• Anonym (blandning?)

    Hur ser du på blandäktenskap?

    http://www.mah.se/Nyheter/Nyheter-2011/Ny-avhandling-visar-att-de-flesta-malmoborna-kan-tanka-sig-att-leva-i-blandaktenskap/

    I ovanstående artikel presenteras en forskningsrapport om svenskars syn på blandäktenskap.
    Rapporten bryter delvis mot de föreställningar som finns på detta område. B la framkommer att de flesta är positiva till blandäktenskap, men att det är stor skillnad på vilka man kan tänka sig att "blanda" sig med. I första hand de som man upplever som kulturellt nära, t ex andra skandinaver eller européer. Ju längre ifrån kulturellt, desto lägre "prioriterat".

    Män var också något mer positiva till blandäktenskap än kvinnor. Detta bryter delvis mot vad man trodde (dvs det påstås vara tvärtom). Kvinnor är framför allt mer negativa till manliga partners från mindre jämställda samhällen (t ex Afrika, Mellanöstern). 

    Slutligen kan tilläggas att de flesta inte sade sig ha några problem med blandade relationer i bekantskapskretsen eller släkten. Ovanstående synsätt, handlade om vem de själva kunde tänka sig att bilda familj med.

    Eftersom ovanstående stämmer ganska bra överens med min egen bekantskapskrets, undrar jag vad andra tycker? Hur ser du på blandäktenskap? Skulle du kunna tänka dig en partner från en annan kultur och i så fall vilken? Varför / varför inte? 
     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-28 14:07
    Kan tillägga att jag själv "kan tänka" mig det mesta, men det troligaste är att jag hookar med någon från Sverige eller närliggande kultur. Då jag ställer ganska höga krav på ett förhållande, det är viktigt för mig med någorlunda gemensamma värderingar etc.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-11-28 14:19
    Frågan gäller alltså inte andra människors liv, utan om DU SJÄLV skulle kunna tänka dig en partner från en annan kultur.
  • Svar på tråden Hur ser du på blandäktenskap?
  • Texasthecat

    Min sambo och fästman är av japanskt och italienskt ursprung och jag har finskt ursprung så jag har nog absolut inget emot blandäktenskap...


    Mina Älsklingar Haylie 20/9-10, Natahan 20/9-10, Lilfjutt BF 14/5-13
  • MadHatter

    Är definitionen av balndäktenskap att jag som svensk skulle gifta mig med en person som är uppväxt i ett annat land med icke-svenska föräldrar? Alltså blandad nationalitet.

    I så fall ser jag inga som helst konstigheter med det (bortsett från att jag inte kan tänka mig att gifta mig alls). Naturligtvis kan jag inte tänka mig att vara ihop med vilken utländsk man som helst, lika lite som jag skulle vilja va i hop med vilken svensk man som helst. Vi måste ju dela grundläggande värderingar osv.

    Det jag kan tänka mig skulle vara svårt med en utländsk man är språket, att vi inte skulle dela det eftersom den verbala kommunikationen är viktig för mig.

  • Anonym (Nazlam)

    Jag anser den eurasiatiska slutprodukten som varande det vackraste som finns! I Japan har det varit en modefluga rätt sålänge att efterlikna det europeiska inom anime genren och än mer i Kina där folk av europeiskt ursprung efterfrågas till avel för en ädlare eurasiatisk människa. Ja även i det fria ordets Ryssland är det tolererad med inhemska slaver, turkfolk och mongoler vilka ellesammans hör till Eurasien trots det annars så immigrationsfientliga ställningstagandet.

    Jo jag skulle kunna tänka mig en ryska, polska, kinesiska, turkiska eller indonesiska närsomhelst. Så jag säger väl ja till blandäktenskap till en viss gräns.

