• Anonym (blandning?)

    Hur ser du på blandäktenskap?

    http://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2011/Ny-avhandling-visar-att-de-flesta-malmoborna-kan-tanka-sig-att-leva-i-blandaktenskap/

    I ovanstående artikel presenteras en forskningsrapport om svenskars syn på blandäktenskap.
    Rapporten bryter delvis mot de föreställningar som finns på detta område. B la framkommer att de flesta är positiva till blandäktenskap, men att det är stor skillnad på vilka man kan tänka sig att "blanda" sig med. I första hand de som man upplever som kulturellt nära, t ex andra skandinaver eller européer. Ju längre ifrån kulturellt, desto lägre "prioriterat".

    Män var också något mer positiva till blandäktenskap än kvinnor. Detta bryter delvis mot vad man trodde (dvs det påstås vara tvärtom). Kvinnor är framför allt mer negativa till manliga partners från mindre jämställda samhällen (t ex Afrika, Mellanöstern). 

    Slutligen kan tilläggas att de flesta inte sade sig ha några problem med blandade relationer i bekantskapskretsen eller släkten. Ovanstående synsätt, handlade om vem de själva kunde tänka sig att bilda familj med.

    Eftersom ovanstående stämmer ganska bra överens med min egen bekantskapskrets, undrar jag vad andra tycker? Hur ser du på blandäktenskap? Skulle du kunna tänka dig en partner från en annan kultur och i så fall vilken? Varför / varför inte? 
     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-28 14:07
    Kan tillägga att jag själv "kan tänka" mig det mesta, men det troligaste är att jag hookar med någon från Sverige eller närliggande kultur. Då jag ställer ganska höga krav på ett förhållande, det är viktigt för mig med någorlunda gemensamma värderingar etc.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-28 14:19
    Frågan gäller alltså inte andra människors liv, utan om DU SJÄLV skulle kunna tänka dig en partner från en annan kultur.
  • Svar på tråden Hur ser du på blandäktenskap?
  • Mandel
    Anonym (blandning?) skrev 2011-11-28 14:17:59 följande:
    Frågan gäller inte andra människor liv, utan om du SJÄLV skulle kunna tänka dig en partner från en annan kultur.
    Det är inga problem så länge vi fungerar ihop. Mansgrisar och motvallskärringar finns nog inom alla religioner, hudfärger osv.
    Skulle dock inte bli kär i någon som är helt avvikande ifrån hur jag själv är och om det beror på kultur, religion eller bara att vi är olika vet man aldrig förens efteråt.
    Skillnaden är kanske den att jag i början av förhållandet skulle vara mer på min vakt och kanske vänta på olikheterna om vi kommer ifrån väldigt olika bakgrunder.
    Och bakgrund kan lika gärna vara samhällsklass i Sverige som ifrån utlandet.
    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Petronella01

    Problemet är ju att de som håller på och snackar om samma värderingar, kulturella bakgrund och bla, bla, bla inte begriper att en akademiker från Teheran har mer gemensamt med en akademiker från Stockholm än de båda har med en jordbrukare i sina respektive länder.

    Vad man har för "kultur" är oftare knutet till var man befinner sig utbildningsmässigt och socialt än med vad man har för etnicitet.


    If you´re not part of the freaks, you´re part of the boredom
  • Muslimska mamman

    Jag tror att kulturskillnader inom familjen både ger glädje och skapar problem.

    Det vet jag ju själv.

    Sedan är frågan vad man själv tycker att gränsen går. Jag har ju väninnor som skilt sig enbart på grund av att de inte klarade av alla skillnader. Det krävs mycket förståelse och överseende mellan båda parterna.

    Min man är arab, och hela mitt liv har jag varit mer intresserad av utländska män än svenska.

    Idag efter att ha levt med en arab, skulle jag snarare säga att jag nog skulle passa bättre ihop med en västerländsk / man från Norden. För jag har svårt att acceptera skillnader och hade nog mått bättre med en person som är så lik som mig som möjligt i både tankesätt och beteende och inga kulturskillnader som krånglar till livet.

    Men så älskar jag min man. Och hans goda sidor väger över våra problem med kulturskillnaderna.

  • Neina

    Jag är för blandäktenskap och lever med en man från Iran. Det spelar ingen som helst roll varifrån personen kommer ifrån eller vilket ursprung denne har, det är inte relevant, utan det viktiga är att vi har lika värderingar och älskar varandra. Människor snackar så otroligt mycket om kulturkrockar hit och dit, men det är ingen jag själv upplevt. Folk är snabba med att döma. Vi lever som vilken svensk familj som helst, med "svenska" traditioner och värderingar, men berikas med de bästa delarna från hans kultur. (firar t.ex persiskt nyår, yalda osv) Han råkar helt enkelt vara född i Iran och ser icke-svensk ut. Skulle aldrig vilja leva med någon annan. :) Kultur berikar livet!

