Inlägg från: Brünnhilde |Visa alla inlägg
  • Brünnhilde

    Ta kontroll över din fertilitet

    Hector skrev 2011-11-20 02:45:38 följande:
    Fast 57? Jag trodde vi talade om människor mellan 35-45, de som lever på gränsen. Att få barn vid 57 är väl inte en het dröm för de flesta direkt vare sig det är en kvinna eller man.
    Nej, det gör vi väl inte..? Vid 35-40 kan man ju få barn på naturligt sätt, och vad jag vet är det ingen här i tråden som opponerar sig emot att ens kvinnor över 40 får barn - så länge som det är på naturligt sätt. Det är det där att man går runt kroppens naturliga åldrande och de gränser det sätter på många plan, som jag i alla fall tycker är fel.
  • Brünnhilde
    Pimpinellan skrev 2011-11-19 20:11:49 följande:
    Jag kan inte bli 25 igen,ingen av oss kan bli yngre. Så alternativet få barn som ung finns ju inte för oss och återstår då att vara 44 när man får barn,ja,det ska ni enbart skita i,det är vårt beslut,vår önskan,vårt barn.
    Nä, men det där gäller ju oss alla, och det vet vi om från barndomen. Vi kan räkna med ett visst antal levnadsår: ungefär 80. Och under de åren går det olika gränser för när vissa saker blir för sent. Det är för sent att bli professionell fotbollsspelare, violinvirtuos eller balettdansös om vi börjar träna först vid 15, exempelvis. Det är för sent att bli fotomodell vid 23. Det är för sent att söka till officershögskolan vid 25. Det är för sent att göra kometkarriär i näringslivet, om vi börjar på KTH eller Handels först vid 35...

    Och någonstans runt 40 går gränsen om vi (kvinnor) vill ha barn... Det kan väl inte komma som en överraskning på 45-årsdagen..?
  • Brünnhilde
    TurkiskPeppar skrev 2011-11-20 20:30:27 följande:
    Kan vara bra att kolla upp fakta innan man skriver saker som om de vore sanning!! Du vet ju uppenbarligen inte alls vad du skriver om.
    Jag har diabetes och har gjort IVF. Så vitt jag vet är det ingen läkare som förlorat sin legitimation på grund av det  Var aldrig någon som helst tvekan kring om jag skulle få genomgå IVF eller inte. Visst är riskerna något högre när man har diabetes och är gravid, precis som  de är när man är äldre. Men i bägge fallen är riskerna ändå inte särskilt stora och därför har läkarna inga problem med att hjälpa oss!
    Det är nytt i så fall. Det fanns en lång rad kontraindikationer till provrörsbefruktning i början. Det kanske beror på att man kan kontrollera diabetesen bättre under graviditeten nu..?
  • Brünnhilde
    Pimpinellan skrev 2011-11-21 15:47:22 följande:
    Ja,då har de fel. Denna kvinna hade definitivt inte planerat att få barn,det bara kom så nån hjälp hade hon inte haft. Ibland får man ge med sig vet och inse att det är långt fler kvinnor efter 40 som blir spontant gravida än du tycks tro. Jag kanske ska samla ihop hela gänget jag känner? Glad Hon som var 42 och blev gravid på första skjutet? Hon som var 47,5 och fick barn utan att försöka för de hade gett upp? Farmor fick 3 efter 40,en kompis också-fem barn på 8 år dessutom! Hon här i grannbyn som fick tvillingar vid 47 och levde tills tror jag över 90? Där ser du-att få barn som gammal innebär inte per automatik att man dör när barnen är unga! Pappas morfar fick sex barn efter 46 och han levde två år längre än frun som var 24 år yngre. Vet du,jag ska fråga en av våra närmaste vänner om han hellre inte levt än haft föräldrar som var mellan 45-50 när han föddes! Flört Eller kanske svågern vars pappa var nästan 46 när han föddes och lever än vid 87 och vars mamma som är 82 är barnvakt? Svärmor är piggare än hans egen fru!
    Det är ju det jag har sagt här i tråden: blir man gravid på naturligt sätt i hög ålder, så beror det på att _hela_ kroppens åldrande går långsammare än för Medelsvensson. Då är det inget problem: man ser ut, orkar och uppför sig som de som fick barn vid 33, och lever tills barnen är lika gamla som 33-åringarnas.

    Det vi diskuterar nu är ju om det ska vara tillåtet att bli gravid på onaturligt sätt i de höga åldrarna - för då har ju inte naturen gjort samma urval, och ingen kan veta om kvinnan kommer att kola vippen vid 50-60 redan...
  • Brünnhilde
    My Girls skrev 2011-11-22 06:54:09 följande:
    Jag tycker det är ett smart sätt att frysa in, för vem vet vad man kan drabbas av oavsett om det gäller väntan pga ekonomi, karriär eller sjukdom. Jag ser ingen anledning till att inte nyttja dagens medicin, oavsett om du är 25 eller 45 eller fast 55.
    Jag avundas faktiskt dom kvinnor som var i barnafödande ålder under den nu så föraktade hemmafrueran. För de behövde aldrig välja mellan barn och karriär - för karriär var inte ett alternativ. De behövde aldrig oroa sig över att bli barnlösa (ja, om de blivit gifta då förstås och inte hade andra fel). Barnen bara kom, när de var i sin mest fertila ålder mellan 19 och 27!

    Och ingen begärde att de skulle skjuta upp barnafödandet för att hinna med en lång utbildning plus förankring i yrket först. Eller pusslande och stressande under småbarnsåren.