  • KristenTjej84

    Så länge båda parter är lyckliga och båda parter oavsett kultur behandlar varandra med kärlek och respekt, så varför inte? jag har själv alla möjliga nationaliteter blandade i min släkt, en kusin som är halvchilenare och tre som är mulatter, o de är jättefina och älskar dem alla jättemycket.
    Jag tycker att barn som har en vit förälder och en från ett annat land är jättevackra så har ingenting emot bland äktenskap som sådant, Även om jag själv helst ville gifta mig med en kristen kille med samma värderingar som jag och inte försökte bestämma över mig och vara jättesvartsjuk bara för att han kom från en annorlunda kultur där kvinnorna ska vara männen undergivna och de är herrar i husen, har tyvärr mött några stycken sådana killar och dem flyr jag.
    Nu säger jag inte att alla från de länderna har de traditionerna/kulturen, finns lika många sorters olika människor som det finns familjeförhållanden och värderingar.
    Men man märker ganska snabbt dock vem som har en nedlåtande syn på kvinnan o vem som inte har det, om man inte är förblindad av kärlek,

     

  • Anonym

    I vårt äktenskap är tre olika kontinenter inblandade; Europa, Afrika och Asien. (Min man är halvsvensk och halvafrikan). Vi har också olika tro. Han är kristen och jag ateist med muslimsk bakgrund.
     

    Om jag ska vara ärlig så har det varit rätt skönt att vi inte har samma bakgrund. det har gjort att vi inte har behövt låsa oss till ett visst tankesätt och ett visst sätt att göra saker på. I vissa fall har vi inte alls sett på saker och ting på samma sätt. Men det har resulterat i att vi har diskuterat saker fram och tillbaka och nu efter en antal år tillsammans så kan vi verkligen säga att de åsikter vi två har är våra egna. Vi gör inte allt som hans föräldrar gjorde eller som mina gjorde utan som vi vill göra. 

    Men anledningen till att det fungerar trots att vi har olika tro är att vi i grund och botten har samma värderingar, att vi respekterar varandras tron och inte minst att även våra familjer gör det.

    Tex så gifte vi oss i kyrkan och det var ingen i min ateist-muslimska släkt som ens reflekterade över att det inte skulle gå ihop med deras tro. De tolkade det som en sammanslagning av två familjer och en demonstration av kärlek. Har man den inställningen i livet så funkar nog det mesta även om man kivas lite på vägen. ;)       

  • Anonym (afrisvensk)
     

    Jag är sambo med en underbar svensk man sen några år tillbaka. Jag själv kommer från Sydafrika. Vi har våra problem .... usch , dag in och dag ut och det har ingenting med kultur att göra. Och vi har olika syn på olika saker men vi försöker lösa detta så gott vi kan.And love is still around us.
    Jag hade inte tänkt mig att  bli tillsammans med en man från en annan kultur. It just happened!!! Det är ganska vackert med ett blandad par , tycker jag i alla fall.

    Man får ha sina åsikter men man måste tänka efter också. Vad är det viktigaste när man inleder ett förhållande? Har du barn? Eller dina syskon eller någon i din familj!! Eller din kompis som du har känt jättelänge? Vad kommer du att göra om en av dom bli kär i någon från en annan kultur/ras? Hur kommer du att reagera då?

    Jag kan t.ex inte säga att jag inte gillar folk från Afrika(stupid example .... i know - men ni fattar väl vad jag menar?)  Men då händer det!! Någon jag älskar och respekterar och som är min kompis/min bror-syster/moster bli kär i någon från Afrika eller även bättre ..... min son!!!! Hur ska jag hantera detta?  Nu är jag själv i en "blandad relation" så för mig  , easy peasy , jag accepterar det! Men om jag inte var i ett blandad relation med nån från en annan ras , hur skulle jag hanterar detta då?
    Precis på samma sätt!!
  • Anonym (afrisvensk)
    Anonym (blandning?) skrev 2011-11-28 14:17:59 följande:
    Frågan gäller inte andra människor liv, utan om du SJÄLV skulle kunna tänka dig en partner från en annan kultur.

    Jaaaaaa ,absolut Flört
  • Voluptuous Shalimar

    Jag är själv blandad (pappa serb, mamma svensk med ryska och lite romska inslag) och är gift med en helsvensk, så här är det blandning deluxe! Funkar jättebra.

Svar på tråden Hur ser du på blandäktenskap?