• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Neelah
    IceCloud skrev 2012-01-17 10:25:38 följande:
    Jag har fått med mig sambon på det här nu!!! Wiee!!!
    Efter ett långt samtal i går kväll...
    Så i dag när jag gick upp då hade han fixat hela diskbänken med citronsyra så nu finns det inga fläckar nånstans!
    Och vi har bestämt att faktiskt han också ska torka av den när han diskat o skvätt massa vatten.
    Eftersom jag ligger två veckor före så ska jag fortsätta med mina grejer o jag sa till honom att han kan koncentrera sig på sinken tills han känner att han kommit in i det o kan gå vidare
    Härligt att höra! Min man hakade på nästan från början, fast igår tyckte han att jag dröjde för länge när jag diskade ett par kastruller och ställde in dem innan jag gick och la mig. Han tyckte att vi kunde ta dem idag istället, men jag vill ju inte bryta en god vana nu när jag äntligen har fått den. :)
    060810 skrev 2012-01-17 10:03:14 följande:
    Neelah: här är det samma problem! Brukar säga att folk tittar aldrig där jag har ordning! Dumma dem är va? ;)
     Ja, visst är de dumma. De borde öppna mitt skåp med glas och muggar så får de minsann se perfekt ordning. Glasen och muggarna är sorterade i modell och storleksordning och står i fina spikraka rader.
    Följ dina drömmar var de än leder
  • sys

    Mina skåp är också jättefina. Snygga raka rader och alla torrvaror har sina märkta burkar... Likadant i garderoberna, allt i snygga rader, struket och upphängt...


    we begin our lives when we die
  • Tres26

    Här bidde jag sjuk på riktigt. Så idag är första gången på bra länge som inte sängen varit bäddad, jag påklädd och sminkad och persiennerna uppdragna. Känner mig som en riktig sunkpåse, men är väl inte så undra på då man är klen.. 
    MEN jag har fortfarande ett rent köksbord, vardagsrumsbord, shinad sink och rent badrum.  
    Jag blir så glad och inspirerad av att läsa här!! Tycker alla är så duktiga!
     

  • Liro 09

    Köket är hyffsat idag Glad, disken från igår är tagen, bänken skiner och förberett mat till ikväll. Känner mig glad!
    Ska snart gå och hämta stora syster från förskolan, tänkte bara sätta igång en tvättmaskin innan Skrattande!!

    Ha en bra dag!

  • Neelah
    Tres26 skrev 2012-01-17 12:56:13 följande:
    Här bidde jag sjuk på riktigt. Så idag är första gången på bra länge som inte sängen varit bäddad, jag påklädd och sminkad och persiennerna uppdragna. Känner mig som en riktig sunkpåse, men är väl inte så undra på då man är klen.. 
    MEN jag har fortfarande ett rent köksbord, vardagsrumsbord, shinad sink och rent badrum.  
    Jag blir så glad och inspirerad av att läsa här!! Tycker alla är så duktiga!
    Man behöver inte orka när man är sjuk. Krya på dig!

     
    Följ dina drömmar var de än leder
  • Blå Flygare
    060810 skrev 2012-01-16 22:21:48 följande:
    Jag häller i en hel flaska! ;) haha men det är inte så ofta det händer så det behövs.. ;)

    Sonen ska göra ett sömn EEG så han ska vara vaken till midnatt och sen får han sova 4 timmar och sen ska han upp igen och vara uppe till 7.40 när han ska göra EEG undersökningen och då får han sova 20 min för att sen vakna igen! ;)
    Jag kommer va lagom trött på onsdag jag! ;)
    Tur man är på sjukhuset så man kan få hjälp att hålla honom vaken! Skitsvårt med en unge som somnar när han vill och var han vill.. ;) 
    Oj, hoppas det gick bra att hålla honom vaken. Min grabb är lika dan, bomber kan inte hålla honom vaken när han vill sova.

    En hel flaska? Då måste jag ju handla först.

    Nu är dottern kräksjuk  Skönt att jag inte ligger efter med tvätten iaf ,-)
  • 060810

    Det är ikväll sonen ska va vaken till midnatt. ;) och sen upp kl 04 imorn bitti.
    Så skönt att slippa städa ikväll! ;) haha! Men sjukhus är bra trist det med! ;)

    Men jag måste säga att sonen njuter av min fulla uppmärksamhet som han haft sen kl 12.25 idag. ;) och jag njuter av tiden med honom. Tror inte vi haft en sån här lång tid ihop ensamma sen han föddes! Han är snart 4 år gammal. ;)

  • Pallas

    Tvättkorgarna är tomma här, så även torkställningarna. Nu är det bara 5000 udda strumpor kvar att para ihop. 

    Egentigen skriver jag för att ni ska peppa mig att göra min första decluttering (eller andra blir det väl, jag fixade badrumsskåpen härom dagen). Det tar emot som tusan!

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!