• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Pallas
    Pallas skrev 2012-01-15 21:56:24 följande:
    Här chockerade vi oss själva i kväll. Ett "vi ska bara rätta till lakanet lite" blev till byte av sängkläder, ihopsamlande av smutstvätt, tömning av ouppackade resväskor som stått i flera månader, sorterande av kläder in i garderober och vikning och inläggning av ren tvätt från torkställningarna och dammning och dammsugning av sovrummet.
    Var det en room rescue vi gjorde? Det enda som är kvar där nu är att strukturera om hela husets klädförvaring så att allas kläder hamnar i rätt rum (vi bytte sovrum i somras och kläderna följde liksom inte med i rockaden [så symptomatiskt, suck]).
  • Luktärten

    Pallas, härligt att du fått med övriga familjen. Saknar det verkligen. Här hörs det bara stön från Mannen när jag ber honom ta hand om sina saker som drälls där jag precis Hot Spottat.

  • Pallas
    Luktärten skrev 2012-01-15 22:04:22 följande:
    Ha, ha så där såg jag ut varje lördag fm eller före besök innan Flying kom in i mitt liv.
    Samma här. Huvva, vill inte dit igen! Men jag lär antagligen få göra ytterligare några sådana innan hela konceptet sitter som berget.
  • 060810

    Känner mig nöjd. Lägenheten är i ok skick. ;)
    Skurat toan och handfatet ikväll och slängde 3 saker. ;)

    Ingen sink som shinar idag men kan inte diska när barnen sover för då vaknar dem. Så får bli imorgon.

    Men det brukar inte va så här "fint" en söndagskväll annars så jag får vara nöjd med det.

  • Pallas
    060810 skrev 2012-01-15 22:27:32 följande:
    Känner mig nöjd. Lägenheten är i ok skick. ;)
    Skurat toan och handfatet ikväll och slängde 3 saker. ;)

    Ingen sink som shinar idag men kan inte diska när barnen sover för då vaknar dem. Så får bli imorgon.

    Men det brukar inte va så här "fint" en söndagskväll annars så jag får vara nöjd med det.
    Starkt jobbat! Hur känner du med vanan nu? Jag känner stor skillnad själv, framförallt känner jag mig inte stressad över allt jag "borde" göra, utan jag koncentrerar mig på mina tre huvuduppgifter - jackan, soporna och diskbänken. Känns helt fantastiskt!
  • IceCloud
    Luktärten skrev 2012-01-15 22:07:19 följande:
    Pallas, härligt att du fått med övriga familjen. Saknar det verkligen. Här hörs det bara stön från Mannen när jag ber honom ta hand om sina saker som drälls där jag precis Hot Spottat.
    Saknar också det. Hade känts så mycket roligare att göra det här tillsammans med sambon. Jag har verkligen tappat motivationen för detta nu.
    Är inte alls roligt att putsa på diskbänken för att två timmar senare se att sambon har skvätt vatten överallt. Det blir fläckar med en gång på våran diskbänk dessutom!
    Känner igen det där med tillstökandet av en ren hotspot... Ledsamt...
    ☆ Vincent ☆ 110817
  • 060810

    Pallas: det känns bra faktiskt! Min bror berömde mig idag med så det känns jättebra på det viset. :)
    Mitt stora problem är att jag lätt sätter kraven för högt och misslyckas.
    Så det är skönt att kunna känna att disken är ok att ta imorgon. Är inte mycket då vi hade pizza till kvällsmat. ;) så det lilla gör inget.
    Känns så skönt att kunna säga till barnen: gör det nu så blir det inte så jobbigt sen. ;) funkade rätt bra på dottern idag. ;)

  • HäckHäxan

    Detta verkar vara en hyvens tråd, så jag skall försöka läsa ikapp mig, när de inte är så sent och dags för missionen varna ner och kom i säng senast kl 00:00


    Så länge det finns män, kommer min fitta fortsätta sava.
  • Blå Flygare

    Här är en till som ska få med barnen (eller äldsta i alla fall). Har försökt innan men har då bara förklarat att nu gäller denna regel, påminnt i ett par dagar och sen gett upp när det inte satt sig på en vecka. Gah! Nu ska vi göra detta lika grundligt för henne. Det första blir att hon ska välja kläder på kvällen när hon lägger sig VARJE DAG (gör det de flesta dagarna, men inte på helger nu). Sen ska vi lägga till att hon själv ska se till att få med sig sitt gosedjur till sängen (får ta att fota det och sätta en bild på trappräcket som påminnelse de första veckorna), nu avbryts vi i nattningen var och varannan dag av att leta efter den mitt i allt. Sen kommer att duka av sin tallrik när hon går från bordet. Den har vi försökt innan, men när diskmaskin är full med ren disk, diskbänken full och dessutom soporna rågade är det inte så lätt för en 5-åring att skrapa av tallriken och stapla disken utan att tornet rasar ... Nu med mina förändrade vanor finns möjligheten. Denna sista vana ska även lillebrorsan på 2½ få träna in Honom försöker jag även få med i all möjlig städning, storasyster är inte lika lättroad av städning längre tyvärr - hon skulle nog göra ett bättre jobb

    När jag rensar håller jag dock barnen på avstånd, annars skulle inget få slängas.

    Läst på om zoner idag, den var eg. fredagens uppgift. Oj, man ska visst decluttra i veckans zon! Aj, jag som sett så fram emot att decluttra i tre skåp bort i köket, så får det vänta en hel månad Hann ta en tredjedel av köket. Men hela hallen blev tagen, alla 6 kvm Har suttit och läst om zonerna vad som ska göras under städningen av dem och så delat upp vårt hem så att uppgifterna stämmer med rummen och fördelningen av arbetsbördan blir ok. Är inte klar än, men grovt iaf. Kan ju justera varefter, men om jag skulle vilja göra en mission är det ju bra om det blir i min zon. T.ex. har jag delat vardagsrummet i två zoner så att matsalsbordet och tillhörande möblemang och fönster hör till matsalen medans soffa-tv-kamin och andra fönstret hör till vardagsrummet. Och att allrummet hör dit också. Så får man pyssla lite. Har man en hall på 6 kvm som redan är decluttrad så är det bäst att man kan klämma fram en matsal också Och badrummet får tillhöra sovrummet (master bathroom finns ju med i sovrummet) medans dushrummet hör till hallen (japp, även där fick jag decluttrat under helgen eftersom maken rev ut allt när han skulle rensa avlopp)

    Undrar om alla som har rörigt hemma är kvällsmänniskor? Jag tycker denna tråd är mer aktiv sent om kvällarna än andra trådar jag är inne på. särskilt om vardagarna. 

  • Pallas
    060810 skrev 2012-01-15 22:40:12 följande:
    Mitt stora problem är att jag lätt sätter kraven för högt och misslyckas.
    Känner igen det där... Jag är en utpräglad "allt eller inget"-människa. Höga krav på mig själv och ständiga misslyckanden när det kommer till att hålla ordning hemma. För mig är det bra att ta det megalugnt med baby steps och kanske låta det ta två-tre gånger så lång tid som Fly Lady rekommenderar. För mig går det alldeles för snabbt annars. Så vi kan hänga kvar här och såsa med våra diskbänkar tillsammans ett tag!
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!