    Nu får vi ju lära oss att vi ska vara tacksamma för att tidigare generationers feminister ordnade så att vi får slita ihjäl oss med dubbelarbete, eller skjuta upp barnafödandet och bli barnlösa, eller använda konstgjorda metoder som medför en massa risker när den biologiska klockan är 5 i 12... Tack. Eller inte...
  • Brünnhilde
    My Girls skrev 2011-11-22 06:54:09 följande:
    Och ja, man får hjälp även vid diabetes. 
    Fast jag är inte säker på att det är vettigt.

    ... Varken samhällsekonomiskt - med tanke på att specialistmödravård är dyr - eller med tanke på riskerna för den enskilda kvinnan och hennes barn.
  • Brünnhilde
    My Girls skrev 2011-11-22 07:25:14 följande:
    Men för att förhindra utvecklingen att inte bara kärnfriska skaffar barn så måste vi ju göra screening på samtliga tilltänkta föräldrar och vad kostar inte det? Menar, om bara friska och välmående med en förväntad medellivslängd endast får rätt att skaffa barn. Ska vi hindra överviktiga från att skaffa barn även fast de inte har diabetes, då de riskerar att utveckla diabetes. Ska astmatiker inte få skaffa barn då barnen kan drabbas? Allergier? Vart drar vi gränsen?

     


    Jag tycker inte att någon ska hindras från att skaffa barn. Inte när de använder sig av sin naturliga fruktsamhet. Men OM de söker samhällets hjälp att bli gravida, så är det ett perfekt tillfälle att sålla lite grann... För en sådan dyrbar och icke-livsnödvändig vård är alls ingen rättighet på skattebetalarnas bekostnad!


     


     

  • Brünnhilde
    Två döttrar och en son skrev 2011-11-22 08:56:25 följande:
    Det kostar nog mycket i skattepengar att vägra ofrivilligt barnlösa ekonomisk hjälp till ett par tre IVF-försök också.... Tänker på långvariga depressioner och ångest tex med sjukfrånvaro, terapeutkontakter, mediciner... kanske förhållanden som går i kras, med mera med mera .....som jag ev egen erfrenhet vet kan hända.
    Men ffa kanske att det är en otäck brist på empati att vägra dela med sig av den lilla summa det rör sig om för den stora massan medan det är stora summor för ett enskilt par! Skrikandes
    När det gäller andra saker så hör man f-n inte folk  gnälla om "skattepengar"....Blir så irriterad!

    Och ja - jag tycker att har man som kvinna fytt 43 år så får man själv betala sina fertilitetsbehandlingar - eftersom de allra flesta inte kan få barn längre då.

    Men vill man ha barn när man är äldre än så så fine! 
    Det är väl för tusan inget jag ska lägga mig i. Det är inte mitt liv.
    Du missförstod. Jag har inget emot ett rimligt antal skattefinansierade försök (kanske 3). MEN man borde kunna sovra hårdare än man gör idag, och se mer på barnperspektivet precis som vid medgivandeutredningar inför adoptioner. Jag tror t.ex. inte att en kvinna med diabetes skulle få adoptera från de flesta länder - och då ska hon ändå inte igenom en graviditet först...
  • Brünnhilde
    Två döttrar och en son skrev 2011-11-22 09:19:19 följande:
    Jo men så är också den förväntade livskvalitén och livslängden vid kroniska sjukdomar oerhört mycket sämre i länder som adopterar bort barn internationellt, än hos oss!
    Du tror inte att dom som har hand om adoptionsärenden där känner till sådant, då..? Verkar skumt.

    Och diabetes ÄR en stor risk när man har barn även här, det är bara dumt att påstå något annat, eftersom mamman plötsligt kan hamna i koma. Speciellt farligt om hon är ensam med ett litet barn som inte ens kan ta sig ut ur lägenheten själv, naturligtvis...

    Förutom den förkortade livslängden även i de bästa fallen, då.
  • Brünnhilde
    Plutteli skrev 2011-11-22 13:13:47 följande:
    Snacka om att glorifiera en era som enbart existerade för övre medelsvenssons eller de som var ännu rikare. Vanliga knegare hade inga hemmafruar, kvinnorna jobbade precis lika hårt som männen, dödsfall i barnsäng eller pga missfall var vanligt eftersom vila inte fanns på tapeten för kvinnorna. De kvinnor i högre klasserna som VILLE arbeta fick det inte, de fick inte ens studera på någon högre nivå eller vilka ämnen de än ville. Folk blev barnlösa ändå, det fanns tom lagar förr om skilsmässa där det framgick att en man hade all rätt att lämna en fru som inte kunde ge honom barn. Problemet var bara att det då var ännu större stigma att inte kunna få barn eftersom ingen hjälp gick att få, somliga kvinnor skaffade tom. barn med älskare när de inte kunde bli gravid med sin egen man bara för att få till ett barn!

    Livet var inte ett dugg lättare förr, bara annorlunda med färre valmöjligheter och fler människor som satt fast i liv de inte önskade.
    Om vi snackar 50-60-tal och en bit in på 70-talet, så var det många som var hemmafruar även i arbetarklassen. Man anpassade helt enkelt familjens ekonomi efter en inkomst, vilket innebar att det kanske inte gick att ha bil eller åka på utlandssemester. Men livskvaliteten var förmodligen mycket högre på andra sätt.

    Idag sitter ju också människor fast i liv de inte valt. Ta bara den där undersökningen, där 50 procent av mammorna här på Familjeliv sa att dom skulle vilja vara hemmafruar! Men det är inte socialt accepterat idag - detta är ett större problem än ekonomin. Jag hoppas på att miljörörelsen ska hjälpa till att vrida det i rätt riktning: att det ska sluta vara status att konsumera mycket. Då behöver inte varje familj få in så mycket pengar, och de kvinnor som vill kan vara hemma i stället.
Svar på tråden Ta kontroll över din fertilitet