd. Innan kändes det alltid som att jag skulle behöva få ut mer men jag fick ju nästan sittsår i rumpan. Det funkar liksom inte att sitta och stånka i 40 minuter för att få ut ingenting.

    Andra klassiska saker är:

    linfrö i vatten
    motion
    vatten, vatten, vatten

    Inget av det har dock funkat på mig. Min mage måste vara ett slag i sig? För mig är kokosfett grejen

    (och ursäkta, men din sista mening fick mig att asgarva )
    (¯`°?.¸ ღ F+H=D&A ღ ¸.?°´¯)
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**