• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Liro 09

    Idag hade jag gjort en check lista för dagen och några punkter hann jag med. Dock ser köket ut som f-n pga att gubben skulle stå för diskandet idag och helt plötsligt fick han så otroooooligt ónt i magen att toan var hans bästa vän och där står disken och väntar (alltså på mig):(. Det får bli imorgon jag har barn att natta.
    Är ändå glad att jag gjort några punkterGlad

  • Liro 09

    Tack för tipset Pallas, ska åka till närmaste city gross och kikaGlad

  • Blå Flygare
    060810 skrev 2012-01-15 23:19:54 följande:
    Att ta bort kalk tex i toan använder jag ättika! ;) fast bara om jag är borta 1-2 dagar (minst över natten) så det får verka. Funkar bra och tar bort det. :)
    Hur mycket tar du? 

    Lycka till på sjukhuset imorgon, inget allvarligt hoppas jag.

    Idag tränade jag och är helt slut efter det. Orkade ändå hänga upp tvätt när jag kom tillbaka. La fram kläder gjorde jag innan jag åkte iväg. Men nått decluttrande har det inte blivit idag! Men jag är nöjd som efter flera år nu äntligen kommit igång med träningen. Tack vara flylady känner jag att jag har kontroll på vardagen så jag kan priritera träning framför hushållssysslor. Imorgon ger jag mig på rengöring av ena badrummet, sen är det declutter av tvättstugan som gäller resten av veckan! Känner mig taggad!

    Sängen, here I come! 
  • 060810
    Blå Flygare skrev 2012-01-16 22:08:45 följande:
    Hur mycket tar du? 

    Lycka till på sjukhuset imorgon, inget allvarligt hoppas jag.
    Jag häller i en hel flaska! ;) haha men det är inte så ofta det händer så det behövs.. ;)

    Sonen ska göra ett sömn EEG så han ska vara vaken till midnatt och sen får han sova 4 timmar och sen ska han upp igen och vara uppe till 7.40 när han ska göra EEG undersökningen och då får han sova 20 min för att sen vakna igen! ;)
    Jag kommer va lagom trött på onsdag jag! ;)
    Tur man är på sjukhuset så man kan få hjälp att hålla honom vaken! Skitsvårt med en unge som somnar när han vill och var han vill.. ;) 
  • Colisa

    Har kommit igång så smått med babystegen, fast jag har syndat och gjort uppehåll ett par dagar också.

    Tycker faktiskt det där med att klä på sig är ganska bra att ha på dagordningen, klä på mig brukar jag iofs göra ändå, men eftersom jag är föräldraledig blir det lätt att jag inte gör mig helt i ordning utan slafsar runt hemma med trassligt hår och osminkad.
    Men herregud vad mejl man får!Förvånad

  • Colisa
    M 83 skrev 2012-01-16 20:52:58 följande:
    Har nog hittat min svaga punkt i oredan, kom på mig själv helt enkelt... Skulle plocka ur diskmaskinen, när jag plockat ur kanske tre koppar började jag plocka barnens grejer från golvet istället. Fortsatte plocka andra grejer & sen stod jag här med flera påbörjade städningar & inget var slutfört... Hm tackasjutton för att de ser ut som det gör när man beter sig så här... Men sinken skiner iallafall
    Har ungefär motsatt problem.

    Har jättesvårt att ta lite här och där och ofta,och begränsa mig till det viktigaste, ska det städas då JÄVLAR!Skrikandes Helst ska hela rummet städas och noga ska det vara, högt och lågt, och så klart hinner jag aldrig med hela huset. Eller ens halva. Tycker det är svårt att göra rent diskhon utan att fortsätta med hela bänken, ser jag inte upp där blir det snart hela köket... Blir perfektionist och det ska vara jätterent! Sedan hinner/orkar jag inte fler rum.... Ungefär så brukar det bli när jag "städar", ett rum ser fantastiskt ut, resten är orört. Utom när vi ska få gäster och springer runt som dårar för att få hela huset någorlunda presentabelt i sista stund.

    Men det blir inte så ofta städat för det är ganska jobbigt att storstäda, behöver lära mig att ta lite då och då!
  • Neelah

    Helt otroligt!

    En hel vecka nu och sängen är bäddad, diskbänken och diskhon skinande rena och inte en pryl mer än duken, fruktskålen och ljusstakarna på köksbordet. Det är nästan så att jag känner att jag kan lägga till ytterligare en grej nu. Kaffebryggarbänken blir det nog... Om jag tar den som en hot spot idag så är det ju bara att hålla efter den sen. Då är det bara två små delar kvar så är köket perfekt.

    En underlig grej är att jag kan ha det så stökigt på bänkar och bord trots att allt inuti skåp och lådor är perfekt organiserat - borde det inte vara tvärtom?


    Följ dina drömmar var de än leder
  • 060810

    Neelah: här är det samma problem! Brukar säga att folk tittar aldrig där jag har ordning! Dumma dem är va? ;)

  • M 83

    4361! De är ju nästan värre ... Ofta man orkar/hinner storstäda så ofta! Men när det väl görs lär de ju bli fint som tusan!

  • IceCloud

    Jag har fått med mig sambon på det här nu!!! Wiee!!!
    Efter ett långt samtal i går kväll...
    Så i dag när jag gick upp då hade han fixat hela diskbänken med citronsyra så nu finns det inga fläckar nånstans!
    Och vi har bestämt att faktiskt han också ska torka av den när han diskat o skvätt massa vatten.
    Eftersom jag ligger två veckor före så ska jag fortsätta med mina grejer o jag sa till honom att han kan koncentrera sig på sinken tills han känner att han kommit in i det o kan gå vidare


    ☆ Vincent ☆ 110817
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!