• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Luktärten

    M83 det är bara att hänga på. Lovar att du kommer att se resultat snabbt. Har aldrig städat och framförallt plockar så lite som jag gör nu och jag har aldrig lyckats ha det så välordnat som nu. Helt fantastiskt! Men som sagt små steg i taget så att du inte tröttnar och faller tillbaka i gammalt mönster.

    Idag åker adventsstakarna och stjärnan upp på vinden. Passar även på att damma av och torka ett par fönster.

  • Finurlan

    Jag tror minsann att min toleransnivå för stök har sänkts rejält! Idag kunde jag bara inte sätta mig och äta lunch förrän jag hade dammsugit hela huset. :)
    Maken är jättenöjd med min nya inställning till städning och vi ska dela upp vissa ansvarsområden sinsemellan, skönt för då slipper man tänka på "allt" och vissa sakerblir bara gjorda helt magiskt. ;)
    Men det bästa är ändå att jag känner att jag har mycket mer tid för barnen och kan lägga/sätta mig på golvet (det rena!!!) och leka istället för att ha dåligt samvete för städningen. Tack TS!!

  • vike

    jag håller med er...har nog aldrig "städat" såhär lite, och haft så fint Cool heeeelt underbart. Har börjat köra "kids hot spots" minst 1 gång varje dag också, jag sätter på radion och sen tokstädar vi deras rum en låt Glad deras rum är defenitivt en hotspot

  • Phillippa

    Jag blev medlem på Fly Lady igår och nu rasar det in mail. Så mycket att det är jobbigt! Jag trodde att jag skulle få ett mail om dagen :(. Jag har nog fått tio och då orkar jag inte öppna ett enda istället.

    Annars går det bra! Sinken skiner och sängen är bäddad. Någon hotspot har jag dock inte gjort. Däremot har jag ställt in klockan på 18.00 varje dag. När den ringer är det 10 minuters decluttering som gäller. Vi plockar i ordning alltså. Har jag förstått det hela rätt då med decluttering?

  • Tres26

    *pust* Idag har jag rivit ut all panel som satt i hallen, slitit bort hela möblemanget, (resultat - äldsta sonens säng är smockad med kläder, tur han inte kommer hem förens imon kväll) målat väggar och hyllsystemet. 
    Fixade även "ny" hylla till badrummet och då jag ändå drällde där inne så passade jag på att skura bort dom där envisa fläckarna som satt sig så väl i golvet. Så de börjar se trevligt ut nu :) 
    Sängen är som vanligt bäddad. Köksbord + vardagsrumsbord, fina! Sinken är shinad. Tvätten tvättad. Disken diskad. PLUS att jag hann med kvalitetstid med min väninna plus mitt första spontanbesök idag! Han vart tvärpaff över hur det såg ut. Han trodde han kommit fel  
     Va bra jag är!
    Nu sitter jag i sängen med en varm kopp te och ska titta på en film. MYS! 

  • M 83

    Luktärten: ja de där med små steg itaget är nog ett måste för mig. Låter väldigt bra att man inte behöver plocka & städa så mycket när man fått ordning på allt! Väldigt inspirerande att läsa att ni andra lyckats!

  • Jojjanna
    vike skrev 2012-01-14 20:18:24 följande:
    jag håller med er...har nog aldrig "städat" såhär lite, och haft så fint  heeeelt underbart. Har börjat köra "kids hot spots" minst 1 gång varje dag också, jag sätter på radion och sen tokstädar vi deras rum en låt  deras rum är defenitivt en hotspot



    Vilken toppenid'e med kids hotspot. Det måste jag testa med sonen imorgon!
  • Blå Flygare
    Phillippa skrev 2012-01-14 20:28:47 följande:
     När den ringer är det 10 minuters decluttering som gäller. Vi plockar i ordning alltså. Har jag förstått det hela rätt då med decluttering?
    Decluttra är att systematiskt rensa. Att gå igenom alla saker i t.ex. ett skåp och slänga, plocka ut saker som ligger fel och ställa dem på rätt plats att sen ställa tillbaka det som hör hemma där. 

    Att plocka iordning i ett rum är room rescue och och plocka iordning från en plats som alltid samlar grejer är att ta en hot spot.
  • Blå Flygare

    Igår fick jag IG i mitt flygande. 4 st room rescue, 2 mission och middagslagning innan jag ens kommit ur pyjamasen. Sen efter dusck, kläder, hår och smink blev det home blessing hour plus lite hysteriskt dammande mm Så mycket för baby-steps, haha. Jag som tyckte det såg städat ut dagen innan, men det var innan solen sken in och medans jag satt på bottenvåningen. Men nu är golven rena och adventskartongerna instuvade i klädkammaren. Idag en slappardag med familjen och jag ska bara köra de redan invanda sakerna När jag kommer till övervåningen i mitt decluttrande får jag reda ut vart allt hör hemma av allt jag bara skopade undan i första bästa låda igår
    Börjar få in vanan att planera bättre, även om jag ännu inte har en bestämd planeringsdag för detta.

    F-n vad bra vi är!  

  • Blå Flygare
    Phillippa skrev 2012-01-14 20:28:47 följande:
    Jag blev medlem på Fly Lady igår och nu rasar det in mail. Så mycket att det är jobbigt! Jag trodde att jag skulle få ett mail om dagen :(. Jag har nog fått tio och då orkar jag inte öppna ett enda istället.

    Annars går det bra! Sinken skiner och sängen är bäddad. Någon hotspot har jag dock inte gjort. Däremot har jag ställt in klockan på 18.00 varje dag. När den ringer är det 10 minuters decluttering som gäller. Vi plockar i ordning alltså. Har jag förstått det hela rätt då med decluttering?
    Jag har just avreggat mailen efter en vecka. Känns helt hysteriskt med alla mail! Hon måste ju vara helt hyper hon fly-lady. Ett mail om dagen hade ju räckt! Eller ett i veckan.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!