• Anansi

    **Den stora feta LCHF-tråden**

    rbkzandra skrev 2012-01-12 10:12:23 följande:
    Jag är sååå motiverad, tjock och undrande, kan nån hjälpa mig? Problemet är att jag inte är säker på att jag äter rätt enligt LCHF just nu. Jag har läst osv men ni här inne är dem som jag räknar till experter då ni tillämpar detta själva och lever i det.  Kort om vad jag äter och motion en dag:

    Promenad 30 min

    Frukost: 2 Oopsies med bregott och ost eller omelett  på 1 eller 2 ägg med ost och skinka

    Mellanmål: Antingen: Ostbit/ Oopsie/skinka/liten bit kyckling.

    Lunch: Grillad kyckling/86% korv, kallsås (creme fraiche) och grönsallad

    Mellanmål: som ovanstående

    Middag: Ex färsbiffar med fetaost, en bit ryggbiff elelr kyckling och kokt broccoli, nån sås.

    Promenad 60 min

    Lite hungrig, vad göra?

    Kan tilläggas att jag under hela dagen drar i mig typ 2 liter vatten. Gör jag RÄTT? För lite mat? För mycket? Motionen? Snälla svara =) Har 30 kg att gå ner, men vill leva såhär på ett ungefär alltid. Är trött på att kämpa..
    Ett tips är att i början lägga in maten du äter på minmat.net eller matdagboken.se. Där kan du se dels fördelningen i vikt-%, vilket är det mest intressanta, och dels vilka mängder du äter av de olika delarna. Jag tänker inte ge några riktlinjer här, det finns olika sätt att äta. Men ett bra lästips är: http://www.annahallen.se/lchf-for-viktminskning och slarva inte med det som Anna Hallén anger som steg nummer 1, lär dig att äta!

    Rent spontant tycker jag att det ser ut som att du äter för lite fett.
  • Anansi
    76an skrev 2012-01-12 14:23:07 följande:
    Usch vad äcklad jag känner mig av allt fett nu, kräks snart av allt som smakar ägg. Har endast ätit enligt LCHF sedan förra tisdagen men är redan less på allt fett och ägg och grädde och bacon och och och.......
    Nollar du? Inga grönsaker alltså? Försök variera maten med lite fräscha matvaror som lax, grillad kyckling, grekisk sallad, cole slaw (om du nu äter grönsaker) osv.Jag äter i princip aldrig bacon, tycker det är ganska äckligt faktiskt.
  • Anansi

    Kesoplättar, jösses så gott! Det triggar igång suget lite, men vad f*n.

  • Anansi
    Kesoplättar: 250g keso (liten burk), 3 ägg, 1 msk fiberhusk. Rör ihop och låt svälla en stund. Klicka ut plättar i stekpannan och stek i smör på medelhög värme. Kan tänka mig att det är supergott med hallon och grädde till, men jag tänkte ta med mig några som fikabröd på en kurs imorgon.
     
  • Anansi
    Teskedsmamman skrev 2012-01-12 22:47:59 följande:
    De blir ÄNNU godare om man mixar äggen och keson till en ganska jämn smet, snabbt rör i husken och klickar ut i stekpannan innan det har svällt. Det gjorde jag idag och de blev så perfekta så det var inte sant!

    Går och tar en tugga då och då på morgondagens frukost för de är så goda
    Ja jag har läst det där om att mixa, ska prova det också. Men det är gott med hela kesokorn! Blir det inte knastrigt om inte husken får svälla till sig?
  • Anansi

    Jag vill tipsa om en amerikansk sida som heter iHerb. En kompis beställde bl a kokosmjöl därifrån. 4,50 dollar för ett halvkilo "organic", det är väl rätt bra pris? De verkar ha en massa roliga grejer.

