• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Hallandstös

    Den här tråden är det bästa som hänt på länge. Vilken förändring jag har gjort i mitt liv! Jag skulle inte påstå att jag har följt FLYlady med jag hat blivit väldigt inspirerad och lägenheten har aldrig varit så här fin så här länge utan undantag. Wow!

    Jag lever numera efter mottot "Spara inget till senare." och herregud vilken skillnad. Jag städar mindre och har det renare.

    Ville bara dela med mig av min glädje.

  • sys

    Jag vet inte om jag lekte överkurs igårkväll, men såhär ser min skafferidörr ut idag:



    Veckoschema + Connect's FlyLady


    FlyLady's 10 budord + kommande veckors nya BabySteps

    Finns det något mer jag kan tillägga för att få struktur? Funderar på om jag missar någon smart lösning?

    Ska hitta min första HotSpot idag, ska bli intressant att se var jag anser det vara värst i lägenheten :P
    we begin our lives when we die
  • M 83

    Har nog hittat min svaga punkt i oredan, kom på mig själv helt enkelt... Skulle plocka ur diskmaskinen, när jag plockat ur kanske tre koppar började jag plocka barnens grejer från golvet istället. Fortsatte plocka andra grejer & sen stod jag här med flera påbörjade städningar & inget var slutfört... Hm tackasjutton för att de ser ut som det gör när man beter sig så här... Men sinken skiner iallafall

  • 060810

    Så städar jag med M 83! ;) helt sjukt men börjar bättra mig nu. ;)

    Tänker verkligen efter innan jag lägger en sak på fel ställe.

  • HäckHäxan
    060810 skrev 2012-01-16 20:59:16 följande:
    Så städar jag med M 83! ;) helt sjukt men börjar bättra mig nu. ;)

    Tänker verkligen efter innan jag lägger en sak på fel ställe.
    Jag med.. typ jämt.....
    Så länge det finns män, kommer min fitta fortsätta sava.
  • Pallas
    M 83 skrev 2012-01-16 20:52:58 följande:
    Har nog hittat min svaga punkt i oredan, kom på mig själv helt enkelt... Skulle plocka ur diskmaskinen, när jag plockat ur kanske tre koppar började jag plocka barnens grejer från golvet istället. Fortsatte plocka andra grejer & sen stod jag här med flera påbörjade städningar & inget var slutfört... Hm tackasjutton för att de ser ut som det gör när man beter sig så här... Men sinken skiner iallafall
    Det där känns igen. Jag är en ganska splittrad människa, och det kanske är därför det bir så där att jag måste städa i åtta timmar när jag väl gör det - jag slutför inget. Nu lever jag efter mottot: SLUTFÖR! och det verkar funka bra för mig. Att bara ha korta stötar istället för att tro att jag måste göra allt på en gång.
  • M 83

    Härligt att de är fler än jag de måste ju bli bättre & effektivare nu när man vet vad man gör för fel!

  • Pallas

    Jag instämmer med flera andra här i tråden: vårt kök har aldrig varit så här fint så länge till så här liten ansträngning. För det känns inte längre som någon ansträngning. Visst tar det emot lite när man är trött och kommer hem från stallet med värkande kropp, men det är så skönt efteråt.

    I dag körde vi nya kvällsrutiner med barnen och det gick bra. Vi resonerade oss fram och checkade av morgondagens schema. I morse åkte sjuåringen till skolan utan mössa och utan täckbyxor, så då pratade vi lite om varför det är bra att ha en vana att packa allt kvällen innan. De var jättepositiva och jag tror att de kände sig lite stora och viktiga när de själva fick klura ut vad de skulle ha med sig. I morgon är det både bad, idrott och bibliotek. 

  • 060810

    Har gjort mina uppgifter för dagen och känner mig nöjd även om jag svor över disken för att det blev så mycket att diska idag när jag inte orkade igår... Mest glas, men ändå blä för att diska gårdagens disk nu... Hade det varit i december hade detta varit lite disk! ;) Men nu kändes det bara så dumt att det var så mycket disk och jag ska försöka skärpa mig.
    Morgondagens natt kommer spenderas på sjukhuset med min son, så jag kommer inte kunna städa då utan får följa er här istället och ta nya tag på onsdag när vi kommit hem igen. :) 


Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!