• RingRing

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Hej!

    Tänkte starta upp en ny tråd där vi som väntar på eller är igång med IVF/PGD kan samlas.
    Jag vet att det redan finns en tråd för PGD:are men det är inte så många som är aktiva där så jag tänkte att jag startar upp en ny så kanske det är några fler som hittar hit. 
    Vore kul att få prata med andra som är igång med behandling eller som är i start groparna. 
     
     


    Ni kommer alltid finnas i mammas hjärta Isak och Ellie....
  • Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång
  • Kattflickan

    Kathleen: jag har också gjort två sena avbrytanden, vilket är det värsta som någonsin hänt mig. För mig var PGD en självklarhet efter att ha fått reda på det genetiska felet. Det behöver inte ta så lång tid att få börja med PGD. Jag gjorde det andra avbrytandet i augusti 2011, remissen för PGD gick iväg i början av november och i februari 2012 gjorde vi vår första ivf PGD.

  • KathleenH

    Tossen: grattis till en frisk pojke i magen! Så underbart! Nu håller vi tummarna för en fortsatt bra graviditet! Får jag fråga, var det så att ni bara vågade chansa och hoppas på ett friskt barn? Kunde ni valt pgd eller hade ni inga försök kvar? Vi funderar på om vi ska försöka själva och få en flicka eftersom hon då blir frisk.

    Kattflickan: jag känner mig oerhört tacksam att pgd är en möjlighet, men vill nu samtidigt bara bli gravid igen och chansa, eftersom vi har en frisk pojke så går det ju menar jag. Jag ringde precis vår kontakt på klinisk genitik och hon sa att utredningen kunde ta några veckor till, hon visste inte. Alltså för att se om det är den x-sjukdomen de misstänker att det är.

    Igår hade jag en riktigt jobbig gråt dag. Jag längtar så oerhört efter ett barn till och känner mig så stressad och arg över vår situation.

  • Tossen

    Kathleen -  tack så mycket! Ja det är verkligen härligt :) Vi är så tacksamma!

    Vi har gjort två PGD-försök. Det första försöket resulterade i ett friskt embryo som kunde sättas tillbaka men som inte fastnade. Det andra försöket gick till äggplock men sen var det tyvärr inget friskt embryo kvar som vi kunde få tillbaka. Efter det tyckte läkarna att det var lite motigt och att vi kanske skulle välja äggdonation på vårt sista försök istället. Dom sa nämligen att det brukar vara svårt att stimulera kvinnor som bär på fragile x. Efter att genetikern på klinisk genetik sagt till oss att vi hade större chans att uppnå graviditet naturligt (eftersom jag var så svårstimulerad) bestämde vi oss för att försöka ändå. Det är 50/50 att barnet ärver min sjuka x-kromosom, men det är mindre än 50% risk att det skulle expandera till en fullmutation. Dvs, det är ganska troligt att barnet "bara" får ett anlag som jag har. Detta beror dock på hur många upprepningar man har på sin x-kromosom, hur stort anlag man bär på. Jag har ganska lite och då är chansen att få ett friskt barn större. Vid fragile x kan dock både flickor och pojkar drabbas, men om en flicka får en fullmutation så får 1/3 lätt utvecklingsstörning, 1/3 svår utvecklingsstörning och 1/3 inga symptom alls.

    Hoppas att du förstod vad jag skrev ;) det är så svårt att förklara.

    Hoppas att ni får svar snart så att ni vet hur ni ska gå vidare! Jag håller tummen för er! :)

  • KathleenH

    Tossen: jag förstår vad du menar. Kollade ni med fvp att barnet är friskt och isf hur lång tid innan ni fick veta? Jag är inne på om vi ska testa att bli gravida och sen kolla moderkaksprov i v 11. Nån som vet om det funkar? Skulle va fint om de kunde snabba på så man kan ta blodprov i v 6 för att se kromosomfel. Det hade ju underlättat!

  • Kattflickan

    Kathleen: kolla om ditt genetiska fel kan kontrolleras med NIPT testet. Då kan ett blodprov tas på mamman i vecka 10.

    Det bygger på att fosterceller läcker ut till mammans blod och därifrån kan extraheras och analyseras.

    Det är rätt nytt men kommer snart att implementeras i vissa landsting. Går att göra privat.

  • Tossen

    Kathleen - ja vi kollade med FVP om barnet var friskt. Egentligen skulle jag gjort MKP i vecka  14+0 men då kom man inte åt moderkakan. Därför fick vi komma tillbaka en vecka senare 15+0 och man kunde ta FVP. Med just fragile-x så kan dom inte ta MKP tidigare än 13+0 för då syns inte kromosomfelet.

    23/12 gjorde jag FVP och 30/12 hade jag svar att allt såg bra ut. Och då var det ändå många röda dagar däremellan.

  • KathleenH

    Kattflickan: ja jag måste ju först vänta på utredningen nu för att få veta vad det är för fel, vad det heter. Men grymt bra annars att kunna kolla med blodprov, tänk så mycket enklare!

    Tossen: det var ju snabbt då, vad skönt!

    Jag håller på med äl stickor nu för att försöka fatta när jag har äl. Eftersom det verkar som flickor blir friska trots sjukdomen jag har så vore det ju bra att få en flicka. Har läst att man ska ha sex några dagar innan äl då eftersom flickspermier överlever längre. Nån som hört samma?

  • Anya

    Hej vi ska starta med PGD någon gång till våren/sommaren. Hur lång tid tar processen från man börjar spraya till äggplock? 

  • Lillajag86

    Hej alla!
    HIttade denna tråd idag och hoppas kunna få lite hjälp av er.
    Jag ska genomgå IVF med PGD. Har bara läst igenom de senaste sidorna i denna tråd. Det verkar som att de flesta här har kunnat få hjälp relativt snabbt med PGD. Jag har precis ställts i kö och fick då höra att det kommer ta 9-12 (!!!) månader innan jag kommer få sätta igång.

    Lite kort om vår resa:
    Slutade med p-piller i mars förra året (är 50% risk att barnet ärver mitt genetiska fel så vi körde på chansning). Hade fortfarande inte fått någon mens augusti (var inte gravid). Har haft problem med oregelbunden mens innan så kontaktade gyn som konstaterade pco (ingen egen ägglossning). Eftersom jag hade sjukdomen tyckte min gynekolog att vi skulle genomgå IVF med PGD. Har aldrig fått sjukdomen bekräftad genom blodprov så var tvungen att ställas i kö för att få lämna ett blodprov. Fick komma till Uppsala i december, blodprovet tog tre månader att analysera och sen fick jag konstaterat att jag hade sjukdomen (vilket jag redan visste eftersom jag har flera symptom på den) Min gynekolog här i min stad hade sagt att så fort det blodprovet var klart kunde vi köra igång. Men efter att gynekoloen varit i kontakt med Karolinska fick vi höra att vi får räkna med att det tar 9-12 månader innan vi får hjälp (kan minst sagt säga att jag bröt ihop när jag fick höra det).

    Anledningen till att det tar så lång tid är att de ska utarbeta en analysmetod för just mig (oss). Sen att vi ska stå i IVF kön i 4-6 månader. Så nu undrar jag om någon av er vet vad som menas med analysmetod? Jag har ju lämnat blodprov i Uppsala och fått reda på "var" mitt fel sitter, räcker inte det?

    Har även läst här att man kan bekosta syskonförsök själva. Vad kostar det?

Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång