• Yrja M

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    MalinoThomas skrev 2012-11-25 14:07:58 följande:
    YrjaM: Skönt att läsa att det finns någon som kan genomgå en PGD när det är mannen som är bärare... Om jag har förstått det rätt så är det väldigt vanligt att mannens spermiär inte är dugliga när man bär på en kromosomavvkelse men jag kanske har helt fel???

    Vi har ju inte kommit så långt så FET och blastcyst säger mig inte så mkt, vad innebär det? Hur lång tid kan det ta från det att man börjar utredas till att man får sätta igång? (om man får sätta igång för sitt landsting). 
    Ja, i vårt fall är det många av spermierna som blir felaktiga vid bildandet och vi har svårt att bli gravida på naturlig väg. Men en viss andel av spermierna blir helt normala och vid IVF väljer de spermier som ser normala ut och för oss gjorde de ISCI, alltså att den utvalda spermier förs direkt in i ägget.

    FET = Frozen embryo transfer och Blastocyst = utvecklingstadiet hos embryo som är ca 4-6 dagar.
    Jag ruvar alltså nu på ett embryo (odlat i 6 dagar) som blivit "över" och legat i frysen sen vår IVF PGD som vi gjorde i somras :)

    Hur lång tid det tar i landstinget vet jag inte då vi inte fått någon hjälp av vårt landsting. Vi gör det utomlands och där fick vi hjälp nästan direkt vi kontaktat kliniken.
  • Yrja M
    simple82 skrev 2012-11-26 10:30:28 följande:
    Har mensvärk idag, mår illa o ingen matlust... Stressen över skolan och pgd börjar nog göra sig påmind kanske, för har varken mens el äl och gravid har jag svårt att tro efter 5 år *haha* Inte alls på hurmör idag..Suck..
    Kram vännen! Vad är det med PGDn som känns stressande?
  • Yrja M

    Tack för gratulationerna! Glad

    Kattflickan: Det är mitt första frysförsök. Har gjort ett färskförsök tidigare.

  • Yrja M
    tjej25 skrev 2012-12-01 22:20:14 följande:
    Grattis Yrja va kul!!!! Hoppas allt går bra nu i några månader till :)
    Tack! Ja, jag hoppas att pyret ska trivas och stanna där inne. Glad
  • Yrja M
    MalinoThomas skrev 2012-12-04 21:09:47 följande:
    Känner mig lite förvirrad... Vi har haft kontakt med vår läkare påvc som tycker att vi ska försöka att skaffa barn naturligt trots att vi vet att min sambo är bärare av en balanserad translokation... Han skulle iof extrakolla med någon specialistklinik och återkomma... Men, vågar man försöka bli gravid på naturlig väg? Hur sent kan man bli "tvungen" att genomgå en abort?
    Ni borde få en ordentlig utredning med en genetiker tycker jag. Så att ni får alla fakta, tex hur stor sannolikheten är för att få ett friskt barn på naturlig väg.

    Det där med sena aborter tycker jag verkar jättehemskt. Johanna Mannung har skrivit insändare om det och enligt henne får man reda på om barnet är sjukt/friskt i vecka 15-20, dvs väldigt sent! Du kan läsa mer på hennes blogg: inteutanminasikt.wordpress.com/2012/02/02/jag-skriver-om-pgd-och-norrland-pa-dagens-samhalle/
  • Yrja M
    MalinoThomas skrev 2012-12-05 19:54:22 följande:
    Tack för era svar :)

    I dag ringde läkaren på vc igen då han hade kollat med en genetiker i Linlöping och även med gyn på mitt hemsjukhus.. Enligt läkren på vc tycker alla att vi ska försökapå egen hand... Om i måste göra en abort eller får upprepade missfall, då kan vi bli aktuella på PGD...

    Känns ju inte alls bra att sluta skydda sig :(

    Min sambos syster fick ett barn med en obalanserad translokation eftersom hon också var bärare så man känner sig ju ganska orolig att det ska vara hög procent att få ett sjukt barn... :(      
    Gaah..! Jag blir så arg på sjukvården i Sverige idag. Det är för mycket fokus på att spara pengar och för lite folk på folks välmående. Jag har ju redan börjat få känslor för pyret som växer i min mage. Det skulle kännas jättehemskt om jag blev tvungen att göra en abort. Det lidandet för mig skulle vara betydligt större (förmodligen med depression och sjukskrivning som följd) än kostnaden för en IVF PGD så jag tror inte att samhället i stort tjänar på den varianten. Sen är det ju även ganska stora sjukvårdskostnader för PND (prenataldiagnostik) och ev. sen abort också.

    Ni borde väl i alla fall få göra en genetisk utredning? På vår genetiska utredning har jag för mig att läkaren sa att risken för att få missbildade barn var lägre ifall kromosomfelet låg på den manliga sidan. Det skulle bero på att det sker en naturlig selektion bland spermierna så att många av de dåliga spermierna sorteras bort redan innan de möter ägget. Å andra sidan var även chansen att bli gravid på egen hand lägre om felet låg hos mannen. Har din sambo lämnat spermaprov? Det blir ju ofta nedsatt pga translokationen och då kan det vara svårt att bli gravid på naturlig väg.
  • Yrja M
    Gossi skrev 2012-12-06 13:52:33 följande:

    PGD bebis i min mage


    En tinad pgd blastocyst växer i min mage nu (bara v5). Helt otroligt att det lyckades. Tredje insättningen och det sista ägget vi hade att tillgå. Om det inte hade gått bra nu hade vi fått försöka själva och ev. göra abort om det hade blivit en graviditet med en sjuk pojke. Jag har redan gjort två aborter så det är otroligt skönt att slippa och nu veta att det är en bebis som i alla fall inte har Myotubulär Myopati, sen kan ju allt hända ändå. Men att vara gravid efter 4,5års försök är helt fantastiskt. Om sisådär 8-10v när det börjar synas ska det bli så otroligt att få berätta detta för sonen som snart är 6år och i alla år väntat på ett syskon.

    Jag är världens lyckligaste nu, och när det spänner till lite i brösten kan jag inte låta bli att le, då går det ju åt rätt håll

    Ville dela med mig av lite glädje och hopp till er som kämpar för jag vet ju hur jobbigt det är.

    Kram!


    Åhh vad roligt! Grattis så jättemycket! Då kan vi vara gravid-polare Glad Jag är i v 5 +4.
Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång