• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Pallas
    Luktärten skrev 2012-01-15 22:07:19 följande:
    Pallas, härligt att du fått med övriga familjen. Saknar det verkligen. Här hörs det bara stön från Mannen när jag ber honom ta hand om sina saker som drälls där jag precis Hot Spottat.
    Känns jätteskönt, faktiskt. Men det är faktiskt maken som skött det mesta innan och det har varit jag som stökat till. Storröjningarna är det jag som gjort några ggr/år, men han har skött allt löpande. Så han blir väl peppad av att jag faktiskt tagit tag i mig själv också.
  • Blå Flygare
    Pallas skrev 2012-01-15 22:07:25 följande:
    Samma här. Huvva, vill inte dit igen! Men jag lär antagligen få göra ytterligare några sådana innan hela konceptet sitter som berget.
    Jag såg precis sån ut i lördags inna gästerna kom Känns som att man kan inte BARA decluttra hela tiden, måste få in städ av golven åtminstone i det löpande tidigare (NU). 

    Innan man började hålla diskhon ren skulle den först göras ordentligt ren. Det saknar jag med badrummet. Känns så frustrerande med swish and swipe när det ändå inte blir RIKTIGT rent. Får ta fram jif här i veckan och gå på hårt på handfaten. Kan ta det i toastolen med, men jag har för mig att det ändå inte får bort allt (kört med allrengöring ett bra tag nu, och det får INTE bort allt) F-n nu låter jag som värsta slusken, men badrummen städar jag varje vecka. Det blir ändå inte rent trots skrubbande med borste en gång i veckan med medel plus vid behov-skrubbning utan medel. Hjälp!
  • sys
    HannaE skrev 2012-01-15 20:38:22 följande:
    Har ett vagt minne av att detta funkade bra när jag provade någon gång för flera år sedan (från Grummes hemsida):
    'En ugn som fått matspill i sig rengörs genom att gnidas in med koncentrerad Grumme såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader och stäng av den igen. Låt svalna och tvätta ur med vatten.'
    Man får iaf inte några astmaanfall och det luktar ganska gott.
    Det måste jag testa! Är jättekänslig för en del dofter, så när det är dags att fixa ugnen så mår jag illa och har huvudvärk i några dagar efteråt :/ Konsekvens: ugnen ser ut som h*vete...
    we begin our lives when we die
  • sys

    Jag ska shina min köksho strax, ägnade en timme åt att skriva lappar på kommande uppgifter, så nu är det bara att sätta upp dem på A4-pappret när den dagen som de ska införas kommer! Och är det någon uppgift som absolut inte passar i min vardag så kan jag ta bort den post-it-lappen och sätta dit den sen igen! Delade upp pappret i MORGON och KVÄLL, kändes bra!


    we begin our lives when we die
  • 060810

    Att ta bort kalk tex i toan använder jag ättika! ;) fast bara om jag är borta 1-2 dagar (minst över natten) så det får verka. Funkar bra och tar bort det. :)

  • sopeno

    Oj vad det är roligt att läsa igenom era inlägg. Vi har haft treårskalas idag med 8 3-åringar, så ni kan ju bara tänka hur huset såg ut efter det. Men vi var duktiga och städade köket ordentligt och shinade sinken. Kommer bli så skönt att komma ner imorgon bitti till ett fint kök.

    La fram kläder också och sambon strök faktiskt skjortorna till hela veckan, vilket är något jag alltid irriterar mig på att han ska hinna göra varje morgon plus att ha då lämnar styrkbrädan framme i tvättstugan. Vi har varit noga med att tvätta (minst) en maskin tvätt om dagen också så vi håller faktiskt tvätten på en hyfsad nivå. Vårt problem ligger i att vi inte har en bra garderob, innan vi fått ordning på hyllor och liknande så är det svårt att få ordning på kläderna. 
    Imorgon ska jag ta tag i det här med control journal.  Ligger ju lite efter men vi tar det långsamt.

  • HäckHäxan
    Pallas skrev 2012-01-15 22:06:25 följande:
    Var det en room rescue vi gjorde? Det enda som är kvar där nu är att strukturera om hela husets klädförvaring så att allas kläder hamnar i rätt rum (vi bytte sovrum i somras och kläderna följde liksom inte med i rockaden [så symptomatiskt, suck]).
    Vet hur det är, jag bytte med dottern för kanske två månader sen och mina kläder är kvar i hennes rum och hennes i mitt rum.
    Så länge det finns män, kommer min fitta fortsätta sava.
  • Björnmossa

    Ville bara titta in och säga grattis till att ha upptäckt FlyLady! Jag har varit en FlyBaby länge och det har ändrat mitt liv.

  • HäckHäxan
    Björnmossa skrev 2012-01-16 00:07:33 följande:
    Ville bara titta in och säga grattis till att ha upptäckt FlyLady! Jag har varit en FlyBaby länge och det har ändrat mitt liv.
    Jag känner att jag nog kommer bli en i framtiden.. verkar vara ett smart system som man kan jobba in sakta men säkert typ.

    Imorgon skall jag sätta mig och läsa på och göra listor.
    Så länge det finns män, kommer min fitta fortsätta sava.
  • Björnmossa
    HäxanSurtant skrev 2012-01-16 00:26:56 följande:
    Jag känner att jag nog kommer bli en i framtiden.. verkar vara ett smart system som man kan jobba in sakta men säkert typ.

    Imorgon skall jag sätta mig och läsa på och göra listor.
    Ja. Själv bor jag i lägenhet och inte hus så jag har helt struntat i det där med att dela in bostaden i zoner. Det räcker långt med diskhon, bäddningen, hotspotsen och kläderna.
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!