    (Och varför skulle man inte kunna sitta på en skidbacke och grilla korv med någon från en annan kultur? Om personen nu inte vill äta korv, vad är problemet? Finns ju folk i Sverige som utesluter korv, ex vegetarianer. Man kan fortfarande sitta på skidbacken och grilla tillsammans)

  • Furstinna

    Jag bryr mig inte om hur andra har det men visst där finns vissa jag inte vill ha och de jag vill ha mer av. Jag vill gärna ha en latino/ italienare/spanjor. Inte från mellanöstern,afrika, asien, turkiet, kosovo och allt däromkring. Men danmark, sverige och norge går bramen får gärna vara en blandning av mina favoriter :)

  • Anonym (hindufru)

    Jag har gift mig med en person som är lagom brun och från ett land som inte är så jättejämställt, fast inte ett av de värsta: Indien. Jag tycker att det är bra, för vi har lika värderingar när det gäller familj. Jag umgås/upptas mycket med/av min stora familj och det gör min bättre hälft också, medan det var svårare med vissa av mina svenska ex (och svenska vänner!) att få gehör för det. Vi är båda religiöst aktiva inom kristendom resp hinduism och jag tycker att det är lättare att få förståelse för min kristendom än med en svensk icketroende som ofta ser ned lite på kristen tro. (är inte med i någon fanatisk sekt om ni trodde det utan i sv kyrkan). Det beror nog mer på graden av religiositet, inte just på att det är fråga om hinduism. Troende förstår varandra över gränserna.

     Jag kan inte se att vi har några kulturkrocksproblem. Vi klär oss i varandras folkdräkter växelvis, vi firar både diwali och jul, jag är tolerant mot vegetarianism och får tolerans för köttätande tillbaka. Vi äter både chapati och norrländskt tunnbröd, ser bollywoodfilm och Utvandrarna. Vi är väldigt lika, men också olika, men det sitter i personligheten, inte i kulturen, skulle jag säga. 

    Jag vet inte om det finns någon kultur jag inte kan tänka mig att gifta in mig i. Tror inte det. Folk är folk överallt.Den enda sorts person jag skulle få svårt med som partner, tror jag, är efterföljare till Dalai lama, oavsett nationalitet eftersom Dalai Lama är anti-gay och jag är lesbisk. Fast vad vet jag vad som skulle hända om jag blev singel och träffade en? Jag kanske skulle stanna och försöka få den tjejen att sluta med att tycka att hon gör något dåligt som är homosexuell. Man vet ju inte hur man reagerar förrän man är där, i blandningen!

  • villhaenliten
    Petronella01 skrev 2011-11-28 18:04:56 följande:
    Problemet är ju att de som håller på och snackar om samma värderingar, kulturella bakgrund och bla, bla, bla inte begriper att en akademiker från Teheran har mer gemensamt med en akademiker från Stockholm än de båda har med en jordbrukare i sina respektive länder.

    Vad man har för "kultur" är oftare knutet till var man befinner sig utbildningsmässigt och socialt än med vad man har för etnicitet.
    Eh, jag kan garanterat ha mer gemensamt med en svensk lantbrukare än en akademiker från Iran. Trots att jag är akademiker och bor i storstan. Sedan spelar ju individuella skillnader självklart in - träffar jag en man från Iran med västerländska värderingar, kanske jag har mer gemensamt med honom än en svensk man med konservativa värderingar. Kultur är självklart inte det ENDA som spelar in, men det är en ganska viktig del.
  • villhaenliten

    Om inte kultur vore en viktig del, skulle inte så många blandade förhållanden drabbas av kulturkrockar som är svåra att överbrygga. Undersökningar visar att blandäktenskap i större utsträckning leder till skilsmässa än andra äktenskap. Sedan finns det blandäktenskap som fungerar ypperligt, men jag förstår inte varför det är så svårt för vissa att acceptera att andra ändå föredrar en partner från sin egen eller närliggande kultur?

    Jag bryr mig varken om hudfärg eller ursprung, men jag vill ha en man med västerländska värderingar. Jag kan för mitt liv inte förstå vad som är så provocerande med det. 

  • Petronella01
    villhaenliten skrev 2011-11-29 05:09:58 följande:
    Eh, jag kan garanterat ha mer gemensamt med en svensk lantbrukare än en akademiker från Iran. Trots att jag är akademiker och bor i storstan. Sedan spelar ju individuella skillnader självklart in - träffar jag en man från Iran med västerländska värderingar, kanske jag har mer gemensamt med honom än en svensk man med konservativa värderingar. Kultur är självklart inte det ENDA som spelar in, men det är en ganska viktig del.
    Ok, du är insatt i djurhållning, olika sädeslag, hur man brukar jorden osv? Har en god vän som är jordbrukare och hon konstaterade att hon hade mer gemensamt med en jordbriúkare från vilket land som helst, än någon som bor i stan  "De från andra länder må komma från en annan kultur, men stadsbor är som om de kom från en annan planet" konstaterade hon efter att ha haft en riksdagsdelegation på gården.
    If you´re not part of the freaks, you´re part of the boredom
Svar på tråden Hur ser du på blandäktenskap?