adams family skrev 2012-01-17 03:00:28 följande:
Skriver under på detta. Jag har levt med kronisk värk i för många år framförallt i armar hand och fotleder men även en bråkig rygg. Detta försvann efter bara några veckor med LCHF.
En kombination av flera faktorer där gluten är en starkt bidragande orsak bla annat kan tarmen bli genomsläpplig efter långvarigt "bruk" då släpper tarmväggens mikrovilly igenom osmält mat och detta driver på inflammationer i kroppen vilket säkerligen för många visar sig som just värk.
Omega 3/6 balansen är en annan viktig aspekt på värkproblematiken. Vi ska sträva efter att få en så bra balans som möjligt men äter vi tex enligt tallriksmodellen är detta omöjligt att uppnå då tillför en stor del omega6 rika livsmedel däribland spannmål som dessutom innehåller xenobiotika. Lägger man sedan till växtoljor som förespråkas så får man ännu en ordentlig dos med omega 6.
Omega 3 med epa och dha får vi genom att äta djur som gräsbetat eller fisk som ätit sin naturliga föda problemet i dag är att odlad fisk och köttdjur båda får äta spannmål som en betydande del av kosten och då har vi ännu en av våra födokällor som innehåller för mycket omega 6.
Vi behöver både omega 3 och 6 i vår kost men fördelningen ska i stort sett vara lika eller så nära varandra som möjligt helst inte över 1:4 men i sverige ligger vi oerhört dåligt till bara amerikanerna klår oss och medeltalet på vår fördelning är 1:15 och många som har en dålig kost ligger på ännu högre. Omega 6 är inflammatorisk och omega 3 är antiinflammatorisk därav behöver vi balans.
Tittar man på växtoljor så har vi ett strålande exempel på en inflammationsdrivande olja och det är solrosolja den har en fördelning på 1:115 så OLW:s chips som de skryter om att det är naturlig solrosolja i är perfekta för de som verkligen vill skaffa sig värk och allergier. En liten rolig anekdot om solrosolja är också att man inom transplantationskirurgin använder extrakt från detta för att det så effektivt slår ut kroppens imunförsvar och då minskar risken för att kroppen stöter bort det donerade organet.
Jag äter också LCHF för hälsan ligger ngnstans mellan normal till liberal och mår fantastiskt av detta men gluten är för mig med värkhistorik helt utesluten och de fett jag väljer ska vara kallpressad oliv eller rapsolja, smör och kokosfett. Detta gör att jag sedan länge är helt fri rån min tidigare kroniska värk som gjorde att jag fick gå på värktabletter för att klara mig.
Jag unnar mig ngn gång ibland att äta surdegsbröd vilket funkar för mig, vid surdegsbakning så oskadliggör man giftet i spannmålet däremot blir min mage lite upprörd av detta
Tack! Intressant om Omega, jag måste skaffa det. Men det är så mycket diskussion om de olika preparaten så jag blir matt. Vilka sorter är bra? Jag har inte orkat sätta mig i det (också).
Jag är fascinerad att det kan gå så fort att få tillbaka värken. En dag med lite vetemjöl och så kommer det onda tillbaka 1-2 dagar efter. Sen tar det minst 2-3 dagar med lchf-kost för att få bort den.
Det känns hoppfullt att läsa att du fixar att äta ganska liberalt, det kanske jag också kan göra sen då. Och om jag ska fuska framöver kan jag välja lite bättre vad jag ska äta.