  • Anansi

    Någon kunnig som har en teori? När jag äter vanlig mat får jag ont i kroppen (mest i musklerna runt bäckenet och benen) och känner mig allmänt tung och trött rent fysiskt. När kroppen är inställd på LCHF slipper jag smärtan och jag känner mig stark och mycket mer uthållig. Min undran är om det är gluten som påverkar mig, eller om det är kolhydrater överlag? Jag funderar nämligen lite på den mer liberala typen av LCHF, dvs den som riktar sig till normalviktiga och friska personer och innehåller lite rotsaker och råris mm. Min förhoppning är ju att jag kan äta så om ett antal kilo.

  • Anansi
    adams family skrev 2012-01-17 03:00:28 följande:
    Skriver under på detta. Jag har levt med kronisk värk i för många år framförallt i armar hand och fotleder men även en bråkig rygg. Detta försvann efter bara några veckor med LCHF.

    En kombination av flera faktorer där gluten är en starkt bidragande orsak bla annat kan tarmen bli genomsläpplig efter långvarigt "bruk" då släpper tarmväggens mikrovilly igenom osmält mat och detta driver på inflammationer i kroppen vilket säkerligen för många visar sig som just värk. 

    Omega 3/6 balansen är en annan viktig aspekt på värkproblematiken. Vi ska sträva efter att få en så bra balans som möjligt men äter vi tex enligt tallriksmodellen är detta omöjligt att uppnå då tillför en stor del omega6 rika livsmedel däribland spannmål som dessutom innehåller xenobiotika. Lägger man sedan till växtoljor som förespråkas så får man ännu en ordentlig dos med omega 6.

    Omega 3 med epa och dha får vi genom att äta djur som gräsbetat eller fisk som ätit sin naturliga föda problemet i dag är att odlad fisk och köttdjur båda får äta spannmål som en betydande del av kosten och då har vi ännu en av våra födokällor som innehåller för mycket omega 6.

    Vi behöver både omega 3 och 6 i vår kost men fördelningen ska i stort sett vara lika eller så nära varandra som möjligt helst inte över 1:4 men i sverige ligger vi oerhört dåligt till bara amerikanerna klår oss och medeltalet på vår fördelning är 1:15 och många som har en dålig kost ligger på ännu högre. Omega 6 är inflammatorisk och omega 3 är antiinflammatorisk därav behöver vi balans.

    Tittar man på växtoljor så har vi ett strålande exempel på en inflammationsdrivande olja och det är solrosolja den har en fördelning på 1:115 så OLW:s chips som de skryter om att det är naturlig solrosolja i är perfekta för de som verkligen vill skaffa sig värk och allergier. En liten rolig anekdot om solrosolja är också att man inom transplantationskirurgin använder extrakt från detta för att det så effektivt slår ut kroppens imunförsvar och då minskar risken för att kroppen stöter bort det donerade organet.

    Jag äter också LCHF för hälsan ligger ngnstans mellan normal till liberal och mår fantastiskt av detta men gluten är för mig med värkhistorik helt utesluten och de fett jag väljer ska vara kallpressad oliv eller rapsolja, smör och kokosfett. Detta gör att jag sedan länge är helt fri rån min tidigare kroniska värk som gjorde att jag fick gå på värktabletter för att klara mig. 
    Jag unnar mig ngn gång ibland att äta surdegsbröd vilket funkar för mig, vid surdegsbakning så oskadliggör man giftet i spannmålet däremot blir min mage lite upprörd av detta                     
    Tack! Intressant om Omega, jag måste skaffa det. Men det är så mycket diskussion om de olika preparaten så jag blir matt. Vilka sorter är bra? Jag har inte orkat sätta mig i det (också).

    Jag är fascinerad att det kan gå så fort att få tillbaka värken. En dag med lite vetemjöl och så kommer det onda tillbaka 1-2 dagar efter. Sen tar det minst 2-3 dagar med lchf-kost för att få bort den.

    Det känns hoppfullt att läsa att du fixar att äta ganska liberalt, det kanske jag också kan göra sen då. Och om jag ska fuska framöver kan jag välja lite bättre vad jag ska äta.  
Svar på tråden **Den stora feta LCHF-tråden**