• Anonym

    GI hjälp tack!

    Hej
    Jag tänkte äta enligt GI, middag känns ganska så lätt, man kan äta kött, fisk, kyckling eller vad det nu är och ha sallad till i stället för pasta, ris och potatis eller bara ta en liten mängd av det jag nämner, eller hur?

    Men vad ska man äta under resten av dagen? Jätte svårt tycker jag!
    Som det ser ut nu eller har sett ut, har jag det första på morgonen druckit en kopp välling, tycker det är ett bra och enkelt mål och gott, lägger sig lite varmt i magen med Jag dricker inte vuxenvällingen utan mitt barns välling med päronsmak för jag tycker den är jätte god!
    Sedan har jag nästa mål tagit en kopp kaffe och två smörgåsar, nästa mål en tallrik med
    Ica vanilj youghurt, 1,5 % och Axa musli i.
    Sista målet är då med familjen å kvällen, alltså middag.

    Nu innan jag jag vid flertal gånger använt mig av viktväktarna men jag tycker det är så bökigt att hålla på och räkna points.

    Snälla hjälp mig, sitter här nu och är JÄTTE hungrig, vad ska jag äta?

  • Svar på tråden GI hjälp tack!
  • Minimor78

    Jag har främst använt mig av Ola Lauritzsons böcker om GI. Jag är absolut inte expert, men jag beskriver vad jag lärt mig & vad som har funkat för mig...

    * Ang feta produkter itstället för lättprodukter så förespråkas feta produkter. Turkisk yoghurt har lägre GI än 3% yoghurt.

    Man behöver tänka annorlunda än när man räknar kalorier. GI värdet indikerar ju hur  blodsockret påverkas, och hänger inte samman med antalet kalorier.

    Att påstå att GI bara handlar om att äta rätt sorts kolhydrater & inte om att äta mer fett & proteiner som Anonym (lchf) påstår tycker jag inte stämmer.
    Visst ska man äta rätt typ, men mängden är ju också viktig. I rivstarten (viktminskningsfasen) ska mängden vara mycket lite, medans man senare kan gå över till typ fullkornspasta och dyl.
    Tycker det säger sig själv att man inte bara kan ta bort kolhydraterna utan att ersätta dom med något annat. då är man ju inne på att räkna kalorier.....

    Ang matförslag så kommer här några för dig som inte gillar äggröra & liknande:
    *stekt ägg med bacon, keso med skinka,  "plocktallrik" med skinka, salami, mozzarella, tomat & oliver.
     Dessa förslag är bra till frukost.

    Mellanmål: keso med bär, avokado med någon fyllning, smoothie, 1 näve nötter, makrill i tomatsås, turkisk yoghurt.

    Middag: Jag gör många gånger "vanlig" mat ,men byter ut pastan, potatisen och riset mot quinoa och bulgur, samt grönsaker. Vissa grönsaker har bättre GI värde än andra.
    Även här använder jag hela produkter, dvs grädde ist för matlagningsgrädde osv.

    Ett långt inlägg, men jag hoppas det besvarar lite av dina frågor.

  • Anonym (undrande)
    Minimor78 skrev 2012-02-21 21:00:05 följande:
    Jag har främst använt mig av Ola Lauritzsons böcker om GI. Jag är absolut inte expert, men jag beskriver vad jag lärt mig & vad som har funkat för mig...

    * Ang feta produkter itstället för lättprodukter så förespråkas feta produkter. Turkisk yoghurt har lägre GI än 3% yoghurt.

    Man behöver tänka annorlunda än när man räknar kalorier. GI värdet indikerar ju hur  blodsockret påverkas, och hänger inte samman med antalet kalorier.

    Att påstå att GI bara handlar om att äta rätt sorts kolhydrater & inte om att äta mer fett & proteiner som Anonym (lchf) påstår tycker jag inte stämmer.
    Visst ska man äta rätt typ, men mängden är ju också viktig. I rivstarten (viktminskningsfasen) ska mängden vara mycket lite, medans man senare kan gå över till typ fullkornspasta och dyl.
    Tycker det säger sig själv att man inte bara kan ta bort kolhydraterna utan att ersätta dom med något annat. då är man ju inne på att räkna kalorier.....

    Ang matförslag så kommer här några för dig som inte gillar äggröra & liknande:
    *stekt ägg med bacon, keso med skinka,  "plocktallrik" med skinka, salami, mozzarella, tomat & oliver.
     Dessa förslag är bra till frukost.

    Mellanmål: keso med bär, avokado med någon fyllning, smoothie, 1 näve nötter, makrill i tomatsås, turkisk yoghurt.

    Middag: Jag gör många gånger "vanlig" mat ,men byter ut pastan, potatisen och riset mot quinoa och bulgur, samt grönsaker. Vissa grönsaker har bättre GI värde än andra.
    Även här använder jag hela produkter, dvs grädde ist för matlagningsgrädde osv.

    Ett långt inlägg, men jag hoppas det besvarar lite av dina frågor.
    TACK!!!!!!!!!
  • Anonym (undrande)
    Minimor78 skrev 2012-02-21 21:00:05 följande:
    Jag har främst använt mig av Ola Lauritzsons böcker om GI. Jag är absolut inte expert, men jag beskriver vad jag lärt mig & vad som har funkat för mig...

    * Ang feta produkter itstället för lättprodukter så förespråkas feta produkter. Turkisk yoghurt har lägre GI än 3% yoghurt.

    Man behöver tänka annorlunda än när man räknar kalorier. GI värdet indikerar ju hur  blodsockret påverkas, och hänger inte samman med antalet kalorier.

    Att påstå att GI bara handlar om att äta rätt sorts kolhydrater & inte om att äta mer fett & proteiner som Anonym (lchf) påstår tycker jag inte stämmer.
    Visst ska man äta rätt typ, men mängden är ju också viktig. I rivstarten (viktminskningsfasen) ska mängden vara mycket lite, medans man senare kan gå över till typ fullkornspasta och dyl.
    Tycker det säger sig själv att man inte bara kan ta bort kolhydraterna utan att ersätta dom med något annat. då är man ju inne på att räkna kalorier.....

    Ang matförslag så kommer här några för dig som inte gillar äggröra & liknande:
    *stekt ägg med bacon, keso med skinka,  "plocktallrik" med skinka, salami, mozzarella, tomat & oliver.
     Dessa förslag är bra till frukost.

    Mellanmål: keso med bär, avokado med någon fyllning, smoothie, 1 näve nötter, makrill i tomatsås, turkisk yoghurt.

    Middag: Jag gör många gånger "vanlig" mat ,men byter ut pastan, potatisen och riset mot quinoa och bulgur, samt grönsaker. Vissa grönsaker har bättre GI värde än andra.
    Även här använder jag hela produkter, dvs grädde ist för matlagningsgrädde osv.

    Ett långt inlägg, men jag hoppas det besvarar lite av dina frågor.
    Vad gulligt av dig att komma in Tack

    precis som du skriver gör vi vanlig middag här men i stället för potatisen, pastan, riset etc gör vi en sallad till, exempelvis idag åt vi fiskgratäng med sallad (barnen potatis) igår åt vi kycklinggryta med Sallad (barnen ris) i förrgår åt vi lax i ugnen med fetaost "TIPSAR jätte gott" och hade en sallad till

    Så det är som jag beskrivit det, det är nu i början som jag tycker det är svårt att veta vad jag ska äta varje dag, dagtid alltså då jag är ensam  hemma
    Minimor 78 vad tycker du om knäckebröd?
    idag åt jag två knäckebröd men en ostskiva på varje? och en kopp kaffe
    Sedan en halv burk keso fetaost/oliver och en avocado
    Sedan visste jag inte vad jag skulle äta så jag tog vaniljyoghurt
    och sist då fiskgratängen som jag skrev

    Nu är jag inte överviktig utan vill ner 2-3 kilo men är trött på att det inte händer något och då min man nu skulle testa detta hänger jag på!

    Jag letade efter musli i affären idag och den som det stod GI på var nötter i - jag allergisk  vad tar man då?
    Sedan kikade jag efter Finn Crisp och hittade dem men det fanns tre olika jag tog original?
  • Anonym (lchf)

    Ang müsli/flingor rekommenderar jag Fredrik Pauluns superflingor, fullkornsflingor med kanel. Innehåller inga nötter.

    Finncrisp original är "rätt" ....  

  • Anonym (undrande)
    Anonym (lchf) skrev 2012-02-21 21:27:43 följande:
    Ang müsli/flingor rekommenderar jag Fredrik Pauluns superflingor, fullkornsflingor med kanel. Innehåller inga nötter.

    Finncrisp original är "rätt" ....  
    Tack gäller dessa även vid GI då?

    Bra att jag köpte rätt då när det gäller Finn Crips, hmm de var ju inte supergoda
  • Anonym (undrande)
    Anonym (lchf) skrev 2012-02-21 21:34:33 följande:
    Kolla gärna Gi-tabellen så ser du skillnaden mellan olika produkter (bröd tex)! Sök dig till dem med lågt GI!

    Länken igen: www.paulun.se/gi_tabeller.aspx 
    Tack
  • Minimor78

    Köpt knäckebröd är ju inte så bra, men det finns GIknäckebröd att göra själv. Dock är det ju bättre än det mest mjuka bröden. Försök välj en sort med så mycket hela korn som möjligt.
    Jag brukar tänka  att jag slår ut det jag ätit över hela dagen. Då kan jag tex äta lite mer kolhydrater till frukost om jag är mer noga resten av dagen.

     Ät inte för små portioner bara för att spara in på kalorierna. Då kan kroppen iställte ställa in sig på svält.

    Vaniljyoghurt och fruktyoghurt har ofta mycket socker vilket inte är bra GI. Välj hellre från de saker jag föreslog.
    Frukt går bra, men undvik melon, banan och druvor som har högt GIvärde.
    Jag tar också Finn crisp orginal.

    Jag föreslår att du blandar egen musli. I de flesta större Coop & Ica butiker kan du köpa egen musliblandning i lösvikt. Ta då  övervägande del fröer, inte en massa gryn som ger högt GI.
    Bra är solrosfrön, pumpakärnor, psylliumfrön och sesamfrön. Man kan också ta lite puffad quinoa istället för grynen.
    Allt detta går att köpa på påse om det inte finns en lösviktshylla i din affär.

    Variera salladen med ungnsbakade grönsaker och kokta grönsaker.

  • Anonym (undrande)

    Mer frågor till Minimor 78 Förlåt generad !!

    Har du tips på fyllning till avokado?
    Smoothie?
    Nötter tål jag inte?
    Makrill tycker jag inte om?
    Omelett skulle jag kunna tänka mig att göra om jag kommer på någon god fyllning?

    Man ska alltså inte vara rädd för fett? Vanlig grädde i maten? fet hårdsost? Hur är det med creme bonjour ostarna? Övrigt fett?

    Ojojoj vad frågor, förlåt, men för mig funkar det mycket bättre att få tips och gå efter dem än att jag ska sitta och leta och plocka ihop, då blir jag alldeles förvirrad

Svar på tråden GI hjälp tack!