• Forumvärd

    FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-



    Var med och öppna luckan för den 14 december i Familjelivs julkalender!

    Du har chansen att vinna ett riktigt fint paket med Mumin-saker. I paketet har vi stoppat ner:
    En fin Lilla My dockvagn och ett supergulligt Mumingosedjur från Martinex värde ca 800:-
    Gilla gärna Mumin på Facebook

    Då både tomten och vi på Redaktionen är riktiga gottegrisar så vill vi att ni delar med er av ert bästa julgodistips!
    Vilka "julgottor" måste finnas med på julbordet och hur gör man just ditt favorit julgodis?
    Dela med dig av ditt bästa recept och skriv en kort motivering varför just ditt godis är det bästa!
    Du får gärna ladda upp ett foto av "gottat" också. Det är inget krav bara extra trevligt!

    Tävlingen pågår den 14/12 fram till midnatt och vinnare utses av en jury.

    Vinnaren måste svara på vinnarmejlet inom en vecka annars går vinsten till någon annan.
    Vi kommer göra vårt bästa för att du ska få din vinst före jul, men vi kan inte garantera det.

    Lycka till! Solig

    Här kan du läsa mer om tävlingen:
    www.familjeliv.se/Tavla_och_vinn/1.1450511
  • Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-
  • Novallie

    Vi brukar dels göra knäck i micron, betydligt enklare än och behöva stå vid spisen.
    recept
    1 dl vispgrädde
    1 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 msk smör
    eventuellt (10 st sötmandel hackade) vi brukar skippa det och bara ta de andra Ingredienserna


    1. Rör ihop ingredienserna i en 1 1/2 liters skål som tål micro, ha ett extra tallrik under ifall det skulle koka över.


    2. Kör i micron på full effekt i 9-10 min, ev någon minut extra termometen ska visa 122 grader


    3. (Ev hacka mandlarna tidigare rör i smeten)

    3. Häll upp i knäckformar och låt svalna sedan i kylen.


    Tycker det här är enklare än och göra vid spisen och så blir det gott också! Men ocså så enkelt att de flesta som är ägare av en micro kan klara av och göra knäck!

    Mannen brukar tom göra en sats på kvällen då och då runt jul och sen låta sig avnjutas av dessa


    Annars så gör vi dels, kola, ischoklad, marsiparnfigurer. Men också endel julbak.


    H född 091017
  • Novallie
    Novallie skrev 2011-12-14 11:28:26 följande:

    Vi brukar dels göra knäck i micron, betydligt enklare än och behöva stå vid spisen.
    recept
    1 dl vispgrädde
    1 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 msk smör
    eventuellt (10 st sötmandel hackade) vi brukar skippa det och bara ta de andra Ingredienserna


    1. Rör ihop ingredienserna i en 1 1/2 liters skål som tål micro, ha ett extra tallrik under ifall det skulle koka över.


    2. Kör i micron på full effekt i 9-10 min, ev någon minut extra termometen ska visa 122 grader


    3. (Ev hacka mandlarna tidigare rör i smeten)

    3. Häll upp i knäckformar och låt svalna sedan i kylen.


    Tycker det här är enklare än och göra vid spisen och så blir det gott också! Men ocså så enkelt att de flesta som är ägare av en micro kan klara av och göra knäck!

    Mannen brukar tom göra en sats på kvällen då och då runt jul och sen låta sig avnjutas av dessa


    Annars så gör vi dels, kola, ischoklad, marsiparnfigurer. Men också endel julbak.


    Obs när det gäller tiden kör gärna halva tiden först rör om lite extra ifall micron har högre effekt än våran, tills rätt tempratur.
    H född 091017
  • scharlotta

    Min favorit är väl egentligen inte så mycket godis som det är snacks. 
    Man tar helt enkelt lika delar russin och salta jordnötter, och blandar dem i en glasburk med lock.

    Det här är något som alltid har stått på "godisbordet" sen jag var liten, det var mammas julgodis och jag åt nog inte så mycket av det när det fanns så mycket annat godis att äta av. Men nu är det den här blandningen som är viktigast på mitt godisbord.
    Det är även viktigt att glasburken är en syltburk i "gammaldags" modell  Flört

  • tessum

    Dessa testade vi förra året och nu är vi helt sålda på dem. Det blev en storfavorit på julafton.

    Lakritskola med havssalt

    Ingredienser:
    3 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 msk kakao
    ½ påse eller 3/4 turkisk peppar
    2 tsk smör
    200 g mörk choklad
    Havssalt


    *Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

    *Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.

    *Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Det tar ca 20 minuter.

    *Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

    *Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.

    *Skär kolan i önskad storlek. Doppa varje bit i choklad och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö  på lite havssalt innan chokladen har stelnat.

  • gizen

    så mycket sött till jul och även om dadlar är söta så bryter det ändå mot alla gottor:

    dadlar virade i bacon, stek på dem i stekpannan, låt svalna! MUMS!!!

  • Ninus81

    Jag är jätte gärna med och tävlar om denna fina klapp till min son!

    gillar dem på fb: Nina Bergquist

    Mitt favoritrecept är mjuka kolor. Är något som dem flesta kan äta. inga nötter och man kan byta ut den vanliga grädden mot laktosfri. dessutom så behöver man inte så hur länge som helst. Och uppskattat av alla. Lätt att göra olika smaker med:


    Cirka 50 stycken
    100 g smör
    2 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    Apelsinkola:
    2 st apelsiner, rivet skal
    1 st citron, rivet skal
    Pistagekola:
    1 dl hackade, rostade pistagenötter
    Pepparkakskola:
    2 tsk pepparkakskryddor
    Chokladkola:
    2 msk kakao
    Limekola:
    2 st lime, rivet skal
    Kardemummakola:
    2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel
    Ingefärskola:
    1 tsk malen ingefära




    1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.


    2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.


    3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.


    4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


    SUPER GOTT OCH ENKELT!
    Mvh Nina
  • Kische

    Amen jag försöker tävla lite igen Glad

    I vår familj är vi godisgrisar allihopa. Jag är helt galen i choklad och vi brukar göra något som jag tror kallas mounchi-mounchi eller liknande.
    Man tar sitt favoritgodis, jag är lite gammalmodig av mig och tar Marianne-godis och gelehallon (eller jungfrubröst som man säger i Skåne där jag bor numera och man får anpassa sig) och hackar ganska grovt med en bra kniv. Sedan smälter man choklad och rör ner godiskrosset i den, tar en tesked och duttar i lagom mycket i fina knäckformar, lägger någon liten dekoration på toppen om man vill och låter härligheten (tänk Björn Ranelid som säger det "hääöörrrligheten") stelna.

    Min motivering till varför det är bästa godiset är att för att man får välja godiset själv, det är roligt att komma på nya smaker och har man blir överraskad om man inte varit med och gjort godiset för det syns oftast inte riktigt vad som är i chokladen.

  • gizen
    Kische skrev 2011-12-14 13:38:03 följande:
    Amen jag försöker tävla lite igen Glad

    I vår familj är vi godisgrisar allihopa. Jag är helt galen i choklad och vi brukar göra något som jag tror kallas mounchi-mounchi eller liknande.
    Man tar sitt favoritgodis, jag är lite gammalmodig av mig och tar Marianne-godis och gelehallon (eller jungfrubröst som man säger i Skåne där jag bor numera och man får anpassa sig) och hackar ganska grovt med en bra kniv. Sedan smälter man choklad och rör ner godiskrosset i den, tar en tesked och duttar i lagom mycket i fina knäckformar, lägger någon liten dekoration på toppen om man vill och låter härligheten (tänk Björn Ranelid som säger det "hääöörrrligheten") stelna.

    Min motivering till varför det är bästa godiset är att för att man får välja godiset själv, det är roligt att komma på nya smaker och har man blir överraskad om man inte varit med och gjort godiset för det syns oftast inte riktigt vad som är i chokladen.
    måste prova, lät enkelt och GOTT
  • Anton Chigurh
    "Antons oemotståndliga"

    Ingredienser : 

    1 1/2 dl       Hasselnötskärnor
    300 g          Odense nougat
    200 g          Mjölkchoklad. Vanlig Marabou Mjölkchoklad är jävligt god

    Topping :

    50 g            Mjölkchoklad
                        Flingsalt

    Gör som såhär :

    Hacka (grovt) och rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills dom har fått lite färg. Dela nougat och choklad i mindre bitar, lägg i en skål och smält över ett vattenbad.
    Rör ner hasselnötterna, men se för i helvete till att använda en träslev här, mycket viktigt, klä sen insidan av en form, cirka 15 x 20 centimeter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen. Ställ kallt att stelna i minst en timme.
    Skär nougaten i bitar och lägg över på ett fat eller en bricka. Smält mjölkchokladen. Rippla eller spritsa den över konfekten. Smula lite flingsalt över varje choklad­bit. Låt stelna. Förvara svalt men helst inte kallt.

    Passar utomordentligt bra till min egenkomponerade Glögg. Som jag kanske lägger ut recept på vid senare tillfälle. Kanske.

    Lycka till.

    Mvh .  //Anton 
    The dumber people think you are, the more surprised they're going to be when you kill them.
  • Fru Hurtig

    Vi brukar göra mkt julgodis, t ex nougat, mozartkulor, risbräck mm. Men min favorit är citronknäcken (har en laddning på spisen just nu) Det står egentligen vaniljknäck på receptet men de smakar mer citron så jag kallar dem så. 

    Citronknäck
    1½ dl grädde
    1½ dl vit sirap
    1½ dl socker
    2 tsk smör
    3 t sk rivet citronskal
    1 dl hackad sötmandel
    Rör samman allt utom mandeln i en tjockbottnad kastrull. koka smeten på svag värme ca 45-60 min. Smetet är klar när den klarar kulprovet. (när en droppe stelnar i kallt vatten o går att forma till en kula mellan fingrarna.) Blanda i mandelhacket o klicka i knäckformar. 

    För skoj skulle lägger jag upp de andra recepten också. 

    Mozartkulorna brukar gubben göra av att han rullar ihop en klick nougat, tar lite mandelmassa o "rullar in" nougaten i den, o sedan doppar bollarna o smält choklad o låter stelna. 

    Risbräck
    smält 200 g blockchoklad, blanda i 1 msk olja, o  "puffade" rispuffar efter behag i chokladsmeten. klicka upp på ett bakplåtspapper o låt stelna

    Nougat
    125 g margarin
    5½ dl socker
    1½ dl vatten
    kokas ihop i en kastrull
    6½ dl mjöl
    4 dl florsocker
    1 dl kakao
    Blandas i en bunke
    Blanda sedan ihop allt i bunken. Häll upp på bakplåtspapper. Låt stelna
    Skär i bitar. Förvaras svalt. 

     

Svar på tråden FamiljeLivs julkalender 14/12! Vinn fina vinster till ett värde av 